Мене не ми беше нормално и тоа што на почетокот свеки без прашање ми переше мои алишта. Не сакам некој да ми го чепка по долниот веш, сепак е интимна работа.
Комшиите не ми се блиски. Ама брат, девер, мајка ми, мајка му, неколку другарки што имам... можат слободно да имаат секс и да јадат и да пијат и да гледаат телевизија и што сакаат да прават и кога сме дома и кога не сме дома. До сега, немало некој проблем, да оштетат нешто или да украдат. И им верувам Им верувам дека ќе внимаваат, оти си ја заслужиле довербата што ја имам во нив. Ни јас, ни маж ми не сме од Скопје. Гости на поседок ни се вообичаена работа. Што е разликата дали брат ми спие на спална кога сме дома, или кога не сме? Па дури и да имаат секс... Мене не ми прави разлика. Вам ако ви пречи, решавајте си го тоа со вашите.
Јас дадов клуч на татко ми Срека Заминавме на одмор пловакот на цистерната не се кренал вода се полнело ,прелила цистерната,водата кај комшиите Срека се јавиле кај татко ми он дошол одма средиле со водата. Луфтирал тато, перел стази коа си дојдов буквално ништо не приметив, да не ми кажеше немаше да знам. Уште има клуч од кај мене ама не влегол никогаш без ја да му речам Ако одиме негде на повеке денови му кажувам оди ѕирни ,навади цвекиња Е еднаш го заборавил фриждерот подотворен Мора клуч баш за вакви ситуации да оставите
Ние имаме клуч од кај девер ми и свекрвата. Никогаш не сум ги употребила. Еднаш девер ми немаше клуч од кај нив, па му го дадов овој, ама пак го врати. Ние им дадовме на свекрвата еден. Два пати ѝ се имам јавено да се каче да провере дали сум ја исклучила пеглата. Некогаш кога не сме дома, а почне да врне обавезно им се јавуваме да проверат дали сите прозори се затворени. Не влегуват кога не сме дома, ама и да влезат не би ми сметало. За спиење на нашата спална, би ми сметало.
Луѓе ако толку ви сметало, зборам за членката што се жали како свекор и гледал кај неа телевизор, па ќе ја сменевте бравата до сега или ќе им кажевте да не влегуваат, не го гледам проблемот тука стварно.
Што се нема да прочитам, нит ми плаќала сметки, нит ќе ми плаќа, а уште помалку дете да спие со неа а јас да си спијам раат во спална, па тоа нит со мајка ми нема да се случи, не па со свекрва ми, што има бе таа да чува мое дете кога е болно, а јас мирно да си спијам? Па како спете јас не знам, свака част. Сум кажала и на едни и на други, за мое дете јас и мм кажуваме правила, тие само може да зборат. На посебни спратови и да мо доаѓаат така, ќе земам пп песлук ќе се појавам на врата, и за едни и за други зборам, јас ако влезам и затворам врата од соба, многу ретко доаѓаат, зошто еднаш ми влегоа додека бев гола, а свекорот додека спиев, од тогаш им кажав да припазат малце, или да подвикнат барем. Пред некпој ден се запнала детето да не оди во градинка после 9м туку таа да го чувала, викам нема шанси, ќе оди, зошто ја знам каква е, и дека ќе оди и ќе се жали кај стигне, и добро тоа помина, по неколку дена го држи малото во раце не цели 15 мин, и ми го носи во соба, и било тешко да го држи, ја болело кичма и рака, стара била, е тогаш и реков како сака преку цел ден да го чува кога ќе почнам со работа, а сега за 15 мин се жали, и секако немаше одговор на тоа.
Твој личен простор е, а не хотел па секој да се послужува на тоа место со се и сешто. Да сфатам да немаат каде да престојуваат па да дала членката дозвола да одат. Да, можеби е слободен тој простор, но не ти дава право ако имаш клуч да го направиш твој личен простор, а не е. До толку без осет за место да се немало.
Кој- како сака нека си прај. Ако не ви пречи-супер. Ако ви пречи - разберете се со тие што ви доаѓаат непоканети.
Истото ќе го пишев, глава ме заболе додека прочитам и точно, прво сама со себе договори се, нит баба нит тетка не е крива... и да, поздраво е да се спие во ладна просторија.
Кај свркрва ми не претставува проблем ако сум гола да ми влезе во соба. Вчера требаше да излеземе заедно со неа, му реков на мм кога појде на работа да и каже да се спреми дека и јас ќе се спремам и да одиме. И за 2 мин тропа на врата, и викам на гаќи сум, вика ако и си влезе Викам му кажав на мм да ти каже да се спремиш, вика ми кажа сеа ќе одам. Е тогаш што мајка бараше не ми е јасно
И за мојава не е проблем, таа си се соблака у сред дневна пред мене, и гола, од срам јас бегам одма, таа немала гајле. Викам ако, јас не сакам да ми влегуваш така, мене ми е срам и од мајка ми. И не иде сега, ни кога дојам не иде, и раат глава.
Zdravo...Mi treba sovet i mislenje od vas..Sakam da prasam dali bi se otkazàle od mazot poradi negovite roditeli..Negovite ne me sakaat,se gleda toa,no pred mm se mnogu fini so mene.Svekrvata vo posledno vreme mnogu me nervira,saka da bide dominantna vo se.Pred nekoj den so povisen ton mi rece nekoi raboti..Mnogu mi e tesko,mnogu...Mm mi veli deka ne bil kriv toa sto negovite me nerviraat i taka se odnesuvaat so mene.Ne sakal jas da se odnesuvam loso so nego,mi rece deka ne mu e vazen mojot odnos so negovite.Mene me boli toa sto nemozam da se odgovoram,da ne ja povredam svekrvata,da ne kazam nesto sto ne treba,no taa ne go misli istoto.Edna godina otkako se verivme,pred 2 meseci napravime registracija,i ne znam sto da kazam.Ne sum pametna kako treba da se odnesuvam i sto treba da pravam,mnogu mi dojde ovaa.Nema srekja i radost vo mene.Samo sto treba da pocnuvaat ubavite raboti,nisto ne trgnuva kako sto treba.Vo nekoi momenti razmisluvam da si gi soberam rabotite i da si odam,se mi dojde premnogu.Mm koga ne e pod vlijanie na negovite e najprekrasniot covek,sekogas mi veli da se odgovoram,da ne premolcuvam,no nisto od toa.Ne sum licnost sto saka da se kari,nitu pak da povredi nekoj,no na kraj jas sum povredenata....Se izvinuvam na dolgiot post..
Тоа и разговараат членките во темава. Дека доколку се има можност најдобро е да се живее оделно особено ако се наоѓаш во ваква токсична средина. Иначе не, не би се откажала од мажот ради неговите АМА ако мажот ми ме сака и почитува прв ќе увиди дека не е како што треба работата и или ќе проба да ги стави работите на место или ќе седнеме и ќе бараме чаре како да се тргнеме од таму. Ако него му е свеедно како јас се нервирам и губам здравје ради нешто со кој е тој засегнат и не превзема ништо тогаш ќе се замислам.. Мој совет е да разговараш добро со мажот ти да му кажеш јасно дека не сакаш таму да живееш и иако е претешко некогаш сепак да пробате да најдете можност да се иселите од таму. Јас така би.
Ne ziveeme zaedno,vo druga kuka sme nie.No pak e isto,ne znam sto da kazam.Ne gi sakam voopsto posle nekoi raboti sto mi napravija,mi se odmilija.I uste prodolzuvaat..i posle toa svekvata se ponasa kako nisto da ne se slucilo
Ти пишав веќе еднаш и пак ќе ти кажам: Ако маж ти те сака и почитува воопшто не се грижи за свекор ти и свекрва ти.
Па не се опседнувај со нив и избегнувај ги колку можеш повеќе. Кога ќе бидеш недостапна, не ти можат ништо. Штом не живеете заедно, продолжи си со животот, не си го уништувај со тоа што било.
Ве читам и прв пат решив да пишам на темава.. Јас кога се омажив живеев со свекор и свекрва потоа си заминавме под ќирија сами, подалеку од нив и супер ми е.. Се преродив Моите беа едни од тие што влегуваа во соба значи буквално од свекрва, свекор до браќата..Без разлика дали се облакам, дали сум во соба или не.. Еднаш дури имаше собрано храброст да ми влезе и да ми чисти во соба јас дека не бев неколку дена дома.. Брат му го имам најдено како ми бара во плакар помислил да не имало некоја кошула негова Немав никаква приватност, свекорми не работи дома е , и по него цело време некој (има повеќе браќа) имаше дома како да е некоја кафеана.. Секој ден еден имаше, некогаш дури по два пати, три .. Јас или работа некоја имав или нешто тој ќе викаше по мене да сум им правела кафе, да сум седела со гостите зашто тој одел да заврши некоја работа.. Дури ми отвораше пратки што си ги нарачував преку интернет, писма што беа за мене и мм, се мешаа во се и сешто каде одете, зашто не кажете дека ќе одете таму, сега ајде ќе одеме по гости.. Значи како наредба мораше да биде така.. Порано без бебе одевме почесто, сега тие идат еднаш на неколку дена и не ми е проблем тоа што идат колку што ми влегуваат дома и место да се измијат од надвор тие директно ја фаќаат ќерками за раце а таа ги става во уста.. Толку ме нервира и имам на свекрвами речено и ми одговори дека се измила само и реков јас никогаш не и ги фаќам и ја оставам да си ги става ама не разбира жената..
@Bubaaaa8 штом не живеете во иста куќа ич да не ти е гајле дали збора или не и што зборува. Уживај во животот со мажот ти,опушти се . Игнор и готово. Гледај на фин и културен начин да ја одј*****ш. Терај си со животот нека не се ствара толкава тензија безпотреба па дури и на бракот да ти влијае. Ете жената е таква, него му е мајка тебе свекрва,ако не можете да разговарате нормално и да се почитувате стави ја на игнор а ако толку не можеш собери сила о отворено кажи и дека не сакаш да бидеш во контакт со неа и заради кои причини.
Знам дека не е соодветна темата бидејќи јас “ немам “проблем со свекрва ми (од едно уво ми влегува што збори од друго ми излегува) но, сакам да споделам, и да слушнам совет и мислење од вас што сте во брак многу повеќе од мене. Јас имам проблем со мајка ми од кога решивме со сопругот да се земеме и еве траат веќе година и пол. Знам дека е малку време, ама ако продолжи вака и понатаму незнам како ќе издржам. Порасната сум со мајка ми, од 11месеци кога татко ми починал од рак. Премногу сум приврзана со неа, од кога знам за себе, па и до ден денес. Се слушаме секој ден по неколку пати, и дури и се гледаме понекогаш секој ден од неделата, ако треба и на 5 мин, ама важно да се видиме. Нашата приврзаност направи да имаме проблем и почнувам веќе да се плашам, да не дојде до здравствени проблеми од ваквото однесување. Многу добро ја познавам мајка ми, многу е упорна додека нешто не се случи што има намислено и нон стоп ќе го збори. Притисок ми правела и кога требало да учам и полагам на факултет, но тоа не се споредува со ваквото однесување. Чесна жена е, многу има пропатено во животот и како single родител се ми има овозможено и материјално и внимание и љубов. Но таа нејзина грижа за мене и љубов почнува да ги претерува границите, и од толку многу што се нервираме и јас и таа ми е страв дека ќе дојде момент каде што ќе треба да одиме по болници од нарушено здравје од нервози. Проблемите почнаа од кога почнавме врска со сопругот после некој месец. Со маж ми се знаевме одамна уште пред да бидеме заедно, од ист град сме и нашите родители (мајка ми, свекор ми и свекрва ми) исто така добро се познаваа и пред да бидеме заедно и секогаш се поздравувале, живееле дури мајка ми и свекрва ми пиеја кафиња на пауза од работа. На почетокот не ми кажуваше што се случува, но познавајќи ја дека нешто не е во ред ја натерав да ми каже што ја мачи и се шокирав кога дознав. Не ми се веруваше што слушам, прво се сомневав во мајка ми дека од преголема љубов и грижа спрема мене почнува да изведува. На таквите кафе муабети тогаш идна свекрва почнала мајка ми да ја навредува, пецка и и се заканува дека ако сакала она ќе не раздели со син и , па како тоа она ако дозволела ќе и бидам снаа ако не дозволи нема, дека она била многу лоша и дека ако ми кажела мајка ми мене, што и збори ќе му рекла на син и да ме остави итн. Мајка ми на почеток ништо не и возвраќала, и оваа си земала уште повеќе сила. Прво не ми се веруваше што ми кажува мајка ми, особено заради фактот што претходно многу живееа, и со неа и со свекор ми, и наеднаш слушам нешто што не ми штима. Но, како што минуваше време ја запознав подобро свекрва ми , дека е всушност злобна, завидлива жена, која што за секој има лош коментар, а особено за луѓе кои што имаат постигнато повеќе во животот. Таа буквално ги мрази сите луѓе кои што имаат повеќе од неа дали се тоа пари, имот, диплома итн. Многупати ми има преречено (и двете со мајка ми се дипломиран правник но мајка ми е и магистер и има положено и правосуден испит а свекрва ми не) дека тие жени што ги имале сите дипломи не се грижеле за семејството и децата и дека бркале кариера. Демек мајка ми немала време за мене, побитна и била кариерата. Јас на таквите закачки или и одговарам како што е- дека јас никогаш не сум осетила празнина од страна на мајка ми, или се правам дека не ја слушам. За тетка ми (на мајка ми сестра) која што нема деца во фаца ми има плеснато, да не сум и кажувала дека ќерка и е бремена, оти може тетка ми не сакала деца и не сакала да слуша такви убави вести. И тогаш најкултурно и кажав дека баш напротив, тетка ми обожава деца! ( Свекрва ми многу добро ја знае причината зошто тетка ми нема деца ама битно ме брецна