Не,јас те сфатив дека кога веќе зависи од нив затоа се однесуваат така и дека тоа е прв проблем,што не е точно,можеш да зависиш ти од нив ама ако се ок луѓето нема да има проблем. Со такви луѓе и да не зависиш од нив душа ќе ти вадат.
Зошто уствари прифаќате да се мажите ако немате работа и немате услови за да живеете сами? Што ако подолго сте на една плата и неколку години ќе мора да сте заедно со старите? Нека почека господинот за заеднички живот, а и пиша дека си малку помала. Не ти е за брзање работата.
Имајте осет со коментариве,не мора сите животот да го водат по вашите критериуми,можеби сака да биде млада мајка,колку толку ете сами биле горе,не и се сонало со какви луѓе ќе си има работа и повозрасна да беше таа и да работеше тие пак исти ќе беа и ќе им се мешаа,без разлика дали ќе им плаќаа сметки и јадење и настрана да биле пак ќе им се мешале,зошто едноставно такви се луѓето.
Затоа и ќе пишуваат за проблемите. Помина тоа време кога се мажеа и не гледаа ништо друго. Ќе си имаа нивно подалеку од старите. Сега ќе ги трпи долго.
Ти благодарам мила , тоа е твое мислење .. а никаде не пишав дека на ова ќе останиме и нема да сменам ништо околу ова воедно и дека долго ќе ги трпам .. бидејќи јас свесна сум за ситуацијата во која се наоѓам и свесно барам решение за проблемот ..
На страна сега дали било грешка или не, не е битно сега. Реално гледано, да научат на стари години сега како треба да се понашаат нема шанса. Тие се такви и такви ќе си умрат. Извини ама маж ти е лигле, штом дозволува вака. Ти трева да се осамосталиш. Многу е поинаку кога работиш. Но, се додека живеете таму, за жал, така ќе биде.
Не пишав дека ќе останете туку дека без работа долго ќе чекаш. Барај решение од твојот маж. Тој дозволува да му се мешаат во бракот и да го командуваат и неговите да се толку опседнати со вас. Навреди кон твојата фамилија, утре и тебе ќе те навредат тој ќе ќути. Не е спремен ни тој ни ти за брак, па после се лутат некои на такви мислења. Засега со овој никако дете.
А замисли да имаше работа и да останеше без работа одреден период? И тогаш ќе се подолго на една плата, еве ко нас, и?
Што ако подолго сте на една плата и неколку години ќе мора да сте заедно со старите? - ова го имаш напишано. Значи работат пример и двајцата, одат под кирија, жената после некое време губи работа, неможе да се снајде со нова работа за брзо време, немаат шанси да издржат под кирија со една плата и се враќаат под ист кров со старите на неопределено дур најде работа. Пак има шанси да мора да се заедно со старите. Тоа ти е, биднало, веќе си таму и тоа е што е. Сега мораш да гледаш да го извлечеш најдоброто што можеш од целата ситуација. Гледај, зависи што студираш ама можеш да си најдеш работа некаква колку да си независна, дури на пола работно време. Гледај среди со маж ти, зошто ако не те брани од се и од сите сега, утреден само полошо ќе е. Давам пример - раѓаш дете, свеки сегде се меша, ти џапа дете од раце, те прави неспособна мајка, маж ти ти вика во право е, постара е, знае повеќе. Ако не средиш да се одвоите или маж ти да сфати дека треба да е на твоја страна и дека сега сте ти и тој семејство, а мама и тато поширока фамилија, бегај од него, млада си.
