Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Dobro vecer vi gi citam komentarite, pa da go iskazam i moeto mislenje...

Jas sum sama od kaj moite imame skladno salon, spalna, kupatilo i postar del moja soba i na baba mi.. Sega sum mazena.. Koga dojdov tuka imase napraveno sprat zaednicki salon, soba na maz mi i moja, na zolva mi soba, spalna na svekar mi i svekrva mi i zaednicko kupatilo.. drugiot sprat samo zazidan, se napravivle sami i se vselivme veke.. da , sami napravivme ama tie plakaa smetki kupuvaa jadenje ni napravija svadba od sto sobravme pare za da go napravile spratot.. Ne razmisluvam taka deka tie trebale da mi napravat zatoa sto da imale sigurno ke napravele.. A se stavam i vo situacija na moite sega nekoja da dojde sto da i dadat koga sobite se tie dvorot e toj edino da sum imala brat bi bilo resenie da zeme stan i moite da mu pomognat vo otplata.. Treba da gi gledame realnite strani zar da ima nekoj roditel ke jade i ke uziva nema da pruzi na svoeto dete.. Pa sekoj od nas se bori za ovaa sto go sozdal za svoite deca.. jas licno sum blagodarna i na moite roditeli i na negovite.. eve cekame bebus i moite kupija krevetce ogradicki dusece.. no ne potcenuvam i negovite kupia transportet kebence koritce banjarce koficka obleka za iznesuvanje.. pa sega i na malu treba da sme blagodarni nie moze i marki da sakame i se ama koga se nema pa nemoze nekoj dusa da ni dade..

На manako1, day, Orchidea и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.006
    Истово ќе го пишев...
    Здрави, прави и работоспособни на 30+ год чекаат од старите да им обезбедат кров над глава.
    Нејзините се жртвувале, доста било. Па и свекрва и се вложила колку можела, ама не. Требало да мисли син имала.(facepalm)
    Ни моите, ни неговите не ни обезбедиле посебно живеалиште, па еве сме. Сами си засукавме ракави зошто не сакавме заедница. Лесно е седи во лагодна зона и плукај по свекрвата што не обезбедила...
    А ова со машки женски деца, толку ми е просто што немам намера за тоа да се убедувам Во 21ви век...

На cresa-jagoda, ALISA0000, noteforself и 22 други им се допаѓа ова.
  3. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Deal ;)

4. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Sega mladite uste pred da se zemat zglavat so krediti za kola za odmori za se i sesto pa potoa drug im e kriv..

5. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Pa sega da imam masko dete ako nemam sa mu pruzam zarem taka treba da se odnesuva.. Treba da mi bide blagodarno sto sum go rodila, cuvala, skoluvala pa od tuka ke se snajde ke napravi kuka ke kupi stan sekako moja poddrska ke ima i paricna i moralna ama pa ako nemam sto da dadam zivot dusa ..

На no name5, elimkd, Luna91 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.119
    Од млади се научени да живеат паразитски.
    Нема да работи за минималец, нема да се заглавува во кредит, нема да се замара со одвојување од лагодности... тато и мама и свекор и свека треба да се цицаат до смрт

На cresa-jagoda, noteforself, Guns N` Roses и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.006
    И се почесто наидувам на такви случаеви. Жално...
    Едно е да помогнат во криза. Еднаш, два пати. А друго е од нив да се чека се.

На cresa-jagoda, kikikikirika и Dust им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.810
    Кај нив ли живееш? Ако да, значи те примиле, ти дале кров над глава.
    Дом си имала ама сега домот ти е кај свекрва ти.

На cresa-jagoda, Camille84, Oneo и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Па реална сум. Тука не стануваше збор за чепкање по вешот на снаата туку за ситници . И кога се мажиш и ствараш дом, не е тоа должност само на мажот да обезбеди кров над глава ами и твоја.

А сигурни мајка ти ако има снаа и таа исто за неа ќе збори ко вие тука за свекрвите. Не сте плаќале ќирија затоа зборите. Ако сте вие толку јаки напрај си бе пред брак. Што е полошо такви не ни градат, цел живот живеат во куќата на свекрвата, дури и свекркви стануваат во истата куќа. На крај доаѓа снаа кај што има и свекрва и баба.

Плус па тоа што да треба да излезеш на пола саат негде има на кој да го оставиш детето.

И жената дека ви се радува збори на "ние", да не ве сака ќе вика "е таа чумата". Поубаво ли ќе ви биде така? И вие за децата кога зборете во "ние" форма сте смешни ко какавме, повраќавме, јадевме па што? Кој како сака нека збори. Ај па во своја куќа да не смее ни да збори.

На Maca Macka, Orchidea, pamelche и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Има за жал или за среќа, еве не знам како да се изразам.
    Ама има и такви што не им чуе.
    Имаат можност да ги обезбедат, ама едноставно не сакаат да си го нарушат комфорот. И ок тоа е.
    Имам свое дете, би го нарушила комфорот доколку не може да си дозволи да има за учество, за рата итн.

