@MilaSs12 Ти се фалиш дека ти готват и дете ти чуваат. А кога некој се пожали дека му треба помош а не ја добил одма неспособни. И засрами се од каде виде дека јас имам болка? Сами си чуваме деца без никаква помош и ручек готов. Сум го носела малиот кога ќе сме се погоделе иста смена. Знаеш како сум чувала дете? Еден влези друг излези. И не неми е болка наши си се децата ние си ги чуваме. Болка е ако не сум способна и да чекам ручек од возрасна жена. Она си има нејзин живот а не ручек да ми носи
@MilaSs12 добро ти си дорасната и и за бебе и за однос свекрва-снајка. Среќа па ти се погодила и немаш што да кукаш тука, ама глупаво е на секоја снајка која има проблем околу свекрвата одма да ја напаѓаш, затоа што мислиш дека секому му цветаат ружи дома како на тебе со свекрвати, сум го приметила тоа кај тебе.
Абе тебе ќе те праша дали да се лути и воопшто како да се осеќа. Дома си и. Ај прибери се на што личи тој израз не си дорасната. И мислам дека не си компетентна ти да кажуваш за нечија спремност за родител кога уназад страници се пишуваа за тебе дека ти готвеле итн. Не дека гледам нешто лошо во тоа ама во тој случај ти не си спремна а за друг збориш. Јас сум во странство сама со маж ми и мало дете и се правам сама, буквално никој нема кој да ми се најде за било што ама супер би било да имаше.
Еве ја сум неспремен родител што прееска се затворив во вц и си поплачев од замор. Ми откажа левата рака а бебе вади заби и сака се во раце. Да беа во можност мајка ми или свекрва ми да ми го земат макар на 1 саат, радо би. И ја сум душа и мене ме боли нешто некогаш. Тоа не значи дека сум неспремен родител. Многу лесно се расфрлате со дијагнози. Сит не верува гладен. Некои што цело време свекрвите им се на готовс, солат памет како свекрвите немаат обврска. И тој што бара помош е неспремен родител. Си е..ло Мамата све.
Интересно! Тој што добива помош, што не видел мака е прв да осуди! Во таа ситуација конкретна сметам дека свекрвата можела да се најде за саат два, ама јас лично би прашала дали може, дали ќе биде проблем и сл. Значи од почит кон туѓото време, би прашала и би замолила, или уште поконкретно, за свекрва би му рекла на сопругот да ја праша, или да разговара затоа што му е мајка. Тоа е тоа.
Овде се збори дека членката се налутила на свекрвата што не се понудила сама да го причува внукот за да снаата полага. Маж и излегол од работа и за викенд дополнил часови. Свекрвата лоша што не се понудила. Не ја ни прашале. Ве бива за извртување за муабети. Реков дека е недораснато да очекуваш дека свекрва ке ти чува дете кога ке имаш потреба. Значи мора да го чува. Нема сака не сака. Баба е и мора. Како може да не ви е болка кога во секоја прилика се збори затоа што свекрва ми ми прави ручек. Наназад ме направивте неспособна мрзлива и што уште не. Абе и за да одмориш е убаво да ти го причуваат. Никој не кажа дека помош е вишок. Стојам на тоа дека ке чуваат ако сакаат. Ама подобро кога ке размислам јас сум неспремна затоа што свекрва ми прави ручек а јас чувам дете, а тоа што вие мислите дека свекрва мора да чува дете кога ке треба, битно ручек сами правите е супер. Двојни стандарди или? Добар дел од проблемите ке се реши со муабет. Или ако мажот разговара со неговите и застане на страна на жената. Излегува дека јас треба да не кажам ништо затоа што некои си имаат проблеми неповрзани со мое мислење? Пак ке кажам. Испаѓа јас не сум спободна што ми готви друг, ама да очекуваш свекрва по секоја цена да чува дете, при опција маж да излезе од работа, е супер. Логика: мене ми готват ручек и сум неспособна. @BabyD0ll не работи, свекрвата готви за сите, работи, не сакала да го причува внукот и е лоша свекрва? Алал да ви е.
Ако че мо искрено. Мене понормално ми е да очекувам од свекрва ми да ни излезе во пресрет во некоја чкрипи ситуација, отколку да ми готви секој ден. И ич не ми е криво што ти готват, не ми брцаат во џебов. Само си прајме муабет.
