Се делат обврските кои се неизбежни. Мораш да исмукаш, не можеш пола стан да го исмукаш или пола прашина да избришеш или пола ѓубре да фрлиш или пола купатило да исчистиш. Тие работи се делат меѓу сите што живеат заедно. А гаќи секој сам може да си пере како што и храна за детето можат да си приготвуваат оние кои го родителе тоа дете и така натака. Едно е делење обврски, друго е завршување интимни работи што секој сам треба да си ги завршува.
Чистење веце е триста пати погадно и поинтимна работа од гаќи да ставиш во машина кои ке се исперат на 95. Ама секој со ставот.
Погадна да ама поинтимна не. Цел живот ќе ми се превртува во стомак свекор да ми ги фати гаќите во рака или јас неговите. Инцидентно можам да ги исперам во не дај боже ситуација евентуално да си ги стават алиштата, а јас само да ја пуштам. Ти имаш посебен однос со твоите и штом вие функционирате тогаш супер ама не има скроз спротивни од тоа и некои работи се незамисливи. Веројатно дека не живееме заедно, не знам.
Не знам како не правите разлика меѓу нешто што сите го користат и колку и да е гадно мора да се исчисти и нешто што е индивидуална обврска. Купатилото сите го користат. Гаќите сигурно не ги делиш со секој член од заедницата па за да бидат сите вклучени во чистењето групно.
Многу примери се кажаа и не можам истотп да го кажам за сите. Ама штом можеш инцидентно, значи не е крај на свет. Ама ти не живееш со нив, и можеш да бираш. Цело време зборам дека избрале живот во заедница ама во гаќите е проблем. Мене ми е погадно купатило да чистам, општо куптило како поим, и сега што се бањаме само ние 3цата ми е гадно. Мора да се доближиш да изрибаш се, а гаќи да фатиш со друг партал, големо чудо. Избрале да делат купатило со поширока фамилија ама корпи за веш посебен да има.
Не си ги наоѓаат они снаите, ама се очекува да бидат примени и синот, снаата, нивните деца, така? 10 пати реков, ако нешто не сакаш - не сакаш, ако се лутат нека им стои, ич да не ти чуе. АМА истото примени го кога тие нема да сакаат нешто и прифати дека не си репер што е исправно, а што не за сите, прифати дека другиот ете НЕ САКА за тебе нешто да направи и не се лути. Буквално спротивното од климање со глава го реков И ако сака некоја да ги вика мамо, тато, Стојна, тетко, шиц женска, нејзино право и апсолутно е во право како сака да ги вика. Ете јас по надимак ја викав одсекогаш и? Поентата е да имаш граници, но и да знаеш да ги почитуваш туѓите. Не се твоите граници само исправни Свекрвата не ти е тебе мајка, ама е мајка на оној што си го одбрала ти за маж, и ако живееш со неа, е личност на која си и' дошла дома (не само ти, и маж ти исто така) Еве едно интересно прашање и озбилно многу сакам искрен одговор од која било. Мајка и свекрва нема споредба, тогаш зошто не соберете мажот и кај вашите да се вселите? Нема поарно да ви биде? Потпишувам второто. На цела населба гаќи ќе перам ако треба, само ако може некој друг да чисти купатило А живеевме двајца, па живеам сама. Ни за сама себе не ми е негадно, напротив Што не сум пишувала? Буквално кај што ја цитирав неа, напишав "ако не сакаш, ќе кажеш дека не сакаш, ако се лути нека и' стои". Ама после од другите (не од неа) коментари беа боже господе Баш така. Ни со мајките не би издржале во заедница (со мажот, деца нели), ама не пробале, па не знаат. Сите се криви, освен тој што навистина е - одбраниот децоправител.
Не е до гаќите, до мажот е. Ако се луѓе на место, со кои има разбирање, сама ќе им кажам. Ако се луѓе со кои ни се тера ни се води, на мажот ќе му кажам, па он нека си тера муабет. Е ако и мажот е ист калибар како нив, не е проблемот во свекрвата. Проблемот си е во мажот. И индивидуелна ствар е гадењето. Некој се гади, некој ќе измие раце и живот иде даље. Како студент и пелени на возрасни имам менувано, ги имам рането, лигите сум им ги бришела...па најмал проблем ми беше и постелнините да им ги сменам или машини да пуштам. Кога сум врзана за кревет, болест или сл., а алиштата се трупаат(просек 1 до 3 машини на ден) неколку денови ако не се пушти се ствара буквално рид кај нас. Свекрва ми икс пати, без јас да и речам пуштила машина, спружила, испеглала, и сите, со исклучок на моите кои стојат на даската за пеглање, ги распоредила низ плакари. Јас фала и викам. Ама јас, сите сме различни.
Ама знаеш како е, мајките на снаите се со златни путки јер родиле женско дете. Јас се кладам дека пола од снаиве не би го бранеле партнерот пред мајка им како што го очекуваат истото од него пред неговата мајка, Значи мене на живци ми идат свекрви што снаите си ги гледаат како слугинки и се заглавени со расмислувањата пред пеесе години. И скоро ич не правев муабет со мајка му на либе без да се осигурам дека не е од тие. Ама никогаш нема да јадам гомна за некој само зашто носи некоја улога/епитет (во случајов свекрва), а притоа си е сосем океј личноста. Со родниниве на дм имам повеќе муабет него со моите роднини од проста причина што моите се баш од тие затуцаните и не можеш да збориш со нив без да спомнат традиционални срања. Колку имам голтано кнедли и навреди од нив, јас си знам. Поради работи кои се случиле меѓу моите и за кои јас не сум крива, за нив сум оцрнета цел живот. Па еве нека се осмели да ми зуцне некој дека сум ја заменила крвната фамилија со некои таму. Епа сами си го барале, шо да им правам кога не можеш да муабетиш со нив. А здравје кога официјално ќе сум снаа, ќе си бидеме посебно со него. Ни мајка ми, ни мајка му нема што да бараат. А према секој ќе се однесувам како заслужил. И аген, не мора да се перат туѓи гаќи. Ама колку очекуваш, толку и дај.
Затоа што најголем дел, колку и да се силат на свекрва, не се доволни силни, ни посилни од мажот, далеку било некој да прифати домазет да е, како ке го убедат? Затоа полесно во домот на свекрвата за гаќи посебно машини да вртат.
Се заборава еден МНОГУ битен факт. Мајка сакаш оти мајка ти е, АМА и не живееш со неа, па не те нервира ни тебе ни мажот ти Јас мајка ми на свет најмногу си ја сакам, колку што таа ми се нашла никој, аген, мајка ми е, нормално. Ама па и не живеам со неа, ниту мене ме нервира нејзиниот лајфстајл, ниту неа мојот
Зошто ако живеам во заедница и тоа со сосема ок луѓе, притоа некогаш и да пуштам машина со долен веш, мене би ме правело тоа проста, затуцана и ред др епитети. А притоа снаите очекуваат не само свекорот и свекрваата, туку и пошироката фамилија на мажот на газ да паднат околу неа и сите да и се поклонуваат оти родила дете, па сите нејзини обврски да се на товар на другите. А мажето ако е многу способно за женидба и притоа создавање на сопствено семејство, ама не под туѓ покрив, да го спотне сопствениот газ и на мамината снаа принцеза, па нека не се гадат од свекорот и свекрвата, во сопствено живеалиште. А не ваму, една вилушка не купиле, каките од децата секако е должност на свекрвата, ручекот и илјадниците други очекувања кои се морална обврска на пустата злоименувана свекрва. Сакате интима и не мешање, бидете на страна, ама без ниту едно очекување и должност ни од свекор, ни од свекрва. Често се споменува дека и свекрвата е дојдена, а од каде знаете дека таа не го спечалила тој дом?
Мене едно ме буни, главниот фактор што индицира дека е време да живеете во заедница со потпис или без е тоа дека сте независни и двајцата - не само финансиски. Како ви е ок маж што не знае да зготви едно јадење, не знае да пушти правосмукалка, перална, нема цврст став во односот со неговите? Искрено не можам да разберам како се договарате за брак во 2022ра со особа што не може да преживее без мајка му(и новата и замена-невестата)? Тие работи се познаваат многу однапред во врската буквално на прв одмор ќе забележите. Изгледа се мажите во honeymoon фазата од врската или пошо "дошле годините" па дај шта даш, ќе плукам по свекрвата после.
Абе све тоа океј, никој не вика дека некој може мајка да замени. Ама и на мајка можам да ѝ свртам грб, и со свекрва да сум блиска и како другарка ако заслужат и едната и другата. Пак ќе речам, јас со луѓе сум - како ти со мене, така јас со тебе, кој сакаш биди. И да, никој не би имал раат да се ебе и да си живее нормално со трета личност без разлика била мајката или свекрвата или сеедно.
Vi se chudam na komentarive......svekorot I svekrvata Eden den kje ostarat kje baraat Nega....sho Ako legnat vo krevet bolni da ne mozhat Sami ni da jadat,ni da se banjaat,ni gakji da soblechat Sami a ne kamoli da gji isperat?Sho prajme togash ,a?Kje gji frlite?Ili pak Ako imate interes(penzija golema ili ako imaat testament za dozhivotna izdrshka za da vi ja potpishat kukjata) togash sho prajme,a? Eden den I vie kje ostarite .....duri vi mozhat gazovite super ...tuku sho prajme koga kje vi padnat gazovite,a?Koga kje barate I vie Nega,odnosno vo bukvalna smisla gakjite da vi se isperat treba da Ve frlat I ich da ne Ve fermaat Kako sho I vie segashnite svekor I svekrva ne gji fermate......
Пишав дека не живеам со никого, ни моите, ни неговите. Но, често кога сме требале да преспиеме за нешто, тоа било кај моите. Ми е поарно, послободно се чувствувам, таму и си одам.
Ќе си одам во дом ако не можам на старост да се грижам за себе. Немам намера да бидам обврска и терет на некого. А инаку зошто јас да бидам таа што ќе треба да бања свекор и свекрва и да се грижи за нив, мои родители ли се? Си има син за тоа. Како што не очекувам маж ми да ги бања моите родители, да мења пелени и да им пере алишта. Мои родители, моја обврска, негови родители, негова обврска.
Ама остај, тука нели сите јаки се собраа, од чисти пречисти само они чинат, фам на мажот не дај Божеее.. Пишував порано, куќава и пред да се омажам била на мм, значи не сум ја сакала за наследство имот башка мм е единец, само неа ја имаше па свекрва ми кога се разболе јас ја гледав ја хранев ја перев замислете и Ја БАЊАВ Круна не ми падна Се дур не се разболе буквално се она работеше. И она беше за мене и јас за неа. Не знаете колку ми фали. Жалам што многу малце време поминавме заедно. На почеток и она беше тешка жена но пополека си се засакавме и тоа многу. Посакувам секоја да има таква свекрва а и снаа како мене