И после скоро 20 години живеење во заедница мојата драга свекрва успева да ме извади од такт а и золвата е иста само за неа во другата тема ке се замарам Никако не научи жената да не оговара по комшии,не научи дека истите тие "добрички комшии" "добронамерно" мене ќе ми ја пренесат цела исфилована торта плус со нивни шлаг Како не и стивне тој порив на оговарање со текот на годините,со староста.Нели сега се е на мои раце,нели јас сум главниот финансиер дома,нели јас трчам по сите можни и неможни активности изигрувајќи добар работник,супер мама,о.к сопруга,чистачка,слугинка,позитивна домаќинка пречекувајќи гости и на сето тоа уште да берам сила да и одговарам позитивно на мобилен на секој повик на милата золва...И Прочка,голем празник ДА,ноооо за големи,чесни луѓе а не за вештерки како мојата свекрва,едноставно го прескокнав празникот а тие преокупирани со своите себичности до крајни граници(мм и свекрва ми) не се ни сетија дека е празник,паааа неморав да го слушам мм да ме труе :Оди слези честитај!!Теси кажа многу добро мислење:Кога тој, мм, ќе ме подржува отворено без страв од мама и дада,ќе биди се она што беше некогаш(ги читам младите жени во среќен брак-такви бевме и ние долги години),кога би знаел да си го исклучи огромното его,би знаел да прости и да го испоштова празникот Прочка како што доликува е тогаш и јас нема да имам отруена душа..Прочка е рестарт и тоа го рекоа тука само да е мм толку човечен да ни овозможи нов,среќен почеток на цело семејство...
Ај малку да полемизираме... Мене нешто не ми е јасно.... нели прочка е празник кога помладите бараат прошка од постарите (читам тука свекрвите и свекорите не Ви побарале на Вас прошка). Во моето семејство овој празник бил почитуван на тој начин што јас и сестра ми сме барале прошка од нашите, а сестра ми од мене, иако близначка, помала е), ама немало бацување раце, туку само зборовите-прости ми тато/мамо ако нешто сум Ви згрешила и одговорот-простено ти е и од мене и од Господ. И јас и сестра ми како зелени (деца де) сме се кикотеле. Кога се омажив, првата година ни беше бајаги турбулентна, грешки од сите колку сакаш, караници, препукувања, подмукли работи се правеа итн. итн. да не се навраќам сега на тоа. И дојде прочка и сега треба да се простиме. Прво отидовме кај моите. Мм, после ручекот и традиционалното амкање јајца, стана и им бакна раце на моите кога бараше прошка. Јас вака , од кај сега ова....ајде и јас бакнав рака и се испочудивме малку и јас и сестра ми ама ајде ради адет (мм си кажа дека кај нив во фамилија раце се бакнувало на постари ). Вечерта треба на гости кај свеки т.е на прочка. Јас за греота вријам во себе, знам кој што ми направил, како се понашал со мене и сега треба раце да бацувам и прошка да барам . Цел пат во кола се препотував, се туфкав, како да му речам на мм дека нема шанси рака да им бакнам на неговите (а тој веќе им бакнал на моите). Ајде влеговме, седнавме, муабети и треба да си одиме (нели под кирија бевме) и мм си стана си баци рака, си се прости. Јас на ред. се направив жива вода, со пола уста изустив некако да ми простат и ај да бакнам рака...ама свекор ми ми ја сврти раката и тој мене ми ја бакна и ми рече- ништо не си ми згрешила и свеки исто не дозволи да и` бакнам рака ниту јас, ниту мм, дека тој адет е за постари, тие не се толку стари па раце да им бакнуваме. И така се спасив Веќе наредната година, па и до ден денес ни остана традиција да одиме кај моите на ручек, таму со нив се простуваме (мм уште им бакнува рака и на двајцата, јас само на татко ми, мајка ми си ја гушкам), а за вечера сме дома, да се простиме со домашните. Мм и на нив им бакнува рака, а јас не, јас се ракувам и толку . Не дека ми е гад да им бакнам рака, туку јас едноставно не можам, нешто ме враќа назад. Колку и да е убав празникот и дека треба да се бара прошка, кога јас знам дека едноставно некои работи не биле фер, некако не ми иде да барам прошка со бацување раце. Според мене бакнувањето рака е искажување преголема почит. И како сега јас да им бакнам рака кога не ја чувствувам таа почит. .Треба да бидам лицемерна пред себе, а не можам, затоа и сум поштедена од тој гест. Што се однесува за мм, никој нему не му наметнал нешто, ниту пак му рекол да им бакнува раце на моите, тоа си е негова желба. Јас тука немам никаков удел. Не викам дека сум безгрешна, сигурно и јас нешто сум уплескала, затоа и барам прошка, ама раце да бакнувам не можам и не можам. Да додадам само дека лани на прочка свекор ми и на мене ми рече-прости ми и ти мене снашке ако нешто сум згрешил, стари луѓе сме па грешиме (тоа беше онаа година кога тој ни рече дека имаме 30 ден. да си одиме). Уште нешто ќе кажеше човекот, ама свеки го сецна, рече нешто во стил-ајде, ајде, да не се навраќаме назад. Свекор ми во суштина е многу добар човек и повеќето непромислини работи што ги има направено, му се во афект направени откако свеки го набуцкала. Знам дека е добар и чувствителен, затоа што кога одев да се пораѓам сега со малиов, свекор ми ме испрати со солзи во очите.
