Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.389
    Па , исто буквално ми дојде како да ме искористуваат . Па јас не сум во саксија растена на крај краева . Мајка ми не ме викнала за чистење да и помогнам :^) .
    Не го фалам , ниту пак го жалам :D . Само , така се изразив " ми помага " бидејќи тој минува повеќе време надвор ( поради работата ) , некогаш се случува и по една недела да не е воопшто дома ( војник , иде на стражи и терени ) . Затоа така се изразив :D . За разлика од него , јас сум секогаш дома :D . Не сум вработена па единствени обврски ми се домашните и околу децата секако :D .

На crazylady, CameliaMiller и hellocity им се допаѓа ова.
  2. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Како и го долови менталниот склоп :lol::lol::lol::lol::lol:

На S.W.A.G, edna_malecka и Mantub им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    За тоа мајките на мажите се виновни што ги научиле да бидат лиглиња и неспособни.
    Колку имам видено, ако мајката е излезена некаде при мажот дома, мајка му го чува детето. Син на мајка, да не се мачи.

На Martka, Nausicaa, tina2018 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    Јас не идам на работа, две деца сама растам. Он работи често и две смени. Треба да го чекам од работа за да ги најаде децата или да ми измие садови?

На Anyshka, stetoskop, crazylady и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Ама дали ти разбираш дека овде се збори за ситуации кај што двајцата одат на работа, а само жената дома средува, никој не збори за твојата ситуација :D еднаш ти кажавме, ти се запна тој одел на работа, ти не, е убаво за вас :lol:

На candy.cane, Nausicaa, Just.do.it и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    За помош на свекрва ќе и помогнам ако културно побара од мене затоа што знам дека и тој на мајка ми би и помогнал (сега конкретно дека ќе пере веш не баш, ама кога требало за здравје на мајка ми истрчал и учинил и повеќе од најблиски).
    За обврски по дома делиме двајцата ама најискрена да бидам за многу работи го бива повеќе од мене, затоа што со години живееше сам, сепак јас сум со фалинки во глава и ако не ми е како што сум замислила не го бива па така јас си бркам работа околу хигиена дома и со куче.
    Друго за финансии не им барам, не сакам да ми бараат и секогаш кога даваат сум рекла не, не сакам или во краен случај им велам дајте ги на син ви и така ги стааваме во заеднички пари. Не сакам некој да мисли дека дава и ме купил, иако гледам даваат од што сакаат, од ќеиф, па главно одат тие пари во одржување на колите што ни се начин да стасаме до кај нив и да им се најдеме за пазарење, развозување кога им е итно, да не се маткаат по таксисти периодов со коронава.
    За деца не сакам нит мои, нит негови да се мешаат со помош, пари или било што, не сакам утре некој да ми пререкува или да замарам мајка/свекрва да ми служат мене и на моите деца. Посесивна личност сум и територијалец и не трпам мешкање во се, особено не за дете. Тоа што не знам ќе научам или прашам.

На stetoskop, Chuchanov, crazylady и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    I mojot kolegi:shake:!
    Da e samo po edna nedela,nekogas i 2 i mesec...(waiting)

На candy.cane и CrazyGirl15 им се допаѓа ова.
  8. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Искрено незнам дали е до мајките или до жените. И јас кога се омажив мм незнаеше јајце да испржи па сега се готви. Дури подобро и од мене. Усисува, џогира, пушта машина, средува алишта, бања деца и сл. Го научив на ред, ако несака така дај јас ќе седам дома домаќинка и ќе кукам дека со една плата на се стигнува и ќе чекам помош од страна. Нема шанси. Уште пред да се земеме знаел дека сакам да градам кариера а не дома да седам.
    Кога оставам деца за јас да завршам некоја работа значи него сум му ги оставила и нема што мајка му да му помага ниту да ги носи натаму наваму за тој да одмори. Ако му се допаѓа, ако не ...

На CameliaMiller, stetoskop, noteforself и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Ke gi cuvaat zaedno so svekrvata ako ziveat zaedno, ako se sami kako ke gi ostavi?!
    Ke mora da gi cuva.
    21vek, odime na rabota, se slucuva da se zadocni, se zakazal sostanok i tn...
    Nemoze taka, ke gi gleda majkata, tatkoto go nema na mapata.
    Koj moze taka alal da mu e.

