Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. SweetDream

SweetDream Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    45
    Ехх..драга Шерил и јас поминувајќи низ истово пеколно искуство дојдов до истиот заклучок дека со такви злобни и дволични суштества кои не вредат да се наречат човек не требало да се постапува човечки со добрина и чесност туку со нечовекот -нечовечки,нема друго чаре за да се излезе на крај со нив.
    И јас ја сфатив нејзината дволична игра само како што велиш ти применив погрешна тактика,мажот воопшто не требало да го мешаме,него веќе му е испран мозокот уште од мали нозе па тој никогаш нема да застане на страната од сопругата,никогаш за ништо нема да рече дека е во право,во неговите очи мајка му секогаш ќе биде на пиедестал и светица,секогаш таа ќе има заслужено повеќе од сопругата.
    Во мојот случај таа злобница никогаш директно не се соочи со мене,се што правеше правеше зад мојот грб,а пред мене од арна поарна,како се да е во ред а зад мене гробот ми го копаше :envy: .Постојано правеше сплетки,интриги,кавги,постојано дишејќи ми зад врат,ме клеветеше и кодошеше,се обидуваше да ме оцрни на секој можен начин,како јас не сум била домаќинка демек поголема домаќинка од неа да не сум(да беше така капа ќе и симнев ама освен помии да готви друго незнаеше)па зошто со превоз сум одела на работа,како не сум знаела да пазарам и сопругот да не ми дава пари,мојата плата да и ја давам нејзе :fubar: а нејзиниот син како најголем дебил ја слушаше за се и така подбуцнат и земајќи сила се расправаше со мене,не сфаќајќи дека е обична марионета во рацете на мајка му.А и којзнае и ден денес откако се разведовме дали сфати некои работи???Не верувам ,нема толкав мозочен капацитет :D
    сакам да кажам дека нивната цел е раздели и владај...внесуваат раздор во бракот и го уништуваат.
    За да не дојде до ова решете ја ситуацијата уште од старт,главата на змијата и се сече додека е мала!!

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Најчести причини за непријателството меѓу сопругите и свекрвите се „солењето на памет“ од страна на мајките на мажите, нивното мешање во бракот, воспитувањето и финансиите, како и фразите „Во мое време...“, „Јас тоа вака би го направила...“

Околу 40 проценти од жените имаат лош однос со своите свекрви, а повеќето од нив водат секојдневни борби поради „добронамерните“ совети, покажа онлајн истражувањето на Интернет страницата OnePoll. Дури една десетина од жените поради зачестените кавги не разговараат со свекрвите, а најчеста причина се несогласувањата околу начинот на воспитувањето на децата.

Свекрвите кои на своите снаи често им се обраќаат со фразите како што се „Во мое време“ или „Јас тоа вака би го направила“ се меѓу најомразените меѓу женската популација, а некои одат дотаму на снаите да им даваат модни или финансиски совети.

Околу половина од омажените жени велат дека се расправале со партнерот поради мешањето на неговата мајка во нивните животи, а 15 отсто од нив дури размислувале и целосно да го прекинат односот со свекрвата.

Најголемите злодела на свекрвите:

1. Давање совети околу подоброто воспитување на децата

2. Кога се однесуват како да знаат се, а особено подобро од снаите

3. Изјавите како што се „Во мое време правевме вака...“ или „Јас тоа вака би го направила...“

4. Критикување на снаата како мајка

5. Давање на децата на премногу слатки и нездрава храна

6. Подобро знаат што сакат внуците, отколку нивните мајки

7. Кога не ја слушаат снаата

8. Потенцирање дека подобро го познаваат својот син од неговата жена

9. Чистење веднаш што стигнат во куќата на снаата

10. Мешање во финансиските прашања на синот и снаата

11. Испитување на синот дали нешто јаде, бидејќи изгледа слабо

12. И зборува на снаата дека треба да ослабне.

Oва го превземав од Сител и стварно е точно.

3. Sherryl

Sherryl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    147
    не SweetDream нивното мото е раздели, така полесно ќе ги потчиниш па ќе владееш......еве сега можеби се среќни и задоволни што успеале да го уништат бракот....но кај мене не беше само брак, беше семејство дете имавме....како немаат жал и совест..... а за ќеркичките ги боли........лелеле само се молам на Господ да не дојде ред и јас да бидам таква свекрва ( или баба, бидејќи и тогаш некои се понашаат...)

