Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Исто и мојава (facepalm) И првите месеци исклучиво тетра пелени, никако памперс. И викам значи после пораѓај треба цел ден покакани пелени да перам? 'Па да, јас ќе ти помагам' :D

crazylady, zverkica and Emotional123 like this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас дете до 1 година бањав секој ден. Пред спиење и после нема гости нема галама, ред да фати. Моите па ме убедуваа не му треба толку бањање. :!:

3. bertold

bertold Популарен член

Добро и јас некогаш ја бањам секој ден, некогаш преку еден ден. Ама јас треба да одлучам како ќе правам, не друг да напнува како треба.

crazylady, Oneo, nevermet18 and 5 others like this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Точно. Ама ако генерално жената не е напорна, јас не би правела драми. Сите сакаат да помогнат. Мене ми суфлирале сите за ситници и јас применувам како ми одговара. Ама не се лутам, ни па замерувам. Од мерак од љубов е.
    Пример и мајка ми велеше собирај алишта ноќе да не му стојат надвор, не кажувај чао на гости млекото да не ти секне итн. Јас еве 3 години уште малку како млекара. :rofl:
    Генерално зависи во каков однос сте. Нема човек што не се меша. И јас им кажувам ова вака е подобро она онака. Пренесување искуства.

crazylady and nevermet18 like this.
  5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Треба да се нормализира да се почитува мајката и нејзините одлуки и избори. Се додека им се попушта дека е "од љубов", ќе прават циркуси.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

лелеее читам и се крстам
    уште малце ја свекрива ке бидам
    За едното дојде свеки и девер ме земаа пошто изненадно ни рекоја да си одиме после 30 ден у болница па кој беше слободен тој шо имаше за облекување у торбата тоа му облековме гледав да си дојдам само дома
    За второто дојдоја маж и синот и двете баби мајка ми со букет свекрва ми со курот у раците
    Ј здравје боже би сакала да отидам ама ако нне им смета на нив ако и они сакат ако не сакат дома ке бидам

7. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Јас не сум за правење драми од се и сешто, ама се знае кој е мајка а кој баба на бебето, неможе таа да биде мајка и таа да одлучува за бебето место мајката. Мене искрено ме нервираше бебе 2, 3 месеци гледа како јадеме и свекрвата дај му да ближне, или пак поголемо 7 ,8 месеци ти се мачиш да го нараниш со зеленчукова кашичка а таа пред јадење ќе му даде бисквити и да ти вели е ако де од една, две не му е ништо. Точно не му е ништо ама нему толку му е стомачето и ај после нарани го со кашичка. Или за првата вакцина јас и маж ми ја носиме ќерка ми и таа вели и јас ќе дојдам, викаме добро. Таа излегува од кола и право се фаќа за транспортерот бебе да го земе чиниш нејзино дете е јас по неа да одам. Излегов од кола и го зедов транспортерот и велам земи ја торбицата за бебето. Право ме погледна на криво.

8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Јас не сум од село па и кај мене имаше такви ‘испади’. :rofl:Најчесто од мајка ми, подбуцната од баба ми пред да се породам ми изнакажа неколку адети на кои ептен се изнасмеав.
    Кога ќе одам на пораѓај дома да ги оставиме сите врати (внатрешни од станот) отворени за побрзо да сум се отворела (facepalm)
    Кога ме зема од болница мм ми донесе ѓеврек и ми вика пола ќе го изедеш во кола, другата пола дома. Кој ти рече така му викам? Па мајка ти. А зошто? Појма немам вика (цел збунет беше) А мене уста не ми се отвараше:DТоа за плодна да сум била пак :D
    Свеки рече само чао да не сум викала до 40 дена на никој што излегувал од дома, за да не отидело млекото. И викав чао и до 15 месеци ја доев малата :D

Јас само се смеев на овие работи :D а повеќе ме иритираа висењата над града на мајка ми да видела дали добро цица, па кога ќе дојдеше ја препокриваше со 2 ќебиња, па како тоа сме ја одмивале во лавабо во вц, како тоа не сме користеле павловичева а сме користеле некои ‘модерни органски’ креми (како веледа) и слично

crazylady, Cka, Oneo and 12 others like this.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се е тоа ок , ако е кажано полека ,добронамерно и со простор за одлучување оставен на родителите.
    Пример јас мислам така и така затоа што ама ти како сакаш.
    А не мооора така !
    И кога ќе види дека не си направила така , па ти имаш ли памет тоа е за добро на бебето ти сакаш да му се деси нешто !!!

bertold and MilaSs12 like this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Апсолутно. Зборот ми е дека ако само се збори, во стил јас вака правев, и ако не се лутат кога не применуваш совет, се е океј.
    :?:
    Точно. Кажано со намера мајката да излезе лоша, а проблем е суетата нивна. Тука има проблем.

