Твоите се против врската со дечкото, за првпат во животот ти се мешаат во врска и пробуваат да ти ги отворат очите. Очигледно се распрашале, имаат лошо претчувство за него или едноставно трезвено го гледале и неговата ситуација, а не преку розеви наочари. Не прифаќаш да ја прекинеш врската, заљубена си бунтовна, разбирливо, забранетото е најслатко. Те сечат финансиски додека сеуште живееш без трошок за кирија во нивен стан. Остануваш бремена после 8 месечна врска од човек кој живее во една соба со мајка му ПОГОЛЕМО ЦРВЕНИ ЗНАМЕ ИМА ЛИ?! Како ноќеска легнувате сите во една соба?! Ја величиш мајка му пред само месец дека за тебе е повеќе од сопствената мајка, во друга тема. Кога членките ти се спротивставуваат ги негираш. Најмал проблем е свекрвата. Стегни си ги опашот и назад кај твоите ако сакаш да имаш некаква иднина. Земаш стипендија значи си добра студентка. Не си го зацрнувај животот. Твоите ти мислеле најдобро, извини им се и побарај спас од нив. Овие ќе те исцицаат финансиски, психички и физички. Секое друго решение е погубно.
Nie imame tri deca si gi gledame sami bez babi i dedovci... Ziveeme sami i rajatot si e nas,organizacijata si e nasa... nema potreba od nikoj koga imas volja i zelba da si postavis celi i da te vodat! Decata ne se precka, tie se blagoslov koj mozat da bidat samo najsvetlata tocka i koga e najcrno scenario. Zatoa zivejte za toa sto sakate i kako sakate vie a ne kako bi sakale drugite. Zivotot e vas...
Ако имаш услови ќе ги гледаш сам. Ако немаш ќе си легнеш на брашното. Пред брак се размислува на таа тема. Брак е меѓу маж и жена. Кога стапуваш во брак со маж ти и компанија,тоа не е брак.
Истото и јас го направив и стварно е грешка. Сега нема назад...јбг Еве јас ќе ти кажам ,да мајка ми не е ангел ...си има и таа испади. Ама никоја друга не може да ја замени. Како што мајка ти не може никој да ја замени. Ај вака размисли дали ти на тештата би и рекол МАМО !? Плус јас денес со мајка ми 6 пати да се скарани ќе се скарам и после пак ми е мајка ,ќе помине. А свекрва ми не ми правела муабет оти лошо сум ја погледнала. А свекрва ми му се јавувала на маж ми да му плаче по тел жена ти вака жена ти така. Тоа на почит ти личи ?
Ко да сте на натпревар која е поспособна мајка. Може некоја може да издрши и 10 деца да чува паралелно, еве јас не можев. И сега, шо? Треба да се чувствувам помалку способна од нив? Не. Јас имав проблем со постопородилна депресија, некоја има со нешто друго проблем. Нема никој совршен. Ич неќам некој да ми се чепати: 'Јас вака, јас онака.' Абе шооо... џам свитка. Па уште да ми држи предавања: 'Како требало'. А вас некоја да ви кажи, одма носот до небо ќе го крените. Шо туку судите за туѓите одлуки? Кој како мисли дека треба, така ќе си прај. Глејте си ја манџата. И не е дека не сум се карала со свекрва ми... сум се карала и тоа како, ама пак и со мајка ми се карам. И двете ми помагале, и двете ме нервирале. Сенкир ние нив не ги нервираме за ништо.
ДоТа Едно ко ниедно, две ко десет според народни мудрости. Боље да си признаам дека не би можела, и не сакам што е најважно, па тоа едното да биде со стабилна мајка релативно, отколку да родам две или три па да чекам друг да ми ги гледа оти било тешко. Е тешко е и кошта, ама има и триста задоволства и среќа голема. Совршени мајки не постојат, тие што тоа го велат- лажат..ама децата наши не сакаат и такви несовршени, само треба да мислиме и на тоа дека си имаат свои потреби и да најдеме баланс со нашите потреби, а не маченици да изиграваме.
