Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Мислам дека оваа ситуација малку го надминува проблемот меѓу тебе и свеки и преминува во проблем меѓу тебе и сопругот. Сигурно си го познаваш сопругот, знаеш да познаеш дека му е криво, можеби и во ред е малку да го оставиш да молчи, но клучот е во комуникацијата. Без разговор се туркаат проблемите под тепих и кога тогаш пак ќе излезат на површина. Затоа мислам дека е подобро да седнеш со убаво и да поразговараш со сопругот, превземи некоја иницијатива, немој само така да седиш и чекаш и проблемот само да се подзаборави, а не и да се реши

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    Eли, да не те вадам од памет, ама мојана од прв ден врска со мм си беше веќе мажена и со толкави деца па не седеше мирна, само некои луди идеи и` паѓаа на памет додека не виде со кое откачено друго женче си има работа. Подолго време сум золва од неа, ја победив со стаж и паметот шо ми го дал тој стаж. :D

Дури мислам дека меѓу другото, замарањето со бракот на нејзиниот брат делумно го доживеав и како бегање од сопствените семејни и брачни обврски.
    Пример, уште кога бевме дечко и девојка а на сите кажавме дека веќе сме сериозни во намерите, остави настинато дете, свекрва и` да го чува, битно госпожа го однела мм на кафе и таму му напраила божем случаен сусрет со некоја си таму нејзина другарка. После 15 минути мм ми праќа порака „јави се божем итен случај“ :lol: :lol: :lol:
    Така што се` додека не се справите со сопствените несогласувања, мажот не е гаранција. Ако се погоди некој маж со големо М да не смее да му претне ниту да помисли да се грижи за нечија туѓа куќа и домаќинство сем нејзиното, да, ама ако станува збор за некое муле, тешко.

3. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Ќе ми се фати она за ај не ме личи да кажам, и врапчињата препознаваат сплеткароши! Не се замарам многу, само ме нервира тензијата во воздух кога е присутна, кај сите е тој електричен набој преголем, не само кај мене! Кога родители реагираат, неко меџу нама није наш... :^) Ама баш ми е гајле, голем е Господ ќе ми отвори врата, има некакви шанси за нешто, па здравје да се пофалам и јас ко Лолитка за моја кучица моја слободица, ама ај да не јадам бумбари пред време... :x :rofl:

На lolyta777 и H.e.L.e.N им се допаѓа ова.
  4. babyketi

babyketi Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    678
    За овие години научив дека : Да очекуваш мажот да е на твоја страна, затоа што си во право е исто што и да очекуваш да не те изеде лав , затоа што ти не јадеш лавови. :lol:
    Ако не за друго , ќе му биде мака што не се во право и ќе си ќути , божем не зазема страна.
    Многу ме иритираше тоа и се уште е така , но пак од друга страна јасно ми е дека и јас би рипнала да ја бранам мајка ми ако тој ја нападне по било која основа.
    По онаа старата : За моето јас можам да кажам што сакам , ама ако ти кажеш очите ќе ти ги извадам. |(

На Li0ness, stetoskop, Mikako и 3 други им се допаѓа ова.
  5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    22.410
    elena.mak, cамо не и` се замарај, тоа е доволно за почеток. А и моиве свекор и свекрва на почеток ја бранеа, ама кога на неколку наврати фино си ја наместив конечно сите да и` го видат вистинското лице, се плашат и да ми ја спомнат први сега шо се вика. Све излегува на површина, не му се секирај.

