А да и влезеш ти кај неа во соба и земи преуреди се, спакувај некои алишта нејзини во кеси, извади завесата, па ако добиеш прашање, објасни и како ти кај мене така јас кај тебе. Можеби ама можеби ќе и текне малце да не пика нос сегде.
Таа земала во твоја спална да се понаша ко нејзина да е, вие ќе се се устручавате како да и кажете за да не се навреди. Боже пази дека ќе и се замарам. Кој се лути нека му стои. Па уште и ќутите. Ништо чудно утреден кога ќе се вратиш од работа да ја најдеш испружена кај тебе. Преќути си и тогаш.
А, сопругот што вика за сето ова? Што не седне тој да разговара, ако ти е страв дека ќе ти се налути...
Мојата свекрва си беше (почината е) многу љубител на мојата спална соба..моите пред свадба уште ми ја купија и се си средив по мое, и кога ќе се растегнеше на кревет онака да го проба душекот а јас незнаев како да изреагирам и се ми викаше јас на ќерка ми поубава ќе и купам бојава на плакариве не ми се допаѓа (а ќерка и мажена веќе 5 години) па еднаш ја прашав дали сеуште размислува за боја и се сепна малку па ко од пушка ааа тоа сватовите мрзливи еден ламинат не ставија како спаланата да се крши...е така се тапосуваше пред да се роди синко..после веќе не смееше јас станав полоша... По некоја година имаше свадба во поблиско семејтво , прва братучетка на маж, и имаше гости од Србија и она како добра најдобра вика гости на спиење и нели нема кај да ги стави и ми вика, па да ги легнеме на спалната нема каде срамота е на стариве кревети...кога и писнав е од тогаш не влезе веќе...така да свекрвици мили такви се, љубопитни...
Немам свекрва и не сум компетентна да зборувам, ама ова што го читам е навистина измачување. Толку многу се придава важност на бракот во нашава средина, а толку малку има среќни бракови. Доказ за тоа ти е темава. Снаи и свекрви се натпреваруваат во кодошење, неодговорност, навредување, некултура. Од она што сум го видела во моја близина, сакаат да командуваат и едните и другите, и не се во право ни едните ни другите. Нема никаква почит. Свекрвата ако скрпила две соби, не е газда од нечиј живот. А снаата што ни тоа не го створила, нема потреба да глуми лудило. Нашиов народ не знае да живее спокојно, ќе створи проблем и таму кај што го нема.
А ти од кај знаеш која снаа односно свекрва колку створила? Јас многу повеќе имам створено од свекрва ми за пола од нејзиниот живот. И? Кој има право да се меша во туѓ простор без разлика дали го дал или некој сам го створил? Јас ставив соларно за цела куќа (и нејзините два спрата и еден мој) и шо треба сега да и гасам вода пошо е мое и она не створила колку мене?
Нешто што најмногу мразам влегување во спална соба и претурање. Мојата еднаш не бев дома неколку дена земала чистела, под кревет зад кревет.. После ние се преселивме ама сега во мк пак сме заедно и погодете пак иста приказна, се влегува во соба без да се чукне и тоа не само свекрва и свекор и братучетка помлада е мајка и. Гледам ми се исправа во соба а јас разголена целата со бебче дека спиеше. Чуден народ.. Инаку немав читано одамна и гледав пишевте за свекрви што давале не здрава храна. Јас немам проблем со свекрва разбрана личност е во тој поглед за бебе, што да и се каже прави. Ама што имам еден свекор луѓе свекрва на квадрат. Пред некој ден на бебе од 4 месеци даваше шербет и тоа со вилушка што јадел тој(јас МОЈА никогаш нема да давам). Јас и мијам и чистам се специјално за бебе тој со негова вилушка. Значи ми се крена косава. Не му викам што правиш бе му ја земав од раце му викам бебе нема пробано храна што е за неа а не шеќер на 4 месеци. До сега немаше направено ама откога го видов ова никогаш нема да го оставам со нив само без да го гледам. Да додадам дека не му имаше дадено ама ако не скокнев и не му го земав сигурно ќе и го ставеше во уста.