Јас би ти дала совет, ако сметаш дека генерално се ок и нормални луѓе, да не фаќаш за кусур на секоја ситница од нивна страна. Размисли дека и ти си направила огромна промена и тоа млада, нормално е да ти треба време да се прилагодиш и да не се осеќаш туѓо, можеби делумно твојата несигурност од новиот дом, нови луѓе со кои живееш и но и нова улога како сопруга да ти прави одреден немир кој го припишуваш како нивна вина. За пораките јас тебе те гледам виновна комплетно, чепкање по туѓи пораки, кога те замолиле друго да им помогнеш не знам со која храброст си го направила, и никаков аргумент не ти е за маж ти да застане на твоја страна, ако има потреба за страни. А тоа дека се договараат што да му зборат, а да не е пред тебе, не е во ред ако имате искрен однос, ама верувам дека како и на повеќето нас не е совршен тој однос па пробуваат да си делуваат на синот, ок син им е, ако се оженил не престанал да им е центар на светот, со тоа што сега треба барем да пробаат да ве гледаат како едно. Си имате простор, интима, фокусирај се на вашиот однос, они не се споредни во ситуацијава, не си преувеличувај ако не е толку страшно, сум го поминала тоа, додека им давав значење имаа значење, кога почнав да ги гледам како било кои други возрасни роднини/познаници, престана да ме допира тоа што порано ме провоцираше. Живот во заедница е сигурно тежок, тука не можам да те храбрам, сепак кога веќе си го направила чекорот сигурно си ги почитувала, и сигурна сум дека се ќе ти биде полесно ако го задржите нивото, а за тоа се потребни двете страни. Порано во однос на свекор свекрва предизвик ми беше да сум јас во право, ова не баш гордо го признавам, ама и јас бев млада, сега предизвик ми е се да е една рамна линија, кафе ли било, ручек, помош или тоа дека не сме се виделе со месеци ради Ковид, додека нема драма јас сум среќна, без разлика дали на моменти ми засметува нешто а сигурно и јас на нив, не се фаќаме за ситниците туку гледаме генерално да сме нормални едни кон други
Колку години имаш и зошто брзаш да имаш дете? Инаку јас реално никаков проблем не можам да видам... освен класични проблеми на живот во заедница и судир на генерации... Е тоа последното, кој мисли дека истото ќе биде и со вас, не го разбирам баш- можеби тоа да биде проблем
Па брзам, не дека брзаме но ете сакаме и двајцата .. Па сум имала доста проблеми и кавги со нив , посебно со свекоров додека свекрва ми буцка од страна .. во кавга буквално незнае што да кажи попрво незнае да се исконтолира .. после тоа му е криво, ама за жал касно е човек не се гледа само кога сме арни ..Па тие водат таков живот што она не смее ама баш ништо да му преречи додека тој на неа се и можи дури и има речено во кавга оди си од дома? Хеј? Син дома со снаа те слушаат на што личи возрасни луѓе ..Како тоа јас сум му се обраќала на син му со висок тон? Свекрва ми е научена прво на свеки да и се јави во било каква ситуација отколку на сопствената мајка од која се му е на тацна .. и сметаат дека и ние треба исто да функционираме како нив .. се однесуваат едноставно како за нив да сум дојдена јас тука ..
Единствен совет што може да се даде е - не брзај/те. Ниту имате финансиски ниту психолошки услови. И многу работи имате за усогласување.
Терај си по твое де. Нека се мешаат колку сакаат. Ти ќе си се договориш со маж ти што сакаш и како сакаш да правите ( и за ситни и за крупни работи) и ако ти речи дека мајка му или татко му му рекле дека треба поинаку, кажи му да оди со нив да се венча. Не влегувај само во кавги, оти ништо нема да постигнеш. И игнорирај ги колку што можеш, минувај што пократко време со нив. Чим имаш кај да се повлечеш, повлекувај си се... читај книги, гледај телевизија, излегувај, шетај уатевр. И не брзај за дете. Глеј прво нареди ја со мажот.
Едно се желбите, а друго се можностите. Стварно не знам како можеш да мислиш да раѓаш дете кога уште учиш и не работиш, односно зависиш од свекорот и свекрвата. Маж ти со една плата се сомневам дека може жена и дете да гледа. Ќе зависите уште повеќе од старите. Значи ќе им давате уште поголемо зелено светло за да ви се мешаат. Плус имаш маж кој си ги слуша своите родители, наместо да ти биде поддршка. Не брзај со раѓање деца, немаш 40 години.
Da, stanot e nivni ama ni go dadoa nas da ziveeme.Koga zaminavme im go ostavivme klucot normalno za bilo kakva potreba. Isto taka nasata mk kola e kaj niv a jas se vozam so taxi ili peski.Koga i da me.prasa mm zosto ne ja zimas tie obavezno se nekade otideni so nea .Iskreno nisto ne sakam se neka si zadrzat samo sum povredena sto tie ne me smetaat del od familijata , a mm ziveee vo zabluda deka.me sakale kako kerka. ALI TOA e ne se moze so sila Samo so.mm e premn naiven i nema kako da mu se objasni
jas bi ja sovetuvala da si najde rab a skoluvanjeto da go prodolze vonredno ako ne e seuste maloletna jas sedev pet,6 God doma oti imav pricini da sedam doma ama na nikoj ne mu preporacuvam sto zivee so stari da sede doma bez rab
Прва работа, најди си работа! Под итно, тоа ти е најважното во моментов за да почнеш од некаде да го решаваш проблемот, кога ќе имаш работа ќе бидете самостални, ќе си јадете сами и ќе си плаќате сами сметки! Колку има толку, требало да се мисли за тоа на време, сега е доцна, ќе си учиш и работиш ако сакаш мир, ниту ќе и се симнуваш доле за јадење, ниту ќе чекаш да ви плаќаат сметки! Значи 99% од сите свекрви, на нос ќе ви извадат се што би плаќале и помогнале во животот, секоја чест на тие од 1%. Ние живееме со старите во исти стан, што се над 60+ години, и нема теорија да ми купува јадење, да ми готви, и да ми плаќа сметки, а зошто? Затоа што се живо ни беше преречено, што претходно плаќале, и спремале јадење, иако јас тука не сум живеела, сум доаѓала кога како. Затоа, барај си работа, делете се со нив, самостални бидете, затоа што сте во брак, без разлика колку сте млади, бракот си носи свои обврски, годините ви се тие.