А верувај, требаше време дур им го тргнев превезот од пред очи. Таа отсекогаш била главно мезимче во куќата затоа што родителите на мм чекале долго време и се труделе додека да ја добијат и буквално како благослов ја третираа, дури и по цена на запоставување на мм. Ама јас знаев како. Со клевети не работев, туку со аргументи. Правев сама да си се издава и полека, полека, увидоа дека не биле објективни. Но, прво, направив да увидат дека си го подзапоставиле синот, направив уште толку да се приврзат за него за да си имам и загарантиран сојузник кога нешто нема да е во ред. Сега сите ме дознаа каква сум и што сум и после толку години, нема ни потреба од сојузници, сите јасно ги гледаат работите. После и ретроспективно доволно е да сфатат дека кога им беше тешко јас и мм бевме покрај нив, а не золва ми. Имам пишувано за свеки ногата кога ја скрши. Јас немав апсолутно никаква обврска да и` помогнам, но го направив тоа за сите да видат дека не си имаат работа со лош човек. А после пред сите и` се јавив на золва ми за да ми помогнела наводно и сите тој разговор го слушнаа и видоа како пробуваше да се извлече. Само аргументи му е мајката. Со лоши зборови за неа, само ќе направев да ме замразат.
    babyketi, може сум си будало :lol: , но јас очекувам и отворено барам од мм да биде објективен во случај на судири. И истото сум му го рекла. „Доколку планираш да не гледаш објективно на работите само затоа што не сум ти мама/тато, слободно можеш да кренеш раце од овој брак пошто и јас ќе го направам истото.“ Не барам многу, барам објективен да биде. Ако јас сум згрешила, заслужувам и подолу од партал да ме направат и да се извинам. Ама само затоа што е субјективен да фаќа по страна, тоа не.

На Mikako, Annath, elena.mak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Искрено јас многу би му се налутила ако не е објективен, ако е пристраен и ако кога сум во право молчи, т.е. не зазема страна.

Ќе се налутам затоа што јас сум таа која секогаш без разлика за кој член на фамилијата се работи, било да е од негова или од моја страна, сум реална и не сум субјективна.

Не бранам некого ако не е во право, имам свој став и ако мојот став се согласува со другиот тогаш и те како заземам страна.
    Ако на пр. од моја страна (мајка, татко, сестра) каже нешто против него, против негово мислење, а јас сметам дека мислењето е сосема на место, тогаш си го кажувам и моето мислење и зошто сметам дека тој е во право. Никогаш не се повлекувам од дискусија и никогаш не ја наведнувам главата во смисла молчењето значи одобрување.
    Но, да се разбереме :!: , не сум секогаш на негова страна, честопати сме имале жустри расправи каде со аргументи сум си го одбранила ставот и директно сум била против него.
    И не смеел да ми се налути, затоа што не дозволувам да ми се наметне мислење и тој не ни очекува и си знае дека јас не сум од оние кои секогаш, ама баш секогаш мора да го поддржуваат мажот. Ако не си во право без разлика дали си ми маж, брат, сестра, татко, мајка, шајка :lol: и те како ќе бидам протв твоето мислење.

Затоа и истото го очекувам од него, да заземе страна. Не мора да биде на моја туку гласно да каже зошто Е или НЕ Е на моја страна, а да ќути и да се крие под нечиј фустан или да стане без да се искаже во стил вадете си ги очите мене ич не ми е гајле, и те како има да ме налути.

Ама јас ова уште на почетокот му го имам кажано и докажано кога при една дискусија се исконтраа со сестра му заедно против мене и јас бам трас на маса аргументи и си ги собраа и двајцата опашките.
    Тогаш јасно му стана која му е жена, дека жена му не ќути и честопати знае на шала да каже-тешко мене, жена ми е правник и секогаш е во право, џабе ми е да се расправам, јас ќе си ќутам :lol: :D

На encimenci, pepita82, midnight.flower и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    E golemi se makite na snaite, a veruvam i na svekrvite. Mnogu mi e smesno kako svekrvata kazuva kolku bila losa nejzinata svekrva, a ona e gavol. Nekoi denovi e dobra duri da ne ti se veruva ama ima denovi koga si izmisluva luge samo za da pravi kavgi. Imam pisuvano ne ziveeme zaedno no bese se naucula se koga ni e rucekot da doaga nesto da prasa. I deneska vleguva i kako po obicno aaa rucate i maz mu i veli e koga si promasila ti rucek da ne dojdes, i se naluti i si otide. Ama mi se ispolni dusata jas ne mozev da i kazam a znam deka doaga samo da vidi sto jademe 100%. I poveke ne i molcam ne se karam so nea ama ne sakam da pravi budala od mene. Kako statee taka se poveke laze. Mu rekov na maz mi ke stavam kamera za da ja slusas a toj se smee. Pred nedela dena dojde i ukluciv da snima na telefon, ne mi e prv pat taka da i napram, bidejki pocna da vwli deka koga doaga jas sum i velela da si odi. Ne deka maz mi ja brani ili da se kara so mene zosto taka , no ednostavno jas sum svesna deka taa e negova majka i ne mu e seedno.

8. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    Шо е исто, помеѓу свекрва и с’нце...
    ---И двете, не можиш да ги гледаш повеќе од 2 мин..

На AIT и encimenci им се допаѓа ова.
  9. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    79
    оваа твојава скроз отишла со паметот ...ме изнасмеа :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

10. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Пфффф, и сега? Утре ќе треба да барам прошка од свекрвицата ми, бидејќи сум помала. А само еден Господ знае колку ми е длабока раната од пред некој ден. Како? Како да изустам? Како да и речам прости ми, кога ни јас не би и простила? Не сум до толку голем Христијанин, не сум до толку голем Човек. :doh:

Минатата година, за Прочка, и‘ барам прошка, таа од куртуазија вели дека ништо не сум и‘ згрешила (а сум и‘ згрешила - знам), јас на тоа и‘ велам како не, сите грешиме (со тоа да ја потсетам дека и таа греши) и ајде демек си простивме и јас се пуштам да ја гушнам и да ја бакнам, а таа ме оттурнува и ми вели: немој, настината сум - да не те заразам. А нема врска, ништо не и‘ беше, а и јас не сум бебе, па одма да ме фати „настинката“.

Оваа година навистина се разболе (од жал по мене :P , дека бегам од дневната, во ладна соба седам со денови заради неа), па си мислам дали и рака да и‘ пуштам? :?:

Како ли ќе биде? Уффф. :doh:

На Isabella и H.e.L.e.N им се допаѓа ова.
  11. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Леле значи јас утре сум се спасила мм не е дома јас одам кај моите ЦЕЛ ДЕН (нормално во договор со мм ) да си поседам со малово не сум била откако се породив од ладново значи не одам кај свекрвица мм него ни постави денес тоа прашање ќе го постави задутре ко ќе се врати и мајка му ќе го набуцка ама денот ошол прошол :D

12. plavki4ka

plavki4ka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Izgleda na ovaa tema ne sum sama.Sekoj na svoj nacin ali kako sto citam sutinskiot problem ni e ist.PA VIKAM AJDE I JAS DA SI KAZAM.Jas doma imam iscelitel,psihijatar ,sovetnik,,i da ne nabrojuvam...so edno ime svekrva.Dojdov tuka luge od ljubov.A naidov na se osven na toa.Mas mi ima takva rabota i patuva i se slucuva dolgo da ne e doma.Edno vreme si odev doma ali posto sum Makedonka a mas mi srbin od Belgrad pa se umoriv i vikam ajde dosta e patuvanje ke si bidam doma kaj so i treba da bidam...NIE SME OD POCETOKOT NA VIE ,mislam jas So svekorot i svekrvata I si vikam pa kulturni luge se ke se razbereme.JAS inace sum zatvoren tip i slabo sum po setanjeto si izleguvam samo so mas mi i poradi vrskata na dalecina ne sakam da si stvaram problemi i da stvaram somnezi i da setam...pa se otvoriv na svekrvata i si kazuvam kako se osekam da ne me forsiraat da setam ako imam potreba ke javam i sama ke izrazam zelba...a dobriv odgovor deka ne trebalo da pravam mnogu romantiki od se deka jas bez sin i nemozam i ne sakam tuku deka moram,da ne filozofiram i da se boram so toa deka site go pravele toa.SEKOE SABAJLE ZENAVA IDE PO MENE i ne te pusta da funkcioniras i da se opustis ..posto sum nova vo kukava i mi treba vreme da se naviknam...ona so nejnite soveti dobronamerni me sledi vikajki zemi si portokal ajde zemi banana ajde jadi ova ajde sega pravi go ova ajde gledaj televizija i sekoe sabajle istoto od zbor do zbor...ako i reces ,,NE FALA VI NE SAKAM ILI NEMOZAM SEGA PODOCNA,, TAA KE TI KAZE PA NEMOJ DA SI NERVOZNA TREBA DA SE BORIS SO TOA...I SLICNI DRUGI TAKVI SITUACII...SESTRATA NA MOJOT MAS E IST KALIBAR I SAMA SI KAZUVA ...ona koga ke dojde ne dozvoluva da i se doprat decata ili da bacis dete ne doaga vo predvid .posto pusam ...znaci nema veza sto decinjata lazat po zemjata i stavaat race vo usta ..nego jas da ne gi baknam ..pusac sum bila...i se taka nekoi situacii a jas pa majka ta majka sum zapnala da ja vikam...si vikam ajde za dobro sum dojdena ali eve ne bivalo ni taka ...pa se odlucivme koga mas mi ke si dojde da ideme pod kirija..posto svekrva mi go dala nasiot stan do septenvri da se sluzi edna nejna prijatelka so gradi kuka veke tri godini..trebase tie da si odat sega na prolet a taa bez nase odobruvanje gi pustila i go prodolzile rokot..i za toa treba da se borime vika taa..ako bilo za dobro na coveka da se napravi togas ne e problem ni pod ist krov da sme ziveele...ajde da ne poludi covek....i samo se prasuvam so koj dobar zbor prema niv sum pogresila...ne mi e nisto jasno..neznam sto se slucuva...ni zosto
    mislam deka ni svalerkite ne se tolku dobri vo rasturanje na brak kako sto se dobri svekrvite ..uste ne mozam da veruvam deka od moja usta izleguva ova...sto otidov vo taa kuka od ljubov a si pominuvam taka neprijatno koga mas mi e na pat...tazno mi e...otidov so dobri nameri ama zenava saka da bide doktor iscelite psihijatar i uste sto ne...ala hitler...a jas pa majko sum ja zavikala....a mislev deka ako jas ima ljubov i dobra volja ke imam uste edna majka....pa sto ne kazete be luge deka ke se zeznam :D malku smesno ama tesko e..uste sum nova vo ova i neznam kako da se spravam kako sto napomenav srce polno so ljubon eve ne pomaga ...

13. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    не му ја мисли толку многу....
    маж ти те сака, те подржува,ќе си излезете...
    главно е со него да си имаш разбирање...напишав еднаш,пак да си кажам, нема толку лоша свекрва,колку што може да има добар маж/сопруг..
    така да, издржи...верувам тешко ти е без него, додека е на пат...ама, ке се врати....ке те подржи,како што те подржувал досега-и решен проблем...
    сами, мир, љубов, разбран човек до тебе...
    па кај свекрвата само на гости, и тогаш касни си портокалче :$

14. plavki4ka

plavki4ka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    aaaaa ajde neka e so sreka pa za nekoe vreme ke se citneme tuka....nie gaki na isto sonce susevme...ali samo stapni i vo kuka ke ti kaze ona ....mozebi i daj boze da e edna od miljardite koja e razlicna....ja denes kao u lice da si pljuknav....mislev nikogas ova nema mene da mi se desi od dobrica u zombi od najlosiot horor se pretvori ....hitler....se znae...i lekuva i psihijatar e i borec uste da zeme da me operira ...

15. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Mене искрено претерување ми е ова дека некоја жена е Хитлер зашто и вика на снаата Земи си банана, земи си портокал, мора да се избориш... Ајде не забегувајте! Со таков карактер и таков начин на размислување СЕ ќе ви биде проблем. Јас двапати го прочитав постот и не гледам проблем освен тоа дека некој сака проблем да направи заради сопствените фрустрации. Знаете ли вие што се проблеми?! Мал хинт- не е ова што го пишувате. Совет од мене - штом сте решиле да се мажите редно е и да пораснете и да олабавите малку. Не претерувајте бре, едноставно е.