More...Svekrva mi imase rodenden za procka,pa so maliot I se mm samo rodenden I cestitavme Spremase rucek,zolvami dojde so kompanija inikoj ne im pobara procka pa ni jas,a dokolu dojdese do momentot sigurno nemase raka da im bacam Se bese dobro denta,vecerta,a vcera nesto nafufana dojde od rabota I ne ni I zboram koga e takva....Neka si gi sredi makite pa pak ke zborime Se imam spukano 2 pati ama 3 pat kaj mene nema...zatoa ne se pocnuva kavga,ah ovie krediti da gi zatvoram pa sprat da digam puknav veke Ne sum licemerna,trpam,trpam,znam sto I e problemot da sum na strana odma ke I go resam,vaka ako izbijam koj ke se rasprava Vo princip ne se karam,realna sum ke I kazam se sto misli deka ja citam ko bukvar da ne se filma I tolku
Јас реков дека тие од мене не побараа прошка. Не е вистина дека само помладите бараат прошка од повозрасните. Помладите не се по дифолт повиновни и погрешни. Сите ние сме грешни, сите ние треба да се покаеме и да побараме прошка/да се извиниме. За некој како свекрва ми, што никогаш не се извинува, и за ништо таа не е виновна, Прочка е шанса да се извини за грешките што ги правела, но не! Таа е безгрешна! Како и да е, имам и една сестра што е иста таква, никако не се извинува, па ни на Прочка не побара прошка: јас ништо не сум ти згрешила, со зајадлива насмевка. Такви се тие луѓе, не се извинуваат. Тој збор не постои во нивниот речник, но најмногу ги боли кога ќе им се налутите, кога знаат дека се виновни, но нешто внатре не им дава да се извинат. Ете, на тоа мислам. Човекот си ја знаел вината и ја искористил шансата да ти каже дека му е жал, дека се кае. Ама некои луѓе, едноставно не се покајуваат. Нив Господ нека им прости. И уште нешто во врска со Прочка. Ние дома навистина бевме испокарани пред празникот. Искрено дури и ми беше криво што се наближуваше денот. Толку бев лута, што многу тешко ми падна тоа дека јас како помала- треба прва да барам прошка, а во душава чувствував (и сеуште чувствувам) дека ми должат извинување. Како и да е, попуштив, и еве сега збориме по дома. Не сме којзнае колку блиски - никогаш нема да бидеме, но нема непријатна тишина. Бакнувањето раце, според мене нема никаква врска со покајанието, извинувањето, простувањето. Можеби има врска со искажување почит во некои средини, но сметам дека не е поврзано исклучиво со Прочка. Не барам јас некој рака да ми бакнува (а ако треба јас да бакнам рака - ќе бакнам, не е тоа кој знае каков проблем), јас само барам извинување кое сеуште ми го должат (за многу работи), и по се‘ изгледа никогаш нема да го добијам.
И ние дома сме скарани па јас не ни побарав прошка од свекрва ми па не ни се качив горе кај неа бидејќи она не ми го честиташе роденденот!!!
