А добро сега кога разговарате за ова што се случува со мајка му, каков му е ставот? Можда треба да си поупорна, за да сфати дека треба он да и стави граници.
Лелееее мајко темава! Грешките се секогаш ваши како жени/снаи. 1. Каде гледавте пред да се мажите бе жени? Од голема заљубеност не приметивте дека сте со мамино синче или мислевте дека ќе го преваспитате со "магично меѓуножје"? 2. Никој ништо вас не ви е должен, ниту вие нив. Човечки е да си помогнете ако се замолите како нормални луѓе. Ти кажувам ќерко слушни ме снао не функционира, а како што гледам повеќето тоа го правите. 3. Децата се мои и на мм. Ние сме решиле да ги родиме, ние сме должни да ги гледаме. Ако некој сака да помогне и тоа не се коси со нашиот начин на воспитување, изволте. Ако не ни чини, фала многу. 4. Озбилно би пуштиле дома свекрва/мајка да ги риба шоља кај што ВИЕ мочате?! Не можам да поверувам. Ако од Х причини не можам јас, затоа носам бурма на рака и маж ми ќе си исчисти. Жена за чистење исто така постои. 5 и најважно: бракот е тим помеѓу двајца кои се множат. Кои создаваат. Кои растат заедно со децата. Дали живееле во стан купен, куќа изградена, надоградена, поклонета, не е важно. Тимот е јас и сопругот, сите други се на второ место. Кога доаѓам дома, прво маж ми го бацувам па сите останати, затоа што ако јас и он немаме мир и разбирање ни децата нема да имаат. Примерот се зема од дома. Брак не се ствара за 5 минути.
Браво се надевам така дека функционирате...исклучок сте. Ни мојте немале таков брак а и не познавам некој што има таков брак како што опиша. Мило ми е кога ќе прочитам дека постои. Може треба да споделиш во друга тема секако за решавање на конфликти и каков пристап имате при мешање на фамилија. Може ќе научиме и нир нешто.
Многу едноставно. Сами живееме, кредит за цел живот сами си го плаќаме. Буквално се сами правиме и како е можно некој да се меша на ова не сфаќам. Луѓето имаат самодоверба да се мешаат секогаш кога нешто помагаат/даваат. Не е оправдување ама таа е реалноста, ретки се тие што ќе ти помогнат и си гледаат своја работа. Затоа помош од никој. Ние 3ца сега за сега се снаоѓаме.
И никогаш не сте влегле во конфликт со маж ти ради фамилија? Никогаш не сте си пререкле? Никогаш не ти стапнала свекрва на нерв па да се скарате дома? Алал да ти е ако е така..тоа се супер односи мило ми е штом е така.
Ми стапнале, ама ради други работи. А и јас и мм си ги познаваме нашите и нивните недостатоци, а и нашите.
Супер брак со разбирање и без кавги... тоа се бара во ова нервозно време за жал сите го немаме тој луксуз
Nema samo crno i belo vo brakovite,nema idealizacija... Brakot bara kompromis, razbiranje i mnogu trpenie, za da go imas seto toa prvo treba da ja sakas taa licnost da ti bide vazna za da prodolzis ponatamu... Ne pravete od muva slon. Sekoj par ima momenti na gore i dole, zivotot e trkalo...
Љубов, разбирање, меѓусебна подршка и толеранција меѓу партнерите е темелот на секој добар брак. Што помалку очекувања од свекрви, мајки, тетки толку подобро. Идеално не може да биде се, но најважно е да се свати дека во бракот треба да учествува и мажот и жената подеднакво, тоа што е обврска на мажот никако не е на свекрвата.
Излезете во реалниот свет и признајте дека бракот е или си играч или играчка, нема компромис никогаш има ама нема цел живот.
На овој комплициран живот јас да се карам за други?! Па побогу, не зависам ни од мајка ни од свекрва, за што да се карам? Мм си е задолжен за корегирање на неговата страна, јас за мојата. Секој треба да знае до каде смее да ги помине границите. Многу погрешна слика имате некои од вас за светот, или погрешно ве научиле од дома што е важно. Јас не го споредувам мојот брак со ничиј друг. Начинот на кој ние функционираме не значи дека на друг му чини и обратно. Чуму расправија за рекла-казала? За после не оставаме ние, решаваме одма. Скарани во кревет не легнуваме и тоа е правило бр. 1. Проблеми имало, посебно со свекрва ми. Маж ми не дозволил воопшто да делуваат на нас. Се решава веднаш и се продолжува понатаму! Со текот на годините научив дека кога ќе почне да напнува до степен на невозможност треба само да го викнам мм и толку, не е моја борба да ја водам. Истото важи и за неа, ако претерам тука си е мм да ми каже кај ми е местото. Не се ни гледаме толку за да се расправаме фала Богу.
Ne te razbiram stvarno, vo koi Ekstremi odis?! Prvo zosto da nema kompromis,pa zarem moze nekoj da mi dojde doma i da mi kaze ti peri sega alista,na mm da mu kaze ti odi pusti pravosmukalla...znaci mora da se znae cija zaednica za koj se odnesuva...-za toa si se dogovaraat sopruznicite. Vtoro dali voopsto si imala covek so kogo sakas da zivees i koj go smetas za tvoj kompatibilen sopatnik? Nemozes da nosis zaklucok za luge sto neznaes kako ziveat i kakvi karakterni osobini imaat. Koga ke stanes svoja togas komentiraj, sega se iskazuvas kako dete na koe ne mu se ostvarila zelbata za rodenden.
Па реално гледано посматрано од страна од 100ци примери јас мислам дека или си играч или играчка, и ако немаш проблем со партнерот ке немаш ни со свекрвата, и ајде да не се лажеме признајте дека додека мажот ви е излезен ве фака бес и и го истурате врз свекрвата и после она е крива..
Ако имаш бес дури мажот ти е излезен, тоа е веќе друг проблем. А ова со играч или играчка ми звучи на некој манипулаторски хендбук. Не е добра тактика за среќна врска/брак.