Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    21 VEK . Generaciska razlika razni svacanja ,borba pomedu patrijahalnoto i segasnoto svacanje ,kulturniot stepen i karakterot na licnostite vo zaednicata pridonesuvaat razor netrpelivost medu istite. Nikoj ne moze da me uslovuva kako nekogo ce vikam toa e moj licen izbor.Bez razlika koj kako ce go vika ako nema zaemno postovanje i po cel den da im se obracate so MAMO I TATO zaludno ce e .Jas licno nemam mnogu vreme da se zamaram so svacanjata na mojata svekrva ..uste koga dojdov mu dadov do znaenje deka jas sum taa so site moi mani i doblesti a dali mu odgovaram nejzi ili ne nejzin problem.Se slucuva cesto da go pikne nosot kade sto ne i e mesto no brzo svaca deka gresi i se popravuva sama . Sto se odnesuva do mojot svekor koj za zal vece ne e medu zivite nemam zborovi. Odnosot ni bil kako tatko i cerka .Mnogu sum naucila od nego dali toa bese taka zato sto se rabotese za visoko obrazovana licnost koja gi sogleduvase rabotite od drug agol.Privatniot biznis koj go vodam mi e dar ostaven od nego so napomena deka se gordee so uspehot na svojata cerka.Se zavisi od nas samite i od partnerot .Ako se dade do znaenje komu kade e mesto mislam moze da se funkcionira da recam normalno.Mozno e i da gresam postojat razni tipovi na svekor i svekrvi sekoj si znae za svojata situacija.

2. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    102
    Немој погрешно да ме сфатиш ама не важи тоа само за баба ти туку најчесто такви се и од генерацијата на мајка ти,мајка ми и други.Сестра ми работеше на проекти,правеше анкети околу писменост,образованието на населението и знаеш ли какви фрапантни бројки,резултати доби?Знаеш ли ти колку од тие жени во анкетите се само со основно образование?Многу ,претерано многу.Плус да не правиме муабет за жените што живеат во руралните средини,помалите градови,села и слично.Таму е катастрофа(зборам за постарите генерации).Денеска незначи дека си писмен ако си завршил нешто.Има милион луѓе и што ќе завршат нешто па пак се на истото ниво цел живот.Во Македонија многу ретко да најдеш вистински образована жена во секој смисол од постарите генерации.Се се тоа површно образовани личности ;) .Грото се тотално неписмени.Ова не е навреда или слично ова се факти коишто и сестра ми ми ги покажуваше и слично.Тука нема лажење.Како нема врска до генерациите.90% проценти од работите што важеле во времето на мајкат и слично денеска не важат и се сосема спротивни.И на нив тоа им е многу чудно.Герецаиите нонстоп трпат турбуленции и се менуваат.И ние некогаш ќе бидеме старомодни во однос на новите генерации тоа е непобитен факт.Тоа си у право дека денеска многу брачни двојки сакаат да живеат одвоено од родителите ама неможат да си дозволат.Ама има и проблем тука.Не е само да се омажиш или ожениш работата у животот.Што ќе ви е љубовта кога ќе живеете како кучиња.Ни осигурани,ни запослени,никаква иднина за вашите деца и слично.Прво треба да си го средите лично својот живот па тогаш у брак да се влезе,а не она ние се сакаме,љубовта е најбитна и слично.Денеска од љубов не се живее поминаа тие времиња.

3. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    102
    Многу добро кажано :up: .Плус ќе се надоврзам.Никој у животот неможе да ти биде мајка или татко за разлика од вистинските.Тоа е само глумење лудило .На овој свет постојат една мајка и еден татко.Никогаш во животот нема на жена ми родителите да ги викам тато или мамо нити пак ќе барам од жена ми да ги вика моите така.Нити пак ќе условувам сопругата да ги вика така.Тоа за мене е проста традиција и тука завршува муабетот.Мојата мајка никогаш не ја викала мајката на мојот татко со МАМО што е и у право.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.682
    Boyfromtown, да ти кажам искрено, не мислам дека секогаш образованието има врска со однесувањето на човекот. Самиот велиш дека некои се образовале, учеле школи, па пак се на истото ниво цел живот. Ама пак затоа има и луѓе кои не се образовани, ама имаат разбирање за помладите генерации. Пример е мојата прабаба, мајка на дедо ми по татко. Не ја паметам, починала околу три години пред да се родам, на свои 100 години. Мајка ми ми кажува дека со неа си живеела многу поубаво, отколку со свекрва и (баба ми), била многу поразбрана и многу паметно размислувала, а ш од школо немала, ниту пак од село била излезена, за разлика од баба ми која што е типичен пример на оние постари генерации што ги опишуваш ти. И мајка ми е сега свекрва, и воопшто не се однесува како некои други свекрви, ова не дека ми е мајка, ама правам споредба.

