Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Не ми сметаше и да буричка, искрено.
    Беше предупредена дека има 'спорни' предмети, доволно беше тоа.

2. bertold

bertold Популарен член

Така најдобро... ама ќе ми влезе преку тераса... нели заедничка ни е :rofl:

Skorpija25, crazylady, Осе and 2 others like this.
  3. Mnik

Mnik Популарен член

Ја читав членката порано во други теми, имале помош од нејзините за станот. Не е дека баш со 12.000 успеала стан да купи. Ама ај. Едно е вистина све сами, друго е да имаш помош.

4. Celltica

Celltica Популарен член

Ми се смачи што го прочитав коментаров.
    ____
    Совет за сите немажени и неженети, отварајте очи пред мажење и женење и не читајте вакви коментари.
    Не романтизирајте ништо, сé е битно. И однос спрема вас, и почит, однос со семејство, и дали е осамостоен, и дали работи, и дали може да издржува семејство паралелно со вас и какви планови има.
    Не е само се сакаме, ебате сакањето ако треба секој ден стрес да ми е.
    Биолошкиот часовник многу побрзо ќе ви отчука под стрес.
    Штедете пари од млади за да си имате свој дом. Тој мир никој и ништо нема да ви го смени.

Slatkish255, smooch, Autumn_ and 35 others like this.
  5. bertold

bertold Популарен член

И мојава се нуди... ама и јас ко тебе ја одбивам затоа што не сакам некој да ми префаќа по дома. Сепак мојава успева да ми "помогне" кога не сум дома што уште повеќе иритира.

Осе likes this.
  6. Luna91

Luna91 Популарен член

Само дирекно кажување дека ти пречи.
    На почеток може ќе се мурти, ама ќе легне на брашно.
    И свекрва ми почна така. Јас спружи надвор алиштата , она ќе ми размести кај што мисли дека има повеќе сонце. Ја седнав и објаснив дека од кожа се вадам кога ми се фаќаат работи без да побарам. Наметната помош може да предизвика контра ефект и да се испокараме.
    Сигурно не и било сеедно, ама боже мој. Битно си сфати и без да ја замолам, за ништо не се наметнува...

7. 1209

1209 Форумски идол

Jaс перев исто горе со свекрва ми и користев нејзина правосмукалка, дека немав на почетокот и ми се смачи од чекање евтина струја, па касно после, па срам ме е да се качам да си ги земам, па сите алишта на влага ми се усмрдеа од што стоеа до сабајле. Си купив машина и раат сум, пак си перам на евтина ама ако ми е зор си ја уклучувам и онака. Ние еве цела година скоро сме тука и за разлика од порано кога маж ми само беше во странство, а јас тука, ситуацијата сега е супер, ретко слегува, а и кога слегува не ми смета, знае да спадне некогаш да се излофтира од свекор ми и јас у денот се качувам барем на кратко да ги ѕирнам, не пијам кафе ама онака да ги видам и кучињата и не го правам тоа од обврска. си помуабетуваме малце и тоа е тоа. И готвењето го средивме, пазарењето и сметките, буквално функционираме одделно скроз, на две недели еднаш ќе ручаме заедно, јас ако правам нешто посебно или таа, си подаваме и така. Дали јас отрапнав не знам, ама веќе не ме дирнува ништо, ја научив, ако си дума нешто јас и речам ако и си терам пак по мое и така, ама секако жената е арна, генерацискиот јаз прави некои мали нервози ама ништо значајно. Сега гледа да ја продаде и куќата и да купи на син и и на ќерка и по еден стан, за да се одделиме, секако нема да го одбиеме штом сака, ама и да решеше да ја продаде и да моравме сами да купиме и тоа немаше да ни смета, нејзина куќа нејзини пари.

Сеа за сеа е океј, би сакала и скроз да ги поделиме сметките на посебно име да си стигнуваат, ама тоа натаму, засега само ги делиме на два дела.

8. bertold

bertold Популарен член

Е ама јас ко ќе заприметам дека нешто направила, а сум и рекла на уште на почетокот дека сама ќе си ги правам работите се нервирам. И наместо да и речам нејзе нервозна сум пред мм. И он ме прашува што сум одеднаш нерасположена.
    Сметам дека не треба 100 пати да се повторувам дека не ми треба помош. Плус барем да е некоја чистотница... може нема да ме лути толку тоа што го прави. Ама не е.

