Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не, ама ниту тие не одат во градинка. Ако се сомневаат дека ке настинуваат, ни кажуваат и не се гледаме. Во градинка ги пуштаат и тоа цело време пробувам да го објаснам.

2. Celltica

Celltica Популарен член

Еве јас да ти кажам како дете дома чувано и тргнато на градинка на 5 години, колку да се навикнам на школо, болна бев цело време од 1-4то одделение, ама цело време. Најнастинато дете во класот бев.
    Да не зборувам од друг аспект колку сите деца околу мене беа посоцијални и поснаодливи.
    Така да еве од мој личен пример ти кажувам, сметам дека да одев во градинка од мала многу полесно ќе ми беше после.
    Го сфаќам моментот дека секој сака детето да му е заштитено и слично, ама не секогаш е тоа во најдобар нивен интерес.
    #офтопик

IRBBB, pikabu5, Idedemja and 12 others like this.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас сум обратна ситуација, не сум одела во градинка и не забележав никаков недостаток на социјализација, проблем да се вклопам итн. Значи зависи од детето.
    Значи се ова е избор, кажувам како би правела јас. Сметам дека таа опција е најдобра. Вие имате други ставови и тоа е океј.

cresa-jagoda likes this.
  4. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Мојата свеки, вчера се расплака. Едвај чекала да се роди бебушка ќе напушти и работа и се, да можела да го гледа пошо нејзините деца кога биле мали не можела да ги гледа и внимание да обрне пошо идела нон стоп на работа.
    Ок свеки баба ќе станеш а не мајка. Се дрзнав да речам.

5. Cka

Cka Форумски идол

Ако нема брис, може да носи бактерија, да ви ја даде. Антибиотиците не се страшни, пострашна е несоцијализацијата на децата, учењето да бегаат од деца, плашењето дека ќе се разболи ако е со деца. Имунитет не се гради со бегање, туку со борба на телото против бактериите и вирусите. Им правиш штета на децата, ама твои се, ваш проблем.

Не ствараат имунитет оти нема со што да се борат. У прво одд ќе напраднат сите вируси и бактерии, и сите ќе ги фатат наеднаш. Другите деца ќе имаат имунитет веќе, нема да имаат гајле. Ќе учат да читаат, твоите дома ќе седат. Размисли дали сакаш да им зајакнеш сега имунитет или да оставиш со се наеднаш да се борат.

Anyshka, pikabu5, Manilla and 12 others like this.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

@MilaSs12 Ова твоево е претерување. ОК сите си мислиме најдобро за децата, ама и јас не те сфаќам зошто толку претерување? Јас и брат ми бевме чувани исклучиво од баба ни. На школо сите се знаеја од градинка. Ние никој не знаевме, секој ден плачевме, сакавме дома, социјализација нула. Мајка ми се тресеше за секоја настинка на брат ми бидејќи многу поминаа со него низ болници. Ама џабе беше што не оди на градинка и што не играше надвор со деца, пак се разболуваше побеќе и од мене. Тоа не е мерило. Ее мојата роднина 4 деца во градинка и пораснаа, и самата кажа, да градинка е има вируси,бактерии контакти со голем број деца, ама си постојат сирупи и витамини за имунитет. Градинка е не е концентрационен логор.

Anyshka, kukla21, Frosin4e and 7 others like this.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Внука ми чувна дома од баба и во прво 3 месеци и требаше да се научи, да не плаче по мајка и и баба и. Другите внуци одени во градинка ( покрај баба и дедо што можеа да ги чуваат , братучед ми и снаа ми не дозволија си одеа во градинка ) никаков проблем, одвај чекаа да одат на училиште. Носете ги децата да се дружат макар пола ден. 2-3 саата со деца нека бидат. Аман сите сме израснале во градинки што е толку страшно во градинките.

Frosin4e, tina2018, felisitas and 9 others like this.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Па јас кажав дека не го чувам во стаклено ѕвоно, ама се трудам ризикот да го сведам на минимум. Затоа што имам услови за тоа.

Како не е страшно дете од 9 10 11 месеци да е дома 2 недели, 1 во градинка. Нос растечен со недели, на крај пак мора антибиотик.
    Мајки со деца го кажуваат тоа, не јас.
    Ако лечиш бактерија со антибиотик не градиш имунитет. Значи антибиотикот ја убива бактеријата а детето има паднат имунитет после тоа. Стекнување имунитет е детето само да се избори со инфекцијата.

Јас на 21 месец не можам да го научам да бега од деца. И не бега. Не е социјализиран доволно ама нема да го бутам во градинка само за да се социјализира а по цена на тоа да е со растечен нос на возраст од 1 година. Повторувам, правам така затоа што можам.
    И ти и сите набројавте приказни и приказно, вака јас, вака тие.
    Не сметам дека е одење во крајност. Правам се за да детето ми остане здраво, работам на неговиот развој, имунитет гради во природа и тоа е тоа.

cresa-jagoda and mal.ecka like this.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Абе кој кажа дека се страшни градинките, читате ли вие што пишувам. Не оставив јас работа да го чувам дома, не работев ни претходно, останав дома и сега. Хипотетички, за второ дете, ако имам и ако работам, на 9 10 ке појде во градинка.

mal.ecka likes this.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Е па сестро златна ако си одма 24 /7 со свекрва ти, јака ти душа. Јас со мајка ми не можам да сме толку а да не се спречкаме и да не ми смета нешто а не па свекрва. Мој совет, најди си работа, излези си од дома, бар 8 саата раат ќе ти е глава. Ако не ти требаат пари бар за џепарац или стави им на деца заштеда во банка. Да седам дома боже сачувај, ќе се скренам.