На crazylady и edna_malecka им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Како може да не знаеш дали е до мајките или до жените? Јас ќе се мажам и ќе го учам јадниот. Кај ги наоѓате вакви.
    А во право си за жените што се преблагодарни дека мажот им помага, кога кукаат ич не ми е жал :)
    истите тие ќе ти речат, жена си ти, поќути малце
    или жена си ти, стани направи ручек

На CameliaMiller, tina2018, Nevenche26 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    @Mantub кај што мажите ги наоѓаат жените што ништо не знаат, па учат јајце да спржат и машина да уклучат :D.
    Сериозно, за мене не е крај на светот да не знае некои работи пред заедничкиот живот, ама ако не сака да научи е проблемот, а тоа лесно се гледа и пред брак.
    За тоа дали “помага со детето” не знам колку пати имам превртено очи |(

На candy.cane, CameliaMiller, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Ми се крева коса кога ќе прочитам дека мажот помага низ дома. Од каде бе таа поделба, демек јас сум задолжена за куќава да е средена, дете подмирено, а он ако сака да помогне. Обврските се на двајцата, двајцава сме го направиле детево, станов, двајцата си помагаме еден на друг.

Е мм знае некогаш да прокоментира, кога не сум ти помогнал и тогаш се кавгаме.

На CameliaMiller, Nausicaa, S.W.A.G и 7 други им се допаѓа ова.
  13. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    10.800
    А од другиот профил имаше пишано дека ти помага... :?:

На hellocity и Mantub им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Никој не рече дека е проблем што не знаел да спржи јајце.
    Туку членката погоре не знаела дали тоа било до мајка му или жена му.
    Демек ти ко жена, треба да застанеш и да го научиш јајце да спржи.
    Ако не знае, значи ти не си го научила
    ете тоа ми беше поентата

На candy.cane, crazylady и Autumn_ им се допаѓа ова.
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Во свет на технологии, роботика, телефони, GPS, вие сте во дилема дали мажот треба сам да се науче да готве или жена му.... Незнае да готве а знае да пишува на фејзбуци по швалерки и малолетни а?

На Anyshka, candy.cane, Cka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.389
    Ма какво не знае , јас кога се омажив знаев само јајца да испржам или сварам и тоа беше се што знаев . Со тек на време се научив , прво експериментално глувче ми беше мм , какви лоши манџи правев на почеток , арно не го отрув човекот :rofl: . Тој повеќе од мене знаеше да готви :D ден денес прави палачинки и пудинзи :D мене за второто ич не ме бива , секогаш ми загорува (facepalm) .

Се се учи кога се има желба . Ете јас не знаев една манџа да погодам , ама прашував кај баби кај свекрва кај мајка и ете ме научив . Така и мажите , ако не знае нека праша некој што знае :D .

На tinka-mace, edna_malecka, Li-Li и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Хаха навистина си смешна. Каде реков дека јас сум го научила да пржи јајца :). Те молам укажи ми каде е пишано. Реков го научив на ред. Ако незнаел како има начин како да се научи без јас да стојам до него и да го учам :) .
    Само извртуваш муабети и ништо друго.

На tinka-mace, Cherry333 и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Реков некои, не сите. Убаво прочитај ми го постот, а не колку само да се пише нешто.

19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Исто... сирот јадеше и ќутеше да не ме навреди а тоа грашоците леќа грав ужас грозно.
    Ама се се учи. Дома мајка ми никогаш не ме учела а и не сум имала интерес да научам. За разлика од другарки што меселе и кифли и леб и пецива правеле и пити...
    И уште знам да утнам ручек па знам да ја замолам мајка ми да го направи за нас(подварок,телешко,пита,бурек) или да дојде да ми помогне ако рецептот не е за по телефон...

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Јасно ми е дека за се има исклучоци. Поентата ми беше и да не го научила мајка му доколку жената постави граници ќе мора да ги почитува. За се постои исклучок, има и мажи дома готвеле, помагале па кога се ожениле доколку жената се постави дека нејзини обврски се сите што се во домаќинството нормално дека тој ќе си искористи таква прилика. Затоа јасно е дека за се има исклучоци и ништо неможе да се генерализира до толку.
    Разни ситуации и разни начини на живот.