Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.799
    Допаѓања:
    40.351
    Не значи сите што живеат во иста куќа со свекрва дека она им плаќа сметки, им прави јадење и живеат на нејзин грб. Бог да чува какви сте

На Anyshka, A.n.g.e.l.a.V, AngIv и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.848
    Допаѓања:
    142.456
    Само им изградила дом, они сами сметки си плаќаат :) и тоа е успех. Поклон од 60 000 евра, со камата да ти се меша у се.

На SexiLy, Ivan4e04, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.799
    Допаѓања:
    40.351
    Да, да. Така е|(
    Сите на готово дојдеме. Со прст не сме мрднале, ни денар не сме потрошиле

На Anyshka, A.n.g.e.l.a.V, AngIv и 6 други им се допаѓа ова.
  4. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Искрено, поарно ако сте на готово. Да вложиш илјадници евра во куќа што не е твоја може многу лошо да заврши. Живеење со свекрва можам и да разберам ама вложување пари во нешто што не е твое е буквално фрлање на истите. Еден куп луѓе се влечкаат по судови со години после.

На cresa-jagoda, Daniela93, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.799
    Допаѓања:
    40.351
    Решено ни е тоа:)

На Осе, sara97j и Meckicja им се допаѓа ова.
  6. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Ако е препишано е во ред, ма да е исто ко стан да имаш. Зборам општо не за тебе пошто нонстоп читам овде како вложиле во спрат. Ако е препишан на двајцата тогаш нема што да ви прават. Ако е само на синот (пред брак) препишан тогаш пак ти немаш ништо.

На CameliaMiller, baby-star и forumce им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.848
    Допаѓања:
    142.456
    Да де, да купиш ентериер е многу тешко. Ама да купиш плац, проект, комуналии, куќа, или стан, е супер лесно.

Кажете фала, ви дале нешто што е огромна помош. Сами или не можете или не сакате, ама даденото е прилика свекрвата да ве нервира.

Сами бираме отров. Кредит или свекрва. Работа или свекрва.

На cresa-jagoda, Cherry333, haruki и 6 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.799
    Допаѓања:
    40.351
    Хахах. Работам, си исплатив кредит, не ми се меша свеки, не ми плаќа сметки, не ми праве јадење. Не сум купила само намештај. Не ме нервира
    И далеку од тоа дека е лесно да правеш куќа од ново. Далеку повеќе финансии треба отколку да спремиш една карабина за живеење. Секоја чест на тие што си направиле своја куќа сами. Ние не можевме и тоа е. Јбг

На A.n.g.e.l.a.V, AngIv, marija99992 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Znaci prvo svekrvata
    A sto mislis ti svekrvata vecno li ke bide ziva da ne hrani nas i oti po difolt site sto ziveat so svekrvi ne rabotat nisto ocekuvaat svekrvata cel zivot da gi gleda niv

На Гладиоли му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.356
    Допаѓања:
    4.255
    Јас не и се развикав ни на свекрва ми кога се случи исто не сакано со децата, не сакале ни они. За мене нема врска мајка ми ли е или свекрва ми. И мене може да ми се случи, на секој. Поентата беше за скокањето по кревет.

На haruki, Mnik и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.848
    Допаѓања:
    142.456
    Така де, чекај да умре за раат да бидеш, па после се е биде твое.

Аман бе луѓе, одете си од патријархална заедница. Имате раце, работете и купете си. Факт е дека е тешко, ама барем само вие ќе го воспитувате детето, ќе знаете дека за себе работите, не чекате од никого.

На cresa-jagoda, noteforself, haruki и 5 други им се допаѓа ова.
  12. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Луксуз да не работи ништо, свекрвата да ја рани и неа и мажот и и детето, да плаќа сметки, јадење да прави.

Е богами е голем луксуз.
    На сето тоа овде илјадници страни како свекрвата се меша во се, па што очекувате, ем ве гледа некој/а како паразит, оти мораше да се омажите на 18 за таа љубов единствена и возвишена, а ваму не сте способни едни влошки да си купите.

Тогаш немате право ни А да и речете на свекрвата, оти сте под нејзино целосно посвојување.
    Во овој случај искрено, ама најискрено ги жалам кутрите свекрви, кои дома посвоиле уште две или три деца на 60 години.

