Не бе какво лутење само не пишав за забрани таман работа не можеш никому внуче да забраниш. Освен нели ако не видиш да му крене рака да го тепа. Остај ги сега ги сакаат дури се бебиња а после кога ќе почнат со тантруми ќе викаат: Си има детето мајка
Па и јас не забранувам ,само и реков два пати сега не е време за спиење ,еднаш дај ми ја не е пресоблечена...и сакав сама да си ја бањам. АМА според неа и го забранувам... и еден ден се ќе ми се врати А главата ми ја полни секој што ќе каже нешто што според неа не е така значи јас немам ум @IRBBB штета за "поштарот" овие од Али експрес како ги виткаат никако не може да види што има ,мора да праша
Жени, ќе полудам. Многу ја почитувам свекрва ми и за све пробувам да балансирам и да сум захвална - дури маж ми е тој што и оди контра не јас затоа што сите граници ги поминува но периодов многу ни помагаше. Ми преуредува дома како она сака, моите работи ги забуткува, си купува нејзини работи и ми ги сервира како украси , влегува кај нас дома без звоно, имам 0 приватност во свој дом - мислам дека ке изгубам здрав разум - поготово затоа што многу си ја ценам приватноста.Маж ми ми вика кажи и ама не е така - јас испаѓам лошата, не ми е мене мајка за јас да и кажувам..
Не ти е тебе мајка, ама тебе ти е дома кај што прередува и влегува без да звони. Да е комшија во прашање, ќе го остајш да ти ровари низ дома кога сака?
Кога таа нема осет и не ја почитува твојата приватност мораш да бидеш "лошата" за да си го зачуваш здрвиот разум и брачната хармонија. Се додека размислуваш каков впечаток ќе оставиш зашто не ти е мајка со тек на време сама ќе се претвориш во украс. Разговарај отворено со неа.
Кажи и со убаво, дека ти смета што влегува непокането и дека ти како си уредила, сакаш така да ти стое. Ако не сфати со арно, биди подрска. Јас никогаш не би дозволила друг да ми се меша во мојот дом. Ќе бидам безобразна, до бескрај. Бидејќи и они немаат почитување за мене.
Zeni moi... zosto ne se osamostoite, zosto si go gubite zdravjeto.. vaka rekla taka rekla... onaka kazala..ovaka me pogledna.. na snaata na zolvata na jatrvata.. Imate maz imate dete/ca zastanete na svoi noze... Ke mi prerece za jadenjeto sto go zgotvila zosto sama sakala... pa nikoj ne ja fatil za gusa... neka ostavi fiskalna ako saka..Bog da cuva!!! Stom ste vozrasni da imate semejstva ke snosite odgovornot za bitijata sto treba treba da gi izrasnete,a vasa osgovornost e i da gi ranite... ne na svekrvata! Se dodeka imate udel vo nejzinite smetki ke im gi polagate na niv vasite. Zatoa se vika polnoletstvo, decata treba da se osamostojat a ne mama i tato da trckaat po niv so tavata i tendzeroto!
Секаде и да одеш ако си на нечиј имот ако живееш там ке биде како ти пеат така да играш,бинго им е на простите луѓе жени со ниска самодоверба и нешколувани и што не работат, ке си го лечат егото врз нив за цел живот...
Подразмисли да не претеруваш малку. И самата кажа дека ете кога сте ја опоменале дека е настината, жената се повлекла и рекла се додека сами не и ја дадете не ја зима. Јас сама ги чувам моите 3 деца и некогаш пржам кромид за одредено јадење па дури не се ни приметувам дека не сум се пресоблека од толку обврски што уште една не завршила друга ми почнува. Башка и за заспивањето на бебето те прашала. Си можела да кажеш дека сама ќе ја заспиеш. Како сакаш да се однесува кон тебе слободно направи и список, да се избања пред да дојде и да стави скап и убав парфем, да оди на прсти и кога ќе зборува да шепка, да ти чита мисли за да знае што да ти зготви или што смееш е што несмееш да јадеш. Подсмири си ги хормоните, најди некој баланс, не ја терај на големо работата, остави простор и за во понатамошниот живот. Колку што проценив по коментарите не станува збор за толку лоша личност. Нормално е се да ти смета сега, си станала мајка и посесивна си, како лавица што си го брани малечкото, ама полека ќе се смириш. Живеете во иста куќа, пробајте со заеднички сили да најдете соживот. Можеби и ти треба да и објасниш дека си во таков период кога се ти смета и да ја замолиш за коректен однос и од нејзина страна. Верувај на секого во одреден период од животот му треба помош, не ги затворај сите врати. Се надевам нема да ме сватиш во лош контекс и ќе размислиш малку за пишаното. Добриот збор железни врати отвара.
