Е па маж ми не ја праша пошо така функционираат, знае дека ако сака да помогне се нуди сама, САМА СЕ НУДИ. Му кажав дека и кажав дека имам полагање, праша која смена е и после го прашав кај ќе го иставаме детето рече јас ќе излезам од работа. Знае и тој дека може жена да менува смени.
Јас не пробувам ништо. Само сметам дека си правиш главоболки а ги немаш. Да се опуштиш многу поубаво ке ти е, ти гарантирам. Ако добро паметам, ти се налути затоа што сверква ти ти испрала постелнина. Потоа излезе дека ти се меша секаде и со задна намера е. Јас поаѓам од себе дека мене не ми е проблем друг да ми помага. Ама јас го оставам и за да испијам кафе на раат. Одат само маж ми и синко. И братучетка ми го зема кај неа за да се поигра а јас дома седам. Има жени кои во градинка ги праќаат за да одморат а децата да се социјализираат. Не е лошо тоа. Сите сме луѓе и сакаме одмор. Инаку не одам, од дома работам.
Абе ти терај како што сакаш. Пиј кафе лакирај нокти седи на телефон. Тебе те служат ти перат ти куваат дете ти чуваат. Ти се погодило што да ти кажам.
Леле леле леле, не ја ни дочитав темава последна до крај и веднаш се пронајдов и мораммм да пишам. Инаку според мене баба како баба треба да сака да си го причува внучето, бидејќи така се конектира со него и нема да има после плачки. Мм оди на терени по 10-15 дена и во тој период сум сама со 4м бебенце. Притоа имам проблеми со кичма и фатен нерв во левата нога. Мајка ми штом завршува со работа некогаш не си ни оди дома доаѓа и помага. Доволно е да не мораш млеко да подготвуваш со детето во раце, да отидеш во вц на раат, без да се чувствуваш како да си на маратон по мочање. Свекрвата моја драга 1месец откако се породив си најде работа, а не работеше скоро 2 години претходно. Сачувај Боже ако очекував да не се запосли ради тоа што јас имам дете, но работи до 2 ипол преку неделата кога е прва смена, а втора смена од 2ч па натаму. Кога е мм дома не очекувам никаква помош, рамноправни сме, си помагаме, но кога не е дома еднаш бе да не се јави да праша прво за детето, да те праша да не треба нешто. Не се јавува воопшто, затоа што се плаши дека ќе и речам да го причува бебушот за да можам да подрасчистам дома или да завршам нешто др. обврска И не зборувам за секој ден, преку ден два.. Колку е мајка ми баба, толку е и она. Прво внуче им е луѓе. Не можам да сфатам некои работи. Сестра ми, мајка ми, татко ми трчаат за да помогнат, да си поиграат, од неговата страна не бре брате. Си доаѓа мм од терен и го бараат бебето да се однесе кај нив да го видат, снаата кој ја врти. И кога ги виде се искорна од плачење и ми викаат не знаеме што е работата... Не знаете?! Па не ве знае брее алоо. Ама јас пошо веќе ми пука филм поштено утре планирам да си ги подберам, не за друго, не очекувам ништо да се смени, туку не можам веќе да си ја трујам душава. Почнувам на мм да му префрлам и тоа не е убаво, го ставам меѓу два огна. Е сега бидејќи не ми треба дрвен адвокат да ги брани моите интереси, има да си ги подберам така предновогодишно мх мх мх Ама више мој мој па преку мој
Пази да не постигнеш контра-ефект така. Можеби е подобро да го оставиш сопругот да зборува со нив дека може да ти помагаат кога он е на терен. Без да се кара. На долга стаза не е воопшто корисно да ги оправаме свекрвите. Нека праат што ќе праат, и онака сите се буквално исти меѓу себе, ги читаме и на темава, лудо е. Плус непроменливи. Ако можеме нешто да добиеме низ годините, супер, тек тук да се најдат да причуваат, супер. Не заборавај дека со години ќе ти треба понекогаш да ти се најде. Дури и да не ти треба, убаво е да ја имаш како опција. Затоа, мн внимателно и политички со свекрвите.
