леле бре жени ме изнасмеавте вака рано сабајле од друга страна па ви се клањам на дебелите нерви што ги имате, на контролата што ја владеете да не ја задавите свекрвата . да бев на ваше место мислам дека одамна би била во затвор за убиство со умисла ама најозбилно. инаку ако јас дочекам да имам деца и да бидам свекрва ептен ако е дојдено нож до коска да живеат со нас би прифатила привремено но не за стално. ако бидам баба, сакам да му бидам баба на тоа дете не мајка, снаата од мене нема да дочека да бидам во готовност за неа. јас ќе бидам модерна свекрва, ќе си работам здравје ќе се шетам со дедото и така. да не очекуваат да им бидам дадилка во никој случај. кога можам ќе го почувам детето ќе го носам во театар во зоолошка на балет ќе бидам супер бабичка ( да се посмееме малку де )
A da pocnes ti nea da ja jades.....zabrani I pristap do deteto, izbegnuvaj kontakti I ako ti se obrati ignoriraj ja kako nisto da ne rekla ili reci i-talk to the hand...najozbilno ova. Ili pa idi po nea I imitiraj ja, kako maline deca sto pravat. ...taa nesto ke kaze, ti povtori go, so ist ton, ima da ja zbudalis veruvaj I valjda kje se otkaze.
лолита И ТОА не го бива ке треба да се правам будала,а здрава права нз што да кажам.никако не иде и мм и вика ама џабе е таја си е таква со векови не со години.
Се оженил синот и дома ја довел новата снаа. Првото утро свекрвата и снаата пијат кафе, а свекрвата вели: - Да ти кажам уште на почеток – јас секое утро си станувам, седнувам да пијам кафе и ако закачам каранфил на левото уво не ми се обраќај и не ме прашувај ништо бидејќи сум многу лута и нервозна. Ако каранфилот е на десна страна, добра сум. - А јас секое утро си станувам – продолжува снаата – се туширам, дрмам две-три ракии и ич не ми е гајле на која страна ти е каранфилот.
ХЕВ, верувам дека ти иде да , ама единствен начин да преживееш со таков човек е да не го сфаќаш сериозно и да и враќаш (кога ќе посакаш) само на мајтап. На пример нешто како „Е, да бивало од баба мајка, сите баби бебиња ќе раѓале. “ СДК, ништо навредливо, ништо за да се спушташ на ниво кое не ти доликува, ама доволно јасно за да си го сфати местото. И тоа со што поширока насмевка . Верувај ми, само така ќе сфати дека ја множиш со нула... а ако и не сфати, ќе види дека ама воопшто не ти е важно што си дрдори, па како дете кога те тестира до каде може да иде, така и таа ќе пробува, ќе пробува и ќе се откаже. Јас на пр. како изреагирав кога на свекрвата проба да ме испровоцира со муабет од типот „Само умноболен би направил тоа и тоа... “ (нормално, збореше за нешто за кое мислеше дека јас сум направила). Јас толку убаво и се насмевнав, онака, најпријателски и и викам „Во право си, да знаеш. Само умноболен е во состојба да каже некои работи“ и пак една широка насмевка и треп-треп. Остана зачудена дури да сфати кој што кому рекол... Друга ситуација ми вика „Ми се жали ќерка ти не си сакала да и смениш пелена“ а јас пак насмеана викам „Штом знае толку да зборува, нека си смени сама, и за тоа време ли да губам“ со задолжително на крајот. Трета ситуација, муабет „Ми се жали ќерка ти си ја колцнала“ (патем, детево има 2 години, мислам... да, се клоцаме по дома ) а јас пак онака медено „Па таква сум јас, кој не ме знае, скапо ќе ме плати.“ И после една продолжувам „Море арно дури клоцам наоколу, кога ќе почнам да тепам каде ќе бегате“ и пак . Само биди си cool и на мајтап, не си ставај на срце, што сака нека збори, па мајка нити му е нити може да му биде, а за зборење, нека збори, и така тоа го прави само за да те испровоцира, ако не реагираш, кому ќе збори?
