Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Осе

Осе Популарен член

Не знам зошто ничим изазвана си седнала да ја "опишуваш" и коментираш мојата ситуација...
    Посебно без да исчиташ се.
    Ама еве ќе ти појаснам :
    Прво на двајцата татковците ни се починати.
    Немаме да за куќа наша ,не дека сме брзале за венчавање туку толку е џебот а и мм не сака де се сели од тука оти овде му е практично ,работата му е на 3 чекори.
    Прифатив да дојдам тука оти се "договоривме " дека ќе се поделиме. Значи освен што мора да имаме иста кујна и тоалет,за госпоѓата има посебна соба која ја направивме ние,и тоа затоа што таа така бараше. Имотот нејзин беа две соби со кујна што не била чепната 30 години. Се тоа го изреновиравме од ко дојдов јас.
    А земјиште то е на име на маж ми ,куќата на име на свекрва ми.
    Се што досега сме направиле сами сме направиле почни од свадбата па наваму.
    Единствено " згрешив" што не почекав уште малку за бебе ( планирано ни беше и тоа ама од оваа гледна точка требаше да почекаме за да видам колку и како нема да се меша.)
    Тој не гледа проблем меѓу нас ,затоа што така и е навикнат таа да си тера цели денови по нејзино ко ќе си дојди не и се ни обраќа освен ако не мора ,ама дома се е средено- на нејзин начин.
    А јас не сакам така ,независна сум од најмлади години за се ,сакам така и да продолжи ,а не некој да ми кажува како треба или како не треба. Тоа е проблемот. Не дека ја прашува некој ,значи ни јас ни мм. ама таа ќе кажи и ќе замара дури не и се оствари то што сакала.

2. sara97j

sara97j Истакнат член

Значи ако мора маж ти да бира помеѓу должината на патот до работа и твојот психички мир побитно е првото? Тоа е првиот 'red flag'. Второ, не може да е земјиштето на едно име, а куќата на друго. Секоја цврста градба споена трајно со земјиштето оди на истото име како и земјиштето. Би те советувала (како некој што работи во таа сфера), најдобронамерно, без никаква навреда, да провериш што се дешава пред да вложиш уште пари тука.

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Реакција ти е на стресот.

Покажи заби.
    Уште денес.
    Пресечи ти, ако 'не може' маж ти.
    Родилка само по себе е тешко да си, не па уште некој да ти трие сол над глава.

Од искуство ти кажувам:
    Заби и дистанца.
    Забрани и' да ти влегува в соба.
    Не и' објаснувај, не и' кажувај ништо.
    И глеј да се маните од таму.
    Ако те праша: 'Оти вака?'
    Речи и': 'Син ти така предложи'.
    Па нека се објаснува со него, ако толку сака.

CameliaMiller, Martka, 1209 and 5 others like this.
  4. Осе

Осе Популарен член

@sara97j
    Ете побитно било тогаш.
    Вака се одвиваше :
    За живеење што прајме.
    Ќе седиме тука ,со доградбата мајка ми РЕЧЕ (значи таа сама без никој да ја тера или и вели бара да се догради соба и да си знај една да е само нејзина за да не се мешала ) дека откако ќе ја напрајвме спалната таа ќе се смеси во другата соба и ќе си стави таму се (Чак и чешма бараше и посебно купатило ,ама не беше изводливо за купатило пошто кошта многу а просторот е се на се 40 квадрати ,значи воопшто не се исплатеше). Ќе си седиме ние тука таа таму. Шо ќе даваме пари по кирии ќе си реновираме дома. Плус блиску до работа ми е ,утре за деца има блиску школо ,градинка преку улица. Мирна населба е ,се супер.
    И пошто сама побара мислев дека ќе си се придржува до тоа што сме се договориле. Ете наивна сум била. А за друго се е можно кај нас. Ќе ти пишам ЛП,ако не е проблем.

@WildMk од порано ми е тоа, уште не сум открила зошто точно ми се појави а се засили по смртта на татко ми.
    Сите мои "покажани заби" траат дури два дена најмногу три. И неговите исто.
    За неа ова не се проблеми туку "ми помага" а во то немало ништо лошо.

WildMk likes this.
  5. sara97j

sara97j Истакнат член

Не знам како да цитирам само дел од пораката, ама пиши ако сакаш :)

Осе likes this.
  6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Мајка му од злобна позлобна излезе. Сите биле криви, јавно кажа дека дечко ми го мрази бидејќи ѝ спомна дека треба да си најде работа, а не да очекува од сите да се смилуваат и да ѝ ги покриваат трошковите. Се каела што му била мајка, што го примала, што цел живот за него плаќала, он на нејзин трошок живеел (од 18 год се иселил од дома, пред една година живеел 5 мес со неа, и сега месец и пол, додека цело време со години ѝ пуштал пари, а нејзе ништо живо не ѝ е доволно). Како ја слушам така ми иде слушалките од уши да не ги тргнам. Нема ни грам сочувство, само најлошо зборува за сите, не знае да направи друг муабет освен "овој оваков овој онаков". Страшно.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тоа не е мајка, мајка не е само да го родиш детето тука е и воспитување,љубов,поддршка и се друго. Се надевам само дека дечкото нема да биде како нејзе :)

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Батали ја, не вреди да се нервираш, што сака нека збори. Важно е само дали имате слога со дечко ти и како тој се однесува.
    Со твоите уште е иста ситуацијата, не сте во контакт?

