хахаххаха не бе до толку. Јас чат пат со баба/дедо и името нивно им се обраќам, ама ако и дојде би ѝ рекла и свекрва +името како си? Пример.
Ха ха ,јас исто така уште на свршувачката ,како од пушка мамо ,а денес ми е толку нормално да ја викнам мамо,посебно можеби што живееме одделно и може да се каже дека имаме взаемно почитување кое еве години трае.
Jaс ќе ја викав мамо, ако не ми напнеше долго уште пред да се земеме. Ми велеше кога ќе се земете мамо ќе ме викаш, тоа е почит, секој ден тој муабет беше, и ми се створи отпор. Не ме остави само да си дојде од мене, а јас сум таква... ако напнува некој ми се создава отпор.
Ау јас колку мразам такви напнувања,исто , што повеќе ми напнуваш тоа повеќе ми правиш отпор.И јас да бев на местото твое нема да ја викав мамо .Сигурна сум дека и денес твојата е сеуште голем напнувач за се и сешто,карактер е тоа.
А мојата па неколку пати има кажено на други ааа ме вика мене мамо снаата, а јас никогаш не сум и кажала мамо
Колку е ова точно со денот на свадбата/веридбата. Мене маж ми тогаш ми рече не мора да ги викаш тато и мамо ако се стари модерни се. И не знаев како да ги викам стварно. А да си речев одма од старт поинаку ќе беше. А и тие некако многу ладнокрвно беа поставени. Ај се беше ок секако не беа дома повеќето време се додека не дојде првата кавга со свекор ми кога слушнав ноќта како и вели на свекрва ми па таа не ни вика мамо тато.А после таа кавга ни сакав да ги викам ни ништо, уште во заедница бевме. Пробав ама не мк излегуваше од уста. И не ги викам. Бабо дедо со децата, сакаш нејкиш се снаоѓам некако. И искрено ако дочекам снаа ќе и речам јас лично да ме вика како сака таа а не да и се стег срцето пред да ми каже било што затоа што не знае како да рече. А најмалку би сакала да ми вика мамо...
Ниту моиве не се нешто по традиционалното спопаднати. Кога уште бевме во врска со маж ми, си имав зацртано дека ќе им се обраќам така и мислев дека лесно ќе биде. Пред да се земеме, во една здравица им се обратив така, се насмевна свекорот, што знам, можда убаво им дојде. По некое време откако се зедовме, знаев да изустам мамо/тато и неприродно да се осеќам, сепак не ми беше лагодно. И по една ситуација кога се осетив повредено, беше ненамерно од нејзина страна, ама така бев ранлива, и ми се пресече тој назив. Кога гледам дека не им значи тоа обраќање, не можам да се трудам. Башка другата снаа исто не ги вика така, комбинираше со тетка чичко, па со еј, и сега во собири заедно незгодно ми беше да се испрчувам со мамо, демек ко перчење. А за снаа моја здравје, ние сме веќе во модерните генерации, не сакам такво обраќање, се знае дека е сосила, дека не може снаата како мајка да те има или ретко, па оттука нека избере како сака. А што мислите за обраќање: мајка + името? Пример: мајка Славица како си, сакаш кафе?
Зарем во 2052 год ќе разговарам со снаите во врска со тоа како да ме викаат?!Сакаат по име,сакаат тетка,мамо во никој случај.Ама стварно мислам за 30 год од сега нема ни да имаме таква тема на муабет со снаите.Јас не сум ја викала свекрвата мамо а па најмалце сакам мене да ми викаат.Имам два сина доста ми е од нив мамо.
Дали мислите дека бабите и дедовците имаат право да ги гледаат внуците само затоа што се баба и дедо или сепак треба да одиме по заслуга? Не знам како поинаку да го дефинирам прашањето, а да не предизвикам лоши реакции.
И јас мислев така ама сега некако ме маваат емоции и си водам некоја внатрешна борба, си одам против сама себе. Првата бременост бев под стрес ради нивни глупости, сега пак си го дозволувам истото. Се мислам да го прекинам ова еднаш засекогаш само не сакам после години да се каам.
Кај мене ќерка ми ја гледаат по заслуга,со тоа што ни го направија не заслужуваат воопшто да ја видат но ете поради мм еднаш месечно е доволно
За луѓе кои овие 8 месеци не се јавиле да ме прашаат како сум, дали ми треба нешто, дали треба да се купи нешто за бебето ич не ми требаат понатаму. Едниствена причина е што е заостанати и неможат да прифатат дека моето дете е добиено по пат на ивф. Мислат дека е вонземјанец или пак може мислат дека синчето нивно не е татко од кај да ги знам... Исто како тебе сум под стрес и ми е криво за многу работи што сум ги направила за нив. И сметам дека нема потреба да ми го гледат детето..
Jas im se obrakjam taka na svekor mi i svekrva mi. Tatko mi moj e pocinat pred 18g. i osven nego "tato" na nikoj ne se obrativ i nema da se opbratam so "tato". Ednas na svekrva mi i vikam "majka" i se svrti majka mi, i vikam ne ti, ovaa drugava majka na papiru so e i se iznasmeaa site. Uste pred svadbata kazav deka majka i tatko se edni vo zivotov, i spored mene da mu se obratis na nekoj koj go znaes 3+ godini so mamo/tato e neblagodarno kon tvoite roditeli. Bitna e obostranata pocit, sto e vazno kako se vikame megjusebe. Jas si go kazav pravilnoto ime, i rekov za vas sum taa i taa, ni kratenka, ni kjerko ni snajko. I site, duri i mm me vika so pravilnoto ime samo kjere me vika so kratkoto
прочитав неколку од последниве постови и си помислив што лошо би можеле да направат постарите за да им го скратиш правото да го гледаат внучето па и колку и да се навредуваат и караат сепак се крв, ама од ко те прочитав се покајав на посмислата. Стварно жално и јас на твое место не би дала ни на слика да го видат
Зависи што подразбираш под заслуга.За некого заслуга е да ти го чува детето секој ден а ако не нема да го гледаат.Или не заслужила да го гледа зошто му се обраќа со сине.Овие моиве имаа дојдено кај нас на гости за 5 год 4-6 пати вкупно.Не доаѓале дека било далеку.Ние бевме таму за секој празник и еднаш во месецот на гости,кога како.Ако се водевме по некоја заслуга не требаше воопшто да ги гледаат.Ама си викам ако на нив не им е жал да пропуштаат како внуците си растат нека не доаѓаат.Во секој случај они изгубија,не ние.Цинички ни викаа ќе ве видиме како ќе се снајдете сами,ама вака така успеавме.На крај испадна немале пари затоа не доаѓале,а ние па никогаш не сме очекувале пари,или поклони за децата.И што бидна,си почина свекрвата на 55 год децата ги виде два дена пред да почине на камера.Јас пак не бев лошата што ќе тера инат и нема да им ги носам.Еднаш до два пати месечно одевме.
Леле ме запрепасти ова твоево.Двапати те препрочитував.Која неедуцираност,кој простотилук човече. Ама па и не е да се чудиш,јас имам пред некое време чуено од стари така ,дека е вештачко тоа ,од епрувета ,дека не се знае од кој маж е оплодено.Не дека нема со донатори ама тоа е уште далечно за нив ,не ни знаат дека постои како метода.Имаше повеќе што веруваа во тоа на почетоците ама со време како напредуваше успешноста на инвитро ,повеќето сфатија.Овие твоиве ептем заостанати во времето.Сигурно веруваат дека син им не е татко на бебчето.Срамота.
Овие доаѓаат пречесто. Ако не секој ден, секој втор ден. Од ручек до навечер касно. Јас си легнувам, они остануваат имам пишувано. Помош немам никаква буквално, не го чуваат зашто детето не ги сака, финансиска боже сачувај, не ни сакам од нив зашто после ќе очекуваат премногу за возврат. Мене ми се товар искрено. Многу ме замараат, ми ѕвонат по 3 пати најмалку дневно, ми седат дома, ненајавени ми доаѓаат, ме гњават со глупи муабети и многу често само се расправаат пред детето. Зборено е илјада пати, еве последно вчера маж ми партал ги направи и им се закани дека повеќе нема да го гледаат детето ако продолжат вака. Спојлер: Вчерашниот проблем Позитивни се на ковид на брзиот тест ама они не веруваат во тоа Им кажав 3 пати на телефон дека не ги примам дома, да си седат дома во изолација зашто сум трудна и со мало дете, непрележана. Вечерта ми се појавија на врата демек да ми донесат нешто. Збрлавев е мек збор. Не ги примив, маж ми им се јави, се испокараа, качи притисок, а инаку и тој е позитивен сам во странство заглави за да не доаѓа дома. Веќе немам зборови да им ги опишам глупите постапки, не знам зошто го прават ова, намерно ли, глупи ли се, што е проблемот. Од вчера си размислувам, намерно одиш заразен кај мало дете и трудница и јас треба да верувам дека тие луѓе ми мислат добро? Ајде, како да постапам понатака? Вакви глупости ми прават минимум еднаш месечно, ќе се лутиме и ќе ни помине ама преку глава веќе секој испад вака да им поминува. Еве кажете ми дали грешам, дали претерувам. Не е битно дека е корона и обичен вирус нека е, во кој универзум е нормално да одиш и да заразуваш?
Ima edno pravilo vo zhivotot...roditelite I familijata ne mozhe da gji izbirame...tie se kakvi I da se....treba da se Ima spogodba I prilagoduvanje od dvete strani....e Sega Ako ne ide sve Kako sho treba togash Po zasluga...Sepak e sudar na generacii ... Svekrva za orden za lazhenje....zhiva bila 100 godini....od pusti sram I narodot sho kje kazhe(poshto definitivno zhiveat za toa narodot sho kje kazhe)spremna e na lazhenje