Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    18.459
    Јас имам пишано некаде по темиве дека дм има претходен брак и 2 деца од него.
    Е сега ја извести дотичната мајка му дека ќе имаме бебе, и нејзиниот муабет беше само да си го чуваш, и никаква желба да дојдат, да речат нешто ќе правите веридба, свадба...било каков муабет.
    Чим не се заинтересирани јас па уште толку не сум.
    Нема потреба ни детето утре да го запознаат.
    Со таков став каде?
    На крај краева и тоа ќе ви биде внуче, без разлика на снаата од вашиот син е нели?
    Многу селско немам коментар

На SandStorm, tina2018, *Amethyst* и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Ne se ednostavni takvite situacii.
    No,taa kako majka/baba se odnesuva nesoodvetno.
    Mozebi ke se promeni situacijata ne se otuguvaj vednas.

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Жално е во какво поднебје живееме.
    Другарка 27г бабата и дедото ги нема запознаено од скоро иста причина и ич не и е гајле..фала богу нема ни зошто.
    Она сама вика тие старците се ненормални и реално се.

На poppie, tina2018, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  4. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    18.459
    Мене не ми е гајле секако, ама мн. примитивно е, а од друга страна очекуваат да ги сакам тие деца и да ги прифатам (немам јас проблем со децата ок сум) а они од своето дете не профаќаат, страшно.

На SandStorm, *Amethyst*, crazylady и 6 други им се допаѓа ова.
  5. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.180
    Допаѓања:
    73.910

На Martka, candy.cane, Puffy2019 и 20 други им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    И ја не ги разбирам ама си викам што поише еве конкретно на другаркава се пензионери со 4то одд во животот. Ништо поише не знаат од: "Што ќе каже Митра комшивката"..(facepalm)

На Anyshka, tinka-mace, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    37.042
    Ова е слично на мојата ситуација. Не ги чуваат моите деца. Зашто? Затоа што не ме сакаат. Па тие се деца и на нивното дете. Јас не ги донесов од улица. Искрено....баш ми е гајле. Децава веќе разбираат и не ни сакаат да ги гледаат. Пред да правиме свадба свекрвата рече - Што сакате правете. Ние немаме пари. Ама за нас немаше. За другите синови да.

На tina2018, crazylady, Milkiway и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Дајте ми памет, не знам веќе што да правам. Мислам дека накратко го имам објаснето нашиот 'проблем' со свекорот и свекрвата претходно, а и не можам многу да навлагам во детали.

Маж ми се скара со брат му околу фамилијарниот бизнис. Бизнисот со години го води маж ми, газда е свекорот ама вработени се цела фамилија. Брат му си зема плата за ништо ама никој досега не пререкол. Се ожени и тој и почнаа проблемите. Почна да се меша, бара да се продаде бизнисот и да му се исплати 'неговиот' дел во кеш. Маж ми му кажа дека нема да дозволи такво нешто, цела фамилија вадиме леб од работата, демек ете ти ја платата што ти ја пуштаме секако не работиш ништо. Кавгата станува напната, свекор ми си ќути, овие двајца се караат, се вреѓаат и прекинуваат контакт. Свекрва ми ми се јавува и ми урла на телефон како маж ми е луд, како можел да го навреди брат му итн итн,а јас трудна 9ти месец. После два дена се породив, брат му и жена му не ми честитаат, ок сфатив дека не сакаат контакт со мене, свекрва ми скроз незаинтересирана за мене, иде кај другата снаа, се дружат... Ок. Не ми беше гајле искрено, бебето ми беше приоритет. Брат му доаѓа со изјава дека ние сме ги трошеле парите од фирма, сме се луксузирале и сакал он сега да застане на чело, пак се расправаат и му кажува на маж ми ако не му се свиѓа да си оди. Мм се повлече разочаран ама мислеше дека е ова некој период на брат му или дека жена му замешала прсти и ги чекаше да го побараат. Пред 2 недели сам отиде кај неговите да проба да ги исправат работите и не се разбраа пак, им посакал среќа и си дојде дома ми рече готово е со неговата фамилија. Во целата оваа ситуација што се случува со месеци свекор ми не проба да го реши проблемот туку си зазема страна и си ќути. Свекрва ми ја нема никаде. Мене ми е премногу криво и тешко зашто со бебе не оставија без работа без никаква причина и плус фамилија му се.

