Остави што вели, кога ќе се породиш ќе се справуваш со неа, а верувај кога ќе се породиш најмалку на неа ќе мислиш. Со сопругот разговарај што ти смета, а таа што сака нека си зборува. Не си троши нерви на небитни ствари. Ти следува најубав период со бебенце.
Она си се договорила со нив, а не вие со нив, зошто да мора вие да бидете таму кога не ве прашала вас дали имате нешто договорено тогаш би си ја вршеле вашата работа. И на мм неговите истото го правеа ама ние не седевме со нив кога ќе дојдоа гости зошто они се имаа договарано со нив, а не со нас нека си ги нагостат убаво и нека си и пречекаат.
Истото прашање ми го постави и маж ми и многу ми помогна. Тешко ми беше да го почнам јас муабетот само затоа што се негови родители. Се што имав за неговите му кажав. Му кажав и дека се што можат да добијат од мене е едно кафе во месецот. Што направил, што кажал не ме интересира искрено. Тој може да си оди кај нив кога сака и колку сака ама знае дека ако еднаш слушнам од негова уста кој рекол што рекол, ќе биде крај. Да ја спореди мајка ми со мајка му, да ми кажува закони пред моите и неговите, па тек тоа ќе биде скандал. Не заборавајте, како ќе се поставите, така ќе ве третираат. Јас на твое место, утре сум кај мајка ми, да види свекрвица дека кај мене не може да диригира
Bas e taka. Jas si ostanav uste 2 saati tie eden po eden si otidoa. Posle mazot mi ja svrti topkata valjda se preslusa.Znam deka tamu ti e preubavo zatoa odis bla bla.Nemav sila da se raspravam ama od utre ke mu kazam nego so ubavo ama se sto treba
Јас имам доба свекрва а и свекорот, со него нишо проблеми неам, заедно сме си има нејзин дел но се е со нас. Она готве, садеви фул, ке измиам после 3 саата пак ко слава да имало. 5 денари нема дадено а 500 евра плата зема.земи ручек прави ке рече ее па има од вчера..алоо..Се се жале преморена, мм ја жали. Кога ке му кажам, ке рече има ли проблем одма ке и кажам. Се силе. Ама ако и каже ке се скарам со неа па ке ме мразе. Само она мисле дека се шо прави мене ми одговара, дека си молчам. Ми скисна се. Не ми се допаѓа бракот воопшто. Ми доаѓа да си одам..Озгора на се, сакаме бебе, јас секоа вечер тажна легнувам, не оти сме се скарале туку оти ми смета шо не сме сами. Мм е заостанат у времето малце.
@Jana06 дел посебен, тие дневна со кујна, ние дневна со кујна, спална, само има врата на ходникот, фактички продолжувано е.. Но се е тука..
Глесам дека си пишала дека пробувате за дете, а си разочарана од брак. Зошто брзаш со дете, сепак, ако сакаш да го напуштиш бракот, детето многу ќе ги отежни работите. Или се надеваш дека ќе се сменат работите?
Сакам да се сменат, и убаво ми е со него, ама само кога сме сами, јас немам осетено брак година и пол сме, пред тоа 9 години у врска, се ми е супер, освен шо не сме сами, немам мир, гасат ламби, перална само на ефтина Мора, гости коа им идат кај нас у дневна седат, се нервира и мм, ама ако им каже нешо одма се луте таа плаче.. Уф
Па треба маж ти да си збори да не ви се мешаат или да се постават некои граници. Ако сега ти е тешко, со дете е уште потешко ќе те спобудали. Опција за селење нема?
Нема опција, ако збори он ке се скараме ке ме замразат ептен и знам декс ке ми прсе проблеми дека мм можиш мн лесно дс го убедиш у нешто и она го користе тоа
Немаш мир. Ти треба да седнеш и да се договориш пред се сама со себе. Еве, гледаш каков ти е животот и дали ти прија, да се сменат работите не очекувај реално. Он е така пораснат, дека треба да биде со нив додека умрат и тоа е тоа. Од тебе зависи дали и ти ќе живееш во таа комбинација или не
А ако он разговара по негова волја што мислиш кој ќе биде крив во нивните очи? Пак ти, синот никако не може да биде крив. Знам по мене, маж ми не чекал јас да му речам за да изреагира, па пак јас бев таа што го манипулира. Ако тој ги стави на место, таа никакви проблеми не може да ти направи. Знам колку е тешка целата ситуација ама реши го тоа пред да имаш дете. Плус со тек на време се менуваат работите, јас сега на пример имам доста повеќе муабет со свекрва ми. Уште знае да ме изнервира ама веќе не ми е непријатно да и кажам. А и таа виде дека не може да ми се меша како што сакаше зашто едноставно не може. Не може да го преживее темпото кое јас го живеам со малиот, со обврските и се повлече. Сега јас ја барам за помош, а таа избегнува. Да нагласам, јас не живеам со нив и затоа ми е полесно ама им се тупнувам на спиење кога ми требаат
Не викам не, секако ке ми требаат. Ама ја сакам сама, имам муабет со неа, ама јас многу мислам се мислам, нешо дс рече јас за мене го сфаќам
Затоа границите се поставуваат на почеток, не требало да дозволите да ви се меша во кујна. Крај краева, кажи и дај да поделиме пари да земеме една машина за садови, раце ми паднаа од миење. Кажи си што ти смета. Не мора директно кон неа ама најди начин. Свикај по маж ти зашто не мие, зашто не помага, легни си пред тв пушти си нешто по твое и игнорирај ја. Ако има малку осет ќе и текне дека смета.
Еднаш баба ми ми рече кога ќе станеш свекрва ке разбереш што е снаа и свекрва. После 25 год можеби ќе разберам, а засега свекрва е мајка на мојот маж, а не на мене.
Коа ни доаѓаат нас гости, таа со нас.. Не знам дајте ми ум нешто, шо да направам, освен да зборам со него, оти не сакам со него проблеми. Да и одам на инат нешо или нешо да правам шо ке и текне.