Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Е ова боли!
    Кога се третирани различно, ептен грдо изгледа.
    А стално има едно 'повластено' дете во фамилијата и секогаш на тоа му е 'тешко'.

На Skorpija25, Ivan4e04, Watermelon96 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Па искрено за моето ми е ептен криво

Еве чисто да доловам ситуација
    Иде свеки во ваикики и доаѓа кај нас носи маичка од 149 ден за моето, во кеса што не ја отвара за другиот комплет од 699 ден
    Епа многуу ми е криво и неможе да доаѓа и филмови да прави така?

На Skorpija25, Hortenzija, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Јас потполно ја разбирам ради тоа што им дале пари, а после им се мешале и плус неоправдано ги обвинувале дека ги потрошиле, кога си дал од срце дадено е не се замараш кој што ќе прави или направил со подареното.
    Вакви утре ќе им се напикаат во станот и ќе им се понашаат што ни можете на наше име е, наш е.
    А за бонусот и можеле да ја продадат куќата, да се реновира викендицата ок, а у тој случај нејзините каде би живееле?:?:
    Куќата продадена, викендицата несредена за живот, ама важно од парите од продадена куќа се реновира, да не се парите од бонусот вложени да испадне работава. Сепак тие пари се пред се нејзини заработени иако таа со дозвола на маж и ги вложиле во на нејзините и нема лутиш, ете нејзините сигурно нема до крај на живот да се заблагодаруваат за тоа како овие што исто ќе им пререкуваат за подарените пари. Убаво пишала на крај во свое вложува, пак викендицата неа ќе и припадне.
    Очигледно е дека во семејството на маж и има многу проблематични (недоверба од свекрвата за парите) и имотно неразрешени ситуации (ќерката со детето живее кај стариве зошто нема услови со сопругот кај неговите, ако добро прочитав и разбрав:?:) така да станот кој ќе го добие и зошто и како е купен е најмал проблем.

На Anyshka, Skorpija25, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Мене ми е во ист двор па нема да мрднам.
    Мислам кај многу е вака па и кај мм.
    Само што не сакам да изнесувам детали али само ќе кажам, како мајка може да си повреди дете ради снаа никој не може. Ама зетот е ко мед секогаш :)

На Anyshka, Skorpija25, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Стан со бонусот не можев да уплатам. Тој беше доволен за да се направат основни работи во викендица. Одлуката за што со тие пари беше заедничка. Маж ми беше тој што кажа прво да се оспособи викендица па да се продава куќа. Не сакаше да ги тераме моите да идат под кирија.

А свекорот беше тој што направи огромна драма 5ти месец од моја трудноќа и реши да ми лупа низ стан затоа што беше убеден дека сме дале од парите што они ни ги дале на нас. Тие пари не биле за тоа, биле за стан. А и свекор ми беше тој што дојде да ме види 3ти ден сама дома со бебе, со мастит и температура 39 и да ме убедува да му кажам на сопругот да купиме 45 квадрати на поткровје оти имало можност за доградба.

За станов, како што кажав, ќе си одлучи мм што со него. Јас само знам дека од под кирија не излагам за да живеам таму.

И да, не ни одговара. Планирам цела сила да ја насочам во одгледување бебе, идење на работа и домување во станот што ние го сакаме.

На andrejko82, Ivan4e04, elenaklasik и 7 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Тие им дале пари па ги обвиниле дека ги спичкале на глупости. Им ги вратиле па им купиле стан. И да го прифатат?

На elenaklasik, IRBBB, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.342
    Допаѓања:
    190.179
    Косми, замисли, доволно сум возрасна и сум оформила фамилија. Имам идеи и планови во каков стан сакам да живеам. Ништо не барам.
    Таков поклонет коњ, ради комшите да не зборат дека сум под кирија- ја не би. Па уште без консултација, мислиш ова е точак, па ај ќе и купам на ќерка ми да ја изненадам. Уф, не:shake:.
    Не им е станот купен за да го издаваат или продаваат, купен им е за да ,,се удомат,, јер неспособни се сами да се спастрат, им лета мозокот. Типично неприфаќање на реалноста дека нивниот син е возрасна и независна единка.

На ALISA0000, Ivan4e04, Luminary и 21 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    :hug: Напрајте како шо ви чини.
    Се додека ти, маж ти и детето/децата сте ок со некоја одлука, ничие друго мислење не е битно.
    Вклучувајќи ги и нашите овде