Anyshka, kukla21, Sexybaby86 and 9 others like this.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас немам проблем со свекрва. :D Нема месец откако се преселивме во стан, купен во градба и затоа така испадна. Пред тоа живеевме заедно ама секој во своја соба, немавме ни недоразбирања ни мешање караници. И свекор и свекрва работат ама и без тоа нема проблеми.
    Сега се раширивме и ние и они, пак се гледаме секој ден или секој втор, се сакаме поштуваме.
    Ке најдам работа секако, ама за некој месец.

nena2010 and mal.ecka like this.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Физички и психички здраво. За двете работи си одговорна. Имаш градинки со по 6 деца во група, или по 3 ако се до 2 години. Така ем ќе се социјализира ем ќе биде помал ризикот. Се е подобро од затворено дете дома, за да не му тече нос.

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не работам така да нема да го примат сега. Ама планирам да го пратам кога ке се смири ситуацијата.
    И по не знам кој пат ке ви кажамз дома затворен не е.

cresa-jagoda and mal.ecka like this.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Моето оди во градинка и има пиено вкупно 2 пати антибиотик.
    Стрептокока сме лечеле локално. А истата може да ја фати и од вас домашните.
    Последен пат пиеше антибиотик а не одеше во градинка ради короната. Имаше бактерија во мокрача и на брис од доле. Како ли ја фатила кога не оди у градинка м?
    Тоа што некои докртори лечат се веднаш со антибиотик е друга работа.
    И јас не одев во градинка па бев многу болежлива, а замисли чувана во природа, на свеж воздух, со се домашно и органско.
    Не е воопшто добро да ги заштитуваме од вируси до толку.
    Мојата од стрептокока само во нос, качуваше тт и над 40(прв пат на брис имаше пред да тргне прв пат во градинка).
    Со тек на време и правилно следење без антибиотик, сега на 3ипол години болна е 1 ден со тт највеќе 38. Се врати во колектив со деца после година пауза и не се разболе.
    А замислете никогаш да немаше појдено во градинка.
    Не може да очекуваме дека никогаш нема да се разболат, антибиотик се пие и за загноен заб што не е заразно.

На тема свекрви. Иако имам можност да чува, дете кога е болно чувам јас или татко.
    И второ да имам ќе оди во градинка и од помало(на 15 тргна Сара).
    Ама дома со баби дете не оставам.
    Причувуваат ептен ретко, да не речам само сега со коронава за да не ја пикаме секаде.
    Инаку предходно секаде била со нас.
    Тоа што некој не може да се помири дека денешните мајки се способни да си чуваат деца сами е нивен проблем. Тоа што мислат дека знаат повеќе од мајката нека си го чуваат за себе.
    Од тој бабин инает и досада сега дете неќе да иде кај неа.. и уште памет не и доаѓа.
    Ама ако...
    Зборевме, зборевме се лутеше. Ам од љубов.. епа ете сега до каде стигна таа голема љубов.
    Место да ужива во секој миг со детето она се опседнуваше што поише да ја засака неа и само со неа да сака да игра.
    Ако дете побара дедо, она у несвест паѓа, а бабичка шо да праи, зошто не сакаш баба, бабичка ќе плаче, ти мене не ме сакаш!
    Епа ете сега до кај стигнавме.

Anyshka, Brpbrp, thelittle17 and 13 others like this.
  15. Cka

Cka Форумски идол

У приватна ќе го примат.
    Дома не е затворен, ама деца ограничено на две. Колектив никако.

Brpbrp, thelittle17 and Цвет88 like this.
  16. Mnik

Mnik Популарен член

Леле добро одморете малку. Несака да работи, не оди детето во градинка и тоа нејзин проблем. Што и барате решение? Сака така така нека прави. Си кажа дека над 3 години ќе го пушти детето. И јас до скоро не работев, детето пред неколку месеци ми тргна во градинка, ете до сега фала му на бога нема проблем, освен кивање и крвави очи, ама од алергија не од градинката. И мене ми судеа зошто чекам до 2 години скоро да почне. Па други ми судеа е баба му е дома, нека поседи до кај 3. И се така. Сега сакам отказ да дадам и најверојатно неколку месеци ќе сум без работа и тогаш ќе ми судат. Ако кажам на темава, ехееее којзнае што ќе се изначитам.
    Нејзино дете, нејзина одлука.

17. sara97j

sara97j Истакнат член

Јас тргнав директно на школо и првата година многу малку одев пошто цело време бев болна. И на 20 првпат да се смешаш меѓу луѓе периодот на разболување е неизбежен. Имунитет не се билда (исклучиво) со стареење туку со изложеност.

thelittle17, Spidy, Mnik and 3 others like this.
  18. drugarka

drugarka Популарен член

Како ви е програмиран мозокот да мислите, така ќе терате... Јас сум одела во градинка, многу убаво ми беше.. маж ми исто, мене никогаш не ми беше опција баба, не сум ни размислувала на таа тема. Затоа не се нервирам. Ги прифаќам разболувањата како дел од растење, што можеме ќе направиме да се спречи, ако не ќе лечиме, ама друга опција немаме, и јас и маж. Затоа и сме задоволни и среќни сите. За да не бидам офтопик, баба е баба, не давател на грижа. Денес е динамично времето, се прилагодуваме. Утре ќе оди и целодневна на училиште, и тоа го прифаќам, отказ сигурно нема да си дадам, ниту па баба ќе оди предвремено во пензија.

Doozy, MeowMeow, Mnik and 4 others like this.
  19. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Ова тие точно.Вирусите еднаш морат да ги закачат и да стекнат имунитет,ако не во предучилишна,тогаш во училишна.Го кажувам од искуство со моите деца ,едното порано, другото покасно запишано во градинка.

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Да, за 300 евра ке го примат. :)

Mnik likes this.