На midnight.flower, MacenceEna, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. plavki4ka

plavki4ka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    verojatno mi go nemas procitano prethodniot tekst...pa mislis taka.ili NE SI RAZBRALA DOBRO ili mozebi si ama toa e tvoe mislenje koe jas ne go delam...edno e preteruvanje a drugo e da se soocuvas sekojdnevno so isti raboti i nekoj bukvalno da te progonuva so istite zborovi samo sto si stanala od spienje....ako odbies i kazes ne ke ide po tebe nedozvoluvajki ni lice da se izmies dodeka ne izrecitira do kraj kako ti gresis...i da e samo toa deka e porokalot problem..da ne zboruvame deka ona go poznava sin i jas ne i pokraj toa sto e moj mas..koga da gledam televizija koga da se tusiram kako da razmisluvam koga ne mi e dobro sto da pijam ..znaci sloboda na razmisluvanje nema tuku REZIM koj ni sama ne go pocituva...a pomagam vo se se obrakam so vie i pak ne e zadovolna pak ne i e pogodeno...stanot vo koj trebase da ziveeme lugeto sto bile pod kirija trebase da si odat sega na prolet taa gi pustila bez nase znaenje do septenvri samo inaet da mi napravi ...pa ok netrpeliva sum eve mozebi...a ne vikam deka ima i poloso jas samo go kazav svoeto...deka nemam psihofizicka sloboda i me gusi toa i i prakam podrska na mnogute hrabri i pristojni zeni koi sekojdnevno poradi ljubov i za svojata familija se soocuvaat so takvite svekrvi .a i polosi od mojata ..

17. fidani

fidani Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Еве ме и мене пак.Нели денес се прочките,ние спиевме кај моите и сабајле стануваме и мм ми вика кога ке си одеме дома да им бакнеш рака на моите,и јас му викам во ред е само ако и ти им бакнеш рака на моите. А тој ми вика јас не сум снаа,замислете значи јас можам да го направам тоа а тој не можел бидејки не бил снаа.Ијас му викам ако не си снаа зет си,ти дале жена ако не го направиш ти тоа нема ни јас.Станавме и отидовме долу и тој ништо си седнавме се напивме кафе и тоа....и се вракаме дома а свеки кога одеме на госте кај моите не чека во соба поради малиот за да го види ама денес тоа не се случи јас се наместив што бев земала раздигнав во собата малиот во креветче и јас ја чекам да дојде ама таа со надеж дека ке одам во соба и рака ке и бакнам и си чека кутрата.Влегувам во соба ги однесов алиштата што беа за перење и ги прашав што прават и добив одговор само од свеки.И Поседев малце со нив ,а свекорот ни збор не изусти сигурно се е надевал дека ке му бакнам рака.

18. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Dali pobaravte proska od svekrvite,ili obratno bese.jas da bidam iskrena i raka i baknav za da i kazam deka vospitana od semejstvo,a ne kako niv ni red,ni nisto,a masmi pak nitu raka epusti na sveki.ne zasluzvela za da i prosti.mu zgresila.mi e gajle majka mu e.kaj vas kako pomina

19. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Јас на вакви празници секогаш се вадам дека не ги знам обичаите :lol: така што и да ми промрчи некој за некакво си баци рака :^) јас пак си терам: не ги знам обичаите, тоа е што да правам и си терам на шала :lol:

20. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Треба капата накривена и да си свиркате. Најважно е да је имате поддршката на мажот , а за друго ништо не е страшно, ма колку и хороно да делува. Џабе замарање драги мои кога кој до сега му го нашол крајот на простотилукот? Секој си мисли оти најубаво си знае. И ако, нека си мисли. Дел е вистина оти што годините како искуство донесле не може да се спори, ама како времето иде наред некои нешта се менуваат. Патент на уста, работете си под рака со маќот, гледајте си куќата и децата друго ма баталете. Се со одмереност, почит и дистанца. Кажете им да така, по некој убав збор, мал знак на внимание, тие со лошо вие со уште подобро, било да го мислите или не и ќе нема каде да бегаат ќе попуштат. Па по Бгоу како мали деца се сфатете. Ако еден забегал не мора и вие. И да , добрината секогаш победува, ама кој да има трпение.
    Чинете трпение, оти како рекле-трпение спасение.
    И да, побарав прошка, добив и од двајцата, а за моја давање, ма давам како не, само да дојдат да си ја земат, еве уште кај ги чека :D

На Ethrnity му/ѝ се допаѓа ова.