Како сакате . Не ми беше муабетот да се правдаш ,туку да си планираат помалку зајре итн... Ама твоја работа.
Ако мислиш дека твојава ситуација е иста/слична со на другата членка, грешиш. Имаш помош, ете од мајка ти, јас колку што те разбрав бараш секојдневна помош де од мајка ти, де од неа, и твоево малце е претерување. Можеш да ги прашаш за помош, а не да ги подбереш.
Бабите ништо не треба да сакаат и да мора да прават. Едно е да ти го причува детето/бебето кога имаш потреба или кога они сакаат да го видат друго е да отчекуваш по цели денови да ти седи дома за да мочаш на раат. Која мајка шо е со бебе дома мочала на раат? Или воопшто нешто правела а да не е во трка?
Едноставно има такви баби и не споредувај ја со други. Има жени што не сакаат да чуваат внуци воопшто. Само ги гледаат на некој саат повремено и ништо од обврски не превземаат и не сакаат. Најдобро е да си прифатиш дека таков однос сакаат и да не очекуваш ништо од неа освен поклон за внучето за важни настани и повремени гости. Не е својствено за нашите краеви, ама на запад е често. Не велам дека го оправдувам тој однос ама на крајот на краиштата како си одлучиле дека им чини старите така нека си прават и последиците сами ќе си ги видат понатака. Убаво рече, внучето ги гледа како непознати од што не се присутни. Утре нема да осеќа голема близина со нив и нема да е тоа по ваша вина. Ако тоа им е помалку битно од тоа да си го зачуваат стилот на живот без обврски, тоа е нивен избор. Ниту се расправај, ниту се заканувај, нема потреба. Тебе ќе ти замерат за лутењето и ти ќе си лошата. Времето е на твоја страна мислам. Остави ги нека си се постават сами како мислат и нека сами потоа си ги научат лекциите. Предвреме да им збориш, нема да те разберат. Нека си носат одговорност за своите одлуки. Јас имам пријателка која на својата 18-годишна ќерка што уште абер нема за мажење и раѓање и вика уште од сега да не планира дека кога ќе има деца ќе и ги чува цел ден, а особено не за она да „шетка„ (синќир кога ќе станеш мајка толку од социјалниот живот). Пари и вика ќе ти дадам ако немаш доволно за бебиситерка. Пред мене и го кажа муабетов кога зборувавме на темата, и тоа со многу лош емотивен набој сето тоа беше кажано, мислиш на жуљ и згазнале. Жал ми падна за девојчево, жими се. И многу е лицемерна, зошто самата таа одеше секој втор викенд на „шеткања„ без деца, само со маж и, за да се одмори, додека децата и ги чуваше свекрвата. А децата беа желни да поминат викенд со родителите, зошто преку недела се на работа, градинка/школо. Ама ајде барем да и признаам дека на ќерка и и кажала уште со време што да очекува. Дали така и на снаата утре ќе им каже? А свекрвиве изгледа ем го мислат тоа ем јасно не го комуницираат зашто сакаат да задржат убава слика за себе во очите на другите, пред се на синот.
Фала за советите и критиките прво , но сепак кога реков ќе ги подберам не мислев да се расправам, туку најкултурно да појаснам кои се моите очекувања од неа како свекрва и баба. Моето дете кога ќе ги види плаче, зајдува, бидејќи не го гледаат доволно често, и цело време се чудат зошто плаче, префрлуваат како јас сум влечела ма своја страна а неа и свекорот ги нема живи. Не знам која членка погоре пиша демек мајка ми ми го чувала ете. Значи тоа дете е внуче и на двете страни, не може постојано мајка ми да биде таа што ќе трча, а после и двете баби биле. Не знам за членката ама да се посветува само едната баба, за мене не е во ред. И кога зборев за мочањето на раат, мислам дека не треба да се биде толку буквален. И не, не барам секојдневна помош туку во периодот кога мм е на терен преку ден два... Но јас си кажав што мислам и мислам дека сфатија што сакам да кажам, па ќе видиме. Секако не можам да им ставам нож под грло, ама доколку не се смени нивниот однос тогаш и јас имам контра аргумент. Мм не сакав да го ставам меѓу два огна, затоа најфино и се разбира без напади посочив некои работи кои ми сметаат. И то је то. Потполно се согласувам со тебе, само што премногу работи почнав да преголтувам ете ради мм ама веќе ми се створи фрустрација бидејќи мразам цинични коментари од типот,, што му е бе на детево којзнае, не знам што му правиш што вака плаче." алооо кој врв на идиотизам е тоа Што можам на 4+м бебе да правам јас. Да му преседам со инка да ги сака, да им се смее?! И ајде да речеш еве ко ти што пиша погоре и кажала искрено не очекувај и чао пријатно. Кај мене беше муабетот:,, ееее проблем ли е, ќе го чуваме и држиме и со 3 кг и со 10 кг".Еве видов се потепаа. Затоа и и кажав баш очекував повеќе од тебе на толку удирање во гради. Да не се заврти телефонот еднаш да се праша дали сме добри, детево како е, да не треба нешто.. Не знам како можат така, ама ете можело.. ШQUOTE="Cosmic Girl, post: 5933303, member: 136996"]Едноставно има такви баби и не споредувај ја со други. Има жени што не сакаат да чуваат внуци воопшто. Само ги гледаат на некој саат повремено и ништо од обврски не превземаат и не сакаат. Најдобро е да си прифатиш дека таков однос сакаат и да не очекуваш ништо од неа освен поклон за внучето за важни настани и повремени гости. Не е својствено за нашите краеви, ама на запад е често. Не велам дека го оправдувам тој однос ама на крајот на краиштата како си одлучиле дека им чини старите така нека си прават и последиците сами ќе си ги видат понатака. Убаво рече, внучето ги гледа како непознати од што не се присутни. Утре нема да осеќа голема близина со нив и нема да е тоа по ваша вина. Ако тоа им е помалку битно од тоа да си го зачуваат стилот на живот без обврски, тоа е нивен избор. Ниту се расправај, ниту се заканувај, нема потреба. Тебе ќе ти замерат за лутењето и ти ќе си лошата. Времето е на твоја страна мислам. Остави ги нека си се постават сами како мислат и нека сами потоа си ги научат лекциите. Предвреме да им збориш, нема да те разберат. Нека си носат одговорност за своите одлуки. Јас имам пријателка која на својата 18-годишна ќерка што уште абер нема за мажење и раѓање и вика уште од сега да не планира дека кога ќе има деца ќе и ги чува цел ден, а особено не за она да „шетка„ (синќир кога ќе станеш мајка толку од социјалниот живот). Пари и вика ќе ти дадам ако немаш доволно за бебиситерка. Пред мене и го кажа муабетов кога зборувавме на темата, и тоа со многу лош емотивен набој сето тоа беше кажано, мислиш на жуљ и згазнале. Жал ми падна за девојчево, жими се. И многу е лицемерна, зошто самата таа одеше секој втор викенд на „шеткања„ без деца, само со маж и, за да се одмори, додека децата и ги чуваше свекрвата. А децата беа желни да поминат викенд со родителите, зошто преку недела се на работа, градинка/школо. Ама ајде барем да и признаам дека на ќерка и и кажала уште со време што да очекува. Дали така и на снаата утре ќе им каже? А свекрвиве изгледа ем го мислат тоа ем јасно не го комуницираат зашто сакаат да задржат убава слика за себе во очите на другите, пред се на синот.[/QUOTE]
Да не ме сфатиш погрешно ама еден куп членки се жалат тука од чувањето на децата од страна на баби и дедовци (читај свекор и свекрва). Да не дојдиш после тука со други мислења "свекрвата му дава чоколадо и смоки, вака го чува онака". Ништо лично против тебе, кажувам само дека се изначитав еден куп работи тука и ако не ви е односот океј, тешко дека ќе ти го чува детето како шо сакаш ти.