9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Не можеме да имаме мир од неа, не престанува да збори против него.
    Со мајка ми зборувам секој ден на тел, ама вчера ѕвонев на татко ми. Се надевав дека ќе можам да разговарам со него, ама тој си останува на неговото дека не сака да го запознае него. Му рече дека му било доволно тоа што мајка ми зборела со мене, он немал потреба да разговара со мене, нити да го запознае него. А на мајка ми и кажувал дека сакал да дојде да се видеме, али нека го...

Kaja991 likes this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Тврд орев татко ти и мојот беше таков ама да видиш како омекна, сега е памукче особено со син ми. Ние не сме имале никакви проблеми со нив ама така со текот на годините сфати дека со инает не постигнува ништо.
    Јас да сум на твое место им одам на врата директно заедно со дечко ми. Мора да се тргнете под итно на страна од свекрва ти, пред да се породи. Ќе те отруе жената, ќе те отупи.

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Не го прима во негова куќа, затоа и мене ме напуди, за он да не му доаѓал. А од тука секако ќе си одиме за кратко, не се трпи веќе некој да ни соли памет секој ден.

Осе and Jana06 like this.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Не е до времето и приоритетот.

Да не дај Госпо да разбериш како изгледа.
    То ќе речам само.

Martka likes this.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Ne zborime za vonredni sutuacii...
    Ne za nesto koe vo momentot se slucuva.. tuku za konstantno nemanje vreme ili ne -sakanje da se promeni bilo sto!
    Mnogu takvi poznavam i nekogas mi e zal za toa sto edno dete prozivuva a toa ne e negov izbor sekako!

WildMk likes this.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Добро, да не си сега социопат кој ги запоставува сопствените деца... да не им бидат подмирени основните потреби.

Ама пак има и секакви случаи.
    Ни фали вклучување на социјалните служби.
    Не знам кај е недостатоткот, дали во кадар, или ресурси, ама мислам дека не се обрнува многу внимание на начинот на кој се одгледуваат децата кај нас.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И тие што работат во социјална служба не се заштитени никако обично тие што пријавуваат за социјална служба се семејства каде што има насилство зборам за убијци,тепачи,силувачи, а социјалните работници никако не се заштитени, познавам една што работи и секој ден со страв си оди накај дома страв има за своето семејство особено за детето зошто истите тие луѓе кај што оди дома неколку пати и се имаат заканувано,пратено до дома и еднаш нападнато кога и они би биле заштитени на некој начин дали придружба од полиција или на некаков друг начин сигурно по брзо и по одговорно би си ја работеле работата.Како би било да идеш во една иста куќа два три пати а при тоа низ цел тој процес истиот човек да те следи и заканува

Осе and Snowflake92 like this.
  16. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Секогаш социјалните служби работат со полициска придружба, при работа со семејно насилство, малолетници итн. полиција не прави ништо без присуство на социјален работник и обратно. Нивната соработка е законски уредена со постапки и процедури. Напад на социјален работник е напад на службено лице и построго казниво отколку семејно насилство. Ако они не можат да се справат со криминалците или не можат да си ја работат нивната работа, кој треба да им ја заврши?
    Да ѝ кажеш на другарка ти да си ги научи процедурите и обврските.

cresa-jagoda likes this.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не ми е другарка реков познаничка :) и очигледно не си прочитал како што треба нападите и заканувањата се по работното време зар државава ќе доделува телохранител или полициски службеник кога си одат дома, НЕ! друго е дома да офиш со полициска придружба и социјалниот службеник прво ја оценува ситуацијата а сигурно не иде и им вика на полицајците ајде собирајте го овој и носете го во затвор, тие процедури не се едноставни.Тие луѓе што се да не кажам мрднати во главата нема да те нападнат дома кај нив способни се и на фамилијата твоја да и наштетат во 12 вечер да дојде и да те запали аз а ова на социјалните работници не им стои полиција пред врата или некакво обезбедување

Осе likes this.
  18. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Срамота е да ги браниш, особено овде на форумов каде жртви на семејно насилство читаат и пишуваат секојдневно.

Многу е едноставно, ако некој ги има ресурсите за справување со насилници, тоа се они, така да и при најмала закана или знак кој наведува на нивно загрозување на безбедноста, не верувам дека ќе остават на случајност. Те молам поштеди нѐ од муабети колку им е тешко да си ја вршат работата. Има меѓу нив професионалци кои знаат што прават, но ете за жал ги има и оние кои најголема мака им е кафето што ќе го испијат денес на работното место.

kukla21, naturallmess and WildMk like this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Никој не ги брани нив, работи како социјален работник и да видиме ти како би се справил лесно е да плукаш по нив а воедно платад а не земаш со месеци,а сепак си ја вршиш должноста колку што е можно, ти да не земеш плата месец дена отказ ќе си дадеш,а не да си го ризикуваш животот за туѓит.И они за некои работи се со врзани раце не се они да влагаат по дома и рација да прават

Осе likes this.
  20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Какви рации, човече? Збориме дека не можат да се справат со насилници, а тоа им е работа.

Во врска со платата, не биди толку наивна, не им касни ниту два часа, а не со месеци. Да е така, ќе ги слушаме на вести секој ден.

kukla21, WildMk and cresa-jagoda like this.