Точно. И мене ми беше страв од истово,ама ај јас поинаква мм поинаков ,се земавме. Ама испадна свекрва ми и мајка ми исти. Е тука ни се јави проблем. Само што на мајка ми ќе и се изнавикам ако треба дури не ме разбери,а на свекрва ми колку и да и објаснувам и зборувам напнува дури не се откажам.
Ти сама ја спомна напреднатата медицина, точно е дека е напредната ама таа медицина кошта цело богатство. Само природна и нормална бременост колку кошта не сте свесни, а не пак процедури за ин витро или слично. Животот не е по книга, школувај се, купи свое живеалиште и готово после се е магично и розево, не е така во реалноста и никогаш нема да ни биде се под конец и совршено колку и да копнееме по тоа, годините не се мерило за ништо во животот, не значи дека тие што ќе се омажат на 30+ ќе живеат живот од бајките, така да не ги обвинувајте тие што се омажиле на млади години.
... ниту дека тие што се омажиле пред 30 ќе живеат живот од бајките Во превод: Кој како мисли дека треба, така нека прави. Никому не му сме во кожата.
Знам дека правам грешка со тоа што преќутувам пред неа а после се нервирам. Ама мојава па и не се нуди за да помогне туку ќе направи нешто што намислила во време дури сум на работа. Не се може некои крупни работи ама сепак треба да се има граница. Јас на пример не и чепкам во нејзиниот дел од куќата. Сметам дека секој треба да има приватност. Ама во секој случај ќе треба нејзе да и реагирам. А не самата да се нервирам и да ја пренесувам нервозата кон мм.
Никаде не обвинив за тоа дека се мажеле млади, туку очи отворање пред брак, не само го сакам. Па после проблеми. Не е мерило за 30+ дека ќе му е бајка, коментирав по повеќето примери шо се во темата, а се помали. И спомнав напредна медицина оти е напредна, а не одма да си извртите да заработиш пари за напредна медицина. Како е да му речиш си 30+ ти поминува биолошки часовник, а не е во брак, немаш партнер? Кажав секој си е одговорен за себе си одлучува. Нема шо да се објаснувам, тука ја завршувам дискусијата.
Викаат. Не само луѓе од секојдневието, ами и гинеколози. Треба само да огуглаш на тоа. Не е по порачка - е мојот одговор секогаш. И толку од муабетот.
Реално никој не знае од кога има проблем со плодност. Дури не почнеш да пробуваш нема да знаеш дали и од кога си имал проблем со плодност, во најголем дел од случаите. Не е се до годините, туку многу зависи и од стилот на живот и од тоа што општото здравје на луѓето е генерално нарушено. За што говори и фактот дека се повеќе млади имаат проблеми за плодност и за разлика од пред 50-60 години, кога многу подолг бил репродуктивниот прозорец. Ама крајно себично е да се водиш само од биолошкиот часовник, да креираш една нездрава средина за дете и да го донесеш на свет без да размислиш дали можеш да му пружиш околина нормална за неговиот развој.
Ти пиша дека САМИ се сте правеле,а не дека сте имале помош од твоите.Затоа и напоменав дека САМ на 21 не можеш да имаш стан да исплаќаш и плус и дете.Сам нешто да направиш тоа значи да немаш никаква финансиска помош од било кого
А како има правило дека тие под 30+ нема да имаат проблем со плодноста, без разлика на половите. И работата не е да се трча, без да се размисли, направи проценка, оти бракот не е за еден ден, па особено без работа и без живеалиште, во заедница и се на готовс од свекрва која впрочем не ја бидува за ништо. И за мене е само изговор да се мажи и роди на 20 без да се има плата и место на живеење. Тоа ми звучи толку себично, надмено само да се роди без ни најмалку да се размисли што понатаму. Каков изговор на малолетничките, демек ако не родат до 20 после нема да можат. (смајлишосекрсти)
Колку пати кажале гинеколози дека некои девојки нема да имаат деца, па затрудниле. И не значи колку си помлад дека немаш да имаш проблем при затруднување, кога во денешно време е се поместено. Толку од муабетот.
Нема правила, ама ако збориме за мала бројка на жени кои ги познавате. Кога збориме за милиони жени, тогаш важи правилото дека не е исто да останеш бремена на 25 и 35, секој доктор ке го потврди тоа.
За над 35 години да, секој треба да биде свесен и спремен за ризикот и да си донесе одлука. Ама смешни сте со изговорот дека во рани 20ти сте се брзале да останете бремени заради биолошки часовник. И ваш живот, не осудувам ама факт е дека на возраст од одколу 20 години премногу мал дел се финансиски стабилни и зрели емоционално за да се сносат со одговорноста што ја носи формирањето на семејството.
Уште немате појма од што зависи репродуктивниот прозорец? Нема веќе биолошки часовник, ништо биолошко не остана. Све е гмо Семејство треба да се планира, ама не се планира, јер штознам, ваљда спонтан процес е. Е после и свекрва иде во непланираното, јбг, шизик на ризик. Во темата за свекрвите сме сеуште, така?
И приватни психијатри и психолози за лечење на трауми од детство исполнето со кавги, стрес, нервоза, некогаш и физичко насилство чинат цело богатство. Ова од искуство ти кажувам и воопшто не се зезам. И не ми е целта да се карам сакам само да кажам дека е себично да родиш дете во било какви услови. Или па да го родиш чисто ради некој биолошки саат. Покрај себеси знам и многу други деца/млади/возрасни што дале куп пари да се ослободат од траумите. Имам другарка што буквално има уплав од врзување со некого пошто мајка и и баба и се караа секој ден (буквално) а татко и гледаше отстрана. Сеа е убедена дека се сите исти.
Epa ke te razocaram ..i nie imame kredit na 30 god... nema cukanje vo gradi,neznam kako si svativte vie,samo znam deka ne e vo red toa sto se pisuva i se naglasuva.deka ne e mozno,a e mozno,zasto site okolku mene ziveat na ist nacin, e sega dali sakate ili toa e duga prikazna razlicna od ovaa. Komentirate raboti koi ne gi znaate,i zivoti koi ne gi znaete.. eve mozete da si prodolzite so diakusijata,jas ne vi repliciram veke. Nikoj ne moze i ne treba da sme ko nikogo,sekoj zivee taka kako sto smeta deka mu e ubavo i vo ramkite na negovoto normalno. Cifri frlate od rakav kako sekoj den pravosmukalka na parea da se pusta,ama ne i se.. zdravi i zivi
E toa e nesto sto najmnogu me nervira. I nie sme deleni na poseben sprat sme I koga odime na rabota, vo prodavnica, na gosti pod kluc klucot so nas. Raat mi e glavata zatoa. Na pocetokot rece kluc ostajtemi za sekoj slucaj, I soprugov rece za sekoj slucaj-vo nikoj slucaj ne ti treba I tolku treba za srekja moja kako sto sum namestila taka si mi e, nikoj ne mi prefakja vo stvarite barem sum sigurna vo toa. Vi posakuvam mir