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да не се лажеме, мажите се приметуваат какви се уште во врска. Сигурна сум дека секоја од нас длабоко во себе знае дали може да биде во брак со дечкото или не. Тие што свесно идат со глава во ѕид :| Не знам од која причина го прават тоа, страв од осаменост, недоволна самодоверба, изманипулирани се...
    Којзнае. Имам другарка 5 години во врска, живееја посебно, сега живеат во заедница привремено. Полудува од дечко и, полудува од цела негова фамилија, трча како слугинка по него и после ми се жали. Пробував многу пати да ја советувам ама сфатив дека така и одговара. Тој работи, таа не, си спие до колку сака, ретко готви почесто нарачува, слободна е си шета нонстоп, освен што чисти, пере по дома друго не прави. Значи таа е свесна дека тој не е за неа ама го потиснува тоа, утре ќе се земат, ќе чуваат дете заедно со свеки и ќе се жали како маж и се променил, а свекрвата е змија. Абе ај.

10. Noemi

Noemi Популарен член

Оф непрестајното шејмање на оние кои сакаат човечки услови пред брак наспроти оние кои сакаат да се оженат кога ќе им текне.
    ќЕ РаЃАш нА 40 аКо На Се ЧеКаШ БаБа ќЕ бИдЕш На РоДитЕлсКа

Се ќе лупнете само да не си го мрднете газот. Можам да набројам 10тина лични познаници што работат две работи за да си обезбедат покомфорна средина и живот. И тоа во пандемија.
    Немате поим колку девојки секојдневно ја читаа темава и од вас ќе сфатат единствено дека најбитно е да се омажат и треба да трпат, ќутат и за секој брачен проблем да ја обвинуваат вештерката свеки :devil: а не својата лоша проценка и игнорирањето на црвените знаменца. Ако маж ти ти станал маж откако ја изневерувал бившата со тебе, еве не знам како е тоа ок личност за брак?

Па си се верглаат едни исти членки со едни исти проблеми едни исти совети па лутење од вистината. Стегајте се, лишете се од луксузи и обезбедете си мир. Дали е спрат со влез, стан, кирија небитно.

За заебувањето со станот (пошо ова е кило компири нели ќе те заебат) ние немаме брак, станот е на две имиња и двајцата сме кредито баратели и нема апсолутни никаков проблем и шанса едниот да го заебе другиот.
    Едит: ме потсети @Jana06 ако се омажев со тој што бев на 20 сега ќе гледав деца дома без работа додека тој ги шета сите градски кафани со другарите.

11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Ama neznsci deka ne treba da se trudis, deka ne treba da rabotis, deka treba da sedis so skrsteni race i da cekas da padnat od nebo i rabota i pari i zdravje i se sto si zamislila..
    Sme pominale niz sito i reseto i so 50 denari vdzeb.. pa zdravi pravi sme se snasle kako sme znaele i umeele, dali ti ke zemas 15000 zavisi od tebe, a ne moze od klypa da sednes na kozna fotelja....(za nas obicnite smrtnici mislam)... ne za lugje rodeni i odgledani so zlatna lazicka!
    Svati ti kako sakas no za se treba trud,volja i mnogu trpenie!
    I jas znam luge koi sega se mazat na 35god, ama taka sakale... nivni izbor!
    Dali ke imaat deca,invitro ili priroden pat,dali voopsto ke nemaat toa e pak nivni izbor... nemozes na nikogo da mu kazes deka e toa ispravno ili ne, sekoj ima razlicno glediste.
    Mene me pravea nenormalna sto na 21 se mazam, site so predrasudi okolu mene, nema da zavrsam faks, sama nemozam da go cuvam detoto(nemam babi i dedovci okolu mene),kako ke sum se snasla, sto ke sum postignela.. mlada sum bila... ama mene ne me interesira tugiot dvor,jas si go gledam mojot i zatoa nemam sto da objasnuvam i da se mislam.
    Za mene moite odluki se vo red,za tebe moze ne se.

crazylady likes this.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

A nikade ne sum kazala 12000...
    I nikade ne napisav deka nemavme pomos,da imavme od moite.
    Kako sto i moite deca ke imaat utre od nas.
    Zatoa sme gi stvorile za da gi izvedeme na prav pat i da im se najdeme vo zivotot i koga ne se veke deca...ne da im dosagame, da im se najdeme kako roduteli!