Fairy88 сепак колку и да сакам целатра вина да ја префрлам на свекрвата,мажот е тој кој е највиновен.....рекле“ нема лоша снаа ниту свекрва, има лоши синови(мажи)“.............бидејќи од старт мажот доколку постави некои правила, некој кодекс на однесување сигурна сум декја би се избегнале многу проблеми......... но балканскиве мажи не сакаат да им се ремети мирот, сакаат се само да се реши..... а ако снаата и свекрвата знаат сами да си ги надминат несогласувањата не би ни имало проблеми

4. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Тоа е а плус како они сами ќе живеат и јас нема да надгледувам и управувам со сите нивни животни одлуки.

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Мое мислење дека на стариеве најпрво им е страв дека сами ќе останат на старост. Демек нема кој да не исчува, деца раѓавме за на крај да не е чуваат,а второ комшиите ќе ни се смеат. А што ми е мене грижа на крај краева кој ќе ги чува, па и јас имам родители што ќе останат сам. Ако некого чувам, ќе си ги чувам моите. А држи муабетот и дека мислат дека се незаменливи и младите без нас сами, гладни ќе останат.

6. karenin

karenin Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Уф од ова ме фаќа паника. Уште од мала го јадам крајчето од лебот за да ме сака свекрвата :lol: . Факт е дека сите жени мислат дека се најдобри мајки или сопруги. И никоја не го дава лесно својот љубимец. И од секогаш, снаата и свекрвата не сакаат да се постават искрено една кон друга. Секогаш постарите гледаат со завидување на помладите. Никоја девојка според нив не е најдобра за нивниот син. Значи јас несакам никој да ми се меша во мојата кујна кога ќе ми дојде на гости. Тоа е мое катче во кое јас си знам што каде ми е. Ако тој ми дошол во моја куќа нека седи и ужива. Моја работа е да бидам добар домаќин. Доколку се понуди да помогне за нешто и ако јас навистина немам можност сама да го направам тоа, би дала согласност. Но ме буни што сами се буткаат во кујната и за се се фаќаат. Се чепкаат да видат, ова-она. Напаст. Или ајде кога очекуваат да знаеме да направиме ручек. Епа Драги (идни можни) свекрва и мајка на свекрвата, јас не љубам да готвам. Всушност не ни знам, а не ни сакам. Јас можам да ви дадам убав ручек, без разлика дали е купен или пак е само тава компири и нешто плус. На оваа возраст не ме интересира да се правам женичка. Мислам дека не ни сум. И точно е тоа дека колку си фин тие се поитри. Искусни се за разлика од нас. Далеку од тоа дека мојата свекрва е лоша, не ни сум имала многу контакт со неа, ама затоа баба му на мојот дечко е итра лисица. Првиот (и последен) пат кога спиевме таму не ми се допадна како се однесуваше. Сабајлето пред да станеме ја слушнв како нешто зборуваше дека јас не сум го гушкала дечко ми додека сме спиеле и дека тоа не е убаво. Многу лошо се почувствував и одвај чекав да си одам од таму. Мислам дека и ме шпионираше кога бев таму во тоалет. :hai:

7. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    :rofl: Ах, мила, да знаеш јас колку крајчиња од леб имам изедено во животот :D - и да знаеш колку „ме сака“ свекрвата!!! По цел ден ме гледа, ама со белките од очите! :D Ако ти се погоди некоја: криво дрво, што сакаш прави (ако сакаш и на глава стои) исто ти се фаќа.

Нетрпеливоста што ја чувствувам кон неа, расте од ден на ден. И како што кажа една феминка погоре, ништо не ми се спротиставува, не се соочува со мене, а се некако позади грб ми прави глупости (тивко, тивко - неприметно), се некако за инает прави некои работи (кои знае дека не ми се допаѓаат). Почна да ми се лоши од неа. Се плашам дека алергиска реакција ќе добијам од неа. Едвај чекам да го решиме стамбеното прашање, да почнам да живеам!