Има една тетка на мм, од ќерка и децата ги чува нонстоп, 6 дена во неделата, по 8 саати. Другата баба јасно и гласно има кажано дека ќе си продолжи да оди на работа, дека несака да се пензионира, дека несака внуци да чува. Може да ги види за викенд на саат/два, или некогаш преку недела. Е сега теткава кука, другата баба и е крива шо она чувала внуци, била преморена, парите не биле богатство, внуците биле, се нервирала кога им зборела дека ги сака, а нејќела да ги чува, бла бла. Нешто слично ко ти што се жалиш. Јас во неколку нсврати и кажав дека не и е крив никој друг туку она самата. Она ако несака да чува немора. Исто и свекрва ти. Нигде не е пропишано со закон дека бабите треба еднакво да чуваат деца. Шо ви е луѓе сериозно, претерувате некогаш.
Прочитај си погоре ако сакаш.. Никој не може да стави нож под грло за да се помага, ама после не треба да се љутат што децата не ги перцепираат 2%. Плус едно е да се каже од сам старт, не рачунај на мене а не се удираат во гради и после живи ги нема, љ сакаат внуците околу нив да се вртат.. Епа нема.. Не иде така.
Ај вака, пробајте кога повеќе луѓе ви потенцираат дека не сте во право, да си размислите дека можда стварно не сте. Не мора да признаваш тука јавно, ама направи си една самокритика кон себе си. Прво Не можеш ти да и кажуваш кои се твоите очекувања ко свекрва и баба. Ко двајца возрасни луѓе, ти и маж ти се одлучувате да се земете и да родите бебе. Оечекувања од други луѓе за при помош, чување дете, чистење, не смееш да имаш. Можеш да замолиш, ама ако те одбијат, немаш никакво право да се лутиш. Во никој случај немаш право да им забрануваш да гледаат внуче пошто не ти помогнале и не ти ги исполнале очекувањата. Замисли да беше обратна ситуација - се мажиш и свекрвата доаѓа на фемина и пишува Јас на снаата ќе и кажам кои се моите очекувања, доколку не ги исполни вака ќе биде, така ќе биде. Знаеш што ќе и направевме? Ќе и скокневме сите ко мачки. Така да, направи си една интроспекција сега и спушти си ги очекувањата пошто ти се многу високи. Маж се внесува во кавги меѓу снаа и свекрва кога свекрвата преминува граници. Овде ти си таа што преминува граници срц. Детето можеш највеќе на свет да го сакаш, да си спремен душата да ја дадеш за него, па пак имаш право да си одмориш од тантруми, менување пелени, хранилки и тако даље. Секоја етапа од животот си има свои активности. На ваша возраст, деца раѓаш, ги гледаш. Ве пораснале тебе и маж ти од две кила месо. Сега на пензионерска возраст имаат право да си пијат кафе на раат, да си поиграат малку со внучето без обврска, да си гледаат турски серии, да си оговараат со комшиките, да си вадат цвеќиња и да си тераат пензионерски живот. Едно е да ти искрсне нешто ептен и да нема кој да ти подаде рака, ај па да се налутиш. Маж ти ако оди на терен и ако на долг рок не ви функционира така распоредот, не можеш сама, многу е одсутен или слично, ќе седнеш со маж ти и ќе разговараш дека не иде вака, дај да бараме друго чаре. А не да бараш со огромна самодоверба од трети луѓе да го одржуваат домаќинството заедно со тебе. Ти, маж ти и бебето сте примарно семејство. Пак ќе речам, помош се бара, јас комшика да ти сум, ќе ти го причувам бебето, ќе ти донесам ручек, боже мој, све се дешава. Ама не на начинот на кој што ти се поставуваш, како да треба редовно тие да се на дофат, ако не се, нема внуче. Мислам, се кладам дека кога решивте бебе да правите, не ги седнавте бабите на маса и не им рековте Ќе правиме бебе, дали ќе сте тука секогаш кога ќе ви се јавиме, па за сега да се осеќаш "извисена". Значи бабите треба да се прилагодат на секој договор што си го правите ти и маж ти, наместо да си го тераат својот филм во животот. Најдобронамерен совет ти давам, секогаш после многу високи очекувања, доаѓаат многу високи разочарувања.
