Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    18.459
    И јас не ги прифаќам тие што не ме прифаќаат, и не постојат за мене.
    Како они така и јас.
    Нит сум зависела до сега од нив, ни па од сега.

На tina2018, mKdevojce, crazylady и 3 други им се допаѓа ова.
  2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.389
    Нема за што , уживајте со бебчето , а тој што сака да биде во вашиот круг на блиски , ќе најде начин да реши секаков проблем . Очигледно , тие не сакаат ( бар така делува ) , нема зошто да се притресуваш и да се нервираш и себе си , и бебушот а и мт . На него секако му е тешко , бидете тука еден за друг , тоа е најважно . А тие ќе си ја сфатат грешката , ама доцна .

@LadyR Слични проблеми имаше и мајка ми кога јас и сестра ми бевме деца . Тогаш мислев дека нина ми и мајка ми се мразат меѓусебно . Кога пораснав малку , сфатив дека баба ми ( нивната свекрва ) ги прави сите заврзлами ( на нина ми и викаше вака кажа таа за тебе , така кажа таа за тебе , а тоа врска немаше , при тоа истото и на мајка ми и го зборуваше ) . Многу пати на мене се одразувале нејзините заврзлами ( а направи нешто таа , јас паѓам од чиста мира и пукам коска на рака , шајки во нога ми влегуваат итн . ) . Години подоцна , еве ја баба ми , паднала по скали сакајќи скришкум да земе ќеса со ореви од фрижидерот на вториот кат од куќата . А требало само да посака , мајка ми веднаш ќе и дадела . Ама пусто за скришкум да е . Три месеци во кревет беше со пелени на грбот на мајка ми која сеуште работи , во смени . Ниту чичко ми , ниту тетка ми се јавија да прашаат како е , а за да ја чуваат , Бог да чува , тогаш сите имаат обврски , мајка ми една година веќе се нема видено со брат и , од што нема на кој да ја остави . А ден пред да падне , многу се карала и ја колнела сестра ми ( сестра ми e дете од прв брак на мајка ми ) и велела како никогаш немало да се омажи , ако се омажела ќе ја врателе , многу лоши работи и кажала . Сестра ми ќутела , за жал така е воспитана , да и ќути . Викам јас да бев ќе ја шлапнев жими се . Наполнила 80 и кусур со деца ќе оправа криви дрини . Срамота . Ама ете , по 24 часа ја стигнала кармата .

Што потреба имаат да се мешаат , еве не знам . Абе тргни се жено , ако можеш помогни , ако не извини се и не им одмагај .

@jarec6 ете така треба . Ич не им се замарај . Гледај ти и бебулето да сте добри , бременоста да ти помине лесно , и дечкото да ти биде поддршка и да е до тебе , други не ти требаат . Само ќе ви комплицираат се . Од искуство ова ти кажувам . Веќе трета година сум скроз одделена од свекор и свекрва , и искрено , мир во куќа е . Ниту некој ми преречува за ручекот , ниту за чистење ни па во воспитување на деца ми се меша . Раат .

На candy.cane, tina2018, LadyR и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Ти си секако на страната на маж ти фала богу...ако он завршил со нив исто и ти. Тешко е ама за сега батали ги. Ако маж ти посака да го однесе бебето или да ги викне да го видат ОК ама по ова што го пиша мислам дека не би остварил контакт со нив ни самиот тој...
    Јас бар мислам да не се мешаш во тој дел да видиш маж ти како ќе одлучи нервозна ситуација е за сите секако.
    За сега како да не постојат понашај си се игнорирај телефони и пораки.
    Они итекако не заслужиле да дојдат и да го видат ама ај...

На tinka-mace, Jana06 и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Ова е бајка каде што можете да си дозволите жена за чистење,се кладам имате државна работа па флексибилноста е многу битна,да работеше маж ти на скеле од 7 до 19 не знам баш дали вака ќе делеше ум,има многу парови што не им е се така розево и тоа не по нивна вина,не живееме во Шведска,оладете малку.

