Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. anggell

anggell Форумски идол

Верувај не е до ќутењето, со неа е пробано на секој начин, жената е напорна, а јас не сакам да се полнам со негативна енергија и омраза. И на лош начин и е кажувано, џабе. Се гледаме ретко, однос површински и тоа е тоа.
    А децата чувствуваат, на сила не можам да натерам никој да сакаат. Ама сакам барем додека е мал син ми да почитува. Колку и да е злобна жената, многу невкусно ми е кога и рече да си оди. Инаку таа си знае дека секако нема да останува кај нас, и јас и имам кажано, а дете како дете се нервира.
    Си имаше и соба избрано :rofl:. Инаку здрава, права жена е и таа и свекорот, финансиски супер стојат и со имот, ама тоа е. И двете деца се тргнаа далеку од нив, затоа што се тежок карактер.
    Да се недај боже недобри со здравје, или да немаат кров и храна, треба да сум себична до коска да не ги преселам кај нас, не се мои родители ама на мм се.
    Како и да е колку луѓе, толку карактери.

hermosa and crazylady like this.
  2. bertold

bertold Популарен член

Испадна дека свекорот со неговите размислувања е во минатото. Ние, младите, требало да ги слушаме старите, жените да ги слушаат мажите. Само почека мм да излези од кај нив, па после почна со просветлувањето.

3. Adley22

Adley22 Истакнат член

Не сум била единствена :lol:
    Живеев некој период со свекорот и свекрвата и стварно немав некои проблеми со нив. Беа баш коректно поставени и тие и ние како млад брачен пар и додека чекавме да се среди нашиот дом бевме во сосема океј односи.
    Од самиот почеток јас направив грешка во врска со моето обраќање кон нив и никако не ги викав (некако ми беше непријатно тетка, чичко) а мамо, тато подоцна не ни ми текна да кажам.(а да напоменам средината од каде потекнуваат го имаат тоа старско размислување и многу снаи се обраќаат со мамо и тато.) Разговаравме отворено и ми кажаа немаат замерки како и да одлучам и дека побитно е да сме сите разбрани како возрасни луѓе, да не правиме проблеми особено дури сме во заедница, и да си помагаме едни на други и во убави и лоши периоди. Имав некои непријатни ситуации кога не знаев како да се обратам ама сега некако сите се навикнавме на тоа да нема дирекно обраќање :$. Сега живееме и сами, па по телефон нема простор за незгодно и си прашувам како е свекор ми, дали свекрва ми е дома... :wasntme:Така да остана на тоа незгодно по малку за сите ама сега дека ќе менувам не верувам искрено. :)
    Реално имам и среќа бидејќи се многу океј и двајцата за тоа и не се лутат или да прават притисок без потреба. И мм го кажува истото и најбитна е почитта моја кон нив и обратно според него. :)

Cecko85, Skorpija25, manako1 and 6 others like this.
  4. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Јас мислам дека многу е незгодно и без почит да чекаш да се свртат па да ги прашаш нешто. Подобро со тетка и чичко одколку никако.

crazylady, stsmua05, Srcka28 and 9 others like this.
  5. januari19

januari19 Популарен член

Исто и тој мојот е заглавен во 19 век. Он доаѓа од работа жената мора да му постави маса, да му крене маса да му служи по цел ден. Он бил глава на семејството:D можеби за него и жена му е си е глава на семејството.
    Да некој мудар човек па да имам што да научам ќе го послушам и ќе имаме и теми за разговор.
    За човек што е скаран со цела фамилија, со сите комшии и секое гледање не труе со глупости како он е нај нај, нека си седи заглавен во 19 век :D

