Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Не е културно

На Feminka22, bertold и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.119
    И да плаќа не е ок да натура, а не па кога не плаќа

На ladydy13 и bertold им се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ако не сакаш да се караш, кажи и дека финансиите ви се лимитирани за толку и толку гости, не си љубител на помпезни свадби и бидејќи еднаш правиш свадба во живот, сакаш да е како што ти имаш замислено.
    Инаку не е во ред да вика гости што не ги знаеш, а притоа ти плаќаш.
    Ако сака, нека си доплати, ќе немаш проблем.
    Инаку и јас кога правев свадба, од сите страни бисери си редеа. На се одговарав, ако ти е толку ќеиф, направи си уште една свадба за тебе и викај кого сакаш. За мои финансии, не штедам сопствена култура.

На noteforself, cresa-jagoda, VDT2906 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    445
    Ако гледа дека е мала свадба некултурно е да си кани нејзини пријателки. И не се само пријателките туку со се фамилии во пакет.
    Колку се луѓево без осет, ти прави да се чувствуваш неубаво да не знаеш како да речиш без да навредиш а твоја свадба е. Еднаш се прави свадба не 10 пати...

На noteforself, cresa-jagoda, nevermet18 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.552
    Допаѓања:
    23.467
    Еве јас сум како во твоја ситуација. Регистрација направивме и сега во август венчавка и ручек/вечера со макс. 50 луѓе.
    Спомна еднаш двапати, си доби одговор ако сака некој плус слободно нека плати( а нема да плати зашто нема финансии), или опција нека си прави сребрена/ златна свадба како и да идат по ред и нека си покани кој сака.
    Никој не не прашува од каде финансии, имате ли, па ви треба ли нешто. Затоа кратка и јасна биди и не се замарај. Јас сум скратила од некои блиски за некоја нејзина внука атер мм , и уште да ми кажува.
    Уште кога ќе каже абе да не се лутат НЕ викале. Викам убаво кажа ВЕ викале вас , а не мене. Јас правам, јас плаќам.
    А на тие што ќе се лутат, поздрави ги и кажи им дека јас се лутам што не ме прашале дали имам.
    Уживај и терај како ВИЕ двајца што сакате.
    А свеки нека си ги собере на ручек пријателките.

На Bubbles02, noteforself, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    А маж ти го викале? Маж ти плаќа за неговите гости или само ти?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.552
    Допаѓања:
    23.467
    Плаќаме ние двајцата со наши пари кои самите знаеме како сме ги спечалиле.
    И маж ми не им идел по свадби, а и не ни комуницира со нив. Никогаш нити дошле, нити се јавиле( исклучок таа братучетката) и треба ли да праваме чест на луѓе кои пред се мм не ги видел со години, јас па ич.
    Наша свадба е, сакаме да е со одбран круг на луѓе со кои се дружиме, гледаме, живееме.
    Еве вчера ми кажува како од по мајка и страната биле 15 први братучеди. Последно се виделе пред 20 години по свадби и толку. Зар треба сега да враќа и да викаме луѓе кои и она ги заборавила како изгледаат.

На cresa-jagoda, MilaSs12, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    Ако маж ти не идел на свадби е во ред да не сакаш и ти т.е. вие да ги канете. Ама ако тој одел, а сега ти не сакаш да ги викаш неговите роднини оти ти не си одела е многу надмено и себично.
    Туку ова само за неговите роднини важи или и за твоите? Пошто си пишала дека ти плаќаш, а не вие

На Bubbles02 и baby-star им се допаѓа ова.
  9. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    2.806
    Во тој случај и твоите и неговите и сите други роднини се гости на вашата свадба. Мој совет, не слушајте никој. Договорете се само вие двајца кој сакате и колку можете да поканите.

10. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    31.282
    Ќе си се договорите ти и маж ти. Не се мажи свекрвата па она да бира музички желби. Вистина е дека многу од тие генерации патат од комплексот да организираат свадби од по 1000 луѓе оти животен сон им е после тоа да ги зборуваат. Некои у државава живеат за тие свадби, луѓе знам што едвај крај со крај крпат ама за свадба се задолжуваат до гуша само да бидат видени и разбрани. Барем јас имам таков став, не ми се потребни на пример роднини од десето колено кои на улица да ги сретнам нема да ги познаам.

