И пречисти да се, не ги перам. Нема зошто да перам гаќи на возрасни луѓе, тотално способни да се грижат за себе си. Не е проблемот до степенот на чистота на гаќите, проблемот е што во многу домаќинства снаата е на најдолно ниво па се очекува од неа да извршува секакви понижувачки работи. Свекорот има толку кршливо его што не знае машината за перење кај стои пошто женска работа тој не фаќа, и јас да продолжам да му го негувам тој паразитски стил на живот, нема шанси, ако нејќе да си ги пере гаќите ќе оди без гаќи. За золви, девери ич да не почнувам, млади, работоспособни луѓе да ги пере друг. Очите отворени со каков маж се стапува во брак.
Гашти се фаќаат со два прста и се џиткаат у машина као кош. Што знам. Некако навреда е да се гадиш од неговите, а до вчера со твоите леб од уста си делела. Демек твоите не се гадни а неговите се. Не верувам ако се стари дека по месец дена не менуваат гашти па да неможеш да ги фатиш. Кој сака нека си пере кој не немора. Жената дојде овдека совет да бара како да ја одбие да не пере туѓи алишта, а не праша дали перете туѓи алишта.
Баш затоа што не се стари,многу се млади и способни се.. Моите не сум ги ставала ке ги оставам за следна за нивните да се чисти.. Но гледам дека не се цени тоа, исто како моја обрска да е.. Незнам дали сите имаат вакви очекувања од снаата или само моиве..
Јас не би пуштала машина за алишта од други, исто и не сакам мои да пуштаат. Настрана дали се гадам или не, скроз небитно, навлегување ми е во интима. И без разлика што живеат во заедница, мислам дека секоја фамилија може сами да си пуштаат, алишта секако се собираат за перење. Ако не, бар за да не дојде до ваква ситуација: свекор, гаќиве твои се или на девер ми? Маж ми вика не биле негови. И еве на свеки гаќиве, по грешка останале кај моите
А што ако сме кажале за себе? Темата не е прашање-одговор и шат ап после.. За жал луге лутачи ќе се лутат, тоа е ...како и да кажеш ако не е по нивно ќе подзбеснат. Ама нивен проблем. Нека се нервира она, шо па членкава да се нервира... И во право си Мантуб, еве песокот на мачката не ми е гад да го чистам, ама туѓи гаШТи нечу, освен ваљда за болен човек ако се работи или инвалид.
Никогаш па ни тогаш не би се нафатила да живеам со свекор и свекрва. Понекогаш моите едвај ги трпам, а не пак други. Имам дечко и тоа постар од мене и отворено му кажав дека не планирам ништо додека не си купиме сами свој стан, иако пред месец дена комплет го реновира спратот. Искрено се чудам на младите девојки. Здрави, прави, способни за работа, а живеат во иста соба со свекор, свекрва, девер или со своите родители.
Едно е што се очекува од тебе, друго е што сакаш а што не сакаш да правиш. Не треба да се погазуваш себе за да удоволиш на друг. Тој маж ти за што служи, не треба и тој пред тебе да се покаже, или те зема и ти тутна прљав веш од цел комшилук да переш. Зошто се деградираш себе. Ако си отидена да живееш под нивни кров, не значи дека по секоја цена мора да ја свиткаш и главата. Доста си ги штедите мажињата. Биди паметна и земи две корпи за алишта. Тој па деверот не му е срам да ти ги остава усраните гаќи на тебе. Ако не си кажеш што ти пречи, друг за тебе не може да збори.
Е ова ова не го разбирам. Невестата млада влегува во куќа и постанува хотелска собарка. Пред 20 години би рекла не ми е многу за чудење, со старци од почеток на 20ти век. Ами денес? Се надевам денес тоа е минато. Би требало да се има поголема свесност кај сите членови во една заедница. Колку е понизно таков поглед да се има кон улогата снаа. Искрено, срам да им е на сите такви свекори. Губат секаква почит и достоинство со таквиот пристап. Ако жената нема разбирање од мажот што претставува во тој дом, кои ѝ се обврските како "тупната" во куќата, самата жена треба да се побуни. @gentle.girl девојко, побуни се, нека има хаос. Речи не можам да перам ваши алишта, не ми е пријатно. Најдобро да ги поделиме. Ако мажето ќути, кажи ти. И да се поделени останатите активности, не мора баш ти пералката да си. Сешто! Јас искрено не би се замарала. Остави им ги нека им засмрдат неколку дена, па нека видат. Ах бе мажиња, што ум имате, што ука ви дале вашите дома?! Уште бе жениве ко робинки ќе ги третирате.
Еллеле така сте ми вратиле спомени така сум се изнасмеала.Ние кратко живеевме во заедница негде помалку од година,ама за нас треба дефинитивно филм треба да се сними.Еден ден свекрва ми носи алишта што перела и ги вика синовите да кажат кои чии боксерици се.Они па да ти имале исти со некоја минимална шара различна,па ајде двете снаи на увид да кажат кои чии боксерици се.
Бетер хаххаа.Во таков мал простор во каков што живеевме,ни сметаше и што диши некој.Тогаш се те нервирав ама еве денес се смеам на глупостите.
Тука се зборува за перење на рака или перење во машина? Оти некој да ве прочита колку сте драматични ќе помисли оти зборувате за перење со сапун на рака.
Нормалното е различно за секој, за некој е нормално, за друг не. Ако не е нормално за тебе, не те прави себична, мрзлива, таква, онаква Ако е нормално за друга жена, тоа не ја прави најсрцка, највредна, најубава итн Јас живеев со семејството на маж ми некој период додека се реновираше другата куќа кадешто се преселија. Ми беше нормално да пуштам и нивни и мои машини, и да спружам и да здиплам. Долен веш нормално не перев, таа обврска си ја бркаше свекрвата. Но од друга страна никогаш не ми наметна обврска, се' што правев правев по своја волја. Кај мене на пример, ако некој сака да ми наметне обврска заради некоја глупава причина (пр. „сега си снаа и ти како снаа треба да правиш не-знам-ти-што), мене инат ме фаќа и нема ништо да направам. Ама ако ме замоли да и помогнам со нешто, не е воопшто проблем, тука сум за се'. Искрено ако не сакаш да правиш нешто немој да го правиш. Пробај со нормален муабет, без карање. Кога некој ги преминува твоите граници треба да си кажеш, како иначе ќе знае? Нека ја слушне жената и твојата страна, сигурно ќе те разбере, и таа била снаа со свекрва. Можда едноставно жената не помислила што значи таа обврска што ти ја дава. Па можда ќе си направите некаков договор за поделба на домашните обврски што на двете ќе ви одговара. Ако се налути и е пасив агресив - не попуштај, манипулација е. Ако попуштиш ќе и' докажеш дека тоа е начинот на којшто може да добие нешто од тебе. Ако не попуштиш ти, ќе мора таа и ќе види дека тој начин не функционира. Ако директно почне да ти се кара, тоа е обид за заплашување, тогаш уште повеќе вреди да издржиш и да ги поставиш твоите граници.
А само ставање во перална ви е гадно, или и собирање од сушара и диплење? Шо има толку страшно, па нема сигурно да ги фаќаш гаќите на сред, нити па да шеташ со немиени раци отпосле.