Последна измена: 24 август 2020
    На Anyshka, Just.do.it, noteforself и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    @Stressed Out Не знам зошто да изгледа како бајка, особено делот за чистење, па жена да се викне, членката имаше пишано дека ако таа не може мажот ќе исчисти. Не е нејзин проблем ако друга жена дома не може да си го натера мажот да зачисти или зготви па мора жена да вика.
    Стварно ли ви е толку проблем чистењето? Сто пати се спомна кој да чисти, па жени викање, па свекрви/мајки, мислиш во рудник копање е. Се осеќам кога читам вака како да немам дочистено нешто дома, штом не ми е толкав терет. Не знам, ние генералка не правиме секое чистење. Еднаш неделно се чисти нормално, трае неколку саати. Немам ни државна работа, ни жена за чистење, ни па сакам друг дома да ми чисти ко лисицата со опашката да помине. Може не правиме дома секој ден предјадење, јадење и десерт, и не знам какви работи, ама за основни потреби како посредување, зачистување и јадење да се направи, па и да си сам ќе најдеш време, а не да сте двајца. Па и не е дека ручек мора секој ден различен, некогаш правиме и за два дена да имаме. Поентата ми е не знам зошто се гледа на обични домашни обврски како да сме Шведска, кога се де сведува на организација. Па и нашиве во светот по две смени работат, свекрва и мајка да не чекаат за чистење и јадење правење?
    Не знам, јас и машко дете да имам здравје ќе го учам да готви и чисти. Женско да имам ќе треба да знае да си смени сијалица и да исчисти црево од сифон пример. Не сакам да го оставам во животот да зависи од друг некој за најосновни животни вештини. Мислам за мене лично срамота е и за маж и за жена возрасни да не знае да зготви најосновно нешто и да живее во кочина ако некој не му зачисти.

На candy.cane, Bezimenka90, hello-kitty.90 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Јас мислам цела тема се начна за периодот ако жената е трудна и има тешкотии,после пороѓај или ако недај Боже детето е болно па имаш тежок период,значи за ПЕРИОД дискутираме,не за постојано помагање,ни една од членките не пишуваше за очекување помош за таа да шета по кафиња или со големи деца дома.

На Anyshka, Dalia93, Cherry333 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Така е, се е во ред напишаното. Јас правев генералки секоја недела. Секој ден се потфаќаше по нешто ама бевме во врска, двајцата на работа, после работа ручек, одмор, ќе потфатам нешто по дома и навечер искачаме. Е сега, кога јас веќе сум навикната дека со години генералката е секоја недела, станот е перфектен секогаш - во бременост и сега со бебе ми се крева косата кога малку е нешто расфрлано, а скоро секој ден е така. Колку и да исчистам ми треба помош некој да го пази, за јас да можам темелно да исчистам. Мислам дека муабетов за помош почна од таму, дека на трудница и треба помош, а не дека некоја е мрза и сака да лежи, а свекрвата да биде слугинка и да и го пере долниот веш. Ама нели пошо свекрвата служи да ти го растресе животот, да збори насекаде како се` прави за младите (а со прст не мрднала), да биде главна на свадбата и на мекици (и планот за свадба ми го растурија, ни мекици видов) ќе си чистам сама, ќе се снаоѓам како знам и умеам. Јас имам среќа маж ми колку и да е уморен во недела го чисти станот и пазарува, другото сама го правам. Битно свекрвата е одморена и не ја вознемируваме. Се надевам дека е среќна што не не гледа, што не дошла да го причува, не помогнала, сепак нели нејзин живот.

На Dalia93, IRBBB, tina2018 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Те сфаќам јас од аспект што сум и јас педантерија, а јасно ми е дека со дете е се расфрлано, може немам сама дете, ама сите мои блиски околу мене се со деца. Муабетот за помош, јас пишав и претходно дека ако е понудена од срце, без да ми пререкува после, ама знаеш јас како исчистив пред 5 години на 24ти август викендот? А за зборење нека си збори колку сака. Сакам да кажам добро е да се избегнуваат ситуации кои можат да доведат до можен конфликт, а знаеме кај нас колкав е капацитетот на народот.

Те читав и тебе за твојот проблем. Кратко, не си ги троши нервите. Они и може ќе се скараат и може ќе се мират, а тебе никој нема да ти рече фала што си се нервирала. Нормално нема да ти е сеедно кога маж ти е под стрес, ама тој е нивно дете, не ти. Остави го нека одлучи дали ќе прекине контакти сам. Ти засега не мораш ни да навлегуваш, едноставно игнорирај ги. Не мисли многу што би било кога би било, не се знае што носи денот утре и дали и како ќе им се сменат односите.
    Јасно ми е дека си засегната страна, ама јас да сум на твое место не би се замарала за некој што не може да ме удостои со основно да размисли дали стрес ќе ми прави 2 дена пред пораѓање, би гледала да не се замарам со семејни драми и да се фокусирам на најубавото нешто што си го имаш сега дома, бебенцето :inlove:

На CameliaMiller, IRBBB, noteforself и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Јасно ми е како почна, но и во таа ситуацијуа не сфаќам зошто мора свекрвата да дојде на припомош. Не сакав да спомнувам претходно лоша ситуација, но еве има случај тука во комшии, жената имаше операција, немаат помош ни од свекрва, ни од мајка. Нормално, мажот презема обврски околу децата, готвење, пазарење и чистење. Не викам јас да се одбива помош по секоја цена, побогу луѓе сме ќе си помогнеме, само сакам да кажам да не се правиме сами зависни од нив. Особено зошто знаеме дека тука многу и се пререкува на помошта што се добива. Да не речам, ретко добиваш помош без да се очекува нешто за возврат :)

На CameliaMiller, bittersweet, Nevenche26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Другарка како што вика Ко сите од ист калап да се праени.
    Ама млади сме па си лупаме глава а ич не требало човек да се замара.
    Еве и ја и мм се скаравме за глупости па не' дознаа и родителиве. И она место да најде начин да не смири да седне да поразговара му вика на мм: Доаѓај си ти без неа..абе ајде важи мм може се скарал со мене ама не се разведуваме. А ја трудна. Се збори ли така?
    За разлика од неа..моите дојдоа не седнаа ни кажаа дека во секој брак и фамилија има расправии дека ќе помине и ова дека е тешко пандемија и сите сме нервозни.
    И во тој момент олеснува.
    Очекуваме родителите да ни помогнат во тешки моменти а не само да се тука кога треба свадби да се праат како што кажа пошто тогаш се најгласни за се да се умешаат...

Не беше поентава дека Мора она да дојде на испомош.
    Туку зошто да не понудиш помош онака од култура.
    Да не треба нешто да се купи да се донесе да се среди... Комшикава што сме на Добар ден ми вика кажи ако треба да дојдам кучето да ти го носам надвор да не одиш ти...Слободно заѕвони ми...
    Збориме за човечки принципи општа култура некоја

Последна измена од модератор: 24 август 2020
  11. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Јасно е да,ама да приправаме сега овде како помош не ни била потребна и глумење херои ми е нереално,друго,сакав да потенцирам дека не секогаш сопругот може да помага по дома бидејќи работи по цел ден,ги тргам настрана мамините мази,едноставно има премногу разни ситуации и случаи и не можеме да ги генерализираме работите,поентата е кога се има потреба од помош да се помогне,обострано и без да биде надговорено во иднина.

На Jana06, Cherry333 и Milkiway им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Многу се потенцира тоа дека Би се правеле важни дека помогнале...Па нека се прават важни ич не би ми пречело.
    Ако каже на комшиката знаеш ја одев кај снаата и помагав низ дома после пораѓај..ич не ми пречи. Баба е нека се фали.
    И нас баба ми многу ни помогнала кога сјм била бебе еве 28г подоцна Еднаш не кажала Јас на мајка ти и готвев и чистев и перев...Еднаш не се осмелила да каже против мајка ми и може затоа не сфаќам зошто свекрва ми би зборела контра или би имала потреба да се лупа во гради.
    Ама секој различно си живее со фамилија

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Па точно тоа го зборувам, не треба да очекуваме помош од култура. Помош се нуди и се прифаќа само ако навистина сакаш без да очекуваш нешто за возврат, ако е од култура за што ќе рече народот, верувај на нос ќе ти го извади. Таква помош не. Мислам мене ми смета, ти ако можеш да живееш така ок.
    Во однос на комшивката, зависи каков човек си, јас не сакам со комшии таков однос на пример. Не ми се допаѓа тој однос на преголема блискост со луѓе со кои нема никаква потреба да сум блиска, посебно со комшии па ич. Јас си ги бирам луѓето кои сакам да се околу мене, не би сакала само заради одредена улога која случајно ја имаме во животот да сме приморани да си бидеме дел од животот едни на други.