Ова е една порака до свекрва ми, наместо да пишувам во Испукај се, некако тука знам дека ќе си најдам разбирачка. Мила моја свекрво, се надевам дека додека да дојде времето да се вратам дома од работа, или ќе ти дојде памет и ќе се извиниш за најновата сплетка онака јавно, или Свети Петар на врата ќе ти дојде... Што ме натера да мислам за тебе ма, и да зборам за тебе тука јавно?! Останав без татко кога најмногу ми требаше, и ти сега тоа на нос ќе ми триеш глупости кога најмногу ми треба пак? Бездушник еден, не ли ти е срам? Не требало невеста од дома да ме земате затоа што сум била сирак без татко??? АЛООООО!!! Нормална ли си? Ќе дојдеме, ама без музика ми вика, ама не му кажувај на син ми, речи дека ти така сакш... Не несреќо, јас сакам зурли и тапани, затоа што татко ми изгорен беше да дојде син ти по мене невеста, тоа ни беше последниот разговор! Ајде да ти ги простам сите глупости, ајде да ти ги простам сите адети што ги измислуваш, ама ова да ти го простам? Има цел свет да знае за ова а не само син ти, односно МАЖ МИ! До наредна прочка очи неќам да ти видам! Чекај чекај, сега тебе што ќе те снајде! Леле извини не сум баш најдобра свекрва, ајде ако не како сакаш ти така. Леле, ти не си жено нормална, а далеку од добра свекрва! Мене не ми треба ништо, ама не го нервирај МАЖ МИ!!! Доста веќе веднее глава, доста веќе се срами од твоите глупости! Јас ќе го гледам ко цар, а ти ќе му ебаваш здравјето? Па под нозе бре ќе те ставам! Ќе даде Господ и јас да станам мајка, ако почнам на тебе да личам ќе се убијам во истиот момент, да се срамат децата од мене. Нека ти служи на чест, и баш ме интерсира како ќе ме погледнеш во очи и вечер, а па тек ко ќе тропне тапанот кај мене дома! Ете така мили мои, ми олесно многу. Во Испукај се никој нема да ме разбере, а тука скоро сите си ја делиме маката. Од утре повеќе нема да живеам таму, си побарав ден од работа за да си ги спакувам стварите, јас си одам кај мајка ми до свадбата, неможам да ја гледам повеќе. Мислам дека кога ќе разбере и вереникот ќе ме следи одма, а не верувам дека ова ќе успеам да не го кажам и да не ја направам голема. Стварно мислам дека неможам да поминам преку најголемата моја болка. Се зависи колку ќе се смирам додека да одам дома, дали неа само ќе ја отерам у курац или ќе разберат сите што е она... Ѓубре покварено!
и јас не побарав прошка бидејќи вечерта пред празникот ми вели „утре ќе се клањате„ мислм ми ја дигна косата така што јас најкултурно и казав „како мислиш да се клањаме? што ти грешив толку за да тераме до клањање си станав утредента и како обичен ден да е било а маз ми па да ме оправда вели „оваа мојата ни дава прошка ни сака да и бараат„
Седам некна со комшика и праиме моабет а имаше таа и гости околе 10 души беа во собата и она вели ЗОШТО СЕКОГАШ СНАИТЕ ПОВЕКЕ ЖИВЕАТ СО СВЕКОРОТ ОДКОЛКУ СО СВЕКРВАТА и сите молчат и јас така замислена кога се издрцнав велам ПА КАЈ МОЖАТ ДВЕ ЖЕНИ ДА СЕ СЛОЖУВААТ БЕ леле сите се оизнасмејаа
naj iskreno svekrvami me nervira ama se tolerirame ama svekormi mozam da se zakolnam deka taja ne mozi da go podnesi poke od mene jas go zanekiv od deno ko mi rece deka toj ne mu obrnuval dovolno vnimanie na negovite deca zato sega ke se iskupel preku sin mi i nikomu nisto na prvata spletka toj za sin mi veli toj e moe dete ke se ponasam so nego ko so sakam mi se krena kosata .negovo dete . i mu plesnav jas be coek ko so znam osven so sinti so nikoj drug nemam spieno pa nedaj boze so tebe ova e moe dete i na sinti pomirise so to ako sakas dete da se ponasas so nego ko so sakas ene ja zenati naprajsi neka ti go rodi moeto dete jas go vospituvam i mu ja bapnav vratata
Елена, додека читав косава ми се крена буквално! Расипани луѓе! Мој совет кога ќе си одиш дома, со најсмирен тон, пред вереникот да и‘ речеш: Мене тој со музика ќе дојде да ме земе, затоа што и двјцата така сакаме, а ти не мораш да доаѓаш по невеста, немаш некоја важна улога во приказната! Да знаеш дека во некои места (на пр. Струмица) свекор и свекрва не одат по невеста, па никому ништо. Така што слободно можеш да и кажеш да не доаѓа ако и‘ смета музиката, бидејќи музика ќе има. Леле, јас се изнервирав, се потсетив на нашата веридба и на ситуацијата што ја заплетка мојата свекрва.