Е сега, очекувано топката се врти. За две недели им се случуваат две ситуации коишто ги доведоа пред банкрот и сега го бараат маж ми, а тој само им кажа дека му е жал ама кармата брзо ги стигнала и дека не може ништо да направи. До тука не се замешав во ниеден момент, сепак е нивни фамилијарен проблем. Но, денеска свекрва ми ми праќа рендом видео од фб со бебенце и демек види го колку е слатко, со срциња, со се. Таа нејзиното внуче два пати го виде и не му обрна внимание ама некое дете од интернет е преслатко. Не знам дали си мисли дека имам амнезија или дека сум толку глупа и така ќе се смириме како ништо да не било? Ја оставив на seen зашто стварно не знам што да направам. Јас одлучив дека завршив со тие луѓе, но што да правам со бебето? Дали треба да им дозволам да го гледаат? Ако не им дозволам како утре ќе му објаснам на детето зошто не доаѓаат? Мразам вакви семејни проблеми. Не сум растена вака и кај мене проблеми вака не се решавале. Овие се многу чудни луѓе, си ги искористуваат децата за работа и пари и секогаш бираат страни. Што да и вратам и дали воопшто да и вратам нешто? Дали сум злобна ако засекогаш завршам со нив и не им дозволувам да го гледаат детето?

Постов хаос го направив, не знам колку ја сфативте ситуацијата, но би сакала да прочитам мислења што вие би направиле.

На candy.cane, CameliaMiller, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.484
    Допаѓања:
    127.304
    @Jana06 Засега не дозволувај.

На tinka-mace, edna_malecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Запрашај се дали ако не се случиле тие ситуации кои ги довеле до банкрот, ќе ти пишела колку е слатко детето.
    И што е толку тешко за да му објасниш на детето зошто не се гледате. Едноставно е. Детето трауми може да има само од мама и тато ако се оддели, голема работа ако баба му не го гледала

На candy.cane, Watermelon96, CameliaMiller и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Prvo nesto:toa e stranata na tvojot soprug, negoviot del od familijata, edinstveno sto mozis da napravis e da razgovaras so nego za polesno da go prebrodi periodot.
    Tebe kako na licnost koja si so nego vo zaednica ti vlijaat ptoblemite od poinalov aspekt, no nego veruvaj dusata go boli, ova se vika noz zad grb so kratko ime.
    Roditelite neznam zosto ne se zamesale, a bratot za 2 nedeli kako moze da bankrotira firma ne razbiram (eve ekonomist sum po struka) no malku poveke mu treba za da go napravi toa.
    Stom svekorot ne gi podelil rabotite, a mazot ti saka da rascisti so niv, neka go prodadat biznisot i sekoj po svoj pat(neka si otvori sam ista dejnost i taka si ja znae rabotata vikas sam go vodel).
    Vtora rabota: svekrvati nema sto tebe da ti se javuva za nivnite problemi, javii se sleden pat i kazi i na sin i da se javi, ti ne si postar i ne e ubavo od tvojata strana da prenesuvas nivni semejni raboti.(najloso so go vregAla pred tebe),koja majka go pravi toa?!
    Treto dogovorete se so mt kako ke se odnesuvate sprema niv, dali ke dozvolite da go gledaat vnuceto, dali ke doagaat kaj vas, vie dali ke oditei tn.

На Puffy2019, CameliaMiller, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    37.042
    @Jana06 кога детето ќе порасне ќе му ја објасниш целата ситуација. Јас да сум на твое место очи нема да ми видат. Безобразни. Маж ти ако сака нека контактира. Ти не си должна. Јас не би им дала да го видат детето. А маж ти ако сака нека го носи. И негово дете. Верувај дека нив ги заболе за твоето дете и за вас.

На happygirl, flawless., tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    @Jana06
    Јас би ти рекла да почекаш,рано е да размислуваш за понатамошни контакти.
    И мислам дека односот на твојот маж со родителите,бизнисот, ништо не е готово.

