Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.737
    Допаѓања:
    43.854
    Не планирам никој да бањам, посебно не свекор и свекрва, си имаат син и ќерка. Ако треба за мој родител ќе гледам да најдам негователка, знам дека на мајка ми и татко ми би и било тешко и криво јас да ја чувам и бањам, кога збориме за тоа никогаш не се согласува, вика вие си имате свој живот ако не ме бива мене ставете ме во дом.
    Никој нема должност ништо да прави, ако сака бујрум, ако нејќе негово право. Не сме "донесени" во фамилијата да чуваме свекор и сверква на стари години, плус не сме фамилија со свекор и свекрва, маж ми ми е фамилија и децата ако ги имам и крај, се друго ми е поширока фамилија и иако ги сакам неизмерно моите родители нема да дозволам со ништо да влијаат на мојот брак, исто и тој.

На Anyshka, cresa-jagoda, thelittle17 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Зошто да не замислиш? Мајка му е де, него го родила. Не ме родила мене, па јас да ја бањам. Нема чинот да му падне ако ја избања својата мајка.
    А зошто да не го бањаш својот татко? Тој ти дал живот, а ти пре за свекрвата. Искрено не можам да разберам.

На Anyshka, princess02, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.349
    Буквално вака сум растена. Од мали нозе, секоја сабота јас морав да помагам кога се правеше генералка дома. Брат ми, од друга страна, си беше слободен да си прави што сака. Ама јас сум таква по природа, од мала ми било интересно да чистам и сум сакала да помагам. Важно израснав со муабети како сите на мајка ми и викале дека ќе сум помагала дур сум мала ама ќе видиме како ќе биде кога ќе пораснам. И еве ме, пораснав и се уште помагам, нормално се уште не ми е воопшто тешко да чистам а и сакам да помогнам на моите. Ама се уште ужасно ме нервира фактот што мајка ми ми ја тупи главата како брат ми е машко и не мора со прст да мрдне. А најлошо е што тој и дозволува да го третира ко мало бебе иако е многу повозрасен од мене. И секако, татко ми е машко ама со него нема проблем да се испокара зошто не помага дома.

Стварно ми е смачено од ваков балкански менталитет. Ги гледам млади луѓе надвор од тука како веќе на 20 години живеат сами, и машки и женски, и си имаат свој покрив па сами за се си се грижат. И природно е да му се плукнам, 21ви век тераме еве. Кој ги измислил овие глупости како машка и женска работа нека се гони во три лепе. И уште утре задутре да ми дојде некоја свекрва и да ми попува како маж ми не треба да помага дома? Па не знам која револуција ќе ја направам дома. Само имам среќа што сегашниот дм е против тие работи и не гледа така на работите. Се надевам дека така и ќе остане во иднина.

На lovemme, jacqueline.s, MeowMeow и 12 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Не.

Работата е секој да одлучи за него како е подобро.

Да се прашувам јас, сите кои се и ќе бидат во иднина онеспособени заради болест, да живеат во дом, или да плаќаат негувател/сестра

.... ама знам дека не сите можат, и не сите сакаат така како и јас....

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.443
    Допаѓања:
    172.250
    Не е работата дал ќе му падне чинот, или дека јас Пре би ја бањала свекрва ми од татко ми.
    Едноставно не можам да се замислам да го гледам татко ми угул гол и тоа е тоа.
    Исто ко што не можам да замислам тато да ме бања , а мајка ми ме капеше коа не можев сама.

На cresa-jagoda, ForeverYoung и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Колку многу си без осет да се чуди човек, знаеш колку не има тука на форумов што ни починале родители? Сите грешни биле, Господ им дал рак, мозочни удари зошто биле грешни?
    Срамота вака млада жена, мајка да мисли и да пишува небулози, глупости а богами и навреди до коска што болат?

На andrejko82, fana, riba79 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Мислам дека ништо лошо не кажа членката, немаше намера да навреди. Сакаше да каже дека несака да очекува да им е обврска на младите, од многу луѓе истиов муабет го имам слушнато.

На Anyshka, Skorpija25 и tina2018 им се допаѓа ова.
  8. KristiFolks

KristiFolks Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    171
    Човековата природа е кога ќе ни се даде еден прст земаме цела рака, дури и несвесно се случува, а се разбира и свесно. Секој знае да злоупотребува добрина на некој друг, или почитта спрема некој да се рачуна како слабост а не доблест. Гледаме само кој ќе има власт врз нешто или некого. Ривалства имало и секогаш ќе има...Така се случува со татко и син кога ќе порасти синот, таткото се чувствува како некој му го истиснува авторитетот и не го остава синот ништо да чепка не знаел тој (имам видено вакви случаеви колку ти душа сака) а од друга страна ако синот помага низ дома тогаш не е маж се однесува како жена. Синот кога е бебе и мајката се поврзуваат многу повеќе отколку со ќерка. Се јавува прво незадоволство кај таткото бидејќи уште откако ќе се роди бебето чувствува дека жената се закачува за малото синче и како да е истиснат од неговото место. Таа фрустрација на таткото излегува на површина кога синот ќе порасти и тогаш има кавги и расправии измеѓу татко и син. А мајката бидејќи заборавила дека всушност има маж а не само деца си ја разнишува врската со мажот и е закачена само за синот. И кога синот ќе порасти и ќе си засака девојка и ќе си ја земе е тогаш настанува друго ривалство, свекрвата со жената на синот. Свекрвата мисли дека е заменета, наместо да се посвети на мажот и да си уживаат на старост со мажот без стресови.
    Прво фамилија си со мажот, без него немало ни децата да ги имаш, кои се плод на љубовта измеѓу мажот и жената. Деца раѓаш за да ја умножиш таа љубов и да оставиш потомство - тоа ни е во природата, да се размножуваме, а не да го врзиш детето за тебе и да кажуваш како ти не си спиела, се си правела за тоа дете. Па детето било твој избор, ти си сакала да имаш дете, а не е криво и должно да те слуша како ти си го жртвувала својот живот за него.
    А кога е потребна помош и на човек од улица треба да му се помогни и секој спрема можностите. Кој има пари ќе плати негователка (но како што поминува време гледам нема да може ни со пари да се ангажира негователка во мк) а кој нема ќе се грижи за своите родители како што тие се грижеле за нас кога сме биле мали. Животот се носи може сега имаме но во иднина само Бог знае како ќе биди, и можеби ќе мора да ги капеме, преслекуваме, и раниме, и знам дека во тоа и јас и мм ќе си помагаме нема никој сам да го прави тоа заедно двајцата ќе го правиме. И ќе го правам за неговите од љубов кон мм да не го гледам сам да се мачи физички доволно е што би пател да си го гледа така родителот, а знам дека исто и тој за моите би ми помагал нема да ме остави сама да се килавам или да се мачам и физички покрај тоа што психички ќе бидам уништена да си гледам родител така не дај Боже. Но, доколку се биде во ред финансиски со нас тогаш би ангажирала негователка за било кој од нашите родители. Плус тука зависи и од родителите, дедо ми на мајка ми татко, не сакаше мајка ми ни тетка ми да го капат, се срамеше, човекот немаше син, но затоа татко ми и тетин ми од љубов кон мајка ми и тетка ми и од почит спрема дедо ми го капеа и немаа проблем со тоа. Дај Боже да ни се здрави и живи и да мислам на ова се растажувам за било кој од нив, па какви сака луѓе нека бидат.

На NCIS, BabyD0ll и simona_baby им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Подобро немаше да го осмислам и 5 дена да го мислев.
    Син мајкин, мамичка уште од мал го тинтри.
    После женичката го тинтри.
    Деца кога ќе направи, исто и нив женичката ќе ги тинтри.
    И после мамичка кога ќе остаре, исто така женичкава ќе ја тинтри и нејзе.
    И на работа ќе оди.
    И домаќинство ќе тера.
    А мажов уморен е од на работа.
    И трагедијата да е поголема, жена на жена ова и го вели.
    Убаво реков јас, плачат мажите за вакви жени ко нас, сами што се фрлаат в оган.
    Нејќам да бидам дрска ама
    Простоќа.
    Толку ќе кажам.

И после татко кога со бебето пазари в маркет, се навлажнуваат женчиња, леле колку посветен татко, леле браво, браво.
    А мајка кога пазари со бебето, ништо посебно, очекувано де.
    Таткото, фала му на господ што се смилувал да си го прошета сопственото бебе и да и "помогне" на жена му.
    И после ги читаш по форуми, Мојот маж е прекрасен, многу ми помага за чистење низ дома.
    Душички златни

На cresa-jagoda, NCIS, andrejko82 и 32 други им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Свекрвата ја нема да се појави да ме праша како сум, и не треба ни да очекува помош од мене. Си има син. Тој нека прави со неа што сака зашто она само со него си комуницира :)

На Anyshka, cresa-jagoda, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Pa kolku se silni i tie sto zavrsile vo dom e znak ? Ama deka neli se raboti za prikazna neka odi kako takva. I domovite ne se nekoe resenie. Ako razmisluvame taka najdobro e i da ne se doceka dlaboka starost. Nema da ima potreba nikoj da se grizi za nikogo.

12. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Тука не е проблемот дали сакаш, во мк и општо на цел Балкан наметнато дека мораш.
    Имам еден дедо во комшии човекот ги молеше децата за да оди во дом, пази не му даваа како така шо ке речат комшиите...

А муабетот е толку многу извртен како и секогаш.

На Skorpija25, tina2018, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    97.501
    Јас истото го помислив кога го прочитав постот. Навистина грешни / лоши луѓе живеат со орлите, оти не користат мозок, немаат свест и совест, не се јаде тој за ништо што ти рекол или направил, дали било вака или онака му е гајле се додека нему му е погодено... Он е центарот на својот свет, другите можат да се носат.

