Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Конзумирање алкохол кај мали деца остава трајни оштетувања на нервниот систем.

Немам зборови, па и си пишува лабаво овде, да сме саглам опшество досега социјалните служби ќе им тропаа на врата.

На cresa-jagoda, Inana123, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Се додека на форум гледате да се "закачите" со некого за некоја банална работа или зборче, до тогаш ќе им ќутите на свекрвите зошто не можете со нив така да се однесувате, зошто мажињата ќе си ја бранат мамичка, додека свекрвата го загрозува здравјето на вашето дете.

На cresa-jagoda, Tanjamm, Алек*** и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Bugs Bunny

Bugs Bunny Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    117
    Ве читам и се прашувам (бидејќи напоменавте главни оброци) кога детето ги јаде главните оброци кај баба и дедо, што значи тие го чуваат поголем дел од денот, слободно може еден, па макар и сите оброци спремни да се од мајката/таткото, па само да го нахранат тие (оброци лесно припремливи однапред, напоменавте брокула и сл).
    Ниту обврска имаат бабата и дедото специјално да готват за него, ниту детето ќе јаде нешто што мајката не сака тоа да го јаде.
    Ама да го чува и специјално да готви за него и за нив е претерано.

Одење на гости, саат, два е друга работа.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Има примери во темава кога мајките оставаат јадење пред одење на работа, а бабата дава нешто сосем друго....

На Осе, DarkStormm, A.n.g.e.l.a.V и 8 други им се допаѓа ова.
  5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Грешка си баба ми од 70 години е свесна а не па мајка или свекрва ми. Не се сите исти има разумни и свесни луѓе.

Некој пиша дека дете од 12м и дете од 6 год не е исто и потполно се согласувам.
    Моето 20 месечно дете апсолутно нема потреба од чоколади и ред други глупости.
    Кога ке постигне возраст каде што сметам дека треба да проба ке проба ама кога на дете од мало ке му створиш навика за здрава исхрана е многу полесно.
    Многу често околу мене гледам деца на 8/9 годишна возраст каде имаат килограми кои не треба да ги имаат или мајки се жалат дека нивните бебиња/деца не јадат ништо ама јадат киндер.
    Тие се деца и нормално дека ке сакаат да пробат ама вие поставувате граница.
    @forumce да кажувам затоа шо тоа дете ке посегне и по многу други работи не соодветни за негова возраст и само затоа шо сум на гости треба да дозволам да земе.

На cresa-jagoda, Abc07, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.109
    Aма твоето е година и пол, не разбира толку и полесно можеш да го командаш. Не е исто со дете од 5,6 години.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Soncka :)

Soncka :) Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    470
    Ти жено ОСЕТ ИМАШ? Не за свекрва ти, за детето прашувам??? (facepalm)

На oblace1, cresa-jagoda, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    ама не е фората да го командаш детето.Таман раб ако ги растам под тој притисок.Не само за храна општо за се.

Финтата е да преку примери,муабет и воспитување се воспостават тие здрави навики.Затоа сме родители.Да укажеме што е добро а што не .

Сакаш верувај сакаш не ама ќерка ми е 7 години и никогаш нема пробано паштета,мајонез и маргарин.Не оти е тепана да не јаде.Туку е учена дека таа храна не е најдобар избор за неа.И никогаш немала желба да побара ете.

А ако оставам дете некој да ми чува тоа значи дека имам доверба во таа особа и истата не треба да биде злоупотребена.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Cka и 14 други им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.109
    Ама дете од година и пол разбира ли што е здраво, а што не? Еве ќе се посегне по ресана, од кај тоа знае дали е штетно. Со тек на време како расте така и ќе разбира и ќе го учеш што треба, а што не да јаде. И јас на мојава не сум ѝ дадела маргарин дома, ама ете ваљда во градинка јадат и понекогаш ми бара. Нормално дека не ѝ давам пошто немам дома.
    Значи проблем е кога главниот оброк ќе се замене со блачко, чипс и такви работи. А кога еднаш во 2 недели изеде ресана или смоки на гости, јас не гледам проблем во тоа.
    Еднаш на еден семеен ручек, пред да седнеме да јадеме јатрвица на нејзиното дете од 8м му извади стоби флипс да јаде, ја понуди и мојата и таа нормално се пружи да земе. Изреагирав дека смоки не се јадат за ручек, при скара, печени компири и салати, да јаде смоки нема шанси. Си седна дете и си јадеше салати и печени компири. Ако не беше време за ручек, ќе и дозволев и повеќе да си земе. Дома не се сеќавам кога последен пат ми побарала смоки, имам едни стојат 2 месеци. Чоколатце знае да си побара. Ако е јадена давам

На Martka, princess5, Осе и 4 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    :D Ме изнасмеа :) Брокула на путер кај баба :D

На oblace1, Martka, andrejko82 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Тоа и го пишав дека не е исто но пак ке навратам навики де ствараат од мали нозе.

На Meckicja и forumce им се допаѓа ова.
  12. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Da be jas se pridrzuvam do zdravite naviki samo da ima nekoj da me prijavi za orden da dobijam. Kakvi se ne gluposti ke napisete.
    Spomnaa i drugi clenki deka i samite kako deca i imaat spomeni so babi ama se izrasnati so ovosje i zelencuk a ne so slatki i smoki. Ama koj svati svati.
    I jas imam najubavi spomeni od vremeto poinato kaj baba mi vo selo od slabokrvno dete do dete so super krvna slika i se poradi zdraviot nacin na zivot sto go imase porano.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    стварно мислам дека не знаете да читате. Баба и дедо ли растат деца??? Растат мајка и татко и тие ствараат навики. Как баба и дедо се оди на гости. Гости, ко гости. Ги служиш со брокула на путер. #божемесачувај

имате очекувања од баби и дедовци затоа што сметате дека деца ќе растат со нив.

На oblace1, BabyT*, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Vo slucajot neznam koj ne cita ili nesaka da cita. Dete si rastam sama a poradi situacija so korona nema videno ni baba ni dedo godina ipol a koga ide red da gi vide se pocituva negoviot nacin na ishrana. I ne nemam nikakvi ocekuvanja zatoa sto sama si go gledam.
    I sto se odnesuva do gosti i samite se svesni sto e podobro da ponudat na dete.

На Inana123 и haruki им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    па ако знаат, што се напна?

На Tanjamm, baby-star и eli25 им се допаѓа ова.
  16. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ti se napna draga kako e vo red da se ponudi dete prvo cokolado pred ovosje neznam dali uspea da gi procitas prethodnite komentari poveketo majki nemàat problem so toa doklku deteto e veke jadeno a se podrazbira da ne e postojano samo blago nudenje.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    па јас што зборам? Дете дома јаде и такво го носам на гости. На гости што има, тоа. Ти очекуваш брокула да има на маса на гости кога одиш.

На oblace1, mal.ecka, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.148
    Допаѓања:
    137.213
    Женски ај да нема бришење вратете се назаад на темата. За правилна исхрана кај децата има соодветни теми. Таму може да се докажувате, оваа тема нек си биде за поплаки од свекрвите :)

На cresa-jagoda, princess5, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe jas go cuvam deteto sega e so mene ne odam na rab babata e so sokrsena noga vo gips mene me ceka operacija I si go gledam deteto veke jas ne babata babata go pocuva malku toj den dodeka jas trckav po bolnici posto me ceka operacija

20. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    4.920
    Муабетот забегува. Знаеме сите што е здраво. Не дека треба да се чукаме во гради оти децата ни јаделе ова, а не она. Моето беше јадач. И манџи јадеше и се што ќе му се дадеше. Ама сега е нејадач последниот месец. Причина? Бабичка му дава смоки и чоколади. И крекери и грицки. И не е дека ја терам посебно да му готви. Кога имам време и симнувам 2 оброка, и симнувам кисело млеко, јајце да свари, ориз, манџа прави и таа. Ама не, не му дава тоа, му дава стрвулинки. Кога почнавме со цврста храна се расправав зошто му воведуваше намирници без мое знаење, го имаше нахрането грав на 6 месеци и го скинаа грчеви, ама не можеше човек со неа да се разбере, сум го настинала од шетање, не било од гравот. Наместо АД дознав дека му давала тетрапак млеко, заборавила АД како да направи. Тогаш ја пресеков целосно, не дадов отказ, ама не и правев веќе кеиф да се фали дека го чува малиот туку почнав да го носам еден ден кај сестра ми, еден ден кај баба ми на чување. Баба ми на 70+ по три пати се јавуваше да праша како се прави АД и дали смее да даде одредена храна.И баба ми ден денес знае да спомне дека ништо нема да му биде ако касне малку од нешто, ама кога ќе и речам дека подобро не, ме слуша. Баба ми е со осмо одделение, а свекрва ми магистар. По некоја логика свекрва ми која е помлада треба подобро да се сеќава и да знае некои работи, ама се прави глупа и за инает тера по свое. Затоа сега го чува само кога немам каде да го носам. И пред тоа јас можев да го оставам на чување на сестра ми или баба ми, ама ајде она во куќата ми била, не личело, маж ми стенкаше. Сега веќе не ебам жива сила. Од страна буцка за многу работи, се буни затоа што набрзо малиот ќе оди на градинка, а да го чува не може, и она работи и друго внуче ќе има. Овие 3 дена како лута да ми е, се симнувам да го оставам на 10-15 мин за да запеглам облека, не можела ишијас ја фатил. Супер, не мора, не ни сакам да и го носам, ама нека замолчи бре, му полни глава на мм за да не го пратиме на градинка, а она не е ни слободна ниту може да го чува додека сум на работа. Изгледа целта и е да се расправаме со мм и да останам без работа.

На cresa-jagoda, Bicka77, edna_malecka и 8 други им се допаѓа ова.