Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Може да се рече дека баш ние, бар моја генерација ,повеќе растевме со здрава храна,отколку денешниве генерации .Се знаеше дома наутро, се пиеше свежо млеко(не тетрапак трајно) со домашен џем(не со желатин преполн) на лебче,лебче намачкано со маст,јајце варено..Денес се индустриско што би рекла мајка ми,паштети,крем сирови ,се полно адитиви ,сувомеснато со антиканцер додатоци, гмо патлиџани,пиперки 5 пати прскани ...Затоа цицки од 8 години кај девојчиња.Ние при колку толку поздрава исхрана сме болни,тек со децава којзнае што ќе е .Не е проблем една ресана се согласувам ,да е само една,проблемот е мнооогу подлабок.

На Осе, tina2018, MeowMeow и 8 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.527
    Јас се уште не сфатив една работа, нели еднаш ќе го нарани за ручек со ресани, два пати, три пати, и веќе треба да пресечете? Не може цело време за ручек ресани да дава.

Скоро сите што пишавте сте на различен спрат, различна куќа исти двор и/или не работите.

Ако живеете во иста куќа се што е нездраво, како се внесе во куќата така го изнесуваш, кога ќе го праша за ресани ги земаш во моментот и се ослободуваш од нив, не оставаш дете само.

А ако сте на работа и ова се случува секој ден или даваш отказ и бараш работа кога маж е слободен за маж да го чува или бараш жена за чување или маж седнува и кажува од овој момент забрането е внесување на нездрава храна во куќата.

На tina2018, 24.07, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    да бе, на гости брокула ќе му нудат.
    Тебе гости кога ти идат, брокула на путер нудиш.

На Martka, CareTee, deskarada и 6 други им се допаѓа ова.
  4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не туку ме прашуваат шо јади исто и јас кога има мало дете.
    Не знам зошто ти е тешко да прифатиш дека не ни е ок да јадат таква храна.

На A.n.g.e.l.a.V, Nikolina35, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ај да разграничиме основни работи. 1. Никаде не реков дека сакам детето или општо дека е во ред децата да се бутаат со слаткиши.
    2. Зборуваме за одење на гости кај баба и дедо. Еве еднаш неделно. Не одење на ручек. Гости. На кафе.
    3. Бабите сакаат да угодат. Мислат дека слаткиши се права ствар. Веројатно со тек ма време ќе се менуваат овие навики, па нови генерации мајки брокула ќе нудат место чоколадо.
    4. Не е во ред кога е дете оставено баба да го чува основно јадење да е смоки. Јас не знам како тоа го толерирате до степен да тееба да се докажуваш. Кажувам како треба. Па нека проба да даде што не треба. Дај бе малку поставете се посериозно! Нема разбирачка- чао џаци. Има градинка, жена, се само бабата не.
    Тоа што имате нерешени прашања со свекрвите, на секое поле го манифестирате. Пак ќе кажам, мајка ми и баба и немаа никаков однос, ама не ми било бранети ништо од баба ми.

На oblace1, KittyCat:), CareTee и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    So ima tolku cudno vo toa se desilo bezbroj pati yoa sto imam zgoveno za moeto prasuvam majkite dali i nivnite jadat i iznesuvam site jadat zaedno. I po jadenjeto jabolka banani jagodi borovinki i deca jadat. Stvar na navika e. Od malo ako se navikne na toa pr moevo i da mu donesat cokolado go otvara i go ostava na masa. Ne ni probuva. Retko koga saka cokolado prasuva prvo dali smee. I ne ne e uposte potesko da se izmie i izlupi jabolko otkolku da se otvori cips i resani. Samo negde e poveke inaet otkolku razum .

На tina2018, A.n.g.e.l.a.V, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    аман, орден ќе добиеш ти сега дека само здрави навики имаш! И јас пазам дома што давам. Ако ми дојде дете дома, ќе го понудам од ручекот, нема гладно да остане.
    Ама толкава драма ама бабата понуди благо не гледам дека е потребна. Да, се слагам дека е подобро јаболко да се понуди, лубенче, крувче, ама нема; останало да се даваат слаткиши. Чим сите баби даваат, значи нив им е тоа така врежано. Баба дава благо.
    Ете, ти си го научила да не јаде чоколадо. Тоа е битно. Ако детето има здрави навики, ќе си тера. Па и да си касне чат-пат не гледам страшно. Се што е умерено е ок.

На Martka, oblace1, KittyCat:) и 15 други им се допаѓа ова.
  8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Ама не зошто не читаш шо пишувам?
    Ако тоа за тебе е правилно за мене не е, не ти кажувам како да си го гледаш детето си кажувам за мене.
    Воопшто немам проблем со свекрва ниту пак се правдам на некој како одгледувам дете.
    Ти на твоето му дозволуваш кога ке оди кај баба да касне благо јас не. Толку е едноставно.

9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.868
    Допаѓања:
    173.441
    Во право си според мене...
    Муабетот (кога јас искоментирав) беше дека кога оделе на гости кај бабите им давале глупости да јадат..
    Затоа и искоментирав дека спомени им кратат на децата. Затоа што дете е и од 12 месеци кога не знае за себе ама дете е и на 6-7-8 години кога и те како памтат што им се случувало во животот

Е сега некој ми се нафрли...
    Само ќе речам - бабите и дедовците се за да им идат внуците на гости. Не се должни ни да ги чуваат внуците, во време кога треба да уживаат во пензионерски денови, некој им тупнува 8-9 саати обврска ...
    Ако сакате бебиситерка ондак платете ја и ќе ви го ЧУВА детето нон стоп и ќе му дава да јаде се што вие ќе кажете
    Друга опција кога живеете во иста куќа/двор е да си го најадете детето од дома со тоа што вие сакате, па после нема да може да јаде кај баба му..

Јас никаде не реков дека е ОК секој ден ресани да јадат. Затоа што не мислев дека дозволувате секој ден друг да ви ги храни децата за доручек, ручек и вечера.

На SofiMar_, oblace1, KittyCat:) и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Ќе ги пазите од сѐ првите колку 5-6 години? Ќе тргне во школо, ќе се дружи со другарчиња, ќе си купува секаква храна од школската продавница зошто сите ќе купуваат и ќе сака да проба и тоа е сосема нормално. Во суштина ако им поставувате забрани, пак ништо нема да направите зошто пак ќе си јаде и благо, ама нема да ви каже.

Мене ептен ми се допаѓа што повеќе пишавте дека убава храна давате дома, јас и сама за себе гледам да е така, камоли не за дете, ама па не сметам ни милитантен однос со храната дека е здрав. Никој не умрел од парче торта за роденден кај другарче или од смоки на гости кај баба, ако секојдневната исхрана е здрава и балансирана. И целосни забрани на нешто се екстрем.

Сопствено мислење си кажувам, не се обидувам да ви наметнам нешто.

На Martka, oblace1, Dream-Girl и 18 други им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Da normalni se znaes zasto zasto babata e dolzna prvo da prasa dalí smee da dade mojata sveki bez moe znaenje i na mm i davala na kerka mi med a kerka mi e alérgicna na med i propolis I sega celata e otecena I so bruncinja jas I prethodno I rekov med da ne I dava ama ne ona prodolzila da i dava med bez moe znaenje i koga vidov nekni kako I dava med so zejtin I rakija na dve i pol godisno dete nez kako se vozdrzav od kavga i I rekov samo dali e ona svesna kolku e opasna alergijata

На DarkStormm и tina2018 им се допаѓа ова.
  12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Зошто мед со зејтин и ракија? Прв пат слушам за ваков микс...

На cresa-jagoda и Meckicja им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Za grloto crveno i bese grloto pie sirup za nego I plus sveki I davala od toj lek bez moe znaenje

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Ахаааа како лек. Претпоставував ама не бев сигурна. Ах бре стари луѓе.. Ти му кажуваш има алергија, он у лек го тура, па плус и ракија, зејтин :|
    Е затоа не ги јадев теглите "здравје" што ми ги правеше свеки додека бев трудна, ама на кој да објасниш :lol:

На cresa-jagoda, tina2018, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.109
    Кога одите на гости било каде и вашето дете пруже раче по нешто благо, вие му велите: Не го јади тоа, штетно е?

На oblace1, Martka, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    СИ се воздржала од кавга, па има да ја запалам да си игра со здравјето на моето дете. Моите на пример знаат дека додека не јаде ручек не смеат ништо благо да нудат. Откако ќе се наруча може да понудат што сакаат, немам проблем со тоа. Ама се знае редоследот на оброците, не смее да го замени ручекот со благо и смоки.

На oblace1, cresa-jagoda, Meckicja и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ajde da ne se praime mrdnati, site babi na decata im davaat blago cak i na onie sto "nesmeat" i ne kazuvame :D

На Angella7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.639
    Јас ќе ти кажам како си се воздржала од кавга.Ти го расне детето,го чува нон стоп и спие со него,па затоа не си можела да враќаш и си ќутиш.
    Кога сите ти рипнаа на темава дека не е нормално да спие секој ден бебе со баба,се воздржав од коментар,затоа што:
    Прво знам дека за тоа дете се бореше цели 13 год,а после имаше проблеми со постпородилна депресија.
    Ајде она го чувала,ранела,со неа спиело.
    Ама ракија бе жено р а к и ј а
    А што ако тоа со медот беше фатално.Нели ти доаѓа да речеш налет и плата и свекрва,јас тоа дете ќе го растам како знам и умеам?!
    Ова не е нормално,извини,ама така е.

На oblace1, Ivan4e04, cresa-jagoda и 22 други им се допаѓа ова.
  19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Исто правило е и кај мене.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол