Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Никој не ти брани да се мажиш и да имаш деца кога сакаш, јас за мене си изнесувам мој став.
    А тие од странство не смејат да пишуваат на форумов? Не знаев ова:D

На Nevenche26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Па искрено решението е живот во заедница или под кирија, на одредено време. Разбирливо е дека е тешко да створиш свое, има доста што живееле првите години во заедници и со девери, внуци, свекори. Реално неможеш да чекаш до 40 години да раѓаш зошто немаш стан. Ние живеевме во 60 квадрати, 10 години дур мајка ми и татко ми успеаа да направат нешто наше.

На Sonchka и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Немаше да пишувам во оваа тема за непостоечка свекрва. Не дека во Мк е многу постоечка.

И никој не бара свекрва и мајка да 'слугуваат'. Ама подраматично е така, нели? :D

Многу јасно. Кој може да издржи во заедница, кој не под кирија. Е сега, ако е тоа разбирливо зошто не можевме од старт да се согласиме дека е разбирливо да е потребна помош и да се помогне?

Последна измена од модератор: 8 август 2020
    На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    А чекај сега ако некоја нема свекрва нема право на свој став во врска со оваа тема? Ах и тоа не знаев:D
    Друго што има драматично во вистината а? Не се мажам мајка и сверква да ми помагаат или слугуваат.
    Убаво објаснив дали снаата ќе и се најде на свекрвата и обратно тоа е лично од нив. Ама да се мажам и да очекувам постојана помош дали од мајка или свекрва тогаш до мене лично е проблемот и до моите очекувања.

На Puffy2019 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  5. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Ама работата е што првото мислење кое беше од членката беше доста "нападно" во врска со помош. Разбирливо е, да, ама ако имаат како да помогнат. Како јас финасиски да речеме ќе потпомогнам ако со мм цел живот се мачиме со минимални примања? Ќе му понудам кажав спрат, ако не сака што повеќе можам? Ако збориме за помош да почувам внуче, кога не сум на работа ќе почувам, ама нели све во граници на нормала. Ама да им го чистам вцто на син ми и снаа ми цело време зошто снаа ми нејќе средства? Тоа е претерано. Кажав дека ако ми се побара помош, ќе понудам колку можам, сама несакам да чепкам непоканета, може погрешно да бидам сфатена

6. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Супер може да се посватиме ...се шалам ,мада се е можно .

7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.534
    Допаѓања:
    174.223
    Ја веќ имам замислено се у глава :tmi: ... значи ќе давам,ќе чувам внуци ,и работа ако треба ќе оставам :tmi: ..ќе им готвам- кај мене ако сакаат да ручаат ок,ако не тенџерето нека си го носат со кола ...абе се по газот ќе им одам, на сите 4ца ...ама за возврат -несакам ни со едните ни со другите под ист кров да сум :tmi:...

На Anyshka, m.i.g, malerozna и 18 други им се допаѓа ова.
  8. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Кредитот сама си го платив,не бев весботена ,сеуште студирав како што кажав ,факултет што не дозволува да можеш да равотиш во меѓу време.А сгварно мислиш младите од 18 размислуваат за станбено прашање??дур не им дојде јајцето на газот не им текнува ил дур девојката не постави услови.А свесна си дека некои и кирија не можат да си дозволат ,зима минималец 250евра а и киријата исто толку,добро зависи во кој дел.И обично оној на којму се наредиле коцките у животот сметаат дека другите се неспособни, сите иста среќа немаат у живот,да се родат во добра фамилија,да км се овозможи школување,да им се фатат врски за работа добро платена..и на таков да му се правиш силен и да му велиш ,спечали ...малку егоистично. А за тоа што те прашав на колку се мажи, за да ја покажеш рајнатс за колку врфме тоа од плата се штеди за стан, има млади на кои ке им послужи.

На Skorpija25 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Мене ми е баш сеедно кој кога се мажи и деца кога има. Не е мој живот.
    Објективно, финансии се потребни. Ако ги нема родителите ќе се снаоѓаш сам, тоа ми беше муабетот, не знам како не разбираш. А дали на 18 на некој му било до станбено прашање или не и колку плата зема не е мој проблем и нема ништо егоистично во тоа. Секој си се снаоѓа сам, веројатно не очекуваш јас да им решавам животни прашања?

На Idedemja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Спомнав негде 30+маж да бара пари од мајка му??ЕоЕ е извртување на зборови,толкав маж срамота е пари да бара и од жена му а не па од мајка му. Да лежи таков маж и да чека од друг не задлужува семејство .А свекорти у гроб кекке си ја земат или тебе ке ти ја остават,освен со тестамент ако не му ја препишат на другото дете ,пошо ете ти како снаа не ги сакаш. Цело време верглам за помош не во пари да ти причува дете дир треба да идеш до продавница,да ти прошета дете пол час дир спремаш ручек,пружаш алишта,за мене тоа е помош,а пари ке си работиш, друговдруго по цел ден да си тинти ксј неа или она кај тебе никако не е пожелно,а ретко која мајка би и отстапила воспитување и комплетна грижа на свеки за детето,младите ни совет не трпат не пак целодневна посета..да си одделно е најдобро...и не треба да те пита што ти фали,ако мисли дека нешто треба и сака да му купи на внучето сама треба да му купи,ама тоа е мој став....и повеке не ми вадете зборови од контекст.

На felisitas му/ѝ се допаѓа ова.
  11. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    13.109
    Јас мислам дека не треба една жена да се мажи, да раѓа деца ако немаат заштедено доволно пари за да плаќаат кирија без да се мислат од месец за месец како ќе биде, да имаат барем скромна кола за да не ги мокнат децата по автобуси да се малтретираат, и убава работа која е средно платена да има барем едниот партнер а пожелно е и двајцата.

12. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Некоја останала бремена на 18,еве твојата подржувачка (oнаа која на секое ти става лајкови)д во другана тема тврди девојчињата на18 биле зрели за мажење..кај ке оди? ке мора да се мажи,ама пошо не размислила под камен мост да оди.?...и реално подлабоко на темава размислуваат повозрасни,а најчесто чекаат до покасно зашо може не им излегла прилика,а изговор се средствата, шо подразбираш под прилика? секој за себе различно.И ти нема да им мислиш за тоа имаат родители да ги приберст дур почнат да се средуваат.

Последна измена: 7 август 2020
  13. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Значи колку глупости се изначитав, за цела година. Ама се е корисно, нешто за да знаеме како треба, нешто за како нетреба.
    Муабетот на членката беше како свекрвата не и е мило да си го види внучето. Таа се помирила ама чудно е. А за сите што трескавте глупости како е сеедно да ги игнорира бабата своето внуче па дури и својот син, пошто нели снаата е непогодена не сте во право. Само ќе кажам не дај боже да доживеете дека на вашиот родител му е сеедно за вас, а вашите деца не постојат за нив. Сите тука што исконментиравте сте нечии ќерки. Кога ќе ве отфрлат родителите и несакаат да ви го видат детето дојдете да солите памет. Па пола од вас се пофаливте дека ако несака свекрвата си имате мајка, пола од вас кажавте дека вашите родители ви помогнале за живеалиште. Е да ве отфрлеа ќе сватевте која празнина е тоа. Ама и покрај отфрлањето пак нема да ви е сеедно да слушнете дека не се добри. Колку и да се лутиме колку и да се караме животот е краток, не треба да се помине во нервози. Замислете скарани со мајка ви и слушате на смртна постела е. Нема ли да отидете? Ако не отидете нешто не е во ред со вас.
    Членката сакаше да каже дека треба соживот, да дојде да си поигра со внучето. Да се напие кафе, тие да отидат. Ама за жал се е отидено во к...ц.

На Martka, Dalia93, Kataklinkers и 9 други им се допаѓа ова.
  14. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Ќе си остане стара мома.

На Snowflake97, Mami3 и нина122 им се допаѓа ова.
  15. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Исто мислам и јас.

На stetoskop и teaiva им се допаѓа ова.
  16. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    A sto ke me napravi roditel, ako mu davam da jade, ako ne stane narkoman, pijanica, kockar, ako mu platam fakultet...
    Ne roditel e za cel zivot, da mu dade, da mu pomogne, da mu se najde za bilo sto!
    I da treba da mi dadam zasto sum go nosela 9 meseci, sum bdeela nad nego i e moe krv i meso!
    Za niv ziveam!

Последна измена: 7 август 2020
    На Snowflake97, teaiva, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.539
    Допаѓања:
    17.325
    За сите вие што викате не ви треба помош или не ја сакате...колку само ја сакате.
    Ај замислете си вака.Си имате супер однос со двете страни.Едните ви спремаат ручек,месат да ви наполнат фрижидерот,другите ви ги земаат децата од градинка,после градинка ги спаструваат децата,намирени,најадени,наиграни.Вие си ги земате со обврска помалку.Вечерта не си претепан и напнат па си се посветуваш на себе и на мажето.Дошло викенд и свеки ти врти ти вика снашке сакаш ли со син ми викендов да прошетате малку сами да одморите,ние децата ќе ги прошетаме,ќе ги почуваме.Па се враќаш полн со позитива и енергија,да им се посветиш максимално на децата.Воедно свекрвата или мајка ти ги чуваат децата онака како си им рекол,со помалку бонбони и без газиран сок( лупам примери)
    Абе ич не би ви се слошило од ваква помош.
    Ни мене...Ама ја немам.И не плачам ради тоа.Само едноставно за да постигнам се трпат некои нешта.А дека вака би било фино баш би било,на кој не би му.

На Martka, thinkerbell, Kataklinkers и 8 други им се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.679
    Допаѓања:
    174.035
    и после имаш
    стар човек легнат у кревет болен се посрал и треба да му смениш пелена
    оти коа ти било тешко ти гледал деца сеа е редот ти да го гледаш него
    Не ,не фала ке си ги гледам ја децата сама

На Snowflake97, Skorpija25 и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  19. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Искрено, мене без дете не ми се шета. Изнашетани сме сами, без везе ми е дете дома, јас на пица негде седната, шетам со мм. Незнам, зборам за мене дека ете на пример можда за пазарење би го оставила, ама за шетање шо знам. Преку недела ќе одам на работа, ќе го гледам 3-4 саати во денот и тие да му направиш вечера, да го избањаш, легнеш, ни 2 саати не се да му се посветиш и иде викенд, јас пак негде без него. Сами сме прошетале, не ни е интересно без него

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Исто ама би сакала да имам избор, покрај сите обврски околу детето, работа, домашни обврски се запоставивме со мм, само ќе легнеме заедно се гушкаме и одма заспиваме од умор. Секој муабет ни е на трчање. Би сакала да можам еднаш во 1-2 недели барем кафе на раат да испијам со него надвор.

Еве пример денеска. Цел ден сум сама со детето. Најадено е, избањато, чисто, направив ручек едвај, подсредив дома колку што ми дозволи и го заспав. Ама жива вода сум, сто пати се испотив и исушив и сега сакам јас да се избањам, а како да го оставам? Мал е. Ми треба некој само на 5 мин да го пази, а нема кој. И кога ќе замислам дека цела ноќ ме чека станување, доење.. Ќе се снајдам сама пак ама убаво е да се има некој во близина.

На Martka, Sexybaby86, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.