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.552
    Допаѓања:
    23.467
    За моите па како важиии. Ама па моите имаат исто мислење, не се замараат кој што ќе каже.
    Најблиски роднини сестри на свекрва ми и татко ми се поканети. Свекор ми не комуницира со братот, мајка ми нема брат/сестра.
    Под јас плаќам мислев ние плаќаме. Ние уште на почеток на врска сме одлучни дека сме едно, и секогаш се договараме за се. И јас и он заради среќа и хармонија во врска, а сега брак сме решавале и договарале тивко, без кавги и расправии.

На cresa-jagoda, Осе, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.552
    Допаѓања:
    23.467
    Ние ради нив ни се прошири бројот на гости до 50 ( што не е многу во споредба колку големи свадби се прават). Ние дури сакавме само родители и кум / стросватица.
    Мислам треба да ја почитуваат нашата одлука, зашто сепак е наш ден и сакаме одбран круг на луѓе.
    Ова ме наврати на свадба кај роднина каде што роднинава е израсната до мајка 24 години ( таткото починат кога имала 1 год). И поминува свадбичката и се гледам јас со некои братучетки и двете љути и со коментари како тоа нивните родители не биле поканети. Викам а дали некој од вас се запраша дали и колку имаше она за да направи таа мала свадба? 24 години сама со две деца, сметки, храна, школување ( а примања минималец). Ниту една незнаеше што да каже.
    Затоа си правимр како сакаме, а ако некој за нешто се љути нека му стои.

На cresa-jagoda, MeowMeow и Orchidea им се допаѓа ова.
  13. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.475
    Ние попуштивме со старите и ферски си платија од двете страни... имавме традиционална свадба по нивни кејф...кој отвори уста ааа супер свадба хахах стари издигање до небо. Македонска работа А за мене и маж ми само беше во прашање љубовта (уживавме во денот како сами да си бевме на свадбата)

На no name5 и Осе им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    На крајот не се ни сеќаваш кој сѐ бил на свадбата, се додека тие што ти значат биле. Најбитно е како си се чувствувал и колку убаво си си поминал

На cresa-jagoda, liliput22, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Не знаев кај да ја поставам темата. Кратко, имаме 3 месечно бебе и 5 годишно дете. Дали ви звучи во ред мажот да оди на море со мајка му и поголемото дете. Госпоѓата се самопоканала, мм ништо не и одговорил, планира со другар и жена му и двете деца. Дали сум јас нешто луда. Да одевме фамилија ајде некако, ама вака. Ми е страв дека може да го убеди мм. Уште не е конечно ништо договорено, јас уште се мислам заради бебето, ама ова денес ми се слоши од муабетот.

16. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Зошто да не одиш ти?
    Заедно да одите сите без свекрва ти секако :D

На cresa-jagoda, MilaSs12, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  17. FlowerPower

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Заради малиот, сите ми велат одмор не ќе видиш, искрено не сум уште одлучена, на мм му е страв дека мал и ако се разболел не ќе можел ништо да прима.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.010
    Допаѓања:
    13.825
    А како маж ти да оди воопшто на одмор без тебе?
    Ти беше таа што свекрвата му даваше цицка на твоето дете и што ти се мешаше постојано?

На cresa-jagoda, mssuniquee и IRBBB им се допаѓа ова.
  19. FlowerPower

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Да. Мораме големиот да го однесеме, има многу проблем со кашлање. Пробувам двете деца да им ги задоволам потребите, искрено знаев дека ќе се самопокани.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.010
    Допаѓања:
    13.825
    Таа свекрва ти воопшто не се сменила. Те памтам кога пишуваше за неа. Оди и ти со бебето. Со тримесечно бебе супер ќе поминеш на одмор.

На cresa-jagoda, Cosmic Girl, mssuniquee и 5 други им се допаѓа ова.