8. SweetDream

SweetDream Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    45
    Точно така...на злобниот и лош човек никогаш ништо нема да му погодиш,па тие се пишман што се родиле,самите себеси не се сакаат а,камоли некој друг.
    Midnaght Flower во вакви ситуации и околности многу е битно како ќе се постави сопругот.Внимавај нејзините задкулисни игри да не ја нарушат љубовта и довербата меѓу вас.Немој да се расправаш со сопругот поради неа и таа да поентира,таа тоа и го сака да внесе немир и раздор меѓу вас,на тивок и подмолен начин да ги поткопа темелите на бракот..ова од искуство го кажувам.
    Наместо тоа ти директно соочи се со неа, тоа е лекот да знаеш...кажи и дека потполно си свесна за нејзината задкулисна игра,одржи и една таква лекција..што да нема да знае во која дупка да се скрие.Сопругот ако не сака да завземе страна и немора...волкот е дебел во вратот оти сам си ги коле овците.
    Сосема е друг случај доколку сопругот е во сојуз со мамичка и постојано ја напаѓа сопругата...е тогаш имаме двоен проблем и со него и со свекрвата и проблемите се двојно потешки.Единствено решение тука е множењето со нула.
    Терај си по твое и немој да дозволиш да те совладуваат негативните емоции,да паѓаш во депресија и да очајуваш.Земи дотерај се излегувај,биди секогаш весела, насмеана и позитивна.Ова гарант ќе ја убие!!! :D

9. butterfly9

butterfly9 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Mojata svekrva e :devil: mozebi i nesto poloso,.ne veruvam deka nekoj placel poveke od mene. i uste ne i idi umot i seuste me maltretira. edno dete rodiv i me pukna gotovo. ne mi teknuva na dr od nea. koga i da mi se rasplacese deteto pa i vo 2 casot po polnok ete ti ja,.Zosto placi sto pravis ti spijas???? Kosmari veruvajte.ne me ostava da disam. samo naslusnuva samo proizveduva nesto i pravi kavgi. mu zaviduvam na tie sto si ziveat sami. kolku samo go imam moleno mazot mi da se trgnime od tuka, ama nemame kade da odime :( i uste stramota bilo taka :( :( :( pred lugeto jas se im pravam doma (na mene i na jatrvata) tie uzivaat po cel den. veruvajte mi nema nisto poloso od da zivees vo zaednica. koj saka neka kaze. toa sto jas go dozivuvam sekoj den ni na dusmanot ne mu go posakuvam. edno vreme rabotev ama i toa ne i odgovarase. plata imam. sigurno na majka mi i ja davam. mi napravi 1000000 problemi za da izlezam i da bidam zavisna od nea. politikata nejzina e: Imame pari zasto parite odat na edno mesto (kaj nea),. podobro da umiram za jadenje, ova veke ne se trpi od nea poveke ;( ;( ;( ;( ;(

На Anyshka и kikav им се допаѓа ова.
  10. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Е како бре луѓе така дозволувате?
    Јас никако не можам да сфатам. Не можам да сфатам како сте дозволиле да дојдете до степен платата да и ја давате на свекрвата, таа да располага со неа. И не само тоа туку и други случки што читам со вашите свекрви.
    Според мене вие самите сте си виновни што дозволувате така да се однесуваат со вас, или пак вашиот сопруг кој го толерира тоа, затоа прво расчистете си со мажите па после обвинувајте ги секрвите. :|

Не велам дека сите случаи се исти, ама повеќето што се жалат од свекрвите како прво ја немаат почитта од сопругот, па како очекуваат свекрвата да ги почитува.
    Еве последниот случај, каде е твојот сопруг во целата таа приказна?

На Anyshka, drugarka, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  11. butterfly9

butterfly9 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    mojot soprug e po cel den na rabota so nea. koga i da me opravda (a go pravi toa cesto) ona go ucenuva so toa deka tatko mu ke se otkaze od nego, i ako ne e ona da mu pomogne na rabota on nisto ne moze da napravi. kako ona sto vika: "ke umirate za jadenje". kolku pati samo se ima skarano so majka mu za toa sto taka ni pravi,.ama nemame kade da odime. celosno ona ne drzi vo race

12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.650
    Допаѓања:
    106.687

А чекај , сега работиш уште или? Како што разбрав и маж ти работи нели?
    Нема друго чаре освен да се одделите од нејзе. Маж ти што вика на тоа кога таа тебе те омаловажува?
    Ако не раобтиш најди си работа колку да земаш некоја пара, незнам колкаво детенце имаш па оставете го во градинка и одете си под кирија верувај полсено ке е , биди упорна , разговарај со маж ти и мислам дека ке се среди се..
    Јас фала богу не живеам заедно со свекрва ми , па колку и да се сложуваме ако сме заедно ке најдеме нешто да се р`чнеме , а мајка ми знам како страдаше од баба ми едно добри 19 години така да добро знам како ти е..

13. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    За што најмногу се раѓаат конфликтите помеѓу снаите и свекрвите? Врз основа на добиените резултати, од OnePoll направиле листа на најлоши особини на свекрвите кои ги вадат снаите од такт.