Skorpija25 and Осе like this.
  13. haruki

haruki Популарен член

И покрај сите мислења како твоето кај шо многу убаво е кажано се пак ке се појават со еден куп изговори.
    Ама не вие не знаете како е со мали плати(а не сака да мрдне со гз и да жртвува за подобро утре) биолошкиот часовник чука треба дете да се раѓа ако тоа дете утре ке живее во нездрава средина кај шо свеки ке ги допира градите на снаата да види дали има млеко(да да и тоа прочитав) и она ке ќути и кука по форуми оти нели безгласна буква е заедно со мажето кое апсолутно никаде го нема во целата приказна.

Не сериозно не ве разбирам

14. Mnik

Mnik Популарен член

Добро, напиша дека сте земале далеку од 50.000 и двајцата. Далеку од 50.000 не се 40.000, зошто се блиску, по мое се 30.000/35.000. А колку што те читав, ако не грешам маж ти е во армија.
    Е сега гледај вака. Некој нема во животот кој да му помогне да се осамостои, некој во животот толку му е капацитетот, некој едноставно не исполнува услови за да земе станбен кредит. Ти во секое второ мислење се чукаш во гради, ко мораме и можеме сите ко тебе да сме, фактички во последниве мислења нигде не напиша моите ми го платија пола стан на 20 и некоја година, па овде изгледаш ко маченик и како ти и маж ти све сами, ЗАЕДНО. Многу е полесно кога едниот е под државна капа. Знам од искуство. Брат ми куќата на моите и станот кој го купија ги ставија под хипотека 30 години. Рата 15.000 ден. Па сега ти види дали секој може вака.
    И не, неможеме сите да сме шефови, менаџери, нема секоја фирма место за напредување. Некој на светов треба и да е хигиеничар/ка, келнер/ка, продавач/ка и сите овие се на минималец. Таа е реалноста, не дека секој сака така.

Anyshka, Inana123, Skorpija25 and 9 others like this.
  15. Luna91

Luna91 Популарен член

Упс грешка во чекори. Оќутуваш на свекрвата и ви трпи раатот со маж ти... Немој да го правиш тоа, те молам. Нели е подобро да и кажеш неа што имаш, да излезе од тебе и ко ќе дојде мт да си уживате?
    На секое нудење помош кажи и дека нема потреба да повторува, ако треба нешто сама ќе си побараш. Ако треба 100 пати одбија, ѕидон да е ќе сфати. И кажување што ти пречи обавезно. Ако не и кажеш, она можеби и не знае дека ти смета...

Skorpija25 and bertold like this.
  16. sara97j

sara97j Истакнат член

Имав слична ситуација, со години пробував да и објаснам. Се откажав више, само ми е жал за децата идни. Ама менталитет е менталитет. Колку пати сум слушнала 'е што децата, децата ќе си пораснат ко сите други'. Абе ќе пораснат ама како? Знам многу на мои години што не сакаат да слушнат за брак и семејство пошто не сакаат брак ко нивните родители. Многу од нас/нив имаат трауми, анксиозност, депресија од постојани кавги, викање, сплетки, нервози. Ние си мислиме 'деца се што знаат' ама се знаат многу убаво.

17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се согласувам потполно; не дозволувајте љубовта да ве заслепи затоа што ќе завршите со лекови за смирување.. ќе се уништите себеси ....

Kaley, Skorpija25, Cherry333 and 2 others like this.
  18. deskarada

deskarada Форумски идол

Кога ќе слушнам или прочитам за биолошки часовник... Барем сега медицината е напредната и не е изговор биолошки часовник најмалку. Друго е љубов на 20год кога се шо лета се јади, друго е кога си постар. Треба отворање очи, оти не е само те сакам и ајде брак. Ако маж не те почитува и не те цени, не очекувај ништо од него.

Најмногу проблеми мислам настануваат од мажење на помала возраст по многу кратка врска, кога не се ни познаваат доволно со парнерот.

Kaley, Martka, noteforself and 7 others like this.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Медицината е напредната, ама биолошкиот часовник е ист како и пред 100 години.

Autumn_, Manilla, Angie1432 and 6 others like this.
  20. deskarada

deskarada Форумски идол

За разлика од пред 100год има разлика голема, жени и на 40год раѓаат, не значи дека мора на 20год да се омажи за дете да има, ако не си спремен и немаш услов.
    Крај краева секој за себе си одлучува и си носи одговорност.