На GrimTheReaper, Idedemja, Bezimenka90 и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne oni mislat oti svekrvite cel zivot ke ne gledaat nas a ne sfakaat oti svekrvite nema da se vecno zivi i oti I nie morame da rabotime
    A da si vo mojata situacija kade sto iljadnici evra dadovme za bolnici 13 i pol god non stop po bolnici I togas li ke vikas taka kupi si svoe e

На Anyshka, AngIv и Mnik им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.799
    Допаѓања:
    40.351
    Што има свекрвата мене да ме гледа. Не сум дете

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.829
    А ти во кое мислење го прочита сето ова? Ај просветли ме, молим те. Кај виде ти дека некоја све чека на свеки? Кај прочита дека ни жена, ни маж не работат и пресвета свекица ги храни? Или колку да се начкрапа нешто за лајкче плус.

На Anyshka, Meckicja, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Абе луѓе.
    До пред 30 години срамота беше да се одделиш од свекрвата и свекорот.
    Пред 70 години, баба ми се омажила во куќа во која живееле 20 луѓе во една соба.
    Дедо ми ако не и' дозволел, не смеела кај мајка и' да оди на гости.
    Ја гледала еднаш на неколку години (од едно-во друго село).

Скоро е ова со осамостојувањето.
    И нормално е да има многумина кои сеуште живеат по 'старски'.
    Ама се менува тоа.
    Генерацијата на ќерка ми се родени и израстени со интернет.
    Нема информација која не им е достапна.
    Знаат за сите опции во животот.
    Во на мама времето знаеле за во државата(СФРЈ), во на баба времето за 5-6 околни села.

На 1209, Bezimenka90, Doozy и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    9.829
    Абе на форумов има жени што имаат повеќе вложено во "заедничките" куќи од свекрвите, ама ние сме им се тупнале нив.
    Лично моиве имаат наследено ниви од старите, куќава пола готова им била. Значи тие купување земјиште, чуда и они тоа го немале како трошок. Кренавме спрат над нив, вложивме доста и во нивните два спрата, за да е средена куќата, парно наместивме во цела куќа, соларно за цела куќа. Јас и мм имаме повеќе од нив дадено овде. И не ми е проблем, знам дека за мене и моето дете е утреден.
    Зошто прозори, ограда, соларно, парно не се менува на секои 5 години.
    Ама ние сме паразити, не хранат свекрви што повеќето, ден стаж немаат.

На Anyshka, AngIv, anastasijaki и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    780
    Тешко на твојата идна снаа, со секое мислење си надркана на снаите.

Не ги ставај сите во ист кош. Лично јас и мм сами си го средивме спратот, ниту од неговите ниту од моите немавме помош. Сами си пазаруваме за јадење, сами сметки плаќаме и сами купуваме се што е потребно за беба. Си имам работа фала богу, работам од мои 17 години. Не сум зависела од моите, нема ни да зависам од неговите.

Искрено ми се повраќа кога ти ги читам мислењава.

На Anyshka, AngIv, anastasijaki и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    6.886
    Јас се сложувам дека е тешко да заработиш нешто свое, бидејќи со платите кои ги земаме во нашата држава,треба да се нафатиш на 30 години кредит за да имаш свое, при што е голем ризик бидејќи не знаеш каде ќе бидеш за година, две, а не за 30 години од сега. Во секој случај, за мене не е прифатливо живеењето во заедница ни под разно. Секогаш ве читам велите првите две години. А зошто не почекате две години, заштедете, па подоцна стапете во брак? Зошто се брзате не разбирам? Исто така, деца не се прават неплански. Или се заштитуваш од бременост или не. Ако не, тогаш ризикот да останеш бремена постои и да немаш ни покрив над глава, ни работа е на твоја одговорност. И како тогаш ќе заштедиш со дете и без работа? Еве баш ме интересира. И после фрустрации и проблеми со свекрва, епа нормално.
    За оние кои сами заработиле, секоја ви чест, најискрено. Не секој може и не секој има храброст.
    Дека е лошо да живееш на спрат, може да не е. И јас сум против кревањето на куќи од по 3 спратови, сите синови тука, ама ако имаш каде, а немаш доволно финансии за свое и тоа е добро за почеток. Секако зависи колкав би бил влогот, колкава приватност ќе имаш и најважно колкава поддршка имаш од сопругот. Во тој случај, go ahead, пробај, ама конкретно заедница, ни под разно.

На 1209, Idedemja, Doozy и 11 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.006
    Дефинитивно нема да стапам во брак ако треба да живеам во заедница.
    Не доаѓа во предвид едноставно.

Сто години чекавме да живееме заедно затоа што пари за друго требаа, за кирија не остануваа. Па ете сега живееме заедно, и под кирија, и дај боже и свое ќе имаме.

Ама ни со мајка моја, ни со мајка негова.
    Никако.

На 1209, Celltica, Doozy и 12 други им се допаѓа ова.