Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Tanjat78

Tanjat78 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2011
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    3.401
    Нека ме почитува,нит ми е/сум нејзина мајка/дете нит тетка/внуче...Ек баш би било добро на име да ме вика,да,да...

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.697
    Јас по надимак ја викам. Скоро сите ја викаат по надимак, освен маж и, он со цело име и се обраќа.

3. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Најјака ми е една тука во комшии, на свекрва и со женооо и се обраќа. Другата снаа мамо мамо и оваа кога ќе згрми женооо :rofl:

На spacegirl92, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, honey.11 и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Urlam:rofl::rofl::rofl:.Da se znae koj e glaven doma:emo::emo:.

На spacegirl92, Ygritte, nikolovskaaa1 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.894
    Допаѓања:
    183.150
    ја сум таа :rofl:

На noteforself, elenaklasik, Autumn Love и 5 други им се допаѓа ова.
  6. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Озбилно да не си ти? :D
    Така и се обраќаш со женооо? И така како на сила, женооо кај е ова, женооо одам јас, женооо се вратив :D

Јас па никако не ги именувам. Чекам да се погледнеме па да им се обратам ако ми требаат за нешто или ако сакам да прашам нешто. Глупо ми е така, ама од почеток така терам.
    Кога ќе варам кафе прашувам кој е за кафе? Еден од нив ако не ме слушне, одам до него како нинџа, го погледнувам и викам сакаш кафе? :D

На JustBeautiful, Ygritte, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.894
    Допаѓања:
    183.150
    Да бе ,јас сум таа

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Ме насмеа а и ме потсети еднаш така и викам ќе пиеш кафе (ама во двор комшиите слушаа ) и она кој јас ..
    Викам па друг не гледам тука :rofl::rofl:

На spacegirl92, mal.ecka, Pinkdust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.856
    Кумата моја свекрва и " свекрвице" ја викаше. :)

10. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Мојата дојде на гости.
    Пусти не згодно па цуци ја викам :D
    До сега никако. :)

На mal.ecka и Ygritte им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    Ахаххахахахаххахаххахахахахахха ....
    Да си жива и здрава ме пресмеа :rofl:
    Рече одам како нинџа... :rofl:
    Ми се случило да чекам поглед за да прашам нешто или општо прашање за сите. Ај налет си викам кај сеа да се обраќам до двајцата. А писмо да им пишам? 8-| :rofl:

На AugusTina! му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    9.413
    Баш така се изговара.
    Многу поприродно, полесно и подобро е на име да се обратиш на друга жена, сепак тоа и е името. Годините тука немаат никава врска ниту твоите ниту нејзините, секако секогаш таа е постара од тебе, родител е на твојот сопруг и треба како таква да ја третираш.
    Се друго освен име (за оние кои не сакаат со мамо да и се обратат) за мајката на маж ми, за мене на пример е несоодветно и за мене би било непочит кон неа.

Прашајте се вие како би сакале да ве викаат, во случај да имате снаа?
    Јас искрено не би сакала да ме вика ни жено, ни свекрвице, ни цуци, срцка, маче, ни еј ти, ни да не ме вика никако. Не би сакала ни мамо да ме вика да бидам најискрена,ама ако така сака, нема да и бранам. Сосема ми е океј по лично име да ме викне.
    И најдобар совет што ми го дале е како и да решам да и се обраќам на свекрва ми да го направам тоа уште од прв ден во брак, ако имам прилика уште на свадба. Тогаш е најлесно да го скршиш мразот и понатаму само си продолжуваш.
    Јас на мојата свекрва кога ми честиташе во матично и реков за прв пат фала мамо, зошто знаев дека сака и немав проблем така да ја викам. Таа се прерадува, а јас после тоа веќе не се замарав на темата како да и се обратам.

Последна измена од модератор: 20 мај 2022
    На Stressed Out, prashinka, elimkd и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.599
    Пред да се омажам секогаш викав ја имам една мајка еден татко и мислев нема никогаш да можам да ги наречам свекрва и свекорот мама/тато али некако само по себе ден откако се земавме да ги нарекувам така. Со оглед на тоа дека пред да се земеме не ги викав никако сигурно и они мислеле од оваа нема аир да не испочитува во мама/тато.

14. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Која е таа почит да се викаат со мама и тато?
    Мене искрено тоа ми е омаловажување на сопствените родители друг некој да викам мајка и татко.
    Само во Македонија постои тој стереотип дека родителите на сопругот ако не ги викаш мама и тато не ги почитуваш.
    Никаде надвор од границите не постои нешто такво зошто е измислено овде на овие простори зошто цел живот сме затуацани во размислувањето и зависноста што ја имаме од родителите.
    Треба да ми го чуваат дедето, не ми обезбедиле сопствен дом треба да живееме во заедница.
    И уште 100 години да поминат нема да не биде како нација...

На Anyshka, JustBeautiful, spacegirl92 и 19 други им се допаѓа ова.
  15. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Јас ќе ти кажам неколку совети за обраќање, да не мораш да се ставаш во ситуација да им рипаш пред очи од памет да ги вадиш за да ги прашаш нешто :D
    - гледај кога нешто ќе прашуваш да бидат еден до друг во случај да не не те слушне едниот па да се потиш сега него како ќе му викнеш да го прашаш
    - ако си зад нив некаде и не те гледаат а треба да прашаш, подсопни се малце да се извадат од памет да не падна и кога ќе се свртат сите прашај кафе сака некој? Можеш и со закашлување.
    - ако некој од нив после сите тактики пак не се свртил а треба да му се обратиш, е тогаш на мажот ти ќе му речеш прашај го татко ти кафе дали сака. Ама тивко никој да не слушне. И ќе ти докажам уште попосле :rofl:

На bertold, Anturium, prashinka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Јас пак денеска сум нај активна со моиве ставови :D
    Исто толку безвезе ми е да не ги именувам никако, колку да ги викам мама и тато.
    Мојата јатрва живее со нив во заедница 15 години и никогаш не им се обратила. "кој ќе пие кафе" е прашање кое се поставува на цел глас кој се пријави пријави.
    Пред да стапите во брак кога сте седеле како сте им се обраќале сигурно не сте викале КАФЕ Некој?? Сигурно со тетка или чичко или со некој надимак ако се некој ептен френдли луѓе.
    Според мене колку што ми се повраќа од мамо и тато, толку ми е одвратно да не им се обраќам ни со име.
    Моите се далеку од цвеќе за мирисање сум пишувала и јас овде да си се пожалам ама моите родители ме воспитале од мали нозе со некои бонтон правила.
    Кога сретнуваш постара комшика во влез ја поздравуваш со Добар ден тетка таа..
    Влагаш во продавница кажуваш Добар ден... И Пријатно...
    Ова се прости примери по кои сметам дека домашната култура и воспитување има голем удел во понатамошното однесување во заедницата и општеството.

На Amore.Mio, ALISA0000, Cosmic Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.856
    Де бе жени како да има некаква голема филозофија, како сте ги викале пред да се земете со сопругот така викајте ги и сега. Јас ги викав тетка/ чичко и името пред да им бидам снаа така ги викам и сега. Не би можела да ги викам мамо/ тато, а само со име ми е некако непријатно бар мене. Ако сте ги викале само со име викајте ги така.

На andromedae, Jana06, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    9.413
    :D
    Ист случај беше и кај мене, само ми дојде така. Мислам дека и свекрва ми не очекуваше или се сомневаше. Очигледно се изненади, според реакцијата нејзина. Мене ми е убав спомен, што знам. Од оваа перспектива кога ја нема повеќе ми е мило што имав близок однос со неа.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Е сега ме направи и ти без култура, не ме воспитале моите :D се зезам јас да помине времето некако, демек да се посмееме. :P

20. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Не ми замерувај жена со хормони до плафон :D
    Пошто сум огорчена на моја свекрва па си ја истурам нервозата овде :D

На AugusTina! му/ѝ се допаѓа ова.