Хаха па имам очи и уши гледам ситуции кај другарки, роднини како се одвиваат тие работи кои живеат со свекрви и кои очекуваат свекрвите да и помагаат а мажот им е отсутен го нема никаде.
Нема повеке такви свекрви и такви времиња, тоа беше некогаш сега колку право што има мажот има и жената.
Маж ми да е искочен по кафани јас да чистам и перам дома? Умре тоа време Кај мене сме јас чистам он спрема јадење. Ете јас само манџи правам он се друго. Ептен го бива и ужива во тоа. Чистам повеќе јас зошто ме нервира ако не е очистено добро, сега и правосмукалка он дека јас бремена а она бајаги е тешка. Такви сме Еден усисава друг позади со џогер. Можеби е така бидејќи не иде на работа и цел ден сме дома, а и да иде пак ќе ми помага. Малиот само со него јаде,он многу го "тинтра" јас не толку И кога имав свекрва она сама му викаше помогни и. И татко му спремал јадења и помагал и ете имал пример пред себе. Он кога искача искачам и јас. Мада не е таков тип да сака вечерни искачања, додуша нема ни другари. Тие што ги има му се заминати странство, овие овде го сакаат за корист. И така. Уште од почеток делете ги обврските и околу домот и околу децата,нека се научат како така се на грб на жената ли да биде?
Taka treba, i nie sme takvi . Se si pomagame zasto i nemoze drug da ni pomaga daleku ni se babite i dedovcite. A za iskacanje, koj koga saka i kolku saka moze da iskaca od dvete strani,nema zabrani. Neznam kaj zivee decojcevo pa gleda takvi primeri...ama sekakvi ne ima Boze moj.
Јас на маж ми му кажував што ми сметаше. Кога он не преземаше работа во свои раце, тоа го направив јас. Не дозволувам да ме прави будала. Не и се мешам во животот, а не треба ни она да се меша. Секој да си ја гледа својата работа. Ама уште живееме во турско време, за жал.
Ми стапнала свекрва на нерв, и не сме се карале никогаш ради тоа. Пошто мене ме брани, а ме брани пошто јас сум му семејство, ако му треба мама, нема што со мене да живее. Не знам за туѓи бракови, во семејството во кое пораснав секогаш било така како што @elena.mak опиша, никој не бил измеќар и ни една баба немала право на збор. При тоа живеевме во заедница со едната баба, па знаеше дека ако и' се поремети компасот може и сама да остане. До мажите ви е и тоа што им дозволувате лигавежи до смрт да бидат. На снаата ќе и' помогнеш ако таа сака, а не ти ако сакаш. Нека проба мајка/свекрва да дојде да ми зачисти или да ми плати жена или што да е, без да се консултира прво. Како на мали деца ви се муабетиве, а вие родители.
Не знам не можа да зборам не сум живеела во заедница фала богу сум немала потреба. Точно ќе помогнеш ако ти се побара помош зошто да се натураш. Ја на сестра не се натурам, но и нудам помош и инсистирам да не е сама. Фала богу. Жена на жена ќе помогне секогаш треба да сме си поддршка
Е така жена на жена ќе помогне. Ај вака, свеки од некоја причина неможе да исчисти дома, ти вика "ај снајче, овие 3-4 месеци доаѓај еднаш неделно да ни пуштиш машина да ни ги испереш гаќите со свекор ти и да ми го исчистиш вц-во, ако сакаш и прашина да избришеш". Ќе помогнеш?
Ако е трудна свекрва ми или од било која причина не треба да диши средства ќе се понудам да и истурам киселина во шољата, или откако ќе и го искористам тоалетот ќе го направам тоа, а и умивалникот што сум го пипала. Овде никој не рече дека се фрлале ножеви по свекрвите што не помогнале а и за да се налутиш треба да побараш помош и стварно да ти треба, а да не добиеш. Муабетот беше дека е чудно да знаеш дека можеш да се понудиш и помогнеш а да се праиш на Тошо. Особено е чудно тоа од блиски луѓе, ако на некој свекрвата не му е блиска особа ок, ама некои си одржуваат комуникација, си одат на ручек, кафе и слично
Како да не. Одма идам да и помогнам. Не заслужила со прст да мрднам. А и нема образ да побара такво нешто од мене.