Односот беше океј, сага почна да шкрипи.. Но секако мислам дека јас зборев, а канти дека тропаа. Така што барем тоа што имав да кажам кажав, а за начин на чување, искрено мислам дека е неблагодарно некој да ти го чува детето па одозгора и маани да се наоѓаат. Се разбира се го граница.
Со исто мислење сум како и сите тука, дека нема за што да се лутиш. Луѓето си имаат сопствен живот, вие си имате свој. И мене ми се случи со новороденче од 3 недели да сум сама дома. Мм имаше неодложна работа а мајка ми не можеше да дојди. Никогаш не и се налутив на свекрва ми зошто она не дошла. Глупости. Ако сака да го види внучето, ќе дојди на кафе и толку. Не ми е таа должна да е заменски родител или да ми стои на располагање во секое време. Ако друг пат ти кажат зошто плачи од нив, кажи им сами треба да си ја изградите врската баба/дедо со внучето. Толку. Кратко и јасно.
Ajde vaka sega bidejki mak[. tastatura me izmaci bidejki pisuvam od mob, da se objasnam kako posledno, bidejki do 2hr da pisuvam nemam namera. Koga planiravme familija so mm i ostanav bremena, najgolemiot strav mi bese faktot deka maz mi mora da patuva deka sum sama polovina mesec skoro sekoj mesec i deka za zal moram i da podrabotuvam od doma za rabota iako sum na porodilno. Koga sednavme taka vo poveke navrati site zaedno, jas potencirav poveke pati deka pocetokot ke mi bide tezok i deka sekoja mala pomosh koga ke se moze ke bide dobrodojdena. Na toa mojata svekrva bese ubedliva kade sto me teshese deka postojano ke pomaga, ke doaga barem na pocetokot dodeka vlezam vo shema so detevo i so rabotata. Se udirashe vo gradi, demek ona iscuvala svoi deca taman rabota za vnucevo.. Za zal bebushov saka da se drzi vo race, do vcera se macevme so grchevi so sto ne.. Na pocetokot barav pomosh, no so tekot na vremeto prestana da se javuva, bidejki sakashe da eskivira da i spomnam za da ja pricuva da zavrsham nekoi raboti. Koga projde nekoe vreme i so pomosh na majka mi vlegov vo shema kolku tolku, se cudar zosto deteto placelo, koga ke sakale da go drzat, zosto ne se smeelo, a kaj moite saka, se gleda od avion. Na toa sledea cinicni komentari, koi so tekot na vremeto mi dojdoa preku glava. DA imam ocekuvanja od nea, narocito ako saka da bide bliska so deteto, zatoa sto posle ne i e Stanko kriv, tuku si e samata ona. Moite ocekuvanja ne se pregolemi, tuku ednostavno da projavi interes da pomine poveke vreme so nego, a ne da Bega kako od ogan i posle site se krivi. I da imam komshika so koja si potpomagame postojano i detevo ja saka nea poveke od sopstvenata baba.. A i toa ne im chini. Ne moram da se preslushuvam voopsto zatoa sto site imaat nekoj vid na ocekuvanje od nekogo, kako sto i oni imaa ocekuvanje od mene deka jas na niv treba da im se javam kako snaa sekoj vtor tret den da sum gi prashala kako se. Koga mozev jas nekoi raboti da gi zemam predvid za opshto dobro, mora i ona. Ako ne posle jas ne odgovaram za posledicite pa neka bidam slobodno snaata zmija. Od mene tolku poso veke mi e islishen muabetov. Se ubeduvam za 2+2 deka se 4. Pozdrav QUOTE="Mantub, post: 5934181, member: 