Не велам дека се живее само од љубов, ама ни без ич љубов не бива. Секако дека треба да си го средиме животот, да си ситуираме, да имаме сигурни приходи, да бидеме осигурани и сè тоа, ама во животот не можеш да имаш сè... џабе ти е ако нема љубов. Јас никогаш не би била со некој само затоа што треба да се омажам или да основам семејство (нели тоа е целта на нашето постоење на овој свет), порадо би била сама. За да опстане една врска или брак, мора пред се да има љубов... ако не сакаш некого на почетокот, не можеш да го засакаш подоцна, па колку и да ви е среден животот. Малку забегавме од темава, ама морав ова да го кажам.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tanjamila

tanjamila Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    zdravo da se nadovrzam na ostanatite znaci stvarno nema dobar odnos pomegu snaa i svekrva a ti malecka ubavo e sto se osekas taka samo nemoj da se razocaruvas ako go osetis sprotivnoto eden den
    inaku neznam za drugite ali mojot slucaj bese vakov:
    koga dojdov vo kukata kako nevesta se beseok svekrvami bese ok dever mi svekor mi apsolutno site i ziveevme normalno e sea otkako se porodiv so malata toa e eden haos posebno so svekrva mi otkako se porodiv ne znam so se desi ednostavno kako da stana drug covek a kon de3teto se ponasa dosta posesivno ne znam dali e toa normalno ama mene me vadi od koza sea nas ne ne ferma mene i maz mi i samo mila postoi za nea koa ke dojde sedi so saati i so deteto se ponasa kako da mu e majka so mene me iritira
    sea mace sme na distanca i da vi kazam pravo poubavo mi e vaka ali od sto mi ima zgreseno tolku mnogu ne mozam da ja podnesam me nervira i koga ne ja gledam
    taka da VI SE MOLAM BIDETE SO REZERVI SPREMA NIV ZASO SE MNOGU POOPASNI I POSTRASNI OD TOA SO VI SE PRIKAZUVAAT
    sekoja cest na ostanatite svekrvi so ne spagaat vo ovaa grupa a i na snaite bogami

6. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    vaka sega... se e ok toa sto go kazuvas osven so citiraniov del ne mozam da se soglasam i ne mozam da sfatam...
    pa neli i tie se luge, i tie se zeni, i tie bile nekogas devojki, snai itn... kako toa posle stanuvaat opasni i strasni... ne zaboravajte deka i vie utre mozebi ke stanete svekrva, pa i za vas ke go kazuvaat istoto, a istoto ke go kazat i za vasata majka, sestra itn...
    sepak se raboti za karakter na samiot covek, a ne deka stanuva zbor za svekrva... ili mozebi godinite si go pravat svoeto, i togas covek se menuva... ne znam...
    mojata svekrva, imav pisano deka si ja pocituvam, i se soglasuvame prekrasno (momentalno)... taa mi ima kazano deka, saka jas da se osekam ok vo domot, saka da me gleda srekna zaedno so nejziniot sin, da setame, da uzivame, bidejki taa koga bila mlada nevesta ja nemala taa moznost poradi iks pricini...
    se nadevam me razbra sto sakam da ti kazam, i ke sfatis deka toa sepak nema vrska so toa sto taa e svekrva tuku se raboti za karakter... pozz

7. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    aman veke so tie svekrvi.eeeeee idam so deckoto dolgo vreme i imame seriozna vrska,se nadevame deka ke ostaneme zaedno do kraj ama nikogas ne se znae neli?prvata godina se bese ok majka mu demek mnogu me saka mi glumese ludilo i kakvo lice pravese i cestitam na glumata.A majka mi pak celo vreme mi vikase ne idi tamu zasto ne e se kako sto izgleda,svetot ne e rozov (kako ne ja poslusav na vreme).I po nekoe vreme jas se povlekov malce ne idev tamu,more koga pocnaa muabeti za mene,me nejke,loso vlijaam vrz nego bla bla.bas se iznenadiv od nea.No barem mojot decko imase hrabrost i i se sprotistavi kakvi kavgi imaa doma zaradi mene.i ajde projde pak nekoe vreme ne odev tamu ne ja ni srekavav-gi izbegnuvav sredbite so nea,i ajde si vikam da popustam pa pak pocnav da im idam na gosti samo mnooooogu retko,i od odma si se postaviv strogo si kazav vo lice deka ne sakam da ziveam so svekrva i tocka nitu pak sakam da mi se mesa,iskreno mislev deka ke si pokuti ama opasna e ona na na sekoe zborne kapace mi stavase,so nea na kraj nema da izlezam...ama ni taa so mene.
    zatoa sovet:ne im veruvajte zasto ne znaete nivnata gluma do kade moze da stigne,ke vi se umilkuvaat,ke vi kupuvaat podaroci ova ona i na kraj op ete go pravoto lice.
    ne se predavajte!!!

8. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    581
    Многу луѓе многу карактери, машките(не сите) се научени мама се да прави, но исто важи и за некои женски.
    Кога мама прави се машкото ке сака и женаму да биде иста. А кај жените, потешко ке им биде да се привикнат да го прават сето тоа.
    Еве ке ви кажам зошто мислам дека мајката на бившиот не ме сакаше. Јас не кутев, се борев за своите права, а таа тоа го оспоруваше, за нејзе маќот е глава и има право што сака да прави, мене ми велеше кути, и јас сум морала да кутам и кога сум во право. Тој демек беше свој и не дозволуваше да се меша, па ја обвинуваше мајка ми дека се меша, а јас јадна дека живеам само со мама се и кажувам, на крај раскинавме ради мајка му негова, зошто се умеша во животот на мајка ми. Но, не е крива таа, туку ова кртенчево што нема свое јас, и и дозволува на мама да се меша.
    Со тој што идев 2 години, ах немам зборови, до ден денес мајка му е прекрасна со мене а откако раскинавме поминаа 4 години. Никогаш не сум се почувствувала грдо, несакано, одбиено, повредено...Ми кажувала се што и лежи на душа, но на цивилизиран начин. Ми давала совети ко на свое дете, и никогаш со дечкото не сме имале проблеми со родителите.
    Проблем е голем, и нема да се смени, али тоа е како сите така и ние.

9. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    e dobro de, normalno e takvo nesto da ocekuva... bidejki sepak toj izrasnal taka, naviknat na toa sto mama sprema i ugoduva... a zosto nie ne se zaprasame kako im e na niv koga nie nametnuvame nesto sto sme go naucile od nasata majka... ;)

10. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    581
    па ок де, и јас сум израсната може на некој начин, па не смеам да се држам до тоа кога ке се омажам. Тогаш се бараат копромиси , а не како праела нечија мама не зависно дали мајката на машкото или на женското. А како би ти било тебе кога тој ке ти наметне нешто од мајка му..така да според мене не се согласувам со тебе. Извини. Значи според тебе ти мораш на него да се прилагодиш. Како тој е научен за да не му наметнуваш ново нешто. Јас сакам во бракот да бидам со својот маж, а не со мојата и неговата мајка. Јас ке правам онака како што мислам дека треба а не како што ми кажала мајка ми, а да бидам иста ко мајка му нема шанси. Зошто јас сум јас и имам своја личност. Тезата за него е нове не постои, зошто за двајцата на почеток бракот е нешто ново.

11. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Ne se soglasuvam so toa deka mora da gi pravime istite raboti sto gi pravele nivnite majki. i jas sum majka pa ne znaci deka utre na mojata snaa mora da mu gi nametnam moite naviki i mora da go pravi ona sto sum go pravela jas dodeka sum bila sama so moite deca. Sepak toa e nivni zivot, a jas ce bidam srecna ako medzu niv ima sreca, razbiranje i uspesen brak .

12. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    102
    Кај нас најголем пробле е затоа што брачни парови уште живеат со родители и нема друг проблем ;) .Да си живееш сам ко свој газда со свој стан лично купен да видиш дали некој ќе ти наредува и слично.