11. forumce

forumce Форумски идол

И кај мене имаше такви коментари со првото, надвор да не стојат алиштата, да не сум излегувала надвор на темно, да сум ја носила на бајачки оти и нив ги носеле и слични адети. Со второто па уста не отворија ни едната ни другата

12. Осе

Осе Популарен член

A совети и бабите од улица ми дале ама не сум се налутила.
    На нејзини да зошто еве вака ми прави.

Прост пример детево не ми е шишано на нула веќе 1.7 м е. Се роди со многу коса , густа и е не гледам зошто би и ја шишала на нула , шишана е три пати до сега ама нормално кратење. Беше некни комшивка нејзина генерација и ме прашува дали сум ја шишала така , јас и викам не и... ми влетува во зборот ама сега там пролетта ќе мора. Не може ич не шишано детето таа коса како ќе се обнови. Јас продолжувам и нема да ја шишам ако ми дозволува да и ја собирам летоска . Женава вика па и снашката моја не гу ошиша и викав ама не сакаше. Па викам топ и е косата на внука ти. Густа права преубава. Да да. И мојава пак ама мора барем еднаш ќерка ми до 3-4 одделение знаеше да ги ишиша кратко..
    Виде мене нема фајде што ми збори сега демек на ќерка ми и вика леле ти големата девојка мајка ти ќе ти расне коси..

Алишта јас не оставам надвор дека ми мирисаат на чад после таа може се радува сум ја послушала :lol:

13. forumce

forumce Форумски идол

Иначи свеки ја научи големата да пие чоколадно млеко, со надеж дека побргу ќе се одбие од цицање

14. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Многу од работиве што ги исчитав,ми се познати, ама никој не ми се замешал досега.
    Од мешање на свеки ќе издвојам:
    Кога бев бремена со првото, дека живееме сами со маж надвор од мк, сакав побрзо, додека можам да си се спремам за бебчето. Се знае како е за прво бебе , се мора да се купи.
    И таа запна, не смееш да купуваш пред да се роди, не чини, ни облека , ни креветче , а и ако купиш облека не смееш да ја спростираш надвор пред да се роди бебе, несреќа било.

И што требаше, да чекам додека сум на болница тие 2-3 дена, маж се да накупи? Секако дека не ја послушав, си наместив се со време,алиштата исперени и испеглани и во право испаднав зашто предвреме ме фатија контракции и маж ме благословуваше што сум го спасила од додатни стресови.

Мислам, ако си кажала мислење ама нека не спие на тоа уво дека секој совет ќе го применам. Не само нејзин и било чиј.

А мајка ми само што ми има кажувано кога таа требало да се породи со мене, свеки нејзина какви адети правела |( човек за глава да се фати:D

crazylady, warrior, minne992 and 3 others like this.
  15. Noranora

Noranora Истакнат член

Ам...
    Не знам....
    Скренува мајка ми на стари години ја баш ни еден адет не знам од што никојпат не се водела по тоа.

Осе and BezglasnaBukva like this.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Читајќи ја темава човек може да напише книга за фолклор и семиотика. :lol:

17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Арно што напишавте кој како поминал со сваќи и дете. Јас планирав да ја повикам сваќи да дојде кај мене кога ќе се породам ама сега ќе размислам 3 пати.

bertold and Zumbulche like this.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Мојата беше една недела кај мене. Немав поголем проблем освен облечи ја/ покриј ја ладно и е мала е. Ама тој проблем и сега го имам таму кога ќе појдам дека куќа и џабе има две бодиња а да и облечеш уште нешто? Ама кажуваш не кратко и јасно и си тераш.

crazylady and bertold like this.
  19. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Јас па сакав да дојде во болница свеки, ама маж ми рече не и сам си дојде си ме зема и плус таа не знаеше ја излажа и рече утре ќе ја испуштат, а мене тој ден тоа.
    Сигурно ја излажа за да не му се попрати по него.
    Мене ми рече ќе ја изненадиме демек.
    Тогаш се сеќавам се налути малку, ама што да правам јас не бев крива. :?::?:

Last edited: Mar 20, 2022
  20. Осе

Осе Популарен член

Ако ти треба уште не секирај се ќе припишам :rofl: