Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    Многу голем проблем што не ставила вода на време, бре бре

На Tiny Love, cresa-jagoda, DELFINA81 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.224
    Јас мислам дека малку повеќе претеруваш.
    Родителите твои и на сопругот не се чистачи, готвачи, дадилки, и останато. Едноставно се баби и дедовци и така треба да бидат.
    Зошто им ја давате таа обврска околу чувањето на детето, а потоа се лутите и карате со нив за се нешто што на вас не ви одговара. Едноставно во градинка ќе си оди ќе си стекне другарчиња и педагошки навики.
    Жената заборавила и тоа е тоа не е крај на светот. Па и другата снаа исто како тебе и го тупнала детето за чување и бањање и кај попрво да оди.
    Не треба за толку банални работи да се караш кога веќе го оставаш да го чуваат.

На CameliaMiller, meggle, drugarka и 4 други им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Тешко жената со две внучиња кај да дотрчат попрво
    @Margo11 Извини и се на жената што не ти е должна да ти трчат по детето пошо си има двајца родители

На CameliaMiller, Tiny Love, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  4. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.972
    Допаѓања:
    61.177
    Девочје ич не се замарај и не замерувај на свекрвати..батали..уживај си своето дете и тоа е тоа..ако чуствуваш поделба меѓу синовите, децата , па тие така функционирале и претходно, неможеш да промениш ништо, само ќе се фокусираш на негатоивни работи и ќе си ја труеш душата, прифати и терај си по свое..секое добро ти поскаувам!!!

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.008
    Допаѓања:
    13.824
    Па да живеевте сами како ќе спремаше млеко? Или на комшиите ќе им викаше? Аман бе, со глупости се замараш. Водата ќе ја оладиш под млаз ладна вода, не прави драми.Ти си родител, ти ќе подготвиш, ќе се снајдеш.

На CameliaMiller, Cka, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.528
    Првичниот пост ти е малку еуфоричен, ама сепак, немало потреба да се лутиш до толку. Да ти кажам еден совет, формула со ладна вода од шише правев, не ја греев воопшто, ич, така правеа и во болницата така правев и дома и еве го здрав прав и од септември у школо ќе тргне. Нит мора да се лади 30мин аларми да местиш, нит мора да се потресуваш, да врие вода што претпоставувам е купечка, да се замараш. Инаку бабата имала веќе обврска така да пак не си во право што си се налутила, ама верувам дека ти дома си знаеш како ти е и зошто се нервираш, така да релаксирај се, без нервози и ќе ти пројде. И јас би се извинила ако не си кажала зборови кои не се забораваат ќе ти прости сигурно.

На Tiny Love и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    Прв пат слушам вода да се чека 30 минути да се олади. И јас правев ад на малата па не сум чекала 30 мин ако ми било итно,а уште помалку па сум вклучувала аларм за тоа. Ако знам дека ќе се задржам претходно сум зовривала вода и во термос сум ја чувала.

Ако добро се организираш нема потреба друг да молеш да ти зоврива вода

На Tiny Love, Ladybug98, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Малце ти е претерано љутењето за вода ама претпоставувам е акомулирано од х причини уназад, јас правам ад и ако ја вриеш сосе ѓезвето под ладна вода и за 5 мин е таман за да пие бебуш, да знаеш за наредно. Не се замарај

На Skorpija25, cresa-jagoda, Dancewere и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Правиш млеко и ладиш под чешма за 2 3 мин ако почека нема ништо да му биде. Точно е дека се раствара во жешка вода па се разладува.
    Прави се извини и се. Ако ти кажам никој нит дошол нит го прошетал нит го видел. До сега еднаш ми го имаат прошетано и едни и други.
    Биди среќна што воопшто е тука. А за споредби тоа не обратувај пажња и ја споредувам моето со други со внукот. Да тешко е да слушаш некогаш ама батали

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    326
    Овде каде живеам на ад кутијата нема степени, пишува само да се разреди со вода. Нз зошто во Мк нонстоп мислат мора да е жешка/топла. На сите Ад кутии го пишува тоа, твое е ако сакаш да ја подгрееш да му дадеш топло млекце
    Мојата е на собна температура вода Ад од раѓање
    За другото и јас мислам дека не треба да се лутиш, ти праи услуга жената, заборавила.

На Осе, elimkd и Mikha4 им се допаѓа ова.
  11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    Колку што памтам не треба ни жешка да е, зашто се уништуваат хранливите состојки и витамините при повисока температура. Кај нас мислат дека е како од крава ад-то па треба да се врие (facepalm). Ама важно свекрвата си го добила свечено :^)

На unearthlysarah, Noranora, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.528
    Мене у болница ми го раствараа со ладна вода, во родилиште, како да речам, еднаш дури и запотено ладно се гледа ми донесоа. Неонатолог од 70г ми рече прашок е тоа, нормално да се раствара со вода, во потопла полесно во поладна потешко, слободно со вода на собна тт или ете за полесно да ти е замлачи ја минимално, ама нема потреба. Синко кратко пиеше ад, али тоа што го пиеше ниеднаш не зоврев вода.