Спојлер значи ели стварно претерала оваа твојава ти реков јас убаво во другата тема немој да се секираш смирено и само со маж ти. знам дека вади од такт ама јеби га си паднала на некоја ептен проста, бездушна. затоа те прашав дали си од струмица затоа што во помалите места а најмногу во струмица постојат секакви адети и свекрвите си дозволуваат се и сешто. зборувај со маж ти не дозволувај таа да биде причина да се разделиш со него (мислам да не спиете заедно се до свадба ти дома он дома). веројатно тогаш ќе биде најсреќна. со среќа мила се надевам се ќе помине во ред.
Ајдее, дотаму ли дошла? Ццц... Е вакви зајадливи женишта не варам и не ги варам. Шо демек, сатисфакција има некоја од тоа што знае дека ќе те повреди? За толкав ли триумф го сметаат нишанењето во слаба точка? Ццц И тој маж ти нека не ведне глава, нека и` се спротивстави малце. Ако имате и двајцата работа, не живејте со нив. Поарно под кирија или кредит дигнете за стан, отколку вака да живеете. Истите пари ќе ги давате, ама по болници (скраја да е, ама многу луѓе ја потценуваат штетата стресот што може да ја направи). Ич не се секирај. Тука сме, барем за виртуелна поддршка. Aлал да ти е како си го истолерирала ова. Ја не би се воздржала. Ова веќе е чачкање коска со игла. Боли бре! Се извинувам за емотивноста.
elena .mak srce eden sovet od mene ne si gi trosi nervite na prostacki ko nea ke ti trebaat ke treba deca da gledas
Јас сум се заколнала ни да и зборам ни да ми збори...и сабајле идам низ двор нешто работа имав и ми вика...зашто не ми збори?Зашто не ми речеш:што правиш мамо??? таа луда ли е или сака само да ме нервира...Јас и се свртев и и викам: Ни да ми збориш ни да ти зборам за да не те нервирам пошто ти така викаш. и си отидов на така и она продолжи да збори: Па не сме се колеле да не збориме не ме нервираш ти мене!!! Не е арна женава и не!!!!
Елена.мк солзи ми дојдоа кога прочитав за гадоста од свекрва ти. Па таа е без душа бе!!! Идиот, безрбетник. Леле арно си се воздржала девојко, јас за коси ќе ја влечкав како џогер паркет ќе бришев со неа
Исто исто...ако веруваш кога го пишував мислењето прва мисла ми дојде со коси скубење, ама си реков ај да не сум толку директна.
Prvo, izvinete za latinicata, od mobilen pisuvam, utre ke prekucam na kirilica. Si go dobi sveki denes, imase srekja sto mi se javi na rabota dodeka bev a ne mi kaza vo oci. Se im kazav na ostanatite bez oko da mi trepne, smireno. Odvaj se dodrzav da ne ja iskubam. I na kraj i rekov od mene ti e prosteno, ama od Gospod, od Sv. Petar i od tatko mi misli mu ja. Neka se drzne malku. Maz mi ke ja utepase, mislev deka ke ja udri. Od doma za inaet ne i mrdam, a kratko po svadbata ke se selime, pa neka sedi sama ko utka. Jas sum mirna, sakana i pocituvana. Ona neka mu ja misli! Fala vi na poddrskata, ve sakam site.
Елена ако имаш каде да се селиш уште сега да си одите. Каков инает и тераш, на кого инает. Џабе ќе ти биде се после ако здравје изгубите со сопругот од нервози. Нека остане сама да види како е. А на свадбата да ја ставиш во улога на занемарен гостин, да си сфати каде и е местото
Разни адети и верувања има во различни делови од Македонија, и можеби жената верува дека ако некој од куќата е починат не треба многу галама да се прави. Знам примери каде се почитувало ова, и можеби мислела дека и вие нема да сакате зурли и тапани. Не може фино и културно да и се каже со збор дека вие сакате музика и дека на татко ти би му било мило, или таа треба мисли да ти чита? Можеба немала никаква лоша намера. Зошто кавги, клетви, па маж ти за малку ќе ја удрел...глупости. Сакаш да кажеш дека ако смирено и објаснеше немаше да разбере и да почитува ваша одлука? Стварно имало потреба од толку драми?
можеби сакала пред соседите важна да се прави ?убаво си и кажала само остро со такви вештерки. има овде струмичанки нека кажат ,струмичани не си ги сакат сопствените деца а камоли по невеста да отидат скраја да е .злоба,чиста злоба