Не е во ред да канат едни сватови, други не. Од општа култура треба да се знае, дека тоа може да предизвика анимозитет и нетрпение Поарно никој да не канат, отколку вака. И ова важи за сите: Сите деца-или ни едно, сите баби-или ни една, сите сватови, или ни еден
Е ова кај мене не важи сите само со тие што живеам и што ме викаат и јас ги викам а кој се луте нека му стое
Е баш јас имав таква ситуација. Откако ги испланиравме и поканивме гостите за свадбата, патем стануваше збор за најблизок круг мои и од мажот ми роднини и пријатели, мм се појави со предлог за канење на луѓе кои него не му се баш блиски. Кога го прашав од кај му дојде идејата да се поканат, кажа дека свекрва ми му рекла. Инаку стануваше збор за нејзина пријателка со фамилијата. Јас изреагирав, прво затоа што се договоривме да каниме само најблиски, второ, кога ама баш со ништо не учествува (нити во подготовките за свадбата, нити пак материјално) нема право да се меша во списокот на гости.
Сите и се запнавте за другите сватови, ете испадна дека тие чекале и не ја викале, што е следен изговор Ама тука нив никој не им кажува кого да канат, не знам зошто такви споредби. Членката има право да се искаже, јас пример не би се замарала бидејќи тоа кажува за нивната култура, ама сосема е во ред да се чувствува така.
Samo sakav da procitam mislenja. Ednostavno ne mi e seedno i ne mi e prijatno sto e vaka. Za se drugo si se kanat dvete strani i se bliski. Nemora taka da reagorate odredeni licnosti
Јас па искрено не ни гледам потреба сватовите да се толку блиски. Моите и на маж ми се знаат од пред ние да се запознаеме ама не се дружат, мајка ми кога доаѓа на гости знам да ја викнам свекрва ми да се видат, татко ми често поминува и ќе седнат со свекор ми да помубаетат ама дека си идат на гости кога ние не сме таму, не си идат. Се почитуваат, си честитаат празници и родендени ама не ни сакам да си одат на гости по некој повод, сметам дека нема потреба. Кога сме ние дома, кога се враќаме знаеме да идиме на ручек некаде со сите, ќе се подружиме и тоа е тоа, доволно е. Конкретно за членкава, јас да сум нема да се навредам и нема да анализирам толку зошто ги викнала овие, зошто не моите, ќе одам на роденден, ќе се понашам нормално и тоа е тоа. А и како шти ти рекоа другите, ако твоите никогаш не ги поканиле за ништо дома, не знам зошто очекуваш покана за возврат, тоа што си од друг град не е никаков изговор.
Nikoj ne kaza deka ne gi pokanile. Samo za rodenden ne gi kanat zatoa sto ne slavat rodendeni. Za site drugi proslavi gi kanat . Mekici slavea site zaedno. Ne se prebliski sekoj den da se gledaat ama ne se ni dalecni samo zdravo da si velat po ulica.
Не е блискост тоа. Секој си има свој критериум по кој бира кој да кани.И има право на тоа. Дали ќе ти се допадне свекрва ти за твој роденден да ти рече да викнеш луѓе со кои немаш блискост? Уште кога и твоите се такви и не ги канат за родендени, џабе збориш. Гледаш секој бира.Почитувај го изборот на свекрва ти исто како што го почитуваш овој на твоите.
Ama moite ne gi kanat samo ednite svatovi. Ne gi kanat ni ednite ni drugite bidejki ne slavat rodendeni zatoa sto ednite svatovi se vo drug grad i za da ne e neprijatno zatoa nikoj
Јас не знам зошто мора да се знаат, дружат, викаат по прослави моите и неговите. Ние сме се избрале, не они. Да се запознаат и знаат кои сме и што сме да, меѓутоа тоа е доволно. Според мене секој може да кани кого сака.