Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Вајлд некогаш се правиш како од Марс да си падната.
    Не барала Ангел услуга, правела кашичка и бабава која патем сигурно блиску наши години не некоја од 70-80 год па да не разбира го нахранува бебето таа како мисли дека треба.
    Тука брзо имаше ваков сличен случај, бебето пројави јака алергија и почина по пат до болница, бабата ја осудија за убиство од небрежност.
    Пак може да е услугата они како сакаат или родителите како ќе кажаат ако се лежи затвор за последиците?

На Anyshka, gjoker4e, kukla21 и 23 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не знам која е Ангел, не читав за кашичката.
    Општо пишувам.

Знаела дека е алергично бебето?
    Дај линк, да видам за шо се работело.

На neno0o му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.661
    Некогаш бабата дава храна која бебето прв пат ја пробува.
    Што ако не забрлежи дека има алергиска реакција?

На Осе, thelittle17 и Manilla им се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Колку и да сум грижлива баба( зборува будуќа свекрва:makeup:), за мир во куќа или ако сакам да си го гледам внучето, тогаш треба веројатно да постапувам така како што ќе ми наложат моите деца и нивните сопруги, бидејќи тие деца си имаат ред и нарушувањето на тој ред може да ги врати назад месеци и месеци труд. Времињата се менуваат. Ако нешто било или се сметало за здраво во одгледување на моите деца, не значи дека и во иднина ќе биде здраво за одгледување на моите внуци.

На cresa-jagoda, andrejko82, VDT2906 и 18 други им се допаѓа ова.
  5. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    И моите викаа така, сеа по нивно си тераат :D. Се измајмунете вие бабите кога видите внуче.

На PurpleMind, IRBBB, Tsukinory и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Не станува збор за плаќање за гледање деца, туку за здрави меѓучовечки односи, посебно со оние со кои треба да си најблизок. Однос баба - внуче. А внучето велат дека се сакало повеќе од децата. Ако мајката е најважен фактор во одгледување на децата во рана возраст, тогаш да и мислиш лошо и да се правиш дека си ги сакаш многу внучињата е контрадикторно. Или си голем лицемер или си лошотилак од човек.
    @A.n.g.e.l.a.V Море ако си се арни еден со друг, јас нема да им требам.;)

Последна измена: 1 март 2021
    На *Amethyst*, Bicka77, Осе и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.938
    @Fallen.Angel мајка дали имаш баба и дедо во друг град/село барем на една недела да отидеш да поседеш доколку можеш?
    Искрено мене ми е жал вака кога прочитав како те малтретираат психички. И мојата свекрва е слична на твојата се меша во јадење, во облека во се и некогаш до толку ја дигнам голема што она самата не ми зборува 2-3 дена. Маж ми фала богу до сега секад е бил од мојата страна и тој самиот се има расправано со неа. Мој совет ти е отиди малку кај некои блиски роднини, баба, дедо или пак кај татко ти за да можеш малку психички да се одмориш.

На Fallen.Angel и A.n.g.e.l.a.V им се допаѓа ова.
  8. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Татко ми е во странство. Баба и дедо имам, одам ама не можам да останувам. Одам наутро накај 9-10 ч и се враќам накај 16-17 часот.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Мене ме фрустрира баш тоа што го споменуваат членките, не прашува дали може, одлучува самата. И некогаш јас речам не, а она за инает скришно го прави баш тоа што сум рекла да не го прави. Ете ручекот беше месо со печурки, и она го вика малиот да оди за да му даде, и кажав немој мал е за печурки. Рече добро. После некој ден седиме и вика направив кашичка вчера и неколку печурки изблендирав, многу му беше вкусна цела си ја изеде. И јас како да не се нервирам?

Моја другарка имаше таков проблем. Педијатарот им кажал да не даваат малини,јагоди и портокали заради алергиите во семејството. Напоменал да почекаат за кикиритки и некои семиња. Жената работи две работи, го носи кај свекрвата, и остава список што да купи за бебе и и кажува да не му дава одредени работи бидејќи педијатар кажал да не се дава тоа. Седи другарка ми на работа и гледа на инстаграм на стори свекрвата нејзина го храни бебето со некои непотребни крекери кои имаат семиња. И се јавила и кажала да прекине со тоа. После работа оди да го земе детето гледа дека свекрвата имајќи список што да купи, не купила ништо од тоа, туку купила кашички со јагода и банана, и некои други кашички мешани. И свекрвата се правдала дека не видела дека во таа со банана имало јагоди, во другата не видела дека има малини. Ајде добро, секако не јадело малото од тие. По втор пат и кажува да не му дава тоа. Се карала со мажот за ова. Маж и ладен ладен и рекол дека премногу драматизира, малку што и го чуваат цел ден па и мани наоѓа. Следно чување и носи таа се спремно купено, не и остава список. И замислете, пак исто. Купените работи ги чува свекрвата, се снима на стори дека му дава бисквити. Другарка ми за да не се расправа со мажот не реагира. Бабата продолжува по свое. И така после некое време додека другарката беше на работа и се јавува свекрвата дека се на брза помош. Малото почнало да се гуши. Ја прашуваат што му дала и самата не знае, ручекот бил кисела зелка, му давала сок од портокал со лимон и ѓумбир, му правела овошна салата со повеќе работи, давала и стоби флипс и домашни ванилици.. Од се му дала на малото да проба за понатаму се да јаде. И од тогаш свекрвата го гледа внучето само за викенд. Мажот на другарка ми се свести кога бидна бељата. Малото е сега во градинка, а после тоа или таткото го чува наместо да се одмори после работа како што правеше претходно или кај мајката на другарка ми е. Таткото дома се одмараше, бебето кај свекрва цел ден,иако не живеат со свекрвата, срамота било да го носат кај мајката на другарка ми. Во градинка не го носеа оти греота било мал бил, свекрвата се лутела зошто нејзе да не и го даваат плачела и сцени правела. Е после бељата џабе беше и плачење и се, дете во градинка и решен проблем. Мајката пак работи две работи, таткото го презема од 14 ч до вечерта до 8 или си го чува другата баба. Свекрвата го гледа за викенд и толку.
    Ама ете зошто да бидне беља за сите да се свестат?

