Во право си. Она очекуваше и да продолжам со неа да појадувам, тој дел го решив откога имаме кујна сама си појадувам и око не ми трепнуе.Мм излегува рано. А она уште ме прашува јадеше ли? Демек ако не сум јадела да јадеме заедно. Нема грешка, секогаш и викам јадев. Се насетува ко да и е криво што сама појадувам, а не со неа. Така мислам и за ручек ќе биде, може и полошо оти го чекаат и мм,но нека биде. Некогаш кога касни ми вика ќе јадеме или ќе го чекам, а јас и викам ќе го чекаМ, и они чекаат ако треба до 8 ќе го чекаат Иначе во право сте, дури мислам и одбивност ми се створи кон нив оти не ни дадоа право на избор, туку тераат нивното. Јас во последно ако праша ова да готвам ја сечев не ми се јаде тоа, дури и имам речено вас ако ви се јаде напрајте ние ќе јадеме друго. Ама не, треба да им нацртаме изгледа. Она го прашува мм редовно што да готви, поретко мене оти јас и викам не знам или ништо. Немам намера да му кажувам на некој што да ми готви.
Ако ме читаше, јас кажувам дека ќе им рече за две недели нека поминат празниците. Му нагласив дека не сакам уште една година да трошам по туѓи правила. Е сега реакција не знам, ќе пишам. Се плашам по малку да не не се разбрани, па да досаѓаат и понатаму. Едни комшии ни рекоа во кујнава пак нема да готвите, на скали ќе ве пречекуваат ајде симнете се доле, нас така ни прават, иако мислам знаејќи се каков карактер сум нема да им го дозволам тоа. Мене и тој временски рок што го чекам ми е долг, ај празници се па нема да сме дома цело време.
Може само така си мислиш дека тие напнуваат за ручеци и дека ќе се налутат, може кога ќе им кажете ќе и олесни на свекрва што нема да има обврска да готви и за вас, едноставно тие може ќе си поминат и без ручек или само ќе си испржат нешто брзински.. Нема зашто би ви се налутиле.. Јас кога би била свекрва, би се налутила да имам обврска да готвам за сите, да не и текнува на снаата дека треба сама да си напраи.. Мислам не само на снаата и за синот важи, да не бидам сфатена погрешно
И тоа да, ама јас и ти може така мислиме, а не мислат така сите. Тука сме сведоци на сфаќање тоа многу лично, липање чиниш се откажува синот од нив и сл.Неа првото прашање и е што да готвам денес.(кога готви она) И за викенди она сама си одлучи дека треба да готви. Си направивме кујна, пак со старите навики продолжи, уште и повеќе напињаше, ко да немаме кујна. Може ќе и олесни, ако не одма, со тек на време валјда.
Плус сето тоа си повлекува и друг реципроцитет на долг рок, кога ќе снеможат старите.. Па ќе треба снаата да ги чува, бања, зошто нели свекрвата и правела ручеци, па сеа снаата треба да слугува.. Мислам не дека ќе бидат оставени ако снеможат, како и да е, и со ручек и без ручек, ама така побарувањата ќе им бидат многу поголеми.. Како мали деца исто.. Затоа гледајте на долг рок, а не само сега...
Го имам и тоа во предвид, не дека сега и јас не им готвам, да речам поделени сме, само што она мисли дека треба и за викенди да готви, но некогаш и јас ќе направам едниот ден ако сме тука. Сепак, те ставаат во незавидна позиција дека вака си должна кон нив.
А што има врска дали е мажена или не? Јас сум ги имала мислења и вредности пред да се омажам и од кога сум се омажила. И? Као нешто покомпетентна или поинтелигентна си зошто на папир си се пишала? Во неколку теми читам вакви бизарни мислења каде немажените као не знаат ништо, туф туф брак не виделе. Слепи се и глупи. Па ајде поставете критериуми само мажени со тапија, со минимум 20 години брак и минимум 3 деца да можат да коментираат тука
Треба отворено да си кажете дека планираш да почнеш да готвиш, плус како што сфатив дека те барa и за доручек претпоставувам дека не работиш.. Кога си дома цел ден зашто да не направиш ручек за тебе и за сопругот.. Плус имаш кујна... Требало да пресечете кога сте ја направиле кујната.. Во смисла еве сега имаме кујна ќе си правам ручек, ќе и кажеш не мора да се мачиш да правиш и за нас.. Ама очигледно и свекрвата не работи, па ручекот и е обврска, па затоа се замара да ви удоволи, па и желбите на синчето што сака да руча
Јас мислам дека не треба да отвара врата на акви безрбетници кои ја омаложувале како мала, дури и кога била само плод, треба да и ја тресне од нос можеби повеќе така ке добие почит.
Работам јас, нешто ко меѓу смена ќе му дојде од 11.30 до 15 часот секој ден. И она работи, не ме бара за појадок секој ден, туку кога е втора смена и за викенди.
Јас пак сум видела. И познавам два пара каде едниот родител починат, па да не го двојат другот, и тоа е обврзување нели?
Што успеа во животот, сама јадев без око да не ми трепне, јака амбиција Немој да ме свтиш погрешно ама стварно е бесмислено и смешно.
Ма не души, тоа не е амбиција. Фала многу си ги остварувам јас моите амбиции, во тој поглед сум реализирана и исполнета
Не можам да разберам а повеќе решив и да не се трудам незе во главата и е МАШКО бебе ..... кога зборуваме на телефон ќе кажи некој муабет поврзан за тоа и потоа ја имаш ај на баба лепотицата баба се нејзе ќе и купува многу ја сака баба .... А пред тоа ајде што и да е здраво и живо да е па ајде второто машко ќе биде....
Se e toa vo red ne sakate da jadete zaedno ne sakate no sto da kazat tie kako mojata sestra sto gotvea tri zeni vo edna kujna na svekrvata I svekrva potocno babata na zetot svekrva I I ona I pri toa ne se slusna nieden los zbor nekoj da kaze za nekogo sega veke ne e taka babata pocina samo ona I svekrva I ostanaa da gotvat I da ziveat zaedno pa pak se nema slusnato los zbor nekoj za nekoj da kaze sega za sega a 9 God ziveat zaedno jas so svekrva I rabotam I zaedno sme sekojden I dosega niednas nema kazano loso nesto za sestra mi ne koleskite me prasuvaat kako ziveat I vikam nez dosega nisto loso da se nema cueno ama sto vika majka mi tuka mnogu golema uloga igraat I mazite mazite ako stavat red vo edna kuka ke Ima I zivot I sloga I se a ako se nekoj kako mojot I mm kaj koj sekogas mama e vo pravo e tuka sloga nema
Само маж ти може да го реши проблемот. Никој друг. Комплетно те разбирам. Те гушат и ти иде од дома усвет да фатиш кога ќе дојде време за ручек. Седни и кажи му се како сакаш да функционирате и како се чувствуваш, уште денеска. Он нека им каже ама отсечно и крај. Да знаат дека веќе нема што да ве прашуваат ни за ручек, ни за доручек.
Да баш така ме гушат е вистинскиот збор. Некогаш му велам кажи ќе излегуваме после ќе јадеме ние, не планирам јас секој ден собиранки за ручек.Ме гуши тоа Он ми вети дека ќе го реши, му реков и со убаво но и му реков ако не го решиш јас веќе не се симнувам на ручек, тука ќе си правам, а ти одлучи со кого ќе јадеш тогаш.
Сестра ти си знае колку пати преќутела и колку пати проголтала во многу ситуации. Ти гарантирам. А сигурно и свекрва и преќутувала многу пати. Може за нив е тоа успешно функционирање, јас ќе скренам така. Три жени биле во една кујна. Мајко мила, па јас со мм не можам во кујна во исто време, или он прави или јас и не се плеткаме на другиот. А не па со мајка ми или свекрва ми. Јас сум малку чуден карактер, признавам, додуша и мм е многу принципиелен. Само јас и он можеме да функционираме и да се прилагодуваме еден на друг. Да треба на друг да се прилагодувам макар и за најмала ситница, за мене е крајот на светот и додека не истерам моето, нема да спијам. Ама па мразам и друг да се прилагодува на мене. После се чувствувам должна. Се во животот е со цена, порано или подоцна. Затоа и кажав, наместо до сега да имаме дете во прво одделение, ние допрва на 30 родители ќе стануваме. Ама за нас тоа е правилно и 100 пати истото би го направиле. Мирот нема цена.
Ако не го реши маж ти проблемот, јас вака би направила: Не ни седнувам да зборам, онака уз поминување низ дома, го известувам само, од утре готвам дома, точка. И не ни чекам да ми одговори. Си седнувам си правам едно неделно мени, правам список што ми треба од намирници и одам купувам. Другиот ден се праиш на тошо, нит спомнуваш, нит прашуваш, си почнуваш со ручекот што си го испланирала за дента. Кога ќе биде готово, ајде стани да јадеме, или ако не е дома, му вртам и му кажувам дека ручекот е готов и го чекам на маса, не прашувам, не чекам да ми одговори, го известувам. Па он слободно нека оди кај мајка му да јаде. А свекрва ти ако те праша дента за ручек, кажи веќе почнав, ние горе ќе си јадеме. Ова кај мм би функционирало, не знам дали и кај маж ти ќе помине. Кажувам крајно како би постапила. Зашто на крај веќе мораш работата во свои раце да ја превземеш.