На SuperGirl24 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.053
    :y:

14. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    4.766
    Mojata svekrva nikogas nema da me saka kako kerka, toa e fakt. Megu nas ima sitni prepirki, no nekako pravime kompromisi i se e sredeno. Taa se obiduva da mi nametne nekoi nejzini stavovi i naviki, direktno ne se protivam, no koga ke dojde vreme da gi prezemam nejzinite obvrski samata ke odlucam. Sepak od nea ne mozam da se pozalam, mnogu pomaga na moeto semejstvo i finansiski i na sekakov drug nacin. Zatoa snai nemojte samo da se zalite od vasite svekrvi poglednete realno iako ima i takvi svekrvi koi ne zasluzuvaat da gi poglednes. POZ

15. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    milooo, nikoj ne rece deka svekrvata e taa koja treba da nametne ili pak snaata e taa... znaci postojat dve situacii, koga se zivee vo zaednica so starite (roditelite na mazot) ne moze mladata nevesta da dojde vo taa kuka i da smeni nesto sto so godini bilo praksa i site drugi da se smenat poradi nea, no zatoa ako ne saka da ima konflikt mladata nevesta poleka poleka moze da se prilagodi na taa atmosfera, i ke se najde zaednicki jazik za site...
    i vtorata situacija e koga mazot i zenata ziveat oddelno od roditelite na mazot, e togas e po lesno, bidejki togas mazot iako bil naviknat na drug nacin na zivot, poleka poleka ke se navikne na noviot, no nemojte da bidete drski tuku toa treba poleka poleka da se vmetne i prilagodi... sepak ako razmislite podbro, ke da sum vo pravo :?:

16. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    581
    Ок е, но јас, до некаде не можам да се сложам. Зошто мора некој да се прилагодува. Во заедница треба и тие да бидат свесни, дека дошла нова особа, и дека свекрвата треба да знае да дава и да зема! Не може се по нивно да биде. Ако јас сакам и полесно ми е да сметам со метла, не може таа да ми нареди да усисам. Ако јас праам ручек на еден начин таа ке гоизеде така, зш и јас јадам нејзини јадења.
    јас имав, прекрасна потенцијална свекрвам, две години се гледавме секој ден, си пиевме кафе заедно, ме викаше на гости и кога син и не беше тука. Секој пат кога идев ми купуваше чипс и сок зошто знаеше дека тоа сакам. она не јаде чипс ама со мене јадеше. СЕедиме кај нив и се јавува вика на син и ставете да се варат компири. Јас викам како? лупени нелупени како треба за рецептата, таа одговори само да се варат како ги ставиш така. Знаеше на супер нмачин да ме научи, дојди ..... да ти покажам, дојди да ми покажеш. Двете страни беа задоволени. Така беше и со другата снаа која веке беше мажена за другиот син. Сме вечерале заедно, сме иделе по кафани се се.....Се било топ, е сеа каква би била под кров не знам...али овој однос мн ми се свиѓаше..
    Додека со мајката на овој последниов го видов господ,она ке си го пеглала синот кога ке се оженел, она ке им ги чувала децата, он по кафани да одел а снајката дома, кај мајка и да идела 1 годишно и ај дане ве замарам...

17. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    sunshine, potpolno se slozuvam so tebe vo privot paragraf :)
    mora da ima prilagoduvanja od dvete strani i razbiranje,pred se zasto ako e sporitvno sinot najmnogu pati,a toa ne go sakaat ni zenata ni majkata.jas im se voshituvam na majkite koi se presrekni koga go gledaat sinot srekjen so druga zena,koga se trudi da im ugodi,a ne samo da stvara problemi i napnatost.mnogu se retki no gi ima.a tie ostanatite,pred se si imaat verojatno problem samite so sebe

18. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.053
    само да се надоврзам нешто на кратко..како што има "тешки" свекрви така има и "тешки" снаи...немојте да генерализирате..од видено и слушнато ви кажувам..

19. Sunshine88

Sunshine88 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    581
    уфф тоа фала богу дека и снаите знаат да бидат тешки, исто така од што сум видела....имам блиску таков пример, ама свекрвата крена раце, вика чим синот ми е среќен со неа што да праам каква е таква е, ми родила внучиња

20. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    :rofl: :rofl: :rofl: e navistina me iznasmea :clap: :clap: