Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Daniela93

Daniela93 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    763
    Мојата свекрва за свадба ни даде 100 евра. Т.е за потпишување брак, зашто не правевме свадба. Нити живееме со нејзе, нити ни плаќа нешто. И со тие 100 евра и без, немаше да ми смени мислење за жената, толку можела, толку дала, ете фала и за толку.
    Битно и кога пробува за нешто да даде мислење, ако не ни се допаѓа, маж ми ја пресекува. Јас ниеден лош збор неам скршено со жената, зашто не сум морала, а не ни планирам.
    Кога нема да зависите некако од старите, двете фамилии, а и да си броите кој колку ви дал, полесно ќе ви е да си кажувате мислење и да се мислите како да се извлечете од некоја ситуација без да ги навредите.

На Bezimenka90, lovely91, Ivan4e04 и 15 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не си крива што се омажи.
    Сите тргаме со мисла дека ќе биде се' супер.
    Наивно...

Мажите немаат навика на самостоен живот.
    Зошто брат ми има толкава куќа?
    Затоа што моите уште кога имавме по 3-5 години, одлучија дека син им ќе живее со нив, па ја направија толкава.
    Мајка ми и ден-денес вода му носи на брат ми, дури овој лежи.
    А не е дека не можи. Можи еден куп работи.
    Поправа сам се', одат на работа и тој и снаа ми, знае дете да чува, знае бебе да преслече, нахрани, избања.
    Ама мајка ми вика: Леле што ќе прават, ако умрам??

Ги третираат мажите како бебиња да се.
    И маж ми и свекрва ми исто се однесуваа.
    Се зедовме, мајка му му ѕвонеше секое утро за да го разбудела за на работа :fubar:
    Му се пуштив еден ден: Добро бе, покрај толку мобилни, часовници, аларми, ти чекаш мајка ти да ти звони, за да те разбуди?!? Оти мајка ми не ми звони на сабајле за да станам, туку си го местам алармот???

Е до толку знат да бидат лигави.

Се решава тоа.
    Ама мора мажот ти да сфати дека ти и детето сте му примарна фамилија, а неговите се секундарна.
    Исто како што јас знаев уште кога се омажив.
    Оти од мала ме учеа дека ќе си одам од дома.
    Што за жал не се случува со мажите... тие ќе живеат со мама и ќе 'донесат' дома жена.

Да не си ги воспитувате така синовите!!!
    Машки-женски, мора да се научат на самостоен живот.
    А не во иднина, демек 'зрели мажи', а сопругите да ги учат како се живее без мама!

Ова за сите важи!

На H.VAGA, Miss666, Cherry333 и 41 други им се допаѓа ова.
  3. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.932
    Допаѓања:
    60.749
    За она живеење на посебен спрат..посебно сме со се, буквално со се, се сретнуваме само во двор или ако пиеме кафе , сега со свекорот.. додека беше жива свекврата одеше почесто...
    Генерално немам проблем ама немам интимност како што треба да имаме, ама се навикнав..и навистина е така ко што пишува @WildMk од збор до збор...

Една случка со свекрва ми, се караме нешто со маж ми, сами , синко мал беше (ова случка од пред 10 госини) се качува жената и кога му викн ана маж ми како можел така да се однесува на што личело тоа, ние онака подзинати што ти е жено, и викам јас ама што ти е се караме што се мешаш, и она ама па како те нервира..и толку беше..другиот ден ме вика на кафе и ми вика: многу го навредуваш син ми, какви зборови употребуваше вчера...и и реков па како вчера ме бранеше сега?? а па тоа него да го скарам ама ти треба да си поќутуваш ете сите ве слушнаа...и мојот одговор на тоа беше дека јас со маж ми енмам каде на друго место да се карам а она ако нема друга работа нека слуша..ама до ден денес тивко зборам кога с екарам и го немам тој ефект на лута лута...

На troublemaker94, Milobebence, noteforself и 8 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Уште кога не беше оженет брат ми, пробав да ги убедам моите да ја продадат куќата и да купат два станови.

Мајка ми ептен ми се изналути: “Ти сакаш да не делиш! Шо туку се мешаш!? На различен спрат ќе сме, нема да си сметаме! бла-бла“

И викав: “Абе ќе ги слушниш како се караат, тие после тоа ќе си легнат, ќе се испоебаат, ќе се простат, ти под нив ќе се превртваш цела ноќ и ќе се нервираш оти 'ти го нервираат детето“

Не бре брате! Јас сакам да ги делам, тие коски остајле во куќата и точка!

Тера- вара, се ожени брат ми и испадна баш како шо и' велев.
    Си призна на крајот... ама сега е тоа што е.

На H.VAGA, troublemaker94, Indiegurl и 16 други им се допаѓа ова.
  5. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.932
    Допаѓања:
    60.749
    е така де..и го нервираат детето..ние сега нашиве генерации треба тоа да го смениме..ќе градам куќа што никогаш неможам да ја досердам за да сите на куп седиме?? не бе, сите на страна, а се што имам ќе дадам, сега така мислам..

На старост сакам книги да читам, да си гледам цвеќињата и по некоја пита и ручек да им спремам кога ќе сакаат и ЈАС кога ќе можам..толку..

На Anyshka, hello-kitty.90, troublemaker94 и 22 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    АМИН!!!

*При вака паметни изјави, одма станувам верник :lol:

На Tanjamm, DarkStormm, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Јас не сум толку надежна да ти кажам :D

И тука читајќи, и познавајќи луѓе приватно, какви изјави слушам, ко уште турско да е.

На DarkStormm, WildMk, noteforself и 4 други им се допаѓа ова.
  8. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Мене секогаш ме фасцинира одново колку се нивните генерации способни за манипулација. На 5 години спрат бе (facepalm) Знам дека мажите се криви ама сигурно е тешко да се ослободиш од нешто што те учеле цел живот. Знам по себе.

На Milobebence, WildMk, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Зарем не познаваш такви луѓе ден денес?

На Emy867, WildMk, sara97j и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Двајцата се , колку и да ми е дете детето а цел живот ќе ми биде ама се знае што е здрава врска меѓу керка/син - мајка.
    Не може на 38 години да давам отчет или да ме буди наутро место аларм.

Ете вчера се изјасни сакала да што сака да и прави и јас да ќутам.
    Ама така со некој друг со мене не

* од вчера наваму кажано и е да не ми се обраќа веќе,освен за детето.
    **и ќе ја чува оти Осе треба да работи да и ги плаќа сметките .

Ни и барав ни и сакав ,го напишав чисто да се знае колку зависам од неа,односно што сум добила.
    Онаку три дена се тегневме не сакам /мора таков е адеттот
    Точно од збор до збор.
    една имам ,може ќе имам уште децаа може и не ,ама никогаш нема да дозволам ниедно од нив да живее во заедница.

На WildMk, ALISA0000, SkarletOHara и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Општо за манипулација познавам еден куп :D Ама со сопствените деца ми е уште поморничаво.

На Snowflake92, haruki, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Daniela93

Daniela93 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    763
    А и за ова како се гледа машко и женско дете и што се очекува од нив. Криви се мајките, зашто тие така ги третираат мажите, ко неспособни.
    Ете ја мајка ми цел живот различен однос има кон мене и кон брат ми. Од мене на 10 години се очекуваше да мијам садови по дома, а на брат ми на 23 години му лупат јаболче сабајле.
    Јас искрено се преродив откога заминав на факс на 18, дежурен кривец бев по дома, и за неговите глупости. Никогаш не ми паднало напамет да се вратам дома, сменив станови и цимерки, али знаев дека нема да живеам веќе со нив, а камоли пак со сверква во иднина. Едноставно знаеш дека не можеш да трпиш и готово.
    Кај нас го има многу застапен тој момент на грижа на совест кај постариве кога демек ги напушташ, ако не се вашите такви, сигурно знаете некои. Чиста емотивна манипулација, многу мизерно, ко да сакаат децата никогаш сами да не им пркнат во животот.

На Cherry333, tina2018, elimkd и 21 други им се допаѓа ова.
  13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @Осе како шо кажа детето е цел живот дете за мајката но тоа дете е возрасен маж кој треба да и постави граница до каде може да оди, значи до него е.

На CameliaMiller и baby-star им се допаѓа ова.
  14. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Свеки моја со изјавине кога ќе дојде мм од работа : Маминотооо синчеее дојде леле маминото синчеее!
    Свеки со прашањата: Каде ќе одите? Ве немаше 2 саати! Каде бевте?!
    Свеки со изјави: тоааа е бабино дете уште не родено,јас сум кажала и у моја куќа така ќе биде, снајка ручек чисти среди дома, бабичка со внуче ајт на улица шетање цел ден по комшиии по улица.
    Свеки со муабети: Не знам јас никакви адети не гледам јас тоа нема ништо, ќе одам на погреб комшиката од другата улица починала а завчера сме се венчале со мм. ( а кога паѓа у муабет со некоја пријателка одма знае да рече ,леле немој сега тоа немој ова не бива останало од стари не се прави така)
    Свеки моја: Дошла другарка со бебче пиеме кафе, ама свеки попозната е по тоа дека мора да седне и она.
    Појди до комшилук одма по тебе иде.
    Останав трудна,на моите им беше кажано да почекаат да не кажуваат на никој едноставно таква одлука имавме со мм, свеки моја на цела населба и пошироко кажала дека сум трудна.
    Извесна жена што не ја ни познавам, што никогаш не ми дошла во куќа, не ми честитала веридба, венчавка, знае дека треба да се породам во октомври.
    Свеки со изговор: Тоа е убава работа јас не можам да ќутам. Да ок убава работа е , ама си се прашала како се осеќам јас? Како утре ќеркати би се осеќала да е на мое место а свекрваи да џагори насекаде а и рекла да молчи?
    Значи не ми е јасно. Ве молам објаснете ми. Дали кога ќерка и ќе се омажи, ќе сака ли вака нејзината свекрва да постапува со неа? Не секогаш снаите се проблем.Некогаш снаите ќутат трпат а некогаш плескаат во лице.
    Јас ќутам и трпам ама кога ќе биде се над граница знам да отворам уста.
    Јебига, не мислев дека ќе имам вака "модерна"свекрва.

На buba4e89, tina2018, andrejko82 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Nas ne kostase 150 evra restoran i 300 evra obleka za dvajcata.
    Ama nie imavme "srekja" vo vreme na korona da ja pravime "svadbata" , pa se sto imavme pari stedeno niz godinite gi trosime ili za renoviranje doma i za meden mesec zdravje naredno leto.
    Moram da priznaam mnogu podobrno ni iskoci sto se desi taka namesto da plakjam plesoavici na 200 rodnini vo kafana i fustan sto nema nikad da go oblecam, sega "vencanicata" si ja nosam skoro pa sekoj den poso e obicen bel fustan od Mango so parite od pleskavicite sto ni ostanaa vcera so maz mi gledavme kako se dvizat cenitr za arazmani za nekoe podalecno egzoticno mesto za da terame meden mesec zatoa sto znaeme deka ke nemame prilika (finansii) sekoe leto da ideme na takov odmor.

Ziveeme sami, ne e deka za odmori sme zastedile dodeka starite ne izdrzuvaat i ni plakjaat smetki doma naprotiv so niv se gledame ednas nedelno so ednite u sabota so drugite vo nedela.

Megju drugoto imame nad 30 godini i dvajcata so podol raboten staz pa mozebi zatoa sme imale prilika da se osamostalime i da zarabotime kapital pred da vlezeme vo brak.

Od druga strana na roditelska zdravje na malata naverojatno mladi majki ke me mispat deka baba sum i . Ali bolje baba nego li da mi e sram da prdam kaj stignam vo "svoja" kukja.

На kukla21, GrimTheReaper, DarkStormm и 12 други им се допаѓа ова.
  16. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Абе љуѓе зошто во приказните не спомнувате маж?
    Он како реагира на сето ова и шо превземал во врска со работите шо ти сметаат?

На H.VAGA, Cherry333, tina2018 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    ^Мажите си ги штедат, за греота на работа одат, ни дете пресоблекуваат, ни со мајка му се караат.
    Битно, таа/ тие е во брак со свекрвата/и !

На mssuniquee, cresa-jagoda, Nausicaa и 12 други им се допаѓа ова.
  18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не разбирам како може толку затворени умови да има и главна преокупација во животот да ти е свекрвата :|

На CameliaMiller, crazylady и baby-star им се допаѓа ова.
  19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Жените се криви кој своите синчиња си ги третираат како деца дури и кога се тинејџери и веќе воздрасни луѓе. Имам пример во фамилија женава го бања уште синот, а тој дечко здрав, прав 13 години има. И кога збори со него или кога збори со други за него работите ги кажува во деминутив божем 3 години има. Првпат кога слушнав не ми се веруваше мислев се зеза. И што утре да очекувате од него кога ќе стане маж и ќе треба да се ожени....

На cresa-jagoda, elimkd, Luna91 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    ^ очекувам и е така, да знае дека не сум му мајка.

Свеки еднаш се запрепасти кога беше на гости, дека он се' спремил, јас спиев, уморна бев.
    И тоа пази, свеки ги воспитувала синовите да прават се', па пак и падна чудно.

Ама, на чисто сум со НЕГО дека не сакам да му изигравам мајка, ни слугинка. Кај мајка му кога оди ако сака и нека го дува со лепеза, но со оглед дека немаме куќна помошничка, јбг, двајцата мораме да правиме работи што не ни се по ќеиф.

Е сега имаше ситуација пред Х години, кај него дома (кај мајка му) јас на гости, нели девојка, она донесе некои алишта чисти и ми вика као ај кога ќе можеш нареди ги. Јас реков само ок.

После виде дека он сам си ги мести, и ај одма, чекај јас ќе ги наместам. Слободно, не ми смета.

Ќе ми смета да живеам со неа, пошто не ми е нормално на возрасен маж да му оправам работи како на мало дете. Пошто не живеам, баш ми е гајле дали и' е жал што син и' е "принуден" се' да прави.

На mal.ecka, tina2018, mssuniquee и 18 други им се допаѓа ова.