Што се притресуваш. Не прочитав ти што си пишала погоре, не знам. Општо зборувам. Со овој стандард се знае колку може да се створи, ама нема потреба за поделби и натпревар меѓу снаа и свекрва. Да створиле нема да живеат заедно, нели? Значи не створиле. Сум видела многу лоши примери. Свекрва ја замолува снаата да и направи кафе, таа и прави и потоа лом ја прави оти и наредила. А истата снаа чека оброци од свекрвата, леб, со леб, да и плати сметки. Обична смрдла, што да кажам за таква снаа. Друга ситуација. За празник роднина си ја вика мајка му на вечера, затоа што е сама, вдовица. По вечерата жената се кара со него, за ова, се тепаат и си оди кај мајка и. Потоа свекрвата се чувствува виновна што ја прифатила поканата да оди на вечера. Истата снаа не се буни кога свекрвата им дава по 1.000 денари за да го истуркаат месецот, а жената има мала пензија. Што да кажам, само интерес си гледаат. Мајките па претеруваат кога на синовите им се мешаат за избор на девојка, жена.
Абе не сакам да зборам многу ајде уште ова и да ме нема од тука. И гола да ме виде не ќе има срам. Мојата со отворена врата скроз кај неа во соба си менуваше прслуче, а син и во другата соба беше. Кога поминав ја видов гола и викам извини не знаев дека се преслекуваш. Се изнасмеа жена и пак истото, два пати ја имам фатено така..
Комшика моја по гаќи се шета низ дома до тогаш 19 годишен син и пред мене. И тоа за неа ОК. А јас доле глава незгодно, незнам кај да се свртам.
Не знам што е позади психата, зошто ги привлекува собата на снаата? Замисли јас бев Мк три недели и кој знае каде ми има претурано, добро па имам сеф и некои работи си ги ставив таму, со код е и не може да отвори.
Јас сум сакана снаа. Не дозволуваат влакно да ми фали. Од почит, до правење кеиф, подароци, се како треба. И ти не си поарна штом мислиш дека сите свекрви се злобни. Си има такви жени. И свекрва ми сака да ни се најде за се. Се одделивме ама пак сака да ни сработи нешто. Се понуди од одмор алиштата да ни ги испере да не сме се замарале ние. Ни готви ручек секој ден, слободна е па кај готви за нив и за нас готви (а некогаш и прави различни ручеци ако ни не јадеме нешто) а ние дете да сме гледале.
Абе супер за тебе што ти се погодила свекрвата баш ми е мило си имаш мирен живот. Ама од сите тука на форумот единствена си или една од ретките,што не се жали на свекрвата, ајде сега ти види ја разликата колку подобри свекрви има од полоши.
Околу мене имам уште неколку жени со супер свекрви. Не дека ја не можам да и најдам маана на свекрва ми или она на мене како нејзина снаа, и маж ми си има маани и мајка ми. Некогаш е лошо а некогаш се преувеличува. Оние што се сами си немаат мака, а кога живееш во заедница ке се прилагодиш. Ако не си за живот со свекрва нема ни да прифатиш а после се да ти смета.
Еве и јас да се пријавам до сега со добра свекрва. Има маани , ама и јас ги имам. Знае дека несакам никој да ми се качува на спрат кога не сум дома( она и самата вика што има да се качувам кога не сте дома). Може дека од сам старт сум ставила некоја граница за некои работи и океј си е. Од девер ми девојчето е малце радознало и сака се да фати и чепне, ама и на неа и објаснив и на свекрва и кажав кога доагааат да не ми се качуваат горе. Кога собирала алишта кај неа здиплени стојат и ќе ми каже еве здиплени се стај си кај тебе ( ова кога бевме период од 1 месец заедно), никад не влегле во соба пред да слушнат да слободно влези. Готви за сите, свекор ми вика само вие бидете здрави, живи и да работите а бабичка за сите ќе готви.
Знам дека има неразбрани свекрви ама да пробаш прво со убо да и кажиш. А за овие советите да остајш секси играчки и таквимити работи (читам често се советува) незнам шо да речам демек свекрвата ќе се запрепасти аман бе. Еве јас уште малку ќе бидам свекрва шо се вели а од кога имам вибратор ее и то мажотми ми го купи.