Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Е тоа е до мажот, не до свекрвата.
    Мулиња.

На IRBBB, MilaSs12 и fana им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.238
    Допаѓања:
    14.313
    Ама снаата треба да трча за свекор и свекрва бидејќи таа ќе наследи имот:rofl::rofl::rofl: Колку го имам слушано овој муабет од примитивни луѓе. :x

На lovely91, tessie и buba4e89 им се допаѓа ова.
  3. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    1.244
    Ги измешате муабети од една насока во друга.
    Ти девојко ако не сакаш да переш алишта на свекрвата и деверот, твојата одлука ќе и ја кажеш на свекрвата во лице и ќе завршиш со таа тема.

На lovely91, IRBBB и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.082
    Допаѓања:
    19.013
    Да расчистиме. Во заедница сите имаат обврски. Кој што ке си се договорат. Ако не одговара, младите ке си најдат стан под кирија и никој никому не треба да пере веш.
    Апсолутно не сум за снаата да дојде и да е пепелашка. Ни да ја зезаат, ни потчинуваат ни ништо. Ама ако свекрвата работи едно, снаата треба да работи друго. Ако и е гад веш да пере, нека каже што друго ке сработи. Ако свекрвата ја приморува тогаш патот под нозе и сами. Со такви свекрви разбирачка тешко. Е ако не сака мажот да замине, тој е крив и за тоа што мајка му наметнува што не треба.
    Делам снаа и свекрва затоа што свекрва и свекор една фамилија, снаа и син друга. Па снаата ке си се договори со маж и што обврска да превземе тој. Да нема командување. Пример младите треба да пазарат. Снаата се договора со мажот, оди испзари, твоја обврска е.
    Ако во иднина има потреба да помогнам ке помогнам во граници на нормално. Не да спијам по 5 часа дневно за се да постигнам. За се си има да платиш. Ама прво затоа што јас од старт имам помош секаква, без да преминуваат граници, нема да ми е проблем да им зготвам или да им исперам два пати неделно.
    Секојдневна нега како што кажав никој нема време денес да пружи и да сака. Работа време со деца маж другарки итн, уште да гледаш некого секој ден, си треба желудник.
    Баба ми 80+ сама се си прави.

На IRBBB, Bebce1, tessie и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Мојот бивш ако мериме, многу, многу повеќе им се наоѓаше на моите него јас на свекрвата. Така налагаа ситуациите, и така беше.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Снаа не може да наследи имот, може маж и', а и да се разведат не може еден на друг да си бараат дел од наследство.

Што е причина зашто не се вложуваат сериозни пари во нешто што спаѓа под наследство и немаш легално право да побаруваш од истото.

На Осе, tessie и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    И чисто што ја советував конкретната членка што го постави прашањето.

Постави си граници. Почитувај ги туѓите. Кој сака нека е во прашање.

Ако нешто не сакаш - кажи и не го прави и ако се лутат остани на своето и крај. Ќе им помине.

Само еднакво не ни очекувај, оти другите луѓе имаат, исто така, свои граници, кои многу веројатно не се поклопуваат со твоите.

На fana, IRBBB и Dentina им се допаѓа ова.
  8. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.562
    За тоа што не знаеш што носи животот.
    Татко ми после прележан мозочен удар е во тешка состојба.
    Мм цело време помага за тоа што ни јас а ни мајка ми не сме физички способни. За полесните работи сме ние.
    Истото ако еден ден родителите на мм би имале потреба од мене не би ги оставила на цедило.

На Noemi, IRBBB, Dentina и 3 други им се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Тоа секако!

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Затоа мислам дека повеќе resentment е кон мажот, него старите.
    Јас си знам лани кога татко ми имаше повторен удар колку ми значеше неговата помош и поддршка.

На Chantal и H.VAGA им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Сум проверила,знам колку чини и знам колку поубаво ќе им биде отколку дома. Оти дома колку и да сакаш да чуваш некој нема ни да можеш ко прво. Така е тоа, како од ракав се чува некој.

Последна измена: 3 јули 2022
    На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Зборуваме за луѓе што се врзани за кревет или за луѓе кои можат ограничено да се грижат за себе?

Ако се врзани за кревет и бараат постојана нега, не може никој и да работи и за нив да се грижи, да не се лажеме. Ниту е ок тоа од некого да се очекува.

Ама човек што може сам да јаде (не треба да го храниш), да отиде до тоалет, и му треба помош да му се однесе храна која нели, секако ја готвиш па само плус една порција правиш, да му се зачисти или машина да му се пушти, или ете можеби може да пушти машина ама потешко се движи па не може леген да крене и да пружи, не е крај на свет ако помогнеш, ниту е пак индикација дека таа личност е за во дом.

Повторно, ако некој/а не сака, не мора ни чаша вода да подаде, само не би се согласила дека е назадно или лошо да сакаш во одредена мера да помогнеш на своите и на родителите на партнерот. Тоа важи за двајцата, не само за жената.

На Celltica, Biljarkata и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Камелија не би да навлагам во лични детали само ќе ти кажам не размислувам така ко тебе.

Едноставно ако немаш време за ништо во денот тоа е едино решение.

14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.079
    Допаѓања:
    276.689
    Нормално дека зависи од ситуација до ситуација. Но збориме за некој кој живее во ист објект со тебе, и збориме дека веќе секако пример ручек правиш.

Плус/минус порција во компир манџата не ти менува ништо, а на тој човек менува многу. Тоа е муабетот.

На Мамичка, Biljarkata, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Верувај ми не знаеш колку е тешко да чуваш некој а да немаш време ни за ручек.
    Така да, можеме да се убедуваме до утре. Ние како фамилија сме искусиле еднаш и никогаш повеќе.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.238
    Допаѓања:
    14.313
    Знам де, но исто сум слушала дека некои свекор и свекрва така велат - демек снаата наследува, таа ќе ужива и мора да им готви, пере, чисти, синот никаде го нема, т.е. не го спомнуваат, демек на снаата се дава. Со свои уши сум го чула ова и биле озборувани снаите ако мува не ги лази.
    Јас па за инает на таквите вода не би им подала, мразам уценување за имот. Слободно нека си го носат имотот со себе.

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.107
    Допаѓања:
    42.462
    Работата е што членката сака да каже, ама свекрва и да не и се налути...
    Тоа може само со 'разбрани' луѓе. Со неразбрани, јок...

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    1.244
    Ова од лично искуство го кажувам и јас живеам во заедница со девер. Се додека молчев и им ги задоволував желбите и потребите јас бев чистачка, перачка, пеглачка, ручек, миење садови рачно ( машина за садови имаме ама стои така за украс) јас тонев психички и физички.
    Е затоа сега се во фаца јас нема веќе да ги перам вашите алишта и крај, нема што да се лути и да е тешко како на нив не им е тешко и глупаво да ти дават нивни работи да ги извршуваш без грижа дали ти ќе се налутиш и навредиш.

На VDT2906 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  19. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.396
    Од заеднички машини за перење дебатава премина во сосем друг правец. Свекор ми е болен, срам би ми било ако не му донесам лажица, нож, тавче, да му наполнам вода. Не може да му речам син ти нека си дојде од работа па ќе ти наполни вода.Гледање од типот преврски, рани никогаш не се случило тоа а и нема да се случи, си има он жена. Граница мора да се има ама вода не ти полнам не сум должна е веќе безобразлук.

На La-loca, cresa-jagoda, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.189
    Допаѓања:
    41.981
    Замисли колку треба да си лош човек за ова да го речеш

На Мамичка, CameliaMiller, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.