Колку сака нека ми е блиска, си има син, ќерка нека и помагаат. Јас кога чистам вц, влегувам чистам да е исчистено, а не ради реда. Истурам доместос во шоља, чистам умивалник и када, ја тријам со сунгерче и арф шољата, зошто нели сегде е нечиста и после ја мијам, па на крај плочки. Мене ова ми е смрт после мене и мм да го правам, не па после свекор и свекрва. Да се разбереме, би избришала прашина, смукалка, се тоа еднаш месечно. Живеат под мене, ако неможе ручек да прави некогаш,би и направила неколку пати во месецот. Од мене толку. Ама се ова одреден период, а не цел живот.
Абе море што ве гледам смешни. Истурете еден доместос. Крај краева една солна киселина. После тоа 3-4 леѓени вода. Ако и чини арно. Ако не и чини нека се снаоѓа. Дали жена ќе викне дали она ќе риба ич гајле да не ви е.
Оваа ситуација за нашиот менталитет е тука таму нормална посебно во руралните средини ама никако не е нормална мажот да отиде кај бабата( мајката на женаму) да ги пере гаќите нивни..
Хахахаха. Тазе земени со маж ми. Свекрвата ми вика - Ај измети ти. Не можам јас. Бевме кај нив. Познавајќи ја каква е, се врткав се шуткав со метлата. Одма ми пререче госпожата - Така метат лисиците со опашките. Нормално, друг пат не ми спомна такво нешто.
Кај живеам ха ха ајде да гледаме реално имам шетано и по свето и правам споредба и тука и реално така е и сакам секако да се смене тоа, да не е било така нема оваа тема да брое 2000 страни пишување жалење..
Не се согласувам дека или си играч или си играчка. Јас не се осеќам ни како едното, ни како другото. Зависи со кој ќе зборам, па и перцепција е различна. Ниту се сите обврски домашни само мои, ни само негови. Најчесто сум јас организатор, но свесен е дека измеќар не сум. Дека е совршено - не е, и оној што бара совршенство, осуден е на незадоволство. Секако дека се караме, ама ни за свекрва ми, ни за мајка ми. И двете имаат бубачки, имаме и ние. Ама ние сме тим, не сме сите цело село тим. Одлуките ние ги носиме, независно од родители. Нив ги известуваме. Ни од мајка, ни од свекрва очекувам било што да чистат, перат, редат итн. Од партнерот очекувам и тоа било јасно и пред заедно да живееме. Не може еден да е измеќар, ни јас, ни тој. Фала Богу со родителите ок живееме, ни стапнуваат на нерв, ама не се караме меѓу себе. Мајка му (и мајка ми) и те како се свесни дека не им е место да се мешаат. Тоа подразбира и дека не очекувам помош, ако се понудат прифаќам, на пример неделава ние едни компири немаме спржено, ако сме јаделе ручек свекрва ми го пратила. За тоа сум и' благодарна, ама не очекувам, не барам, не се лутам кога нема.
Ama cekaj sega, toa ne e bas isto so "se zalat" i so toa sto "site" ziveat taka! Eve jas neznam takov primer kade sto mladite ziveat zaedno so majkata i tatkoto(od bilo koja strana) i imaat mesanje za nivnite odluki. Site vo moeto opkruzuvanje ziveat sami. Mozebi se mesaat vo smisla na mudruvanje, ako go smetame toa,mozebi,no deka kavga ke mi napravat doma so soprugot, ednostavno ne e mozno kaj nas. I da rekol nekoj od postarite nesto kazuvame vo mementot koj ne se slaga so bilo koe mislenje. 12godini zaedno nosime bitni odluki, raspolagame so svoi sretstva za potrebite na naseto semejstvo koe broi 5clena, i nema da dozvolam nikoj da ni se mesa vo odlukite duri me drzi pametot! Budzetot ni se polni od dve plati koi sedat vo ist kos ( a bila i 1) pa nikomu nisto ne dolzam. A dali nekoj saka da si stava dopolnitelno maka pa da rasprava tugi problemi ic ne me interesira pod tug pokriv sto pravi. Pod nasiot krov nasi pravila.
Околу мене па доста живеат во заедница, и искрено јака им душа. Не дека свекрвата или снаата се лоши, него многу народ на едно место, па сите со свој табиет, генерациски јаз... си го прави своето.
Da da, ne deka nema... Samo moeto opkruzuvanje e takvo momentalno. Ne sum imala prilika da slusam kavgi na taa tema, mudruvanje i po telefon ima kolku sakas, no stavas jagoda na slagot i magicno se pravi torta ubava(ne e samo testo)..sto znaci deka ke vratis soodvetno kulturno na sekoj nesoodveten komentar i srekno ke si zivees.