Не се прости ама нивното и нашето чување деца се разликува. Пр. Свекрва ми ја обожава ќерка ми, ама кога беше бебе ме советуваше да намачкам мед на цуцлата да ја фати. Така праеле во нивно време. И кажав нормално не зошто е алерген. Замисли да е ваков тип на свеки како на членката и скришум да му стави мед. Од не знаење, или од инат. Кој ќе ги сноси последиците? Бабите може да си ги сакаат и радуваат на внуците и по правилата на родителите. Значи ако кажам не давам мед, тоа сакам да се испочитува. Многу е едноставно, ама треба да се подголтне егото...
Mojata svekrva na sin mi koga bese bebe od 2 nedeli mu pikna vo ista zejtin prevrien so lazica med demek grloto mu bilo crveno pa ona da go sanira. Jas togas koga ne ja utepav na mesto nikogas veke nema. Od togas se pominati 16 godini i ona moi deca ne cuvala.
Злобно е да дадеш цело јајце на мало бебе. Јас имав воведено, па мајка ми и свекрва ми пак знаеја да ме прашаат за да се осигураат. Една членка пиша бабата сакала јајце да даде.
Една членка одговори дека сум се жалела дека бебето не било гледано по "мои тертипи" па уште сум се чудела што бабава не сакала бебето да го чува. Еве не знам
Можеш сама да си заминеш, ако треба маж ти да те бране од сопствената куќа тогај сечи од корен не ти ни треба.
Mojata e dve god pa skoka sama na krevetite cesto i nikomu nisto dete e toa normalno e oti ke saka da skoka da si igra i jas taka se zalev na majka mi i ona mi vika sto sakas ti da sede so tebe kafe da pie dete e toa Децата секакви глупости сакаат, наше е да не им дозволиме. Синко сака камења да става во уста. И што да кажам, дете е нека става? Кога знаеш дека нешто е штетно а не корисно ке го забраниш. Toa da ama za skokanjeto ne
Ne e isto mislam oti malku se preteruva ova ne ova ne ova ne sto saka ona toa dete so nisto da ne igrae
Ова како мојата свекрва кога ќе рече 'Леле ама те исплашиле докторите, само ти забрануваат нешто, не сол, не млеко, не шеќер'. Влошките морало да бидат ортопедски и морало дома да оди во патики за да се навикнува ногата на нив, морало да бутка некое помагало за побрзо да прооди, немој внукот на комшиката да прооди пред моето И кога ќе почне 'Во наше време...' Значи не, не мора ништо, мора само тоа што јас ќе одлучам дека е добро за правилен развој. Конкретно за скокањето немам изградено мислење, не сум стигната до таму ама факт е дека дете не може да игра со што ќе му текне. Кога се навраќам назад како сме играле со братучедите, не знам како здрави сме останале. Уствари баба ми не обрнувала баш многу внимание. Кога ќе порасне малку и ќе почне да разбира опасност, ќе го пуштам во маало нека си игра со децата колку сака. До тогаш и јас не дозволувам да прави што ќе му текне особено сега замислувам да го оставам на 2 години да скока на спална, знам дека на шиење ќе завршиме.
Има празна соба полна со играчки. Едукативни, коли, алат секаков, шатор... Секој ден е во природа. Скокање по кревет, палење шпорет, качување на маса и др активности кои на било кој начин се опасни и штетни не бива и крај.
Moeto skoka po kreveti samo a e dve god pa fala bogu nisto ne mu e bidelo dosega plus vo igrotekite e sekojden skoka na trambolina i kaj sestra mi vo dvorot isto oti vo dvorot imaat se lizgalki i trambolino I skoka I tamu a za opasnostite ne veruvam oti nekoja baba ke dozvole namerno vnuceto da naprave nesto sto e stetno za nego
A svekrvata ako jas i kazam nesto da ne mu dozvoluva ili da ne mu dade nesto na moeto dete kazano. e i storeno ama jas. presekov uste koga bese bebe kerka mi moe dete moi pravila
Ami sto da kaze sestra mi so tri deca isto mali deca vaka ako im se trese sama gi gleda mazot i e vo stranstvo I jas I se tresev taka na pocetokot ama ona mi vika ami jas ako vaka im se tresam na site tri sto pravime togas prasaj gi tie sto imaat poveke deca dali vaka im se tresat od strav i mm e ist kako vas i on taka I se trese na kerka mi ova da ne i bide ona da ne i bide
Не знам како да ти објаснам, а верувам дека и членките погоре истото го мислат. Не се работи само за тоа дали ќе му се случи нешто на детето, тоа е секогаш број еден, НО никој, па ни бабата и дедото немаат право да воведуваат нешто кое родителите на детето го забраниле. Друго, дозволување на некои работи од инает кон мајката и нејзино потценување пред детето, многу негативно влијае во неговиот однос подоцна. Како и да е, сигурно никој не му мисли подобро од тие кои го створиле, така да...
Не знам јас дали сум единствена што не и ќути на свекрвата? Неќна падна ќерка ми од една количка и таа влага во соба и што направивте бе, гледај го детето малку и пробува да ми го земе од раце. И јас не го давам и викам жено јас сум мајка на ова дете не си ти и престани малку. Паднала тука сум јас гледам го, местеше и го креветчето секунда е тоа. Абе по неа ќе одеш ми вика, во раци ќе ја држеш и јас и велам таа е веќе голема за цело време во раце, 18 месеца е, и велам сите кога сте прва смена јас ако го држам детето како ќе ви биде спремено се за јадење па и плус и исчистено, и таа па немора веќе ништп да правеш гледај го само детето, и јас и велам абе престани да ми скакаш по живци веќе, разбери малку, јас сум мајка не ти, и почни така и да се однесуваш. И си испаднав, маж ми се јавил и лом ја направил па ни со него не збори еве веќе. А и искрено да кажам ма гајле ми е дали ќе ми зборе или не. За под кирија да идеме немаме финансии бидејќи јас не работам, а маж ми со една плата да плаќаме кирија, сметки, јадење и плус за бебе не бидува. Чекам само кога мајка ми и сестра ми ќе заминат па ние ќе одиме таму во куќата.