Па двајца ако работат со 15 000 плата или не треба дете да имаат за да плаќаат кредит за рата или под кирија да отидат друго нема. Проблемот е во платите минимални просек демек е 29 000 жими газот мажот ми се отцепува од работа за да ги земе тие пари по 12 саати работи едвај бебе гледа по дома. А да не зборам во фирма каде не се платени прекувремените а ринташ како коњ и не можеш да заштедиш за ништо. Доста често се случува ова и затоа остануваме во заедница али ако си во заедница не значи дека јас како што ќе ти кажам така ти ќе правиш треба компромис да се најде а ретко кога се наоѓа сите се ти ми влезе во куќа па ќе ми кажуваш правила. Проблемот е во нашиот менталитет што и да се случи се на негативно се мисли и да одлучиш да се оттргнеш од мама и тато одма имаш ама како така па кој ќе ти пере,чисти,готви иако детето има 40 години ама сепак тој човек е неспособен д аводи грижа за себе и тука се конфликтите сами си ги правиме некогаш децата затупени седи мајкино до мене цел живот ќе цицаш додека да умрам. Кога ќе се смени сето ова тогаш може да се прави муабет
Sakam da pisam za sovet za da mozam da postapam mudro. Naime svekrva mi i svekor mi mn se plasat od koronava.Osven so odat na pogrebi,so drustvo na vecera gosti si kanat , dever mi seta so drustvo u sl. Jas si dojdov bez mazot mi od stranstvo i ziveam kaj majka mi tie 10 dena ne dojdoa da me vifat oti se plasea da ne gi prefaatam.Nekji me viknaja na rucek i tamu si pokanija uste dr lujge valjda jas sum koronata. Majka mi i tatko mi mu rekoa dojdete na rucek tie a ne ne mn de izolirame.Denes mi zvoni ajde utre dojdi ke umame gosti.Jas ne sakam da go vmesuvam.mazot mi ama ovie nivni dvojni stanfardi me ubivaat.Da napomeam deka i id stanot kaj so sedevme ptrd da odime stranstvo mi go zemaja klucot i red dr rab. Dali da mu kazam se na mm ili da si pojdam prvo
А зошто вооошто да појдеш? Чим се рашетуваат во сред пандемија, зарем сакаш таму да одиш? Освен тоа подобар изговор од "не сакам да ве заразам" има ли? Уживај си со твоите, ич не се замарај со другиве.
Леле сирото мое бебе пошто цел ден е кај некого во раце сигурно не знае која му е мајка. Зошто бре вака си тропате глупости и уште и други убедувате дека така треба? Тоа што не сакате други да ви ги фаќаат бебињата е ваше право, посебно свекрвите ама дека бебе нема да си познае која му е мајка ако други го држат стварно не знам дали да плачам или да се смејам а као млади, едуцирани, некогаш кога ве читам ви ги жалам свекрвите што мора да ве трпаат по дома.
Искрено јас би рекла дека не ми е добро и имам температура и заради тоа не сакам да одам (ни денес, ни во блиска иднина) кај нив за да не ги заразам. А на маж ми мислам дека не би му кажала, не гледам причина да го нервирам за луѓе што се прости. Ако не сакаат да се гледаат со моите, не мораат, па изгорев и јас за нив да ги гледам. Ако има подлабок проблем, тогаш секако дека би разговарала прво со него, после би правела било што друго.
На сите ни е јасно каква е ситуацијава со плати но лично јас ако треба леб и сол ке јадам ама не трпам ништо од никој. Мирот нема цена.
Ако не сакаат, нема да те канат, тоа е. Што ако му кажеш на маж ти, тој ќе им рече да те канат и тие ќе те поканат и ќе одиш кај некој кој знаеш дека сосила те викнал? Не знам што се занимавате со глупости. Свекорот и свекрвата не те сакале, голема работа. Седи си каj твоите и кога ќе дојде време ќе се вратиш странство. Не барајте си проблем кај што нема. А клучот од станот кај што седевте, станот нивни е? Ако е нивни значи имаат право да си го земат клучот, тоа е тоа.
Не дека не сакаат да те видат па не дошле,туку не сакаат да се видат со твоите. Да не сакале да те видат не би те викале да одиш кај нив. Штом со други се лабави,а од твоите се пазат ич и не мора да доаѓаат.Уште подобро . А ти имаш многу добар изговор за да не одиш ако сакаш, и нема да имаат право да се лутат зошто тоа се нивни зборови. Кажи им дека не можеш да одиш оти знаеш колку се пазат,а ти се мешаш со твоите и со други луѓе,па не би сакала недај Боже да ги заразиш . Или пак,кажи им дека и ти исто се пазиш многу и не би сакала да се мешаш со многу луѓе,во случајов,со нивните гости. Иако првиот предлог повеќе ми се свиѓа,со нивен камен,по нивен грб,и свиркај си . За 10 дена ич не вреди да се замараш. За кажување на сопругот,штознам,можеби би направила искрен муабет со сопругот дали знае дали нивното однесување има некаква позадина. За клучот исто мислење имам,ако е нивен имаат право да го земат,ако не е,не знам зошто сте го дале.
Покачена е минималната, покачена е и просечната што не е точно во цифрата? Ако тој се мачи има такви што со полесна работа ги заработуваат тие пари посебно во Скопје. Оние со занает, шофери, програмери се и над таа сума.
Колку е минималната плата? Баш за шофер и кажувам толку зема. Не зборам еден да работи да го врти цел свет и да не се прибере дома. Збориме за нормално функционирање нормално работно време и нормални плати да не крпиш крај со крај месец за месец
Никаде во светов нема 8ч работно време и комоција. Секаде се работи фул. Тетин ми е директор на школо во Србија па после работа си одгледува зеленчук и го продава. Јас сум во администрација и имам стабилна работа и плата па пак после работа кога искача нешто екстра работам. Маж ми 10г работеше во фирма по мин 10ч му беше работно време и пак работеше и екстра. Првите месеци на Вибер малиот го гледаше. Сега моментално работи 2 работи, плус есеноска собираше костени а сега има друго на ум. Од работа нема штета, може само да ти се исплати. Со еден курс за ноктарка комшиката дома смени за 1г врати, прозори, стави парно и крена глава, пред тоа со работата до 4 саат само, беа жива мака, сама си кажува. Познавам куп луѓе кои работат дупла работа, па и плус, па фала богу само нагоре им оди. Камо да имам уште за работа, поише да работам, ич не се плашам. Децата ќе пораснат, нема да памтат како по цел ден сме седеле со нив да си играме, ќе памтат дека јаделе 1 иста манџа 4 дена и маргарин за доручек, ќе памтат дека не отишле на ниедна екскурзија, на ниеден одмор и никаде не прошетале. Таква е реалноста. На страна од луксузите, прескап ни е основниот живот, облеката е огин и пламен, храната иде само нагоре, козметика, играчки, едукативни материјали, се си кошта. Да не зборам дека заради работа од 8 до 4 и не прифаќање екстра работа детето ќе живее дома со баби и дедовци, ќе му остане во сеќавање дека мајка му се нервирала ради бабата, стресови, кавги, нервози, напнати атмосфери. Сакам на моето дете да можам да му пружам да може да посети места во светот каде јас не сум била, да оди на екскурзии, одмори, патувања, да научи работи кои јас не сум ги научила и да учи во добри школи, зошто животот не е само на трпезата, има многу и надвор.
Според мене, двајцата да земаат по 400евра ќе може да се живее комотно и да се оде на одмори. И пред се да немат кредити. Од искуство кажувам.
Ако прашањето ти беше дали да му кажеш на мт сега или ко ќе си одиш. Ко ќе си одиш кажи му ,ама не го земај клучот од нив И така кратко си тука ,ич да не одиш . Кажи им ќе дојдам ,и после јави се речи качив тт ми е страв да не е корона . А за клучот и ако е нивен и ако е ваш станот ,остави го па со мт нека се разберат околу тоа .
За ова не се согласувам воопшто ,јас сум од посиромашни семејство ,и татко ми посебно работел по 2 работи цел живот ,па и пак не стигаше. Ем што не стигаше ем што еден куп спомени немаме заради тоа. Што ако сум имала најубава торта кога тој ко ќе си дојдеш веќе заспана сум била на роденден ? Што ако сум била негде кога не сум можела да му раскажам како сум поминала... Животот е многу краток ,не може парите да се поважни од моментите поминати сите заедно ! Памтам дека и маргарин со вагета јадев ама бев среќна дека сме сите дома ,а памтам и дека месо јадев ама плачев сама ,или јас чував на 10 години две помали деца дома.
Многу се оптеретувате се небитни работи. Дошла од странство на 10 дена и наместо да ужива, таа мисли и анализира дали да одела кај свекрва и, зашто ја поканиле, па нејзините рекле вака, па другиве рекле обратно, па девер и шетал многу, па и они шетале, дали да кажела на маж и... Колку го тупите и анализирате безпотребно некогаш. Барање проблем кај што го нема и замарање мозок. Отиди на еден ручек како гостин, културно те поканиле луѓето и готово. Другото време уживај и троши го како ти сакаш. Они пак нека си прават како сакаат, нивно право. Не прочитав дека тебе некој ти кажува како да живееш, луѓето те поканиле на ручек. End of story. Станот ако е ваш, ќе отидеш и ќе си побараш клуч. Ништо страшно, ништо навредувачко. Ако не е ваш, а имаш некои твои работи внатре, ке ги замолиш ако може да ти дадат клуч, за да си ги земеш работите, па ќе им го вртиш. Едноставно. Ако не е ваш станот и немаш внатре твои работи, што ти е гајле кај кого е клучот, кај кој сака нека е, не ти менува ништо. А на маж ти не знам ни што би му кажувала. Јас да го оптеретувам мм со вакви глупости или па тој мене, не верувам дека на добро ќе заврши. @Verica 12
Поарно не, ама сега колку ќе работиш толку ќе заработиш. Бидејќи сега има многу повеќе избор. На времето се знаело, тоа е, башка и да сакале да ти купат нешто, немало, а сега има се и децата сакаат се, па кога ќе ти рече сакам пример тротинет ти чукај си глава од кај да најдеш за тротинет, ама битно дома си у 3 од работа, не битно дека детето нема резерва јакна за на школо, патиките му се тесни или наследил трето колено тренерки. Денес децата се сурови, двојат по облека, телефон, пари за ужинка, кој бил кој не бил на екскурзија, и колку и да не ми е идеал моето дете да се дружи со таков тип деца, ќе постојат во неговиот живот и ќе му го обележат. Не велам да фрлиш дете на баби дедовци да чуваат, ама не е толку страшно тато 5 дена у неделата да работи и втора работа или дома да делка нешто навечер. Сега бар има избор. Ние сме биле научени на други избори, сите јаделе вегета и маргарин, и богато и сиромашно, сите славеле дома роденден, тортите биле тие, домашни, облеката таа, немало избор, а сега итекако има и избор и се забележува разлика, а дете ко дете тоа еден ден ќе го погоди.
Не знам колку години си ти ..ама се ова што го напиша го имаше и кога јас бев дете ,освен технологијата денешна. И бев "делена" по сиромашност ,по тоа што работи татко ми ,по тоа што носам ,по тоа дека сме биле "дојденци " затоа што потеклото на татко ми не беше од местото каде што живеевме. Тој сето тоа се обидуваше да го ублажи ,ама уствари побитно ми било отсекогаш тоа што често беше отсутен. И тој и мајка ми иако повеќе татко ми . А притоа и не бевме фрлени на баби дедовци токму поради неможноста да живееме со нив,туку јас изиграва дадилка на две помали деца од мене ( брат ми и сестра ми ).
Зголемена од 12.000 на 15.000 со тоа се покачи и просечната. Шофер нема шанси да има 8 саати, работат повеќе. Мала е таа плата за шофер, зависи и што вози. Мој близок вози автобус и зема 35.000