Не знам на форумов која од каде е. Еве генерално стан купување нас многу тешко ни оди. Квадратот во скопје достигна 1400е. Да не зборам дека нема станови. Дури и најбогатите луѓе низ скопјево, градат спратови во семејни куќи, што без проблем можат станови да купат. Изборот е лош, локациски е лошо.

На Skorpija25, Осе, Luna91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Извини,дали јасно те разбрав твоите
    стварале зошто очекувале машко дете???
    Ако е така и ако ти го делиш нивното мислење,тогаш прочитај го прикаченово подолу,доволно кажува .
    FB_IMG_1644339989845.jpg

На cresa-jagoda, Lanna89, ALISA0000 и 20 други им се допаѓа ова.
  12. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.672
    Ти не си реална, прво синовите не можеш да им ги извадиш од под суќната, зашто да одите под кирија кога имате куќа, срамота е што ке каже народот кирија при ќуќа која наводно они им ја препишуваат. Еве вака кај нас сеуште се функционира,лесно е да коментираш кога не си поминала нешто. Сите имаме различни приказни, и ако ни смета ќе пишуваме , не постои свекрва што ке те сака повеќе од синот, денес да те снема утре замена ќе имаш. Така да не можеш да кажуваш одете по кирија, бла бла зборење на памет, демек ние не знаеме што треба , секој сака да си биде независен само што живееме у таква култура и систем што младите мора да се мачат исто како што и нашите родители се мачеле да дојдат до нешто и тоа се оди во круг тука на Балканов.

На Skorpija25 и Осе им се допаѓа ова.
  13. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Da, tvoite imaat kjerka, znachi deka nema potreba da i kupat kukja ili stan, tuku samo na sinot, taka apropo tvoite sfakjanja.
    I ne mi e jasno kako si tolku zaostanata so mislenjevo. Primer: nekoja kjerka ima roditeli so mislenjeto na tvoite roditeli t.e. nema potreba da ja obezbedat stanbeno, tuku samo sinot. I sho ako ona se razvede i soprugot ja izbrka? Kaj da ide?!?!
    21 vek so ushte zaostanati mislenje. Nemam komentar vishe

На cresa-jagoda, Guns N` Roses, baby-star и 4 други им се допаѓа ова.
  14. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.672
    Најдобро е така, не се должни ни од мажот ни моите родители да ни дадат Нешо треба сами да се бориме и ние и сами се бориме, работата е што понекогаш мора и појдовна точка да се има, не сите можеби сме кредитоспособни на почеток, па се согласуваш да живееш во куќата на свекрвата, ама пак ке кажам или си човек или не.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Абе Бог да чува, шо не ќе се изначита човек по форумов.
    Родители како родители имаат обврска да те израснат тебе (не и внуците) и да те воспитаат да бидеш човек и да си способен сам да створиш за себе и твоите деца а не да ти градат палати за ти да паразитираш по цел ден и како членката во претходните страни да ти е гајле каков мебел имало во куќата “во која ќе влезеш“.

Ова не е толку менталитет колку што е мрзеливост и разгаленост. Полесно е да чекаш “од небо“ да ти паднат пари со изговор дека така треба оти е машко мажот ти отколку да земиш и да ги спечалиш.

На cresa-jagoda, noteforself, Guns N` Roses и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Jas ne velam da se cheka od roditelite da obezbedat, tuku velam za neednakvoto tretiranje na mashkite i zhenskite deca od toj aspekt.

На Just.do.it, Luna91 и Anne Boleyn им се допаѓа ова.
  17. steela.honey

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.672
    Таков ни е моделот на воспитување кај нас, женските деца се оставаат така, не мислејќи дека доколку има проблеми во бракот ке мора да молчи оти нема избор,ете нема ништо свое, родителите се фокусирани на машкото дете да се одоми и сл. Не е кај сите вака нормално има и луѓе што ги обезбедуваат двете деца подеднакво.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.119
    Пу јаз'к на зетот да му даваат стан

На ALISA0000, noteforself, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.006
    И јас на почеток живеев со свекрвата. Додека си го средувавме нашето. И бев благодарна што не бев под кирија, тие пари си ги вложував кај мене. Не мрчев дека немам комфорт, ниту дека свекрвата не мислела на синот. Толку можеле, душата да ја дадат. Ако седев со скрстени раце и мрчев, уште ќе живеевме заедно. Ама излеговме од комфорт зона и си направивме наше.

На cresa-jagoda, Guns N` Roses, steela.honey и 3 други им се допаѓа ова.
  20. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    I jas taka edna godina ziveevme zaedno site davacki hrana nivna mislam i jas kupuvav hrana no sepak pogolem del tie i blagodarna sum sto ne bev pod kirija si vlozuvavme i sega fala na gospod i nasata uposrnost si ziveeme na sprat si napravive ni nemaat dadeno suv kes za spratot priner eve vi 1000 evra namestete prozorci no ne pomagaa na drug nacin preku smetku hrana ..

На cresa-jagoda, steela.honey, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.