На mal.ecka и hotsauce им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Јас користам Хип на самото паковање стои
    Користете превриена вода која е оладена до 40 - 50°C за да се задржат витамините.
    Не е дека во МК нешто си измислуваме. Може има разлика од млеко до млеко

На Tiny Love, Skorpija25, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    326
    имам видено Ад кутија во Мк ама не знаев дека на сите е така.
    Бидејќи велиш за Хип, конкретно ние Аптамил користиме, тука во Англија на Аптамилот и на сите други пишува пример за дозата на ќерка ми
    Add 4 level scoops of powder to 200ml of safe drinking water.
    Ни темп ни ништо не се спомнува.
    а мислам дека Аптамилот во Мк кога бевме пишуваше за температура( не сум сигурна) ама не знам каква поврзаност има тоа со витамините.
    Витамините се во прашокот и нема начин да се изгубат. Тоа се праи во топла вода едино за да убиеш бактерии ако ги има бидејќи формулата не е стерилна сепак.
    Ај да не бегам многу од темава, ако некој му значи нас овде не советуваат со вода на собна темп.

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Искрено не знам ниту педијатар ми кажал ниту сум прашала сум се водела по кутија. Едино што ја не превривав вода од прв ден користам флаширана и само ја стоплувам па разладувам. Може има разлика од ад. Сепак ова не е наше производство хипот се увезува како што пишал производителот така превеле нашиве.

16. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.623
    Јас имам 3 деца , и сите 3 беа со АД до 6 месечна возраст . Живееме сами со маж ми и децата , и најлесно ќе ти биде да си земеш добар термос ( јас имав два , еден со скроз топла превриена вода кој патем беше веќе стар и не држеше баш како што треба , а другиот со превриена вода , но изладена скроз ( овој вториот е со потенки ѕидови па и онака не држи топло )) и кога правев млеко , ставав вода од двата термоса се до постигнување на соодветната температура . Сестра ми пак , на внучето ( исто со АД ) му зовриваше вода , ја ладеше до соодветна температура и ја ставаше во термос ( користеше само еден термос , што го купи баш за таа намена , додека пак јас го имав дома ) , можеш и така , за да не се стресуваш многу без потреба .

Но , овде не е проблем водата . Водата е само капката што ја прелеала чашата . Проблемот е друг , а ти најдобро знаеш што е тоа .

Што се однесува до поделбата на децата ( маж ти и деверот ) искрено , јас лично сум во таква ситуација . Мајка ми до денешен ден , се што посака сестра ми и пружи , за сестра ми секогаш ќе најдеше пари да и обезбеди факултет и било што друго , додека пак за мене 10 години не може да собере 1000 евра да ми уплати за возачка . Десет години се во прашање , не денови , недели или месеци . Години . Се чувствувам фрустрирано , но мајка ми е , нема да се расправам за тоа . Еден ден ќе ја нема и што потоа ? Кажаниот збор не се враќа назад , а возачка можам и на 40+ да земам . Затоа , и спомнувам меѓу редови , но не се расправам . Во меѓувреме си барам чаре за сама да си ги заработам тие пари и сама да го исполнам сонот на детето во мене :D .

Не се секирај многу , не е дека ќе промениш нешто ти лично помеѓу мајката и синовите . Освен нервози и болест , ништо нема да направиш :) . Уживај си , се ќе дојде на своето место еден ден :) .

На Persila и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.863
    Допаѓања:
    142.589
    Работата со вриената вода е следна - Ја вриеш за да убиеш потенцијална бактерија. Водата од чешма може да има некоја бактерија која нашиот мев ја вари, ама бебе не. Значи вриење е заради тоа.
    Ладење е за да не се уништи хранливоста на млекото и да не го попариш детето.

И сеа, сите вриевме вода, ама ладевме или со чекање или ако не мже да чека оти вришти дете, шишето го ставаш у ладна вода да излади побрзо.
    На клиника имаат превриена вода лонци, и они само ставаат изладена вода која е превриена.

мајкава треба да се извини на свекрвата, а у вкави ситуации, нека зовре вода и нека ја лади под ладен млаз за побрзо. Се деѓава, сите некогаш сме се извикале за џабе, доблесно е да се извиниш, не само да не се скараш.

На Tiny Love, Oneo, Skorpija25 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.027
    И да е така,шо е проблем?!! не е сигурно инвалид па да не не може да свари дај оладете малце.....а ти да си свекрва и да ти речат да свариш вода каооо ке речеш нема шансииии извинии дојди свари си

19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    17.655
    Јас да сум свекрва ќе им дадам до знаење уште од одма од мене да немаат огромни очекувања.Кога ќе можам ќе згреам,ќе оладам,ама да ми биде обврска да спремам и бањам нивни деца не.А камо ли да ми повишиш тон зошто сум заборавила да згреам.Знаеш како,оние што немаат никаква помош си знаат како успеваат сами скроз околу децата,ама и овие што имаат помош баш не го ценат тоа.Можеби дека не осетиле како е да ја немаш.

На CrazyGirl15, noteforself, Demi_ и 9 други им се допаѓа ова.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Скроз си во право и јас да си дочекам да бидам свеква ни под разно не би зела обврски околу внуци, зар како околинава и сите што ги знам, ем деца цел божји ден чуваат, не знаат веќе кај тераат, парковиве полни со баби и дедовци, ем сметките подмирени, ручекот готов и прва прилика ќе чуеш снааиве погрдни зборови и озборувања за банални работи. Прва средба и одма на уста ја фаќа свекрвата…. Никаква почит ни емпатија

Секој си има свој живот
    На старост и јас сакам мој живот

На SiMpAtIcNaTa, sj *O*, Razvigorec и 16 други им се допаѓа ова.