На Skorpija25, Milobebence, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.427
    Допаѓања:
    90.773
    @Bicka77
    За стан не бил твојот бонус,но за капар за стан под кредит бил,твои пари ,твоја одлука.
    Си вложила во викендица на твоите,а не во свој стан.
    Твоите можеле и кај вас и под кирија да поседат.Со кеш многу брзо се доградува викендица.
    Твојот сопруг сам ќе одлучи за станот,ама ти не одиш во станот.
    И ти учествуваш во одлуката, не ја префрлај на него кога ти не го сакаш тој стан.
    Како и да е,вие си знаете.
    Исто и јас.
    Но подарен стан би го прифатила,бил на 7 или 10 кат,затоа што тука има добра намера на родител.
    А откако ќе го прифатам и ќе биде на мое име, ќе правам со него што сакам.
    Од кај знаеме зошто им е купен и дека ги сметаат неспособни?:?:
    Тука едната страна ја слушаме,на снаата.
    Станот им го подариле ,може нема повеќе да се замараат со нив каде ќе се вселат.
    Ама и стариве ги разбирам,цел живот собирале пари да им купат стан.
    Кој од нас што сме родители не сака на децата да им купи стан или да им даде пари?
    Затоа и нејзините куќата ќе ја продаваат .
    Другиве толку можеле, толку купиле.
    Нека се заблагодарат на подарокот, нека го издадат и нека си плаќаат рата од кредитот за станот кој го сакаат.

На baby-star, sani99, lale22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Според она што го кажа членката, тие може да прават што сакаат со станот ако им го дадат/препишат, ама низ нос ќе им го извадат ако не живеат таму. Како парите што им ги иструбиле на глава, па ете им ги вратиле. Да не биде после да им го вратат и станот од истите причини.

На elenaklasik, MeowMeow, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    @Cosmi зошто ме изигнорира?
    Значи им дале пари да купат стан, тие чекале да соберат пари за да купат по кеиф. Родителите на мажот ги обвиниле дека ги потрошиле парите на глупости или викендицата на сватовите. Бицка к маж и отишле и вратиле се до денар.
    Свекорот и свекрвата потоа купиле стан што не им одговара да ги изненадат.
    Ни јас не би прифатила од инат така да ми направат.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    142.094
    Затоа од никој ништо не барам. Се додека ти даваат ќе ти се мешаат.

На kukla21, Skorpija25, ALISA0000 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    @Cosmi ете посоветува да го прифатат и рентаат станот, ама испуштен е да се спомне еден многу важен момент- подариле пари/ стан/ точак/ ју нејм ит/ и после пререкле, зошто вака, зошто така со парите, па и свекор и предлагал колкав и на кој кат стан да купеле, а таа била болна дента|(
    Ама и кој и да било друг ден да се понашал така не смее, подарок е, го даваш да си прави примателот што сака, а не го даваш и да се правиш сопственик на веќе туѓо, си го подарил- отуѓил на друг припаѓа тоа веќе.
    ( На свадба кај некои поблиски поклонуваш пр.машина за перење и после кај младиве идеш да видиш кај ја поставиле и пререкуваш ако не ти се допаѓа кај ја поставиле?:^) :D)
    Друго да им било на паров до парите дојдено до толку мислите ќе ги враќале парите, па сега кога им подариле стан( за кои наведоа веќе ни биле ни консултирани) ќе попуштат и ќе се прерадуваат.
    Младиве имаат и его и достоинство, според мене со право, да не било така и ете да не биле со др.можности може од старт би ќутеле на пререкувањата и би си ги вложиле парите во иднина во поголемиот и одамна планиран стан без при тоа да се врзуваат со кредит, ама финтата е што не секој може да помине од старт на такви пререкувања кои голема е веројатноста постојано да им се пласирани.

Друго мене што ми паѓа во очи за синот се даваат пари за стан, а ќерката нема решено станбено прашање и живее со нив, ако веќе вложиле во имот на синот каде се да припомогнат за ќерката, нели сите реодители се борат, трудат да помогнат на децата секој колку може и сака, овде ми делува прво да дадеме на синот, а ќерката нека се тутка со нас. Мене вака ова ми падна во очи од пишаново, а како е конкретно може @Bicka77 подобро знае. Сепак според мене фер било подеднакво да даделе пари и на синот и ќерката и да си гледале нивна работа, кој во што сака нека си ги вложи или ич нека не давале ако сакале преку парите да добиваат моќ да се мешаат во се и сешто и да имаат контрола врз др.животи освен нивните.

Последна измена: 27 јули 2021
    На Ivan4e04, elenaklasik, MeowMeow и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.427
    Допаѓања:
    90.773
    Не те изигнорирав,не те прочитав,од телефон пишувам со лош интернет во Грција.Оф сега гледам и @Idedemja ми реплицирала.Sorry. женски.

Не мораат да го земат ама нема зошто да тераат инает.
    Ете имало недоразбирање со парите,ама боже мој па луѓе сме треба да се разберат.
    Не гледам лоша намера,освен што се уплашиле стариве да не им пропаднат парите што ги стокмиле за стан.
    Значи тешко ги уштедиле.
    Мене ми е жал така.
    @Idedemja
    За се може да се има договор.Не требало стариве да инсистираат што да купат,ама па не е нешто за што се расчистуваат и завршуваат семејни врски.
    Иако се сложувам ,ако сестра му нема каде да живее требало да им дадат исто на двајцата.Тоа и мене ми падна во очи.
    А бидејќи не го прифаќаат ,треба да го дадат на сестрата.
    @Annath
    Може ама и не мора да значи ,не ја знаеме другата страна од приказната.
    Има многу слични проблеми.
    Ако е од свекор/свекрва не чини станот,многу се мешаат,ни го купиле без да прашаат.
    Ако е од мама/тато тогаш не се мешаат,а бабата и завеси им бира за дома,а станот на 10 спрат.

