Џабе се тоа,кога не е твое. Немаш ништо на твое име. И кога ќе се разведете ако сака може само еден нож да ти даде,ако не и не мора.
А зошто тогаш го направил тоа дете, детето не избрало само да се роди или од што сакало, како што сакал родителот да створи деца, така треба да е свесен и да сака да му се најде во животот на тоа дете, не додека е мало, туку за цел живот.
@Bridget бриџи, напоменав, детето ќе си има свој живот и пак може да е центар на свет. Сите знаеме дека и еден и друг екстрем не чинат. Од посесивност до тотална незаинтересираност кон сопственото дете. Никако не велам дека има и снаи кои само гледаат интерес, боже мој секакви не има. Јас зборам за здрава врска. И помагањето не мора да е секогаш финансиска помош. Крај краева, не дека било кој пар не би се снашол сам, ама помош плус е секогаш добредојдена. Има и стари, и изнемоштени и такви кои едноставно не можат никако да помогнат. Секој здраворазумен човек треба да знае до кај може да оди со желбите и очекувањата. За мене не е нормално мајка ми што ме родила, да не се заинтересира како сум, дали сум добра, дали ми треба нешто. Макар да ми е најдобро на свет. Мајка да не покаже заинтересираност и грижа за сопственото дете едноставно не е природно. Еве утре може да не го сакам зетот, не гледам зошто да го казнувам сопственото дете поради тоа.
Nie seuste ne sme vo brak no sme zaedno dolgo vreme i dolgo vreme imam problemi so "sveki". Jas ne prerekuvam nisto jas samo molcam i si slusam sto navreduva i sto ni nareduva. Trebalo nea da ja prasuvame ako sakame da setame nekade da i kazeme i kade pa da razmisli dali ke ni dozvoli ovoj mojov uste po gazot i tera. Nedaj boze ako mu prerecam za majka mu se nervira odma. Roditelot mi se razbole ona samo mi rece toa e znam deka ti e roditel ama toa e ke se pomiris. Roditelot mi pocina jas od niv nikakva poddrska ne vidov, pomina kratko vreme se skara so mene zasto sum mu dosagjala da seta a "sveki" pred mene mu zbori deka i e smaceno od mene da me ostavel veke sum go poludela preku telefon. Epa togas za prv pat prerekov i iznakazav se sto mi lezi na dusa. I od togas tocno dva meseci sekoj den go vrtese protiv mene sin i samo se karase so mene, jas ne mozev da go izdrzam toa, kaj imav bolka za roditelot uste i drugovo namesto da mi e poddrska... Se smiri situacijata nekako sama od sebe pa sega pak problemi.. ne mu dozvoluva na sinot da proseta, bevme na 2 dena i sea mu vika so e da ne mislis pak da setas. Kakva majka ke bese ova da ne dozvoluva sinot da i proseta da se odmori, zatoa sto ona ne setala ne mozelo ni on da seta. Koga e doma celo vreme mu nareduva nesto i toa za najobicni raboti i plus taksist da i izigrava.
Го имаш читано мојот пост од пред некој месец? Ако сакаш можеш да имаш нешто свое. Ама кај нас го има тој менталитет дека мора старите да помагаат. И јас немав свое кога се омажив. А бев и трудна. Ама седев под кирија во една соба. Толку ми беа можностите. Со тек на време отидовме во поголем стан. Лани купивме наш стан. А знаеш како? Штедевме. И тоа многу. Си скративме од многу работи. А тие што ни се смееја дека сме будали што плаќаме кирија наместо да седиме со старите, истите тие сега седат со свекор и свекрва и само кукаат. И тие можеа да се одделат, ама поубаво им е да си ја прчат на одмор. Е па сега нека им се качуваат старите на глава. Родителот е должен да те изгледа, а не е должен да ти даде нешто.
Па во правата тема си дошла на време. Врти страници назад и читај и размисли дали треба да останеш со мамин син. Прочитај колку жени си ги собрале парталите и децата и си заминале заради свекрвата.
@princess02 Искрено човек што нема разбирање и поддршка во најтешките моменти за тебе, не е ни за пријател, не па за сопруг. Настрана тоа што е мамин син.
Затоа што „центар на свет" „должен да се грижи до гроба" и слично секогаш се употребува во темава кога се збори за родители кои треба да дадат стан, куќа, спрат да реновираат, децата да ги гледаат по 8 часа на ден најмалку. Во спротивно, треба да се на дистанца и фино културно да се најават еднаш или двапати во месецот и да не ѕвонат толку често пошто нели сме возрасни луѓе, си имаме свој живот и си сакаме приватност. Едно е да е во тек со твоите случувања, дали си добро, со здравје, со финансии, со сопругот, на работа...тоа може и добар пријател да е, не треба да си нечиј центар во свет за да има грижа и желба за контакт и помош. Друго е да очекуваш некој до крај на живот да те планира во неговите финансии, време и енергија, поточно да го подреди животот по твоите потреби пошто прав родител така прави. Се успособува дете до одредена возраст и одвреме навреме во нужни ситуации му улетуваш со помош ако можеш. Во останато време, ти си тераш свој живот, тоа -свој. Без драматични -до гроба и центар во свет реченици за да се изнуди нешто гага. Граници мора да има. Збориме за здрави прави личности на кои фала Богу не им треба грижа од друг за нормално функционирање.
Ne znam jas celo vreme si se tesev aj ke se smeni period e mladi sme ne ja sfaka mojata bolka ne doziveal on takvo nesto no mislam deka treba da se ima empatija za nekogo sto go sakas neli? A za majka mu da ne zboram i nego nekogas go nervira ama posle i popusta i istoto pak go pravi
На страна мајка му, нема да ја коментирам. Чим он не ти бил поддршка и немал разбирање за тебе кога си го изгубила родителот, не знам што повеќе бараш и си го губиш времето со таков човек. Јас кога го изгубив татко ми, другарка што ми беше преблиска, се тргна на страна и не ми беше никаква поддршка во најтешкиот момент. Јас тогаш без размислување ја избришав од животот за век и веков. И како што ти кажаа он не заслужува да ти е пријател во животот, а не па партнер. Остави го одма.
Како ли само дојдовме од некогаш да се јави, да го причува детето, да праша како сме, да праша дали ни треба помош финансиска или каква и да е... До чување деца по цел ден, купување станови и куќи, центар на свет, прилагодување на животот и потребите на снаата итн итн. Махери за извртување, омаловажување, фалење само за лајкови и зголемување на его.
Ај @Bridget цитирај кај реков дека некој родител е должен финансиски да поддржува дете до крај на живот. Ај полека. Да намалиме доживљај. Сите овде дискутираме за здрава врска на релација родител-дете. Никој колку што прочитав јас не очекува станови и чудби. А кога ќе дојде некој со изјава дека сака стан, приземје, кров, дуќан, тогаш коментарот ќе ти држи вода, и јас апсолутно ќе се сложам со тебе.
Да де, смртен грев е да се помогне кога е нужда, посебно ако се работи за свое. Ама битно да се испреврти тоа како било помагање секој ден, плус финансирање и слично. Се прашувам дали некои од вас воопшто имате волонтирано, дали сте помогнале некому, дали сте имале контакт со некои категории на луѓе кои им треба помош. Па уште ако го причува некогаш свекрвата и свекорот детето во потреба (не чува) леле страшна работа, не биле должни, ако си можела да правиш дете, си можела и да го чуваш. Страшно. Незнам за вас, ама јас ни јавно не би се осудила некому да му го кажам ова. Секој си има мака, не му се потребни уште такви отровни стрели, небаре животот е по книга. Коцките на сите не им се наредени кско што треба.
Комуналии се плаќаат и кога креваш спрат. Еве пример за мојот спрат. Платив проект од архитект,дозвола за градење, комуналии, платив изградба на ѕидови, плоча,кошулица,малтер,кров,фасада,платив инсталација на електрична струја на електричар и плус на евн за да пуштат довод и плус за табла, инсталирање на водовод,прозори,врати.... ова се основните работи, каде е уредувањето. И ќе ми кажеш дека тоа не е мое само затоа што е кренато на нечија ќуќа доле? Па посебни имотни листови си имаме. Се сами си плативме. Како можеш да кажеш СЕ НА ГОТОВО? Баш не е се на готово, градиш една година, баш купувањето на стан е на готово, го купуваш готов без да поминуваш низ “прљавите” работи. Сеа искрено кога би го вратила времето би си купила стан, зошто живци изгубив од година ипол расправање со градежници и мајстори. И Ова е исто како да ти кажам станот од зграда не е твој зошто е врз нечиј стан доле под тебе. И плацот од зградата не е твој, значи станот не е твој? И се што е стекнато во брак е по пола на сопружниците.
Да де, ќе си земам се што е мое и ќе си одам. Сам ми има кажано, ако дојде до тоа, не го интересира ни плочки во вц, ако сакам и нив да ги земам. Не се земав со човек што наеднаш ќе му текне ај вака ќе е, земав маж што е стабилен и си стои на зборот. Верувам дека ако дојде до тоа на најцивилизиран начин ќе го поминеме тој дел, зошто убаво си го познавам човекот до мене.
По пола е ако се разведат. Познавам многу разделени, а неразведени. Мислам членката сакаше да каже дека имале врз што да кренат кат. Не знам како е во помалите градови со плацови и цени ама во Скопје не е баш лесно да најдеш плац, па и по ниска цена. Каде каде е побрзо и поевтино спрат да кренеш. Мада јас не би.
Па овде каде што сме ние, поефтино е секако, ама и од порано го има купено, го начека човекот го даваше поефтино, се брзаше му требаа пари за во странство. Сега свеки како бавча си го користи пола, да не стои така обраснат во треви
Полесно е од нула да направиш куќа него врз постоечка да кренеш. Нас мн градежни фирми не ни се нафаќаа, зошто мораше да влезат носечки стубови внатре во куќата доле за да ја издржат новата плоча и ради тоа што цел кров треба да се корне. Ама дека е Поефтино е да кренеш спрат него да купиш парцела и да изградиш куќа да, ама далеку е од тоа дека Е НА ГОТОВО. Тоа ме изреволтира пошто знам која мака ја видов со градењето.