122371"]Ај вака, пробајте кога повеќе луѓе ви потенцираат дека не сте во право, да си размислите дека можда стварно не сте. Не мора да признаваш тука јавно, ама направи си една самокритика кон себе си. Прво Не можеш ти да и кажуваш кои се твоите очекувања ко свекрва и баба. Ко двајца возрасни луѓе, ти и маж ти се одлучувате да се земете и да родите бебе. Оечекувања од други луѓе за при помош, чување дете, чистење, не смееш да имаш. Можеш да замолиш, ама ако те одбијат, немаш никакво право да се лутиш. Во никој случај немаш право да им забрануваш да гледаат внуче пошто не ти помогнале и не ти ги исполнале очекувањата. Замисли да беше обратна ситуација - се мажиш и свекрвата доаѓа на фемина и пишува Јас на снаата ќе и кажам кои се моите очекувања, доколку не ги исполни вака ќе биде, така ќе биде. Знаеш што ќе и направевме? Ќе и скокневме сите ко мачки. Така да, направи си една интроспекција сега и спушти си ги очекувањата пошто ти се многу високи. Маж се внесува во кавги меѓу снаа и свекрва кога свекрвата преминува граници. Овде ти си таа што преминува граници срц. Детето можеш највеќе на свет да го сакаш, да си спремен душата да ја дадеш за него, па пак имаш право да си одмориш од тантруми, менување пелени, хранилки и тако даље. Секоја етапа од животот си има свои активности. На ваша возраст, деца раѓаш, ги гледаш. Ве пораснале тебе и маж ти од две кила месо. Сега на пензионерска возраст имаат право да си пијат кафе на раат, да си поиграат малку со внучето без обврска, да си гледаат турски серии, да си оговараат со комшиките, да си вадат цвеќиња и да си тераат пензионерски живот. Едно е да ти искрсне нешто ептен и да нема кој да ти подаде рака, ај па да се налутиш. Маж ти ако оди на терен и ако на долг рок не ви функционира така распоредот, не можеш сама, многу е одсутен или слично, ќе седнеш со маж ти и ќе разговараш дека не иде вака, дај да бараме друго чаре. А не да бараш со огромна самодоверба од трети луѓе да го одржуваат домаќинството заедно со тебе. Ти, маж ти и бебето сте примарно семејство. Пак ќе речам, помош се бара, јас комшика да ти сум, ќе ти го причувам бебето, ќе ти донесам ручек, боже мој, све се дешава. Ама не на начинот на кој што ти се поставуваш, како да треба редовно тие да се на дофат, ако не се, нема внуче. Мислам, се кладам дека кога решивте бебе да правите, не ги седнавте бабите на маса и не им рековте Ќе правиме бебе, дали ќе сте тука кога ќе ви се јавиме, па за сега да се осеќаш "извисена". Значи бабите треба да се прилагодат на секој договор што си го правите ти и маж ти, наместо да си го тераат својот филм во животот. Најдобронамерен совет ти давам, секогаш после многу високи очекувања, доаѓаат многу високи разочарувања.[/QUOTE]
[/QUOTE] Се нервираш поради тоа што бебето кое што има 4месеци, плачи од свекрвата како што разбрав Или се нервираш дека се договори со свекрвата заедно да го чувате детето ама она ти го сврте грбот Не разбирам стварно. Пак ќе кажам сама сум била, сум го носела секаде со мене, кај доктори за мои потреби, на депилација,дури се бањам.... Никогаш не ми била крива свекрва ми за ништо.