Можеби треба да се случи вакво нешто и кај мене за да се свести мојот маж. Ама не сакам на тој начин и во таа опасност да биде син ми. И познавајќи го карактерот на маж ми, повторно јас виновна ќе бидам, бидејќи јас дома не сум ја спречила во тоа. А тој не е дома и не гледа дека се тоа се случува во 5-те минути кога ми е тргнат погледот од бебето.

На Ingvild, *Amethyst*, Autumn_ и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.383
    Јас од се ова, свекрва со Инстаграм и стории приметив, или Фејсбук беше..и снаата фолоуер:D
    Можеби не треба да се смеам ама смешно ми е...следачите на свекрвата гарант фрчат со лајкови додека бебе гледаат како плука кашичка:clap:|(

На *Amethyst*, Annath, Bicka77 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Ее модерна свекрва, не како мојата со телефон на отварање.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Некогаш мајката дава храна, која бебето прв пат ја пробува.
    Што ако не забележи дека има алергиска реакција?

Ти доста ја споделуваш целата своја животна приказна.
    Шо постигнуваш вака?
    Ништо?

Или помири се и навикни се, или смени нешто.

На deskarada, Snowflake97, baby-star и 2 други им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    И да не забележи, мајка е. Она одлучува за бебето, а не бабичка.

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Аааа... добро :D

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Што добро? Кој треба да одлучува за детето според тебе? Родителите или некој друг? Ако не па бабичка како каже така нека биде. Родителите не се битни.
    9 месеци ќе го носеш, ќе се мачеш на пораѓај, за на крај ти да бидеш во втор план за твоето дете, пошо нели бабичка е најбитна, нејзиниот збор треба да се слуша. |(

На kukla21, *Amethyst*, flower30 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Абе се согласувам, пишав дека истото го врвев, ама, ако бараш услуга, а свекрва ти е своеглава, ќе тера по нејзино, па ти шо сакаш зборај и прај. Ако не ти чини, плати си чоек да ти го чува детето.

Сто пати повторив исто. Ко расипана лента сум.

Ќе и' речев немој ова, немој она, таа скришно ќе направеше.
    И? Шо постигнав?
    Ништо.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.661
    Очекувано е мајка кога дава нова храна да внимава и проверува дали има реакции.

На *Amethyst*, A.n.g.e.l.a.V и Осе им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Ај да не се повторувам пак.
    Фала.

19. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Сите прават исто колку и да им се труби, по калап се, џабе е нервозата.
    Детето им е внуче и нема да им го скратам да го гледаат ама после последната дешавка (и собраа камења и и рекоа да мава по куче, а јас спружав алишта на балкон и видов, косата ми се крена, почнав да урлам од балкон) ќе го гледаат детето само во мое присуство и никако поинаку, макар морала на гинеколог да го влечам со мене или не знам каде.
    Здравје градинка ќе почне, а за се друго има мајка и татко да ја чуваат.
    Средете го односот со мажите, тоа е клучно, он е одговорен за тоа дете исто колку и Вие, за чување, воспитување, за се, а богами одговорен е и за Вас доколку живеете во заедница да имате мир и да стави граници кој е кој и кој е приоритет штом решил да се жени и да има дете, ако не, се знае, секој по свој пат, па жени сте мајка му стара, се можете, па и сама со дете под кирија можете доколку не ве почитуваат таму кај што се наоѓате.

На VDT2906, Nausicaa, A.n.g.e.l.a.V и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    5.865
    Ај малце да ја олабавиме дискусијата. Wild имаш право да викаш дека е услуга. Ама помеѓу луѓе кои живеат во заедница и каде што мајката секој момент може да увиди дека таа "услуга" се злоупотребува на небезбеден начин со цел инат, непочит, фалба на социјални мрежи, чист идиотизам итн; преминува во личен напад и за мајката и нејзиниот авторитет и по здравјето на бебето. И нема што да се премолчува тука. Прочитав погоре дека жени и во затвор иделе затоа што од немарност си ги повредиле внуците. Да бабата ми прави услуга ама не по секоја цена. Ќе викнам/разговарам еднаш два пати ако има разбирање ок ако не или сама ќе си го чувам и оставам работа или ако сум при пари ќе најмам некој.

Јас кога се трудев од петни жили да се префрлам со бебуш на ексклузивно доење и доев и молзев и дохранував и го оставив на свеки на 2 саата со опомена дека е јаден и да не го храни. Па таа не само што му дала туку и растворила формула со вода повеќе. Практично го препунила со празни калории. Дека плачел. Реков првиот пат, објаснив вториот пат е третиот ги скрив сите шишиња и лажички чаеви и прашоци и излетав и се вратив најбрзо што можев а во меѓувреме пак ме изиритира со тоа што "го заборавила" телефонот и не се јавуваше. Епа четврт пат нема. Можда го малтретирам малото ама се пакуваме сите кога идеме и до продавница или аптека. Дојам и пресоблекувам во кола ама на чување не го оставам колку и да е кратко.

На Anyshka, *Amethyst*, Autumn_ и 15 други им се допаѓа ова.