На lale22 и Idedemja им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.342
    Допаѓања:
    190.179
    Абе види, знам едни такви, знам како е:D
    Станот во кој не живееме не се продаде, да не сме ги спискале парите(facepalm). Сеуште не е на наше име, да не ги спискаме парите:). Ние во меѓувреме сами купуваме, продаваме, се селиме, 45 години плус минус ги имаме, ама деца сме јбг, ни лета паметот:rofl:
    Да се здрави и живи, секако за нас ќе биде еден ден.
    Имам кажано- со четири раце и две глави, способни сме сами да напраиме.

На IRBBB, Осе, Lianna Anna и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Не е поентата од кого е од свекор/свекрва или од мајка/татко еве пример од брат подарок нејзин брат или негов брат нека е, постапката е лоша.
    И да не ги врателе парите еве и сега да го прифателе станот има некои кои нема да преминат преку првични( а верувај многу веројатно и понатамошни) било какви пререкувања.
    Тоа е работава, мене не ми лични на инат, туку на заеднички промислено и одлучено однесување на сопружниците во врска со постапката и пререкувањата на постарите.
    Ова е еден приморан начин на ставање на граници кога станува збор за финансии, лични избори и одлуки како ќе се живее, каде, со кого итн.
    Старите многу погрешиле и со пререкувањето и со избразаното купување на нималку ниту повеќе стан без консултација, барем јас вака гледам на оваа ситуација.

На MeowMeow, Biljarkata, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    @Cosmi Мене никогаш не ми се допаѓало префрлање и нема да разберам. Ако даваш пари дај ги алал а не луѓе од 30 години да ги правиш деца кои не знаат да раководат со пари.
    Од целата ситуација што ја опиша членката, свекорот и свекрвата ми звучат криво.
    Им докривело што ги обвиниле и се покажало дека се грешка па купиле подарок ради реда. Да сакале навистина да подарат ке го купеле станот наместо да даваат пари за учество. А младите веќе кажале што сакаат.

На Idedemja, Bezimenka90 и Cosmi им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Многу мешании и нејасни работи :|
    А нели сте можеле со парите за станот и со бонусот да си дадете учество за кредит и да си купите стан каков ви одговара.
    Вака практично сте при пари, без пари. Парите сте ги вратиле, станот не го сакате, бонусот сте го дале на твоите, куќата ваљда ќе ја ставите или сте ја ставиле под хипотека и ќе имате кредит за плаќање наместо 20000 €, 80000€.
    Практично пак ќе зависите од некого, овојпат од твоите.

На baby-star, An-na, mssuniquee и 4 други им се допаѓа ова.
  19. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Ништо не изгледа логично пишаното од @Bicka77 и кој знае како е реалноста, како прво тој бонус чим послужил за реновирање на
    Викендица гарант е мин. 3.000е ( не сум чула за таков бонус) а платата сигурно е надпросечна така да зошто би плаќала кирии кога си во можност да плаќаш рата. Друго, вие сте млад брачен пар со мало бебе, зошто родителите твои го прифатиле бонусот? Куќата од твоите родители ако е непродадена што не живеете таму?
    Сте искомплицирале до немај каде, ви дале пари се обезбедуваш со дом, а ако немаш доволно земаш кредит, значи сите варијанти се многу подобри а вие сте ја донеле најлошата одлука.
    родителите негови до некаде се во право, ви дале да купете стан, зошто готова пара брзо се троши.
    Според мене постот е тешка измислица

На baby-star, Skorpija25, Ivan4e04 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.420
    Допаѓања:
    125.454
    Станот додека е на име на свекорот и свекрвата може да биде и на синот и на ќерката. Тука е суета во прашање. Снаава претпоставувам е единица, и нејзините се во состојба да се преселат во викендица, само за да продадат куќа и да им помогнат за стан. Тука имаш суета на зет домазет, дека ќе живее во стан купен од страна на сватовите. Не е тука ни за пари ни за стан кај свекорот и свекрвата. Туку ете ние неспособни ли сме па син ми да оди такоречи домазет во стан купен од нејзините. Јас би изиграла вака, ок за нас е, нема проблем. Ај на нотар препиши го на син ти. Кога ќе го препиши нека си стои, нека го дава под кирија како и да е. А за пререкување ич уво да не ја боли. А зашто на ќерката не и се нашле? Па ете кај нив живеат де. Заедница. Она кај мама, зет домазет ко мед. @elimkd се согласувам до некаде. И не застана светот луѓе и станови купуваа и се за време на корона. Мислам немаме војна.

На baby-star, VDT2906, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.