за наша фамилијарна болна тема) За ситуацијата со навредите на кафе средбите мајка ми на почеток не и возвраќала, и бидејќи ми имаше кажано повеќе работи по подолго размислување реши да се дистанцира максимално од неа од причина да не ни направат проблем во врската. Свекрва ми (тогаш уште тетка дека бевме дечко и девојка) 1000 пати ме праша - Што ја нема мајка ти да не ми е лута? А јас знаев за се што се случило и и викав зафатена е. Многу време се мислев дали да му кажам на сопругот што се случува. И собрав храброст му кажав се од збор до збор (а после некој период му кажа и мајка ми што се се има изнаслушано). И за мое изненадување маж ми не беше шокиран туку напротив рече верувам дека можно е така, ја познавам мајка ми таква е и можно е да имало такво однесување. Од тогаш сваќите едвај по едно здраво си викаат. Свекрва ми и свекор ми (кој што верувам дека нема појма што се случувало) нон стоп ја викаат на кафе (и ден денес како ништо да не било) на ручек а мајка ми не сака да слушне. Ме побара маж ми, направивме само регистрација во матично, тие 2 не си ни честитаа. Е сега морам да напоменам дека свекрва ми од тогаш кога мајка ми се дистанцира ништо лошо ми нема речено за мајка ми, ама ја слушам со каква омраза зборува за другите сватови што и се од керка и, за колеги од работа а пред нив е најдобра не би ме чудело и за нас (мене и мајка ми) да зборува со сите најлошо. Не е ни важно тоа нека зборува што сака. По подолг период на маж ми му признала дека згрешила и дека стварно така се однесувала кон мајка ми ама со образложение дека па и мајка ми се сфаќала буквално и дека не мислела она ништо лошо со тие муабети. Е сега проблемот е кај мајка ми. Нема ден а да не ми рече нешто за свекор ми и свекрва ми, како била многу разочарана и неможела да си прости што ме дала во таква фамилија, како не сме биле побудни какви луѓе се итн итн. Нема ден а да не се изнервирам од таквите нејзини муабети, и она е убедена дека свекрва ми ми го прави истото како и нејзе- “ дека крвта ми ја пие со памукче” а јас не сум била ни свесна. За да биде уште полошо па и свекор ми на неколку наврати кога ќе се сретнеле на улица и викал што бегаш од нас, што си толку зафатена а ние те каниме да се видиме. И тоа мислам дека додава уште повеќе масло на огинот. Блиска сум со мајка ми и и кажувам скоро се, и кажувам дека имам коректен однос со старите, дека не потпаѓам на нивните муабети и дека не ги ни слушам а не пак да се нервирам од нив. И дека со сопругот ми е супер, се сложуваме и сакаме, но таа е убедена дека не е ништо од тоа така. Капак на целата ситуација е што овие година дена од кога сме во брак правевме инвитро (со машки фактор сме и е неуспешно) и мајка ми уште толку ми прави нервоза дека не требало да се земеме, требало прво дете, кај биле лоши па и еве сега маки ќе си тргам со таковиот нивен син итн итн. Едвај чекам да престане ваквата ситуација, да нема толку нервози и да не ми зборува веќе за тоа како сум направила огромна грешка што сум дел од оваа фамилија. Ја сакам мајка ми премногу, животот би го дала за мене а и јас за неа. И сето ова однесување знам дека потекнува од преголема грижа за мене, но таквата грижа ме гуши и ми прави проблеми. Знам дека темава не е баш соодветна за се ова што напишав , но ова е мојот моментален пекол што го живеам и сакам да помине што побрзо.
Кажи и отворено на мајка ти дека ја сакаш ама дека си го сакаш и сопругот. Наведи и спротивна ситуација ако ти имаше проблеми со бременоста како таа би се чувствувала ако свекрвата збори така за тебе. Кажи и јасно и гласно дека тебе ти е бракот во ред и доколку имаш проблем ќе и кажеш, во спротивно да престане да ги спомнува сватовите или ти ќе почнеш да се дистанцираш. И навистина за твое добро намали ја комуникацијата и гледањето со неа, се додека не престане со темата. Извини можеби свекрвата си има некој проблеми со мајка ти на работа, како и повеќето колешки, замерки, љубомора, можеби да свекрва ти не е баш најдобра личност, ама и мајка ти не е многу подобра во однесувањето од неа. Морав да се редактирам како се слушате по неколку пати дневно? Што толку муабет има да се каже? Нормално ќе почне да се збори свашта секој ден да се слушаш со некој и тоа неколку пати.