Го кажуваат своето мислење за тоа како треба да се растат и воспитуваат децата.
    Се однесуваат како секогаш да знаат што е најдобро.
    Велат: „Во мое време, ние правевме...“
    Ги критикуваат вашите способности како мајка.
    Им даваат на децата премногу брза храна.
    Се однесуваат како да знаат што сакаат и не сакаат децата.
    Не слушаат.
    Измислуваат дека го познаваат својот син подобро од вас.
    Веднаш по влегувањето започнуваат да средуваат низ вашиот дом.
    Се мешаат во вашите финансии.
    Си земаат заслуга за добрите особини на својот син, бидејќи тој ги наследил од нив.
    Го прашуваат својот син: „Дали се храниш добро? Ми изгледаш ослабен.“
    Ви кажуваат: „Би можела да подослабиш малку.“
    Инсистираат да зборувате на фиксен наместо на мобилен телефон.
    Ви велат: „Мора да започнете да мислите на тоа да добијам внучиња, не се подмладувате.“
    Бараат од вашиот партнер да чува тајни од вас.
    Го критикуваат вашиот аутфит.
    Одбиваат да ги слушаат вашите совети кога ви ги чуваат децата, бидејќи „веќе израснале свои деца“.
    Ги критикуваат оброците кои ги служите, затоа што користите полуготови производи.
    Ви купуваат освежувач за воздух кога престојуваат во вашиот дом.

14. hrizantema007

hrizantema007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43
    леле морам овде да се испразнам бидејќи што ми се случува никому не кажувам....мажот ми стана по касно,околу 16 часот...а предходно јас имав направено доручек јадев со свекрвами...и ок тој кога стана кај 16 часот јадеше од доруѓекот,,и оваа мене ми вели месото што си го изваила ќе правиш нешто?..и јас и викам ,да,ќе правев..ама мажот ми касно стана..итн...а подоцна ние ќе излегувавме кај моите родители...и ок,таа вика па направи,,не ќе седиме ние цел ден само со доручек...а јас енма шанси да и готвам таа кога сака,,правам јас кога мислам дека треба..или кога му с ејади на мажот ми...и јас се правам дека не ја слушам...ја зедов пеглата и отидов да пеглам...и еве ја по мене,вика абе ќе ги правиш ќофтињата?му викам нее сега,имам друга работа..и таа вика,,,како така?,,мене ми се јади.....и јас и викам ти се јади???па сега само што јадевме..леле мене ми се чини сега јадевме хехе..се со смеење и викам....дека тој ден само легнував до маѓ ми,станував,,така на 1 час,,тој ми викаше легни,,недела е,,што ќе правиш....итн.и и викам аууу како во сон ми е денес денот,ми се чини сега јадевме..и не ги направив.....станаа таа си пржи јајца и јаде,,па нека си зготви ако и се јади,,не можи мене да ми наредува..нека сфати еднаѓ/..за друго ако ми речи исчисти го ова...ок,јас го чистам,,ама да ми наредува дека му с ејадело,,тој филм нема да го гледа....

не ми е дете таа,,па да и готвам кога сака,,јас се омажив со син и,,и готвам за него,,а таа еве имала срека да јади ,,,така и било пишано,,да има снаа да и готви...другите свекрви им готваат на снаите,,,а оваа еднаш на 2 недели готви,,и тоа манџа што ни син и ја јади,,,сама јади.......никогаш не готвела...ни знај,ни се рабира.блазе тие што имаат свекрви што им готват...

15. hrizantema007

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43
    срце жал ми ешто така испаднало....едно че кажам јас,,блазе таа што нема свекрва..рај е живот без свекрва...и јас се карав ради неа.....но сега само со политика,се правам како наудрена кога нешто не ми одговара....порано се в лице му кажував за мажот ми,,,не знам дали си рпочитала се каравме околу тоа дека не ја викам мамо....и в лице му кажував дека нема да ја викам така,,ама кога видов дека нема чаре почнав да глумам........е сега на еден месец еднаш и викам така пред него....да види дека сум рекла...и толку,,,е сега јас правам како што сака тој,како што се договоривме,,во случај да има проблем,таа че биде крива....а мој совет до тебе,,,ако сеуште имаш прилика,,сними ја ккао те вреѓа...јас така одлучив,,иако тоа нејзино наредување трае неколку секунди или минути..но ако има прилика за подолго јас би ја снимила,,и ако ми направи сплетка,,че ја пуштам снимката нека се слушни.....така требаше да направиш..снимија со телефонот...само гласовно,,како те вреѓа,се дери...итн...па сам нека се увери...