Секој е способен да си ги гледа сам децата,не зборам финансиски туку за време.Работата е кој сака да си скрати од одредени работи за да им обрне внимание на децата.Ако порано сте излегувале секој ден и по цел ден дома не сте се прибирале со бебе/дете тоа е невозможно тоа ќе се скрати на еднаш неделно или месечно.Да си на работа, да не можеш да го земеш и ред други работи во ред баби и дедовци,ама за шетање секој ден тоа не е во ред.Сите сме свесни дека кога доаѓа нов член дека треба доста внимание да се посвети на него и дека треба доста работи да се скратат.Се додека и мажот е дома можат работите да се поделат,а ако мажот не помага иде по кагиња,дома не се прибира и се однесува како да нема бебе/дете дома тогаш е тешкото. Никој не е ангел и мајка и свекрва сите си имаат маана.Една жена е и сваќа и свекрва карактерот не може да е различен исти е ако некоја си го бута носот ќес и го бута и на двете страни, али не се свекрвите криви секогаш, мажите се криви што не им префрлаат ништо на своите мајки и да им кажат што и како стојат работите и да не се мешаат.И ти можеш да и кажеш на жена ти дај кажи и на мајка ти ми смета тоа тоа и тоа нотмално два три пати ќе кажеш ако не превземе ти ќе и кажеш.Никој не е должен никого да трпи.Една жена има снаа и ќерка не сака на ќерка и така да и прават а оваа на снаата може.Секој што си го бута носот кај што не му е место ќе си гго добие дали мајка,татко,свекор,свекрва,золва,јатрва и ред други. Ако некој не се разбере со збор ќе се разбере со игнорирање а во по екстремни случаи и забрана ако треба за доближување има и такви луѓе што не знаат за граници
Абе овде не беше муабетот ние да шетаме, а децата друг да ни ги чува, баш напротив. Ние неќна во саботата со малата шетавме и кога си дојдовме ја оставив во двор на сонце да си игра, баба ѝ беше во двор со китки се занимаваше, јас правев ручек, а маж ми имаше некоја работа да заврше по дома, па заедно чистевме отпосле. И сега тоа нас нѐ прави лоши родители? Не сфаќам.
Тоа е еден ден не е секој има разлика.И сепак ако не сакала да го причува како ќе се организиравте? Или ти или мажот ти ќе ја одложевте работата за подоцна за да биде некој со детето.
Нема да ја одложеме. Ќе си гледаше она цртани дома или ќе си играше. Не е бебе за да бара внимание 100%. А фала Богу па со задоволство сакаат да ја чуват и двете страни, за тоа немам проблем.
Епа тоа го зборам значи сепак може и без помош и не ти ни треба има 101 начин.Да не ме разбереш погрешно друго е еднаш а друго е секојдневие или навика ккао што има некои што ги оставаат и се забораваат
Да, можеше и да не ја оставам. Ама малата сакаше во двор да биде, а јас јадење да правам, гладни бевме, па затоа ја оставив. Сепак е во двор нели. Не е во комшии да мислам. Некогаш ја оставам и по нејзина воља, особено кај јатрвата, мало бебе имат и интересно ѝ е, а и не ѝ се седе постојано дома, здосаде ѝ колку и да ја занимаваме.
Ne mozam da razberam kako moze da ne moze da se cuvaat sopstvenite deca...da nemam vreme...da ne mi e prioritet! Ako ne saka nekoj da ima deca ili ne se oseka dovolno sposoben za toa neka nema..ili neka ima koga ke sobere hrabrost! Decata ne biraat dali ke se rodat nie gi pravime... Balans ke se napravi na rabotite i za se se ima vreme,babi zabi ne mora sekade da se opcija..moite od 9 meseci se vo gradinka pa nisto ne im fali... Pomajka ili najmajka nema..sekoja pravi kako sto misli deka e najdobro vo momentot...
Абре немајки, остај се Што е тоа помош од баби, дедовци?! Мајка си, сама ќе чуваш дете и точка! На што личи тоа шетање, време за себе?! Штом стануваш мајка, автоматски немаш сопствен живот! Ти и детето сте едно т.е се претопуваш во детето и исчезнува твоето битие и личност и се претвораш во мајката на... без сопствен живот, желби и слично. Оти ако ги имаш, не си мајка! Ете толку е просто
Ќе шеташ и ќе имаш време за себе, но партнерот ќе го чува детето. Времето за шетање и за тебе ќе си го планираш во однос на твоите и обврските на таткото на детето, исто и он. Никој не вели дека кога стануваш мајка немаш сопствен живот, желби и потреби. Толку е просто
А ако сакам сама со партнерот да излезам сум немајка? Оти баба ќе го чува детето? Оф, боже Јас не знам зошто воопшто постојат дискусииве? Која е поентата со докажување кој каква мајка е. Каква и да е, најдобра е за сопственото дете и сигурно му мисли подобро од загрижените душебрижници Секој си го организира животот и родителството како нему му одговара. Ете, толку е просто
Точно, се согласувам со тебе. Секоја мајка најдобро си знае како и секок си прави како него најмногу му одговара. Мојот коментар беше во врска со тоа ти што кажа демек кога ќе стане мајка, жената веќе нема потреби и право на себе. Сепак мора организација на време. Кога се планира дете се знае дека сепак ќе треба најголем дел од времето да се посвети на него, нема да биде се како претходно.
Скрос си во право. Само работата е што некои, таа пожртвуваност ја користат ко изговор за да не му се посветат на детето долги периоди, го тепаат детето од што се нели уморни и мајки, не сакаат да прифатат дека животот не може да е ист како и пред детето и секое лошо понашање си го оправдуваат со пожртвуваноста. Тоа е тоа, ако се забега кон крајност е лошо. А нема ништо лошо детето одвреме навреме да го причуваат баби, дедовци, тетка, дадилка.