оваа мојата ни вели штом не ви одговара , штом нејќете да ве малтретирам еве ви ја вратата и нели мене многу ми фали и си зедов да си пакувам некои алишта нели завршува зимната сезона да си направам простор , кога го виде тоа почна да плаче да се тресе вели дека сме измислувале дека сме сакале да умре , дека таа не ни кажала ништо такво , и на маж ми му вели дека тоа било резултат на моите магии е така драги феминки мене некогаш ме сакаат , некогаш ме нејќат. и доколку ви треба некоја магија знаете каде да се обратете
graga moja HEV nemoj da se trudis okolu takov covek toa sto ne uspeal da go smeni nejziniot soprug i nejzinite deca nema ti da go smenis, sekoj sto ke slusne kako go uci vnuceto da ja vika mama ke se smee so nea. nemoj da pagas na nejzino nivo ama nemoj ni da i molcis. ako si se omazila so nejziniot sin ne si dolzna da gi slusas nejzinite gluposti. ne znam sto se slucuva so zenive-svekrvive, i tie bile nekogas mladi i tie ja smenale sredinata vo koja ziveat, i tie dosle vo drugo semejstvo, zosto ne se stavat na nase mesto? ako imaat kerki placat za niv, gi boli a i nie sme necii kerki, a ne maltretiraat. nekogas mi ide da ja mojata prikazna e dolga pa ke mi odzemi vreme da pisuvam, ako najdam vreme ke napisam.
Леле ова мојанаааа Урсула ја знаете од Ариел цртанот? Епа копија нејзина! Ако не и се јавам ако не и кренам на мобилен узбуни крева, и кога ке и се јавам лута лутаааа зашто јас не сум и кревала на телефон што била работата па измислува вика и вчера ти звонев три пати не ми крена, викам како си ми звонела кога немам ни пропуштен цело време сум со мобилниот у рака, не не ти звонев па уште ме имитира како што зборувам, целата прашалници сум што и е на женава, ми го зафркна денот жими се!
Де брее, навистина не ги разбирам тие ваши свекрви што ви создаваат толку главоболки. Јас кога би била свекрва...па тргнувајќи од себе како жена исто како и снаата не би можела да се изживувам така со девојчето. Освен нели ако многу ми се прави паметна. Тогаш со фино ќе и` го покажам местото (ова зборам ако не ме почитува и ако таа биде безобразна со мене).
Јас си живеам сама со сопругот.Свекрвата ја гледам кога одам да си ги земам децата(ако и ги оставам кога се болни).Секогаш има ручек.Си штедам тој ден . Жената неможам да ја поднесам, одвратна ми е.Секогаш има совети, се она знае, а нема 2 грама школо.Ама ич не ја слушам.Она си збори, ја си јадам спремно ручече, после одма си одам, не останувам ни да раскренам маса Имам целосна подршка од маж ми.Кога он не ги почитува и слуша, затоа што се стварно посебен ков на луѓе,несериозни,необразовани, што па ја да им се тресам. Ми служат како сервис за деца гледање,кога ми се потребни.Не дозволувам да ми се мешаат во ништо. И така..Добра е мојата свекрва,ретко ја гледам и маста и ја вадам
Не ти е срам за ова што го правиш ??? Како може некого да не поднесуваш ,а ручек од него да јадеш ? Па и децата болни и ги носиш да ти ги чува и лекува? Свашта шета по оваа земја
Види, јас на старт тамо живеев едно 7 месеци.После си излегов со маж ми.Не ја сакам.Неможам да глумам дека ја сакам.Може преостро напишав.Немам почит за неа.Така ни се работите наместени,одстрана може изгледа дека ги искористувам,ама така е наредена работата.Они сакаат да поминуваат време со децата, мене ми одговара,да ми ги чуваат кога неможе во градинка и школо.Жената секогаш спрема ручек-па да нејадам ли? Ке си дојдам, ке си кснам,убавина.Некогаш-ако го погоди ручекот,можам кафе да и сварам. И си ги собирам децата и мажот и си одам.Имам два девера, еден постар,женет-башка седи и еден помал, неженет.Имаше една девојка,и стално му се жалела дека јас доагам,си јадам,и садовите на неа остануваат ..Абе,јас во куќата на свекрва ми сум гостин.Ако ми постави-јадам.Маса не собирам, не сум дома.Садови немијам.Штедам на ручек неколку пати месечно.Ако ептен се болни малите и почесто..Ве читам, мамо тато..Јас никако не им се обраќам.Ни на име, ни ништо.Ги довикувам.Знам дека сум лоша ко снаа, ама свекрва ми ич не се жали од мене.Она сама си смета дека е должна да ми ги гледа децата, да ми готви, да ми прави ајвар .Таква ми била среќата..А и маж ми ме подржува..