Неблагодарно не, ама малце злобничко звучи ова болдираното, да. Па уште како мирисала бе. На храна мирисала. Земи ти направи јадење, па може на цвеќиња ќе мирисаш, не знам, пробај. Многу за право си земате некад стварно. Убаво и било болни што биле, Боже пази.
Значи мене не ми смета што зготвила од првиот ден си готвиме посебно и секогаш и викам да си зготве што им се јаде на нив, сеа нормално направам јадење не ме чини ништо да ставам повеќе количински да симнам долу. Работата е што сеа ми носи, првата недела од болница се вратив еднаш не рече сакаш ли нешто или да качи ( тогаш кута беше што мајка ми дошла, таа не) потоа од секое јадење ми качува и и реков дека имаме ние се снаоѓаме. Сеа пак се налути пак не качува, сеа и текне качува. За тоа зборам што ако не е по нејзино и јас ако чекам од неа да јадам ќе јадам само кога е расположена? Ќе земе алиштата ќе вклучи пералната и тука и доле ( без да и побарам ). Некни кога се скаравме само на золва ми ги зела од кај нас и ги испрала. Не е лоша личност, ептен е инатлива и сеа излегува под услов дека сме. Значи јас треба да ќутам за да видам некоја помош ( без да и барам). А ако преречеш нешто одма е лута и само за неа гледа.
Убаво ми беше што не се качуваа тие 2 недели, не болни што беа. Си се навикнав јас на детето и тоа на мене. Оти бебе заспие сакам и јас да одморам, ама ќе се качи свекрвата, се симне свекорот дојде. И јас седам со нив додека спие, потоа пак од ново. И си готвам само сеа не сакам пред неа да готвам сеуште. Ама ни мм не сум го оставила вез јадење оти не готвам горе.
Ај сеа па и ти... убаво и било дека не се качувале 2 недели кај неа а не се качувале 2 недели затоа што биле болни. Не е воопшто злобно, можда е лошо напишано или вие намерно го вадите од контекст. @A.n.g.e.l.a.V убаво ти пиша елена. Малку смири живци, хормони те лупаат. Тоа што она си смрдка сеа на кромид, треба да се освести сама, сепак новороденче имате дома, ама ако не и текне, остај ја. И онака сигурно бебето го бањаш секој ден
Па готви си де. Ти се жалиш еднаш не ти готвела, а кога готвела мирисала. Ако не сакате кажете и нека не готви и маж ти ќе си готви дури се кренеш, не е неспособен па да чека да го оставиш без јадење. Многу се комплицира беспотребно.
Кажи им со убаво, јас уште се навикнувам, изморена сум, сакам да искористам да одморам додека бебе спие. Сигурно слушнале за муабетот додека спие бебе, мама да одмара. Е ако продолжат, ќе си почнеш малку побурно да реагираш или ќе разговараш со мт иако он сега не збори со мајка му.
A kaj treba da odis... Nikade ne treba da odis... samo treba da rabotis i da se boris... za da ne ti zbori majka/svekrva cel zivot.... Sami treba da si go kroite patot a ne drugi da vi pravat trasa vie samo da lazite po nea... Stvarno nekoj raboti ne mi se jasni...a kako ve citam pa nekogas uste tolku mi se nejasni...ke mi kazela svekrvami/ majkami... ? kako da napravam?!...sto da napravam so sopstvenoto dete?!... ke mi premestuva vo mojata kuka /stan raboti i jas ke ja gledam so strav duri mi pravi rucek kolku zamerki ke mi kaze deka zavcera drugata snaa izela dve cinii grav... Ajde molim te.. sekoj svojata masa doma neka si ja gleda i neka mete pred svojata vrata... Vo 21 vek nie se vrakame ponazad i od 17 i so postapki i so razmisluvanja! Porano da,ziveele site zadno zasto se zanimavale so zemjodelstvo i stocarstvo pa sekoj si imal zadaci i morale da se trpat,zasto keseto bilo kaj tate... zavisele od nego.. Sega jas ke odam na rabota i parite koi sum gi zarabotila da gi dadam na svekormi... a ne na moite deca... pa ke si umram ... ne deka ako mu treba nema da mu dademe.. ednostavno teleto cica od kravata a ne kravata od teleto i toa e to...nie sme gi rodile neka se zdravi i zivi nie ke si gi izgledame.. bas se ubavi starite na 250km neka si sedat tamu!
