Имаше еден период кога живеев кај мм (дечко тогаш), неговите живееа стан над него. Он немаше машина за перење, па се качувавме горе, свекрвата пушташе машина и после се јавуваше да си ги земеме испрани да ги постелиме. Никад не дадов мој долен веш, ипак е интимно нешто. Кај переше гаќи од мм и ќерка и, па уште моите чипки фалеа
добро.. разбирам... Ама ако живееш заедно, или ако ти се блиску и ти идат на гости често, и гаќи ќе ти видат и прслуци и се'. Ќе се навикниш. Аман те бе луѓе... Кога одев кај маж ми, оти во друг град, и перење имаше...
Абе ништо страшно. Барем си се научив да си заперам на раце. Супер пракса ми беше, сега каките на ќере инстант ги снемува од облека
Никогаш сум живеела со нив, далеку се па секогаш се најавувале и сме се најавувале за одење на гости, не дека сум prude ама ете незгодно ми било, може да носев онаква гаЌа домаќинскаќе ги обесував ама моите се сите чипкани, сексуљавии незгодно ми беше. За перење па не се ни понудиле, тие ни синовите не ги переле после некои 15-16 години не па мене толкава магарица да ми се секираат дали сум испрана или не, за децата додека беа сами таму се правеа од кога отидов и јас се ми препуштија мене, прашуваа што да помогнат ама никогаш не инсистираа за ништо. Пример они си имаат ред дома, заедно се преку 45 години, ручек им беше во 1 часот, мене тоа време не ми се јадеше, доручкувавме со децата во 8-9 дека не беа на училиште и ручавме околу 3-4 ете не правеа проблем за тоа или па да инсистираат дека мора во тоа време да се руча, доручкува, свесни беа дека они имаат еден ред а јас и децата друг ред, компромис без да се паметува дека они се знаат јас ништо.
Во заедница е тешко, секако. Тројца некогаш не можиме да се погодиме, не пак 5-7 луѓе да се во една куќа. А за перењето.. на рака не перам гаќи. Во машината не и' чепкам. Ко ќе прашаше дали имам нешто за перење, само и' го давав. Па ако пушти две рала гаќи и една маица уз нивните... нема да е крај на светот. И јас ко ќе ми идат гости на поседок им ги перам алиштата. Не сум ни размислувала 'Дали е правилно?'
Мислам дека најтешко заглавуваат тие што немаат поддршка никаква од нивните дома. Ќе се излажат со некое мамино синче и после тоа е, нема назад. Мора да трпат. Тој токсичен менталитет дека е срамно да се разведе или дека ако имаат ќерка треба да се откажат од неа преку дневен весник кога ќе се омажи, мора да се смени. @DarkStormm Сепак добро е што барем татко ти те поддржува. Огромна помош ти е тоа. Не мораш да трпиш некој да се изживува со тебе, ако не сакаш. Треба на маж ти малку појасен да му стане тој факт и да си ги подбере неговите. Гледај сврти ги за уште 180, иначе вака ништо не правите. Извини, мала шала, ама морав.
Не викам ни јас дали е правилно или не, свекрва ми имам пишувано учеше факултет додека седеше дома со децата, четири сина, после па магистратура, докторати и ги учеле синовите да учествуваат во сите домашни обврски, не им висела на трепавици зошто имаат пениси, затоа од 15-16 години сами си се переле затоа не и ни текнало пример и мене да ме испере не дека ми е гад или нешто заедно да ни се перат алиштата едноставно таква обврска немала одамна и може не и поминало низ глава чекај и на снаава алиштата да ги ставам да се исперат.
А јас кога бев трудна ја средував собата и собрав се во кеси за фрлање меѓу кои и моите чипкани танги, прслуци, подвезици, што ти не, демек ќе станувам мајка и домаќинка некој си филм, и ги фрлив во дворот во канта без капак, секогаш ѓубрето се фрлаше така па во одреден ден на улица, и свекрва вика сите кеси ги прегледала што не било за фрлање да врати дома. Така и баба ми правеше, понекогаш и до надворешната канта одеше да види што сме фрлиле и што е за враќање. Стари луѓе, разбирачка нема, затоа што подалеку, што поголемо растојание, тоа подобро. Со некои луѓе никогаш нема да се разбере човек. А после пораѓај да се истуширам и не можев да се наведнам да ги земам гаќите со крв од плочки и му кажувам на мм и свекрва слушнала таа отишла и ги испрала одма. Среќа само три месеци живееме заедно, среќа. Се уште имам трауми и од толку, да беше подолго сигурно ќе ме посетуваа сега во психијатриска болница.
Е ама ако дојдев тука да напишам лелеее свекрва ми колку е лоша, јас трудна, изнемоштена од прележан ковид, со три деца а таа не и текнува да ми ги испере алиштата, сите ќе викаа леле вештерка па ако не ми помага сега нема децата да ги гледа и ред други работи, секоја приказна има две страни.
Ептен си во право. И мене свекрва ми ме нервира некогаш, ама да ја прашаш нејзе и јас сум ја нервирала Исто ко со мајка ми. Свекор ми Бог да го прости, еднаш ме праша при недоразбирање (со него немаше кавги, имаше само недоразбирања): “Со кој се имаш поќе карано со мене, или со татко ти?“ И тогаш ми светна дека не е до свекор/свекрва, ами до различни табиети и навики. Со кој и да живееш ќе се зџапаш некогаш. Многу ми е жал шо почина толку млад. Многу добар чоек беше. Разбран. Сакаше се' да избалансира. Маж ми е таков...
Да ти кажам искрено, најискрено, не знам кој се освести, дали синот, дали мајката, ама од тој ден немаме имано караница или расправија за такви глупости. Ниту пак за развод станало збор. Сме се расправале за ситници и други грешки, ама такви глупости немало. Еве искрено не знам дали свекрвата прекинала да префрла и коментира за мене, или маж ми почнал да не ја слуша, ама ич не ме ни занима. Битно нема караници, а кој се свестил се свестил, убаво за мене.
Друг пат полиј со бензин и запали што фрлиш. Тогаш нема што да врати назад. (Don’t do this at home.) Се шалам немој по грешка да ме разбереш.
Ја читам темата и забележувам дека сите сте млади затоа и толку нервози со свекрвите. Сакам да ви кажам опуштетесе и незамерувајте толку рекла-нерекла ова ви го кажувам јас од искуство со живеење со свекрва додуша на различен спрат во иста куќа. Е сега со двајца тинејџери полесно беше со свекрвата. Несакам никој да се најди навреден, знам како изгледа заедничкото живеење ама мора да си внимавате и на себеси.
Токму така ! Нема потреба од нервирање ако свекрвата си зборува или префрла. Од ова уво влегло од другото излегло. Исто правев. Ама ако ти ствара проблеми и ти се меша во брак и тоа како треба да се подзамислиш и да преземеш нешто.
Lele stvarno sé iznervirav preeska ne od svekrvata nego od na mm tetka mu sega go sreduvame stanot nesto ne e koj znae sto go belime I si gi sreduvame zidovite svekrvata padna ja skrsi nogata i jas sum sega doma ne odam na rab i ja gledam i nea I kerka mi oti nema koj da mi ja gleda i kerka mi cela zima spiese so svekrvata posto kaj niv e potoplo zimata a i jas odev I treti smeni na rab togas i morase taka da bide i doaga sestra I sto ovie denovi sekoj bozji denovi e kaj nas i I vika na svekrvata da ne davas vnukickata ti da spie so tebe sega neka spie so tebe neka spie so majka I i kazuvat na kerka mi oti ke spie so mene toa dete se odra placejki oti nejke da spie so nikoj drug osven so baba I a I bolna e kerka mi sabajleto ja nosev na dr crveno i e grloto mnogu I vcera ne spiese voopsto kenkava bese I deneska celden e kenkava i sestrata na svekrva mi ja oterav u pm oti go prisiluvaat deteto de ta de da spie so mene I sveki I kaza za mene oti soveti ne prifakam oti moe dete moi pravila a svekorot i kaza nie sedime so niv ama toj si e veke stan na mm oni si se gazdi veke ne nie oni si go sreduvaat veke kako sakaat si pravat taa tetata si otide za sekunda ii kazav oti ako slusne mm oti davas bucki da se karame jas i svekrvata ke te izbrka za sekunda od kaj nas inace na doticnata tetka ne I bese prv pat da dava takvi soveti na svekrvata i da prave kavgi megu nas a koga si dojde mm posto on ne bese doma samo kaza ako ja slusnam uste ednas da dava takvi soveti koj kade da jadel koj kade da spiel nema da stapne poveke tuka
Абе што има таа да се меша тетката, ако сакаме ние домашните да спие со бабата (а и бабата доколку сака) ќе спие. Туѓ човек што бара да се меша и кавги да прави, нека си прави кај нејзината ќерка или син, таму нека става ред. Во право е @Meckicja
Дете не треба да спие ни со мајка, ни со баба, ни со тетка. Дете треба да има свој кревет од бебе. Старите ако не го држат више нозете си има негувателки, си има старачки дом. Детето се праќа во градинка. Е сега ако си слушнала за тие поими ќе знаеш што значат.