16. majicka

majicka Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    1.005
    свкрвите биле за да ги чуваш во замрзнувач и по потреба да ги одмрзнуваш :D :D :D ова ми го кажа една пациентка моја :D :D :D поззз

На Macyyyyy и Elenika им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    114.997
    hrizantema007 извини ама според ова што го пишуваш ти ми личиш на едно размазено дериште кое се омажило колку за да не седи дома, а во свекорот и свекрвата гледа послуга. Добро толку беше тешко да направиш ручек?? Толку си себична? Ќе одела кај мајка и па дома нека гладуваат. Треба да си встаиш дека не е таа дојдена во твоја куќа туку ТИ си дојдена во незјина. И ако сака може комотно да ви ја покаже вратата и тебе и на твојот ценет маж, а нејзин син. Искрено, јас да сум на нејзино место многу убава буквица би ти отчитала. не ти била дете па да и готвиш. А утре кога ќе имаш дете , она може да рече па не го родив јас, нема да го гледам, и кога ќе те остави сама со дете да се справуваш а таа да си седи со скрстени раце немој да се жалиш. Што ќе си посееш тоа ќе си ожнееш.

На Hipica, tessie и Ani.cka им се допаѓа ова.
  18. lilipus

lilipus Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    365
    Јас не можам да ја сфатам која им е целта што такви злобни работи прават. Зарем не се запрашале дека токму тие така им го уништуваат животот на своите синови.
    Јас сум скоро една година верена, од кога се верив живеам со мојот вереник и наскоро маж. Скоро цела година живееме сами свекрва ми и свекор ми живеат во странство, и свекрва ми толку ја имам засакано што се плаши збор да и речам или нешто со што би ме навредила. Па од синот страв и трепет како ќе каже вереникот така и е. Дури и јас некогаш го карам и му викам зашто е толку груб и агресивен со неа . Не сум имала можност да живеам со неа ( освен една недела кога ја правевме веридбата ) и она самата ми вика од кога ќе се земете вие посебно ние посебно. Не да се фалам ама имам ептен Европска свекрва и како другарка ми е, ми вика нон стоп да се дотерувам да бидам убава , да не се замарам со оној овој како рекол , парите се на нас да ги трошиме чак што више и пари ни праќа :lol: :lol: :lol:

19. hrizantema007

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43
    леле па јас не барам детето да ми го гледа,,,јас во секој поглед сум многу поспособна......за се,,за готвење,за перење.итн.........и за се друго,,,а ти немој да ме напаѓаш многу кога не ме познаваш ни мене,ни неа.........

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Да не претера Нена малку :^) ...па и таа дошла во нечија куќа, и таа била снаа пред да добие снаа нели?....од таа гледна точка и таа е дојденец и ако сега станала староседелец не го добива правото да ја тероризира дојденката. :!:

И јас не и` готвам на свеки кога треба да одам на гости. Жити сВе се спремам да одам на викенд кај моите и треба да им подготвам ручек за тие денови што ќе бидам отсутна од дома. :^) Да не е фатена таа во рацете па не може да си зготви.
    И тоа не ме прави себична. Јас не се чувствувам себична, напротив ако зготвам на работоспособни, им наместам, им раскренам, им измијам и исчистам тоа ме прави слугинка така...е тоа се плаќа. Јас ќе паѓам од рабата, а г-ѓата како во хотел со 5 ѕвезди ќе ужива и ќе и` слугуваат затоа што под дифолт куќата е нејзина и може да ми ја покажа вратата. Однапред се извинувам на францускиов...ама г`з ме боли...ќе си одам бре. Ако условот да останам е да слугувам, бирам да си одам. И точка.

Јас ја оправдувам девојкава/женава...ако ти се јаде, зготви си.

И да знаеш дека така и ќе биде...таа жена/ свекрва која од снаата бара да и готви под секоја цена е до толку мрзлива што утре од неа нема ни да очекуваш помош околу децата, а камо ли па да ја добиеш доброволно...Нема шанси.

Според мене, ако ТИ мене на младост не ми помагаш, туку си захтевна и ме тормозиш дополнително и ми одмагаш, немој ни да очекуваш дека на старост ЈАС тебе ќе ти помогнам. Значи само јас ќе помагам, а мене кога ќе ми се помогне :^) , јас немам душа така |(
    И да, така е, што ќе си посееш тоа и ќе жнееш ;)

На Anyshka, midnight.flower, SweetDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.