@Stressed Out Апсолутно не може да се генерализира, јас имам негде пишано дека ако само еден работи, нормално е дека другиот ќе преземе обврски во домаќинството. Тоа важи и за жената. Ако работам само јас, нема сигурно да толерирам некој на кауч цел ден седнат и ќе очекувам да се ангажира повеќе во домаќинството. Што не значи дека јас зошто работам ќе седнам после работа на каучот и нема да мрднам со прст. Зошто и тоа не е ок.
    Секој си е приказна сама за себе и крај краева се е ствар на договор. Ни па јас нешто тука кажувам како требало или не требало да биде. Само си дискутираме и во ред е да се развие дискусија, мене тука последниве страни ми се допаѓа дискусијава за разлика од претходно кога се навредија едни со други. Нормално е дека секој ќе има различен став :) А за глумење херои, јас па не се ни споредувам со некој од форумов искрено. Знам дека и да е така како што пишуваат, тој некој ниту ќе ми помогне, ниту ќе ми одногне во животот.

На CameliaMiller, Mami3, Nevenche26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Не сме воопшто блиски јас сум многу повлечена кога станува збор за луѓе...
    Зборам ме гледа надвпр со кучето на +40 со стомак до заби и ти нуди помош...што е за пофалба.
    Исто како и ја што на бабава под мене и имам одено 2 пати до продавница лани нога кога скрши... човечки е да си помагаме.

На Mami3, noteforself и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ама тоа се веќе екстремни ситуации, нема да оставиш човек да се мачи со скршеници, нели, и да не го познаваш. Ама не значи дека ќе дојде дома да споделувате обврски во домаќинството.

На CameliaMiller, Nevenche26 и Mantub им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Не значи де никој не бара за цел живот да доаѓа како слугинка.
    Не знам дали имаш деца...еве конкретно братучедкава се породи пред 2 мес и детето го дои. Ми кажува дека и е закачено за цицка не стигнува ни вода да се напие.
    Свекрва и доаѓа и помага со ручек, бебешкото ќе го уклучи во машина ќе го пружи, ќе и стави садпви во машина и сл.
    Ова се го правеше маж и но тој се врати на работа. После доаѓаше мајка и па сега и доаѓа свекрва и.
    Буквално ќе поседи да може девојчево да се избања.
    И ако не дојде пак ќе преживеат без неа не викам не...
    Нема зошто да споделуваме 3г сум во брак фала богу еднаш не сме побарале помош. Сакаш да знаеш дека не си сам.

На Jana06 и Stressed Out им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Проблемот е што никогаш не барате помош. Нема што да чекам нејзе да и текнело да се понуди. Ќе прашам, тоа што ми треба, ќе барам. Ако ептен нејќам, сопругот нека ја замоли да дојде. И јас во животов се гледам сама да завршам. Ама ако ми треба помош, не се срамам да побарам. Не чекам другите да ми читаат мисли. И барам помош, и помагам кога треба. Некогаш и ние сме чудни. Ако помогнела, зошто се меша, ако не помогнела, безосетна била. Ако ми се меша повеќе одколку што треба јасно и кажувам. Ако ми треба помош јасно и кажувам. Ништо не оставам на другите да им текне мене што ми требало. Ама ако има толку горделивост, значи не се толку тешки обврските.

На CameliaMiller и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Абе супер е тоа. Јас стварно немам против помош ако си живеат фино, мајка, свекрва ако сакаат нека помагаат. Зборувам тука за очекувањата. Не може да очекуваш туку така од култура. Јас да не можам би прашала, нема да чекам да и текне. Ако сте во ок односи и е нормален човек, ќе дојде. Ако не сте, секако нема ни да и текне, ни да дојде.
    @Mantub отпосле те прочитав, сме се повториле во некои делови.

На CameliaMiller, Nevenche26 и Mantub им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Не де..јас кажав дека ми треба помош околу генералка пред бебе. Си се направија на будали и на тоа остана си сфаќаш дека не сакаат да помогнат. Дури не сакаат ни на почеток да дојдат..си има мајка девојчето ќе и помогне.
    И јас тука си го искоментирав да си олеснам душа па ме нападнаа како очекувам шоља некој да ми риба...
    Толку е полемиката :D
    Едит: Уствари се извадија Ама знаеш корона има не доаѓаме и ја се напнав Како утре ќе дојдат Бебево да го видат..и валда не ме прочитаа убаво одредени членки па ме нападнаа дека ЕТЕ БЕБЕТО не сум го давала да гп гледаат пошто не ми рибала шоља:clap:

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    А маж ти зошто не и рече, него би требало повеќе да го слушаат.
    Со моите родители јас комуницирам, со свекор и свекрва маж ми комуницира, јас не им барам ништо, се' оди преку него.

На CameliaMiller, Nevenche26, crazylady и 3 други им се допаѓа ова.