На CameliaMiller, happygirl, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Baba I dedo ic ne mu trebaat na tvoeto dete porasnav bez baba I dedo pa sto mi fali ednite ziveeja vo selo drugite ziveeja daleku 100 i kusur kilometri I ic ne mi falat bitni ste na deteto samo ti i maz ti i nikoj drug

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ви благодарам, да не враќам на секоја посебно вака: Свесна сум дека немаше да ми пише доколку не им се случеа проблемите. Буквално се пред банкрот зашто направија непромислени потези се со цел побрзо да заработат поголеми пари за да му докажат на мм дека можело повеќе. Не го бранам мм, не дека е совршен, му кажав дека не требало да го вреѓа брат му ама во таа насока тргнал муабетот, нервоза, лутина и ете се испокарале. Тешко е да искочат од оваа ситуација зашто фирмата веќе има кредит, брат му си купи стан и жирант е свекор ми. Значи заглавени се сите.
    Да, многу ми е криво за се што се случи, се осетив како отфрлена, а не сум згрешила ништо на никој. Напротив, никој не ме рецка. Никој не се запраша како сум во целата ситуација, дали се снаоѓам со бебето, дали ни треба нешто. Не мора за мене, за син им и внучето. Повредена сум. Маж ми рече дека завршил со нив, дека нема да дозволи да го видат детето, веќе најде нова работа во истата струка и планот беше да заштедиме пари за да го почнеме истиот бизнис зашто веќе и јас се уклопував. И сега го гледам дека му е жал. Така да, @Cosmi мислам дека си во право дека не е готово. Многу мека душа има и му паѓа жал. Проблемот е што јас веќе имам одбивност и не сакам да ги видам без разлика што ќе одлучи маж ми. Само имам грижа на совест и ете не знам, дали така сум воспитана ама неубаво се осеќам што сакам да ставам крај.

Кога ми се јави да ми урла на телефон, целата беше во паники, плачеше, се дереше и буквално го вреѓаше мм ама ќутев дека таа му е мајка. Уствари се испотресов мислев дека којзнае што се случило, се истепале или нешто слично. Си дојде мм, ме виде растресена и партал ја направи. Секогаш е на моја страна, ме поддржува, заедно носиме одлуки, ме разбира ама ситуацијава е различна дека се работи за неговата фамилија и јас не можам да одлучам за него, можам само поддршка да му бидам. А искрено, не сакам да ги видам зашто тие ни ги направија најголемите стресови во моменти кога требаше да сме среќни и безгрижни.

На CameliaMiller, Nausicaa, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.484
    Допаѓања:
    127.304
    @Jana06 Сега сите сте нервозни и напнати,особено они.Тензии се создаваат.Не е добро за дете да е во таква средина така што барем привремено не дозволувај да го гледаат.Нека помине малку време,па со маж ти видете како се одвиваат работите и одлучете дали е потребно целосно прекинување на контактите.

На tinka-mace и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Најдобро е така, да легнат малку работите. Затоа и ништо не и вратив кога ми пиша зашто ако го одврзам јазикот готово е.

На CameliaMiller и nextredstyle им се допаѓа ова.
  18. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.389
    И јас се чудев кога се омажив , но , во куќава ги прифаќаат само првите снаи и внучиња . Од прапрабаба било така . Кога еден од браќата на дедото на маж ми се развел од првата сопруга и се оженил со друга жена , бил избркан од дома . Буквално . Подоцна , тој си доаѓал кај мајка му , а новата снаа дури по нејзината смрт дошла овде за прв и последен пат . Старата умрела и не ги видела внучињата на син и со втората снаа (facepalm) . Не разбирам како можат некои вака . Ти не се замарај , уживај во бременоста и со лесно да ти е :* .
    Убаво кажа , освен да му бидеш поддршка , друго не можеш . За детето заедно со мт ќе си одлучите , со ладна глава . За сега направете пауза со контакти со нив , да се олади малку ситуацијата , а за внучето дали ќе го гледаат или не , има време ќе одлучите . Добро е што мт веднаш се снашол за работа , тоа само им покажува дека вие не зависите од нив , туку тие од вас . Јас би и ставила само еден (y) и толку од муабетот . Ако пишува пак , ќе ја игнорирам . Тоа што се чувствуваш како отфрлена е нормално , и верувај во вакви ситуации подобро е да си настрана , особено кога си со бебенце , за да не ти влијае на расположението и на квалитетот на млекото воедно , бидејќи ако ти си нервозна , ќе биде и бебето . Сега за сега гледај ти и маж ти да немате меѓусебни расправии како резултат на неговите односи со брат му и фамилијата . Друго се ќе се среди . Коцките ќе си дојдат на место ;) .