6. delvi

delvi Популарен член

Со мојата свеки не разговара од нова година кога се скаравме. Во мегувреме пробав да правам муабет но таане сака дури еднаш низ двор кога се разминавме а прв пат се видовме тој ден и реков добар ден а таа се заврте на другата страна и од тогаш си реков толку со моите обиди ептен службено ако треба заради керка ми. Синока керками беше кај неа и бидјеки денес нема да оди на градинка малата ме праша далиможе да спие кај баба и, во присуство на бабата и еден куп други луге во собата. Јас искоментирав дека може да спие ако може баба и дај агледа утре а а коне јас ке останам дома и ке се гледаме. и бабата коа викна со гореш ма ти кога нсум одбијала да ја гледам, а јас и казах дека на неа не и се обракам с син и кесе догворат за утре дека јас на мојата мајка можам да и дадам обврск а на неа син и. и керками вика не се карајте мамо, а бабата отаму вика как да не се караме кога мајкати глупости говоре...и јас си ја земав и си излегов ..уште не сум се качила горе кај сопругот таа веке му ѕвонила и раскажува за случката да ме советувал как да се понашам за да не ме натепала, а мојов го слушам само аха добро ок...и толку. .. и јас чекам совет од него а он ништо рекација никаква... и вечерта пред легнување пак јас и он си легнавме скарани бидејки неможеме да најдеме заеднички јазик околу однесувањето на мајка му и мене...тој смета дека и двете сме си виновни и дека го ставаме во ситуација да бира...а јас се чувствуам дека до сега во нитуа една ситуација не застанал во моја одбрана за да и ги покаже границите на мајка му до каде може да оди во мешањето во бракот...и стварно незнам как да продолжам и как да се однесувам со таа жена... а башка тоа што сега работевме фасада на куката и сегде се фали дека фала на богу она што епензионерка па од пензијата сме успејале фасада да напрвиме, ние ништо не сме успејале, заборави дека на кралицат адоле и спремавме спрато од 3000 евра, а сама живее и не и влегува никој за да не и биде растурено , пола апарати и откажаа тоа пак ние го покривме ама не ние не сме постигнале ништо, а со нејзината пензија 30 посто од трошокот дали се покри...и тоа пак беше нејзина желба да се направи, јас си имав други планови детската на керка ми и што ни фали да се доспремаме ама не приоритет е она.. и колку и да зборувам и за планови и за финансии и за се и мојот е ист како неа што они си наумат тоа другиот може да чека...

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Ќе го префрлам муабетот тука, да не се полни темата со оф топици.

Не дозволувај да те манипулираат, а како резултат на манипулацијата да пати здравјето на твоето дете. Ти си му мајка и мораш да го заштитиш.
    Ќе си кажеш "не ме интересира ти што мислиш и не ме интересира ти како си израснувала деца, јас знам како сакам да го израснам моето, и точка." А ако не го почитуваат твојот збор кога ти не си дома, ќе ги обвинуваш дека намерно му штетат на твоето дете!
    Друго; маж ти се нервирал и му се кревал притисокот? А ти што се нервираш и тебе што ти се крева протисокот? Или ти не си битна?

Не попуштај кога е во прашање твоето дете, макар и било хаос и имало расправии, ти не се расправаш од што немаш попаметна работа, ти се грижиш за твоето дете. Нека те остаат на раат и нема да има расправии. И не им се плаши на расправиите ако во прашање е здравјето на твоето 6 месечно бебенце!

8. Tory

Tory Истакнат член

Јас и мојата не живееме заедно,службено само збориме и секогаш пререкува зашто Сум во црно,зашто мајка ми облекла црно сако и и објаснив дека така ми е најубаво и кок што има ќе носи и она повторно со истото.И мене ми пукна филмот не е од инат ама црно сакам,и пререков и тоа на благ начин и сега ми кажа дека е разочарана од мене и ми е лута.Дири и нејзината ќерка со која бев во добри односи полека оддалечува од мене.

GirlLove, Cecko85 and nikolovskaaa1 like this.
  9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Аууу како ќе заспиеш од грижа за глупиов муабет?
    Абе дали се нормални што трескаат? Јас би рекла црно носам, со време почнувам да те жалам хахаххахаха
    Штом не живееш со неа ич нека не ти чуе. Па и да сте заедно како сакаш и што имаш тоа ќе носиш.
    Па црно сако на се одговара. Јас моево дека црно некој таков материјал и дезен е што на се одговара, од фармерка, суќња, панталона, фустан итн , го убивам од носење.
    Батали ја.

GirlLove, Tory, Michaelalala and 4 others like this.
  10. tanjita

tanjita Популарен член

Зошто ти е незгодно. Се симнувам јас кај нив и викам на свекрва ми, каде е свекор ми? и обратно. Толку. Нема вртење.

11. Daniela93

Daniela93 Истакнат член

Мојава некни уз муабет, кога би дошла да не посети, тропна, кога ќе имало бебе.

Ние не знаеме кај тераме, бебе нејзе и се засакало.
    Не знам дали се прават глупи со вакви муабети, дали не сфаќаат дека во странство кога си сам и немаш некоја помош работите се многу потешки бар на почетокот, привикнувањето, и мал други милион ствари, дали е свесна ама ја заболе реално, не знам, ама ко да чекаше да се преселиме, за да почне ептен за ова да дрдори.
    Обично и ги толерирам и игнорирам глупите мисли, ама сега кога немам со кого да се изнасмеам за бисерите, ги осеќам повеќе ко притисок.
    Почнав да сфаќам дека сите вака што си се мешаат имаат време на претек да си размислуваат вака како треба животот на децата да им се одвива. Во себе сум сигурна и дека потајно си се надева дека не би успеале и дека ќе се вратиме дома. :D
    Само да си се искажам, и онака ќе ја видам за некоја година, кога ќе имало бебе. :lol:

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Не ја врти ич.
    Мојава па јас кога сум разочарана зашто немам уште ми вика ајде доста млада си, има време се не нервирај. И кога некоја тетка на веренико ке спомне ајде што чекаат, она културно ги сместува кај што им е место.
    Еднаш ја слушам кај збори со на свекор ми сестрата која и вика ајде што чека СНАА Ти и мојава и вика ич да не ти е гајле, моиве се модерни сакаат прво свадба, а и млади се имаат време за се.
    Мене повеќе ме нервира што млади луѓе ми се дрзнуваат да ме прашуваат без да размислат дали имаме некој проблем или слично.
    Али не ги ставам пред нос ама ич.

Adley22, Anyshka, prashinka and 15 others like this.
  13. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Жал ми е што се не трпат некои жени од свекрвите.
    Ние не живееме заедно и нема зошто да се расправаме, ако одиме на едно кафе еднаш неделно, или сите заедно на ручек еднаш во две недели и толку. Кога одам таму си се понашам како на гости, таа служи, готви, вари кафе, а исто и таа кога ќе дојде кај нас, јас си ја служам, како гостин. Нит јас и се мешам дома, нит таа мене. Среќа и што жената е градска разбрана жена. Е сега сум бремена со близнаци и сигурно дека ќе ми треба повеќе помош, па се договоривме да одиме некое време кај нив кога ќе се породам. Се надевам дека односите ќе ни останат исти и нема да има нервози. Зошто тогаш уште тоа ќе ми фали.

Anyshka, Milkiway and Осе like this.
  14. Madrugada

Madrugada Истакнат член

Зошто мислиш дека е подобро да одиш ти кај неа да живееш а не она кај тебе?

Snowflake97, Oneo, Ladybug98 and 3 others like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Факт е дека помош е добредојдена. Имам свекрва како твојата, ама блиски сме. Ако си имаш муабет со неа кажи и што точно ке ти треба.
    Од мое искуство, помош околу бебе и нема да ти треба, ке можеш сама, помош ке ти треба за чистење и готвење.
    Кај тебе ке се две бебиња, ке е покомплицирано ама не и невозможно. Да претпоставиме дека ке се комбинирано доење и ад, не знам како оди доење близнаци ама верувам поголем предизвик е. Кога даваш ад си имаш распоред, на 3 часа оброк (секако ова со доктор ке си видиш количина време итн) и ке си имаш спремно вода. Матиш и даваш. Едното бебе во 1 другото во 1 и 15-20 ке јаде. И така на три часа. Во меѓувреме ке имаш време да јадеш пиеш кафе переш итн. Ако делот околу ручек ти е среден, ако е ти е исчистено, додека се бебиња само јадат спијат и какаат.
    За бањање може да ти треба помош. Јас ги малтретирав три месеци мајка ми и свекрва ми, страв ми беше сама. Потоа научив.
    Зезнато е ако имаат грчеви, моето имаше три месеци, дома сите бевме споулавени. :D
    Секако имаш и маж кој не може да дои само. Се друго може.
    Мое мислење е таа да ти дојде на помош при потреба.
    Реално како растат така се потешки за чување. :inlove:
    Плус ке правиш додатна работа со креветчиња алишта итн.

Јас сега да имам уште едно дете, би можело свекрва ми да дојде да помага, а реално би имало место и ние да се вратиме кај нив. Сепак тоа не е опција од овој аспект.

16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Морав да прокоментирам за тоа дека додека де бебиња само јадат спијат и какаат. Секое дете е различно, моето се правеше само не спиеше какви грлеви имаше ни с од спиење . Како нвоороденче со саати седеше буден и плачеше од грчевите.....

Anaroz1, andromedae and bertold like this.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Пишав и јас дека и моето беше такво. Три месеци си плачеше од грчеви. Цели три! :sweat:
    Ама да го немаше делот со грчеви се би било идеално. Спие јаде кака шета се бања итн. Од 10 до 2-3 наутро сирената уклучена.

Римел likes this.
  18. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Зошто нема место кај нас за уште плус две бебиња и еден возрасен човек. Мал стан е многу нема кај да се свртиш. Иначе секако дека подобро е така, а најдобро и сама, ама ете сите ме исплашија дека шанса нема барем на почеток да се снајдам никако со двете и затоа и ја прифатив понудата да одиме таму, има и плус спрат празен и зошто да не, помош добродојдена ми е секако. И баба му на мажот ми е таму, ептен ми помага и таа.
    Јас искрено сега сум преплашена како ќе се снаоѓам. На почеток план ми беше сама да си ги чувам, секако и мажот ми колку може, ама што може на работа од 8 до 8 и кога почнаа сите нема шанса сама морате да бидете повеќе души околу нив и се решив така само поради тоа да се добро гледани, да не се изгубам јас кај нова мајка па и со две. Сепак има време до тогаш може и ќе се премислам, ама и таму ќе бидеме ко еден вид на страна малце, а и на работа одат сите па сакала не сакала сама ќе си бидам и ќе се навикнам секако :D

19. Noranora

Noranora Истакнат член

Искрено зависи до бебето ама јас би те советувала да си ја оставиш за џокер за понатака. И јас мислев иако со едно нели пред да дојде страв како ќе биде што ќе биде и дојде мајка ми 3 дена повеќе ме нервираше него ли што ми помагаше, свеки нејзе незгодно мене незгодно пошто у некој сличен однос како твојот сме а реално потреба да остане немаше. Остави за кога ќе дојдат скокови, регресии во спиење, плачки,вриштења, заби.... Ако и тогаш и сега ти е на располагање тогаш пеки, првите три недели рачунај дека само ќњ јадат и ќе спијат единствена обврска ќе ти е да ги пресоблечеш,нараниш и избањаш. Со лесно мајка :inlove:

AugusTina! and MilaSs12 like this.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

@AugusTina! За првиот месец може и нема да треба помош ама понатака мислам дека да. Секоја со своите способности ама јас од оваа гледна точка сега сигурно би барала помош.
    Ако маж ти доаѓа попладне од работа тогаш би можела да се истушираш, да спремате ручек за утредента, да чистите значи подготовки за следниот ден. Бањање исто заедно. Па така би можела времето додека сте сами да се фокусираш само на бебињата. Доколку немаш помош од маж ти, тогаш дефинитивно ти треба мала помош од некој друг.