Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.934
    Мм е со средно, јас со факултет поврзан со медицина, ама не работиме на струка и двајцата, а тој зема поголема плата од мене. Работев на струка со средно, ама пак тој земаше поголема плата. Сакам да кажам не е битно некогаш кој што има завршено, туку кој како се снајде во животот, на кој како ќе му се 'усреќе'. И денес многу имаат амбиции за работа во државно, без да знаат дека во приватното е некогаш подобро.

На Martka, Milobebence, Skorpija25 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    14 500 колку што е минималната е смешка.
    Со минимална плата треба да можеш да поминеш месецот.
    Скрос организирано, да не трошиш ни денар непотребно, ама да поминеш.
    Мислите се поминува со 250 евра?
    Значи за 14 500 огромна бројка луѓе одат фул тајм на работа.
    Кој има сила да оди на втора работа?
    Во светот на 5-6 часа го кратат работното време, ние овде сме мрзи пошто не сакаме да одиме 16 часа на работа?
    Не е нормално да се оди 16 часа на работа.
    Физички, психички се нарушува здравјето.
    Има и мрзи ко што има секаде во свет.
    Ама бр. 1 проблем е државата кај нас.
    Пошто познавам луѓе што се од јутра до сутра на работа па еден викенд во соседниот град не можат да си дозволат.
    Некогаш од многу високо ги гледате работите.

Мислиш тие што работат во сендвичара, во кафич, касиерки, чистачи не се паметни, интелектуалци и вредни? :^)

Последна измена од модератор: 19 јануари 2021
    На Anyshka, Reja, KittyCat:) и 40 други им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.998
    Допаѓања:
    117.318
    Јас сум со факултет во државно маж ми со средно во приватно и иста плата земаме :rofl:

На KittyCat:), Martka, Milobebence и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Ама едно не ми е јасно.
    Им се обраќа на членкиве што неможат да си приуштат да си одат од кај свекрвите демек "најдете си втора работа и нема да кукате од нив", аха нема. Епа кој ќе ги чува ако и она и маж и работат повеќе од 10/11 часа? Ако се прибираш навечер во 11/12, а излегуваш сабајле во 8? Ако си платиш жена за чување, цела една плата ќе ти оди на нејзина плата. Ко ќе видиш исто ти е.
    Башка да не правиме муабет дека овде една работа едвај се наоѓа, не па втора. Освен приватно да чепкаш, ама тоа воопшто не е редовен приход. Кога си под државна капа лесно е да кажеш. Оди млати цел ден во Кам или некој маркет,кревај пакети, расправај се со пари и со секакви, должи каса со промет, примај роба, чисти маркет за 15.000, оди и Бадник и Велигден и секој можен празник на работа, па проповедај за втора работа

На Anyshka, KittyCat:), simonka93 и 25 други им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Во Декември 6 пати работев 3 смена и не ми кажувајте за дополнителна заработка, џабе е после кога не си способен да функционираш.
    @AngelOfArh
    Полека малце со навредите и спушти се малце,бидејки има луѓе поспособни и пошколовани од тебе а работат на пример во пекара.
    Ништо лично ама претеруваш малце.

На Anyshka, Kitten, KittyCat:) и 35 други им се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Интелигентен, вреден не те прави факултетот, не вреѓај и не се умишљај како подобра од некого само зошто си завршила факултет.
    Не си ништо повеќе од никого тука.

На Reja, KittyCat:), simonka93 и 15 други им се допаѓа ова.
  7. flawless.

flawless. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.151
    Некои размислувања е подобро да си ги задржиш во себе :)
    Ти си доказ дека факултетот не те прави попаметна личност.

На Anyshka, Cvekence789, KittyCat:) и 17 други им се допаѓа ова.
  8. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    @AngelOfArh не дај боже да си во ситуација или-или.. дали попрво за леб и сметки или високо образование за дете.. не знам дали ќе ти биде сеедно да ти го потценуваат детето дека ти е неспособно.
    Можеби тоа ќе е интелектуалец,
    НО ќе треба да се вработи во сендвичара и да си заработи сам за студирање.
    Млада си твоето допрва доаѓа..

На KittyCat:), baby-star, bibiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Лелее, па има еден тон луѓе и со твојот факултет што не работат по струка, туку како келнери пример, или во маркет, или сеедно, и што треба сега да ти кажеме, факултетот не ти вреди, нула ти е? Ако ти си се снашла за работа како архитект т.е. по струката од завршениот факултет, не значи дека секој може да се снајде. Секадр и на секое поле, има луѓе што се паметни и способни многу повеќе, ама немале среќа да си најдат работа по струка. Тука никој никого нема право да навредува според работната позиција, демек "ех ти работиш како келнер, помалку си вреден од мене, што сум архитект" аха мало сутра, јас сум работела скорп па се, на крај и сама си го плаќав факултетот, и работев и келнер и продавач, и во маркет, и секаде, и да ти кажам земав и имав повеќе пари заштедено од сега. Професијата не те прави интелектуалец, исто како што не те прави ни смотан, и за факултетот важи истото.:hai:

На Anyshka, KittyCat:), baby-star и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    136.715
    Женски ај вратете се назад на темава, за снаи и свекрви се дискутира овде, а не за висина на плати. Воздржете се и од навреди едни кон други. Не би сакала да се заканувам со санкции но доколку се продолжи дискусијата во истата насока ќе биде неизбежно да се применат. Се надевам на соработка од ваша страна :)

На Kitten, cresa-jagoda, ☆P!nselsp!tze☆ и 13 други им се допаѓа ова.
  11. DenicijaNaPetre

DenicijaNaPetre Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    521
    Кои карактеристики ги има дечко кој е премногу поврзан со мајка си?

Како да се препознае на време оваа токсична појава??? ахахаха :DD

На Brpbrp, ForeverYoung и crazylady им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    17.543
    Најбитни му се советите од мајка му.За секоја одлука прво со мајка му се консултира наместо со партнерот да одлучува.Неможе да ја остави мајка му и сака вечно да си живее со неа.И уште милион други ствари.

На cresa-jagoda, Autumn_, Biljarkata и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Доволен е фактот да не сака да се одвои од неговите. Штом не е способен сам да живее, другото не ти е битно

На BabyD0ll, cresa-jagoda, Autumn_ и 3 други им се допаѓа ова.
  14. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Ако зборот МАМА го става пред зборот СОПРУГА.

На BabyD0ll, cresa-jagoda, Brpbrp и 8 други им се допаѓа ова.
  15. DenicijaNaPetre

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    521

Како би го искоментирале следново:
    Многу пати се случува уз муабет да спомне дека со мајка му споделил за што сум се налутила, некој наш проблем генерално, таа ми мисли се најдобро, многу ме сака, таа му е најдобра другарка, не сака во никој случај да слушне за преселба во друг град, макар близу неговиот, подготвен е доколку треба и секој ден да патува....

?

На 1209, tina2018, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Мамино сиинче. Кој к*р бе имаат потреба да споделуваат се !? Еве во иста куќа живееме ,поим нема ние дали сме скарани или смирени. Освен ако е кавгата заради неа. Па бремена кога останав првиот месец не знаеше (додека да отидов на ехо немав кажано апсолутно на никој освен мм) не па кавги ,сексуални животи не знам што.

На Snowflake97, 1209, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  17. DenicijaNaPetre

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    521
    И да имаме расправии и недоразбирања тоа би требало да е меѓу нас, затоа не ја сфаќам потребата тоа да го сподели со мамичка... :/
    Ах, уствари, најдобра другарка му е како да не и каже :D

Ахххх, нзм што е паметно и што понатаму да правам :/
    (Се плашам да не се доведам во ситуација да треба да делам ист покрив со него, а мамичка да биде темелот на куќава, омг :o )

На tina2018 и Осе им се допаѓа ова.
  18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Мм каков е и на вистинска другарка/другар не кажува ништо.
    Ама стварно не е ок. Читав во некоја од темите дечко кажал на мајката дека девојчето било невино... Мислам алоо чекај ,што потреба има да знае таа?
    Еве јас женско сум нели ќерки поповрзани треба да се со мајка па ништо од тоа не знаела ни кој бил прв ,ни кој е последен,ни колку се.Прв пат со дечко што ја запознав беше мм откако зборнавме дека сериозна е работава . Ниту сега знае дали и за што сме се карале со мм.
    Не па свекрва ми да знае.
    Оправдан ти е стравот, мислам дека треба убаво да размислиш дали и колку можеш да го поднесеш тоа па да продолжуваш или не.

Последна измена: 19 јануари 2021
    На cresa-jagoda, IRBBB, tinka-mace и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.966
    Допаѓања:
    187.520
    upload_2021-1-19_22-25-36.png

На S.J.Parker, duffi, 1209 и 27 други им се допаѓа ова.
  20. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Знам дека е глупаво одма некому да му речеш раскини и се трудам никогаш да не ми биде тоа прв совет. Да се раскинувало/разведувало на првата препрека сите сега ќе бевме сами. Ама, во твојов случај за жал друго совет не ми паѓа на памет. Сите знаеме какви се постарите генерации (секако, има исклучоци, апсолутно не ми е целта да навредам некого), сакаат се да знаат, во се да се измешаат, за се имаат мислење, се тие знаат најубаво, нивното е најдобро бла бла бла. Тоа што е однос мајка-син ја прави работата уште покомплицирана пошто жените (не сите нормално, ама голем дел од нас) се предобри во манипулација со емоции. Утре дури и да и се спротистави ќе земе ќе се расплаче и ќе го убеди да биде по нејзино пак. Ако толку го форсира односот со мајка му дур сте во врска не сакам ни да замислам што ќе се случува во брак. Веројатно ќе има грабање бебиња од раце и мешање во сексуален живот ко што сме читале по форумов. Јас и дечко ми живееме заедно и ни моите ни неговите не знаат ништо освен најосновни работи, кога ќе прашаат за него или за мене добиваат одговор „еве добар/добра е, учи/работи/лежи/излезен/а е“ и тоа е буквално се што знаат. И искрено една од работите што ме натера да го засакам уште повеќе е баш фактот што има поставени многу јасни и строги граници со неговите. Јас немам *уште им дозволувам да ми се мешаат во многу работи настрана од дечко ми), ама се обидувам да ги поставам и до некаде имам успеано. Единствено нешто што можеби можеш да пробаш е да збориш и да видиш дали е спремен да успори малку со зборењето кај мајка му :)

На cresa-jagoda, Autumn_, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.