@A.n.g.e.l.a.V само ќе ти кажам од лично искуство дека моментално секој ќе ти смета, те разбирам потполно. Џабе да ти викаат смири се, хормонална си, нема шанси да се смириш после пораѓај. Мене се ми сметаше значи, јас и не трпев јас им го земав од раце бебче и се криев всоба, како ме истрпија сите не знам. Кога некој друг го земаше бебче од во мене нешто се корнеше готово значи љубомора левел максимум.. Ко преживи причаче.. Сега по два месеци ете ме смирена сум истата личност од порано..
Да не гледаш така. Маж ти не е мал да си зготви, ако не можеш ти. Не мора да трчаш за да има ручек за него. Не е тој бебе. Ти бебето ќе си го гледаш.
Да се разбереме. Она не ми прави услуга. Го зема зошто и недостигал. Не и го оставам за да си завршам домашни обврски. Го ставам во дубак и чистам. Предавања од факултет со него слушам онлајн. Кога спие работам. Сум заборавила и на филмови и на серии. И за тоа што викате за услуга правење. Свекрвата не го чува за моја услуга. Братучетка ми ми го чува за услуга да ми направи кога морам да одам некаде на повеќе часа додека свекрвата е на работа. И го оставив малиот кога беше 6 месеци, го чуваше без проблем 4 часа и се правеше како што и кажав освен што и она му дала да јаде нешто што не треба.Го заспивала во раце и така и спиел цел час. Тоа не сакам да му премине во навика, знам дека и е мил и сака така, но јас не сакам.И се развикав и од тогаш внимава. Значи ако ме почитува човек ќе ме послуша. А свекрвата до толку не ме почитува што освен што не ме слуша дури и за инат ми прави се што речам НЕ бидејќи знае дека по нејзе нема никакви последици. Ме запозна дека сум живчана и брзо може да ме испровоцира, а сега откако знае и дека не ми оди во прилог да и преречам уште по упорна е. Си го тера своето и се надева дека нема ништо да му биде на малото, а јас ќе се нервирам. Баш вчера она ми пререче со висок тон дека бебето е жедно заради мене, сум му давала вода во чашка со клунче бидејќи скапо сум ја купила. На бебе таа чашка му била одбивна и не пиел од неа жеден седел. И јас повишив тон дека не станува збор за тоа дали е скапа чашката туку дека сметам дека му е време да пие од таква. И напоменав дека јас сум со него цел ден и гледам дека пие. Она не.. отиде зеде шишенце со цуцла за да докаже дека од тоа ќе пие а од чашката не. И не пиеше ниту од едното ниту од другото само се расплака. А она додека држеше предавање од што треба да пие за да не е жедно маж ми се согласи со неа. Сите знаат само мајката на бебето не знае, тоа им го кажав и ништо. Пак видов дека кај маж ми створив нервоза и цел ден се обидував фина да бидам со него за да не го разлутам. Тие пресудни моменти во кои кога сум испровоцирана пред него кога треба да замолчам јас не успевам да се контролирам.. А на само кога ќе ме испровоцира премолчувам за да не биде пренесено поинаку.. И не е дека не сум пробала и разговор со сопругот за ручеци и се сум пробала. Значи и на финта сум го фаќала. Знам дека сака кинеска храна, му реков ќе ти зготвам избери кој ден. Отидовме купивме се што треба, а јас нормално во кошничката ставив повеќе намирници за повеќе денови да готвам и за да го предомислам на тој начин. И што се случи? Правам јас кинеско он ми вика зошто во нашата кујна, ќе ни мирисало горе, па симни тавата долу кај моите да видат што си зготвила, секој ден ни готват па ете денес од нас нека е ручекот. И ајде тој ден така, наредниот тестенини со сос пак долу со тавата и наредните 2 пати месо кога правев пак долу тавата, старите нормално не јадеа, не им се јадело. Потоа без да кажувам правев панцероти, благо често правам. Симнувам долу не ги ни пробаат гледам фрлаат цели чинии. Му кажувам на ММ вика ако ти носи им испочитувај ги. Па еднаш пред мајка му ми пререче зошто морало панцероти и тестенини мене да ми се омилени јадења. Тој вежбал и бил на режим, а јас тоа сум јадела, кај ме нашол таква и слични коментари. И госпоѓа свекрва ми држи предавања дека да се испече или зготви месо на било кој начин е лесно. Како јас да не знам месо како се готви. И кажав дека зар не се сеќава дека два пати спремав месо. И тука маж ми ми вика да ама не било исто како на мајка му. Мајка му го варела месото со зеленчук, а јас бидејќи не јадам зеленчук само со зачини сум го правела. И сеа што треба јас? Реков добро ајде нека ми покаже мајка ти како го прави исто ќе ти го правам, за мене посебно ќе си тргнам на страна. И он пак со истиот муабет, ама уживај си дете гледај си нека готви мама, ти само од време на време по нешто, нема потреба секој ден.