Ама и на членкава и готви свекрвата. И плус работи. Разбираш? Мене во секое мислење ми е нагласено дека ми готват. И дете ми чуваат. Ама ако некоја се пожали и јас кажам дека баба меѓа обврска, тогаш јас бла бла бла. Таа само детето го чува, чисти и пегла. Плус не испуштила ништо, маж и излегол и од работа и готово.
Тие живеат во заедница и МОРА да се поделени обврските околу домот. Кај тебе никој не е должен да ти принесува од друга куќа. Сама живееш, сама ќе се опслужуваш. И како тоа свекрва и готви, а таа САМО чисти, пегла и дете чува? Што друго да прави, на трепки да виси?
Само чисти, пегла и дете чува? Малку е тоа? Па ај да прави се, а свекрва и некоа оди на работа и со извинение нека ја прчи. Ако си оди на работа за себе си работи, што и е дужна снаа и да ја ланча за тоа?
@MilaSs12 кај мене само готви кога е прва смена, кога е втора смена јас готвам за сите, чистам, перам, пеглам, намирници, се со дете. Додека ти можеш да чистиш рат кога ти го чуваат, јас морам да се справувам со бебче во меѓувреме да вршам куќни обврски.
@MilaSs12 ти прва почна со етикети лепење на неспремни родители. Затоа те нападнаа повеќето. Ти користиш такви услуги а за други велиш неспремни. Нема никој болка за тоа.
Оваа е спремна и способна затоа што има помош од свеки секој божји ден.. Ние еднаш ќе побараме да го причуваат затоа што имаме битна обврска на сат два и одма неспособни сме. Ете бе способна бев се снајдов маж ми го причува. Нека и стои на свекрва ми.
Многу се оптеретувате со глупости. Големи јајца ако друг ви помогне на некаков начин, било да е со причувување дете, било да е со оброк, било да е со едно поминување со правосмукалка. А што ако не ти се готви бе? Уууу готово, недомаќинка си ако си купуваш готова храна. На tombstone ќе ви го напишат тоа гарант. Додека си на работа како и да е некој ќе ти го чува и подучува детето, било да е твојата мајка/татко, било да е свекрва/свекор, друга роднина, комшика, другарка, платена дадилка, платена градинка... битно да ви се здрави и среќни дечињата. Ако му посветуваш доволно внимание, му покажуваш доволно љубов, делите разни активности, и притоа се мачиш да му обезбедиш кров над глава, храна, облека, играчки... не вреди да си тупиш глава за остали ситници. На кој како му се сака и како му се може. Да имам доволно пари ќе се залетам само да готвам, чистам, перам, средувам... абе како да не. Гарант Бијонсе сама си ја чисти прашината и прави мусака за ручек.
@MilaSs12 тебе никој не ти рече дека си неспособна што свекрва ти ти носи ручек и чува дете се до моментот кога ти ги нарече неспремни мајките што бараат помош за чување на детето на еден саат. Тие двојни стандарди ти ги наметнуваш
Само ти си најсјајна. Браво за тебе навистина. Ние немајкиве што имаме навистина потреба некогаш да ни го причуваат детето сме за плукање. Ама сепак си мислам дека тебе никој не сака да ти помогне, па затоа контра пишуваш.
Значи неспремни се однесува на делот дека некои од вас се убедени дека свекрва по секоја цена треба да чува внук кога им треба на младите. Очекуваш дека друг ке го чува детето. Очекувањето е проблем. Кој тоа вели дека сама ке се опслужувам? Ти? Никој не е должен ама ете ми носат. И сега како е тоа поврзано со членката? Свекрвата работи, таа не. Добар дел од вас работат и плус обврски дома и околу дете. Не е малку ама жени се сами прават. Тие имаат поделени обврски. Чистам и кога си е синко дома, или ми помага или гледа како чистам. Ауу да не враќам назад какви се навреди ми имаат уптено за тоа што свекрва ми ми готви а не живееме заедно. Нели не сте побарале? Си кажала дека имаш обврски и си очекувала таа да каже дај ке го чувам. Си нашла затоа што сте вие родители. Зошто да де лутиш на свекрва? Наврати се наназад кога кажав дека ми готви свекрва ми и тогаш кажи прва навредувам. Прочитај ја првата реченица да ти се доразјасни.
Сега и детето од две години и помага дома да чисти Ееее, Мила си ја нареди, вие молете се по свекрви за да ви го причуваат детето на саат, два Јас мојава здравје, на две год на пазар ќе ја праќам штом таква е работата, ми олесна барем
Ако прочиташ малку за психички развој на децата на таа возраст ке ти е јасно што тоа значи и како изгледа.