Секогаш добриот го јаде стапот за се во животот. За разлика од претходните, мозокот на овие луѓе им работи. Кога мислиш, обмислуваш, се грижиш за ближниот, стресот е неминовен, а тој знаеме што носи...

И стварно веќе со тоа, да си умрам на нозе, да не зависам од никој... Некој да не сакал да се посерува или да биде врзан за кревет со години?
    Ами се мачат тие околу него, да, а болниот не се мачи што му се раскапува месото од лежење и бело видело не видел којзнае од кога?
    Дај не бидете смешни, сите сакаме лесна смрт. Ни да се мачам, ни да се мачат со мене.

На Milobebence, mal.ecka, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  14. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Јас да бањам свекор и свекрва нема шанси, да им направам јадење и да им принесам, да исчистам и сл. доколку се неподвижни, тоа да, ама да бањам и предоблекувам не можам, и не сакам, си имаат син за тоа, моите родители би ги пресоблакала и бањала, без разлика на се! Зошто јас да бањам свекор и свекрва? ММ ќе ги бања ли мајка ми и татко ми? Секако дека не, ниту па тоа ќе го барам од него. Родителите на мајка ми, беа неподвижни, баба ми 1 година, а дедо ми 7 години! И мајка ми и вујко ми, ги носеа до маса на раце, во тоалет, за бањање, за пресоблекување, ги ранеа, и се останато, татко ми помагаше со се останато, ама никогаш не ги бањаше, ни па ги пресоблекуваше. Од сопствените родители нема срам, а за други ниту сум должна, ниту сакам да бањам и пресоблекувам.

На Anyshka, cresa-jagoda, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.183
    Допаѓања:
    15.514
    Ова како да е некој предмет па да ти го даде на готово да го користиш. А жената како на патот да е најдена, неа мајка не ја родила и гледала.

На Anyshka, cresa-jagoda, Bella ••• и 13 други им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Дедо ми викаше “дајте ме у дом,сакам у дом”, не дочека ни дом,умре на раце на татко ми. Сам го бањаше,сам се,мајка ми само да зачисти околу,нешто храна да зготви и тоа беше. Јас не можев да го гледам сакав да го памтам по убаво,а и многу се стресирам околу тие работи и после имам ноќни мори. Таква сум, не можам да се контролирам околу тие нешта,никогаш не сум видела човек во ковчег во живо нит како го спуштаат во земја.

Друго, не можеш секој да викаш “мама и тато”, тоа се свети зборови. Ма да,баба ми ме учеше дека не е толку трагично ако наречеш некој мамо во случајов свекрва,но јас не мислам така.
    Може да ми биде блиска, да ми е свекрва,да ми помага и да и помогнам во не дај Боже но,не и да биде на местото на мојата мајка.
    Мајка е светост за секого.
    Исто и татко е.
    Ве одгледале,ви дале колку што можеле на крај таму каде што ќе влезеш без оглед машко или женско должен си само да ги почитуваш онолку колку што те почитуваат тебе.
    Едно е да имате несогласувања,а сосема друго е да не помогнете кога самата е немоќна односно не е способна да се грижи за себе си. Тоа го сметам за нечовечност, особено кога се нема финансии па се остава на милост и немилост свекрвата.

Сите сме различни, но членката претерува и највеќе ми забоде очи “мајка ми е злобна, не би ја погледнала”, па би сакала да ја прашам зошто уште ја нарекуваш мајка,зошто не ја наречеш по име?
    Ти ласка некого да викаш злобен,а ваму викаш свекрвата го израснала маж ти,а тебе штркот ли те израснал?

На cresa-jagoda, lovemme, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.338
    Допаѓања:
    182.241
    Чудно тоа со дедовците. Мислам дека статистички порано умираат мажите, во мојата стара улица сите баби беа вдовици, само еден вдовец.

На 1209, TeddyGrey, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Мажите умираат порано да
    Ама зошто потиснуваат емоции и најчесто умираат бам бам одма
    Според научни испитувања е така
    Ама сите баби се де куци, де колк, де неподвижни, де укочени
    Од рмбање цел живот и стоење на нозе е тоа. Не ми беше поентата кој подолго живее, туку како изгледа физички и како се чувствува маж а како жена на 80 годишна возраст на пример. Баш заприметувај

На cresa-jagoda, pelegrina, LivingGlam и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.338
    Допаѓања:
    182.241
    Не можам да приметам. Бабите од старата улица веќе беа вдовици, Бабите од новата улица исто се во доминација. Комшиката падна и си скрши колк и рака, ама добра е, уште нема 70. Купивме стан од 80годишњаци, двајцата инжињери, бабата беше повитална. :D
    #субјективниофтопик муабети:tmi:

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Има некои жени/свекрви, кога се млади ќе ја вреѓаат снаата, ќе и го загорчат животот, а од друга страна чекаат истата таа снаа да ги гледа кога ќе остарат, да ги бања, да ги пере, да им менува пелени и тн.

На Anyshka, cresa-jagoda, princess02 и 8 други им се допаѓа ова.