На tinka-mace, jarec6 и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    8.386
    @Jana06

Секое лошо за добро е. И подобро што се поделиле, искрено. Вакви работи треба со време да се поделат подеднакво, да се направи компромис и да нема после караници.

Те разбирам многу добро. Тато со чичо 25 години заради вакви работи не зборат, и најкрив беше дедо бидејќи не знаеше да пресече и да подели праведно се. Чичо доби поголем дел од куќата, пензијата на дедо и баба кај него одеше, струја, телефон им плаќаа, повеќе и поубави ниви и плацови, мебел. На мама и тато скоро ништо. Причина: Мама и тато биле со факултет и полесно ќе заработувале, а тие со средно. Кога одев кај баба на долниот спрат како мала, стрина ми ме падеше бидејќи нејзин бил делот (по договорот, после смртта на баба и дедо, и тој спрат на чичо остана) а баба молчеше како утка. Се чувствував како да не ми беше баба искрено, џабе и име што и носам. Мајка ми и татко ми ми викаа не оди доле, јас мала глупава пак ќе отидев. Но како растев, разбирав и не сакав да одам долу. Кога почина дедо ми, 3 години си немав прозборено со него. А баба кога почина, 4 години ја немав видено воопшто бидејќи чичо ја имаа заклучено во една соба и ја правеа инвалид (за да зимаат инвалидна пензија плус). Никој не ја виде 4 години, ни ние, ни сестрите нејзини, ни од социјално реагираа - тато 100 пати ги викна. Кога ја видов во ковчегот баба, воопшто не беше жената која ја познавав - коски и кожа беше направена. Не сакам ниту да се ставам во на тато кожата, родените родители така да ти прават.

Е сега, си размислувам, дали тоа беше карма? Жално е што и направи синот за кој она се’ даде. Злобно е, но се надевам дека еден ден Господ ќе му врати и на чичо за се’ што и стори. Докторите рекоа дека починала од прегладнетост. Не беше со никакви болести, ниту хронични ниту ништо.

Мој совет е да не се замараш воопшто. Сигурна сум дека како моите, и вие ќе успеете во животот и ќе бидете среќни, и ќе знаете дека барем сте постигнале се’ со ваша труд. Знам дека ви е тешко. Памтам имаше периоди кога бевме болни со брат ми, мама немаше ни за сируп пари, а и студираше во исто време. Баба и дедо не даваа ни денар, ни да не почуваат ни ништо. Да се живи и здрави од на мама страната, секогаш ни помагаа на секој начин.

Чувај си го бебето и здравјето, и гледај си ја твојата фамилија.Тие можеби ќе ја свијат пашката, и ќе дојдат да се извинат. Но и тоа да се случи, едноставно имај дистанца со нив цело време. И да не се случи, знај дека на крај краева па не ти требаат такви луѓе, без разлика кои и да се.

Трудете се да напреднете, ќе пукнат од завист и љубомора.

На MeowMeow, tina2018, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Да знаев дека ќе добијам толку поддршка и разбирање тука многу порано ќе пишев. Стварно ми е полесно и не се осеќам толку лошо што не и вратив ништо. Баш денеска и реков на мајка ми дека си ја мразам таа особина да правам мерак на сите и што така ме воспитале. И на моите им е чудна целата ситуација и многу им е жал, па како свој син го гледаат мм. Ептен ни помагаат сега.

А свекрва ми не се запрашала внук и што ќе мисли за некоја година и како ќе му се објасни, па јас да и мислам? Не.

Фала ви девојки :l:

На candy.cane, CameliaMiller, poppie и 7 други им се допаѓа ова.