Приметив дека си нова, но претпоставувам дека си свесна дека нашите коментари може да бидат предмет и на понатамошна дискусија. Сепак ова е форум, тука сме да ги искажеме своите ставови и мислења. Се зачудив кога го прочитав коментарот твој. Тој недостаток на култура и образование кој можеби постои од спротивната страна не значи дека ти како културна и образована мораш како низ пазар да се довикуваш. Они какви си се такви, али за себе и за примерот кој го оставаш пред своите деца, мало ниво во однесувањето барем од твоја страна не би било лошо. Јас јадам дома но и кај многу близок човек. Секогаш се трудам да учествувам при поставување на масата и при раскревање, тоа е одраз на домашно воспитање и препознавање на вниманието и гестот направено од страна на лицето кое ме поканило. За мене е многу некултурно и дрско континуирано да спремам јадења, ручеци а снаата еднаш да не праша дали треба помош или да помогне. Јабанџија да е, па да спрема цела фамилија да не гости, болни деца да ми чува, зимници да ми прави, ќе дадам и направам нешто во ствар на благодарност. А не жената која го израснала сопругот во мажот каков што е, во кој сум се вјубила да не и се ни опулувам. Мене жал ми падна за женичето Јас одам кај свекрвата еднаш месечно. Некогаш ќе ме праша дали сакам вода, најчесто не. Вчера ја однесовме во ресторан со малиот, и беше роденден. За нова година останавме дома она беше кај нас оти после смртта на сопругот е прилично осамена. Ручек ....немам никогаш јадено кај нејзе. Неколку пати во овие 5 години свечени вечери по повод некој настан. Неколку пати и јас сум правела такви вечери и грб ми паѓал и сме ги канеле нејзе и остатокот од неговото семејство. Едни ламби и фенерчиња само ни има дадено, предходно пишав за тоа. И тоа е се. Али ја почитувам како мајка на сопругот и се обраќам и ја третирам на таков начин, повеќе не ни мора.
емма79 навистина не е во ред тоа што го правиш. како можеш да речиш дека не ја поднесуваш а го јадеш нејзиното јадење? остај тоа пак уште и масата не ја раскреваш. нормално е да ти се лутат јатрвите, па никој никому не е слуга. зошто да не помогниш во раскревањето на масата барем? јас свекрвами не ја мразам и покрај се што ми има згрешено, ја почитувам како мајка на мојот сопруг и и се обракам со мамо (неможам да најдам друг збор за да и се обратам без да звучам неубаво). се што треба правам и ние бевме еден период одделени но поради нејзините глупости се врати а јас несакав да се расправам, пак заради мм. ако сака детето да го причува не и го бранам но ако несака нема ни да ја молам. да те прашам со кого мислиш да седниш на маса за празници, родендени итн? јас немам ни брат ни сестра а мојот сопруг има само една сестра, и не би можела да правам некакви глупости за да не ми дојде золвами никогаш дома (со неа прекрасно се согласуваме). јас мислам дека ги мразиш роднините од твојот сопруг, ако го сакаш него ке мора барем да ги почитуваш и поднесуваш неговите роднини. сите имаме поддршка од сопрузите ама заради почит ги поднесуваме свекрвите. и уште едно прашање ти има нешто згрешено свекрвати или онака не ја поднесуваш?
ООоОО госпоџа па вие многу сте јака .Тоа ти се вика рани куче да те лае.Ма што зборам јас ,ни кучињата не би постапиле вака тие враќат со љубов Каде ми бега паметот .Се има луѓе се!
Јас не дозволувам свекрвата со нејзината примитивност и хистерија да ми делува мене.Знам дека вака ви звучи ко да сум ѓавол,ама морам да си гледам за себе.Ете немам почит за жената.Нема ни маж ми,затоа што му го има упропастено животот.Затоа што се што имале поради неа е отидено у.п.м. Да не должам,она знае дека нема да ми ги види децата-ако не ги чува.Јас сум на работа,и маж ми, работиме за да се прехраниме,од нив немаме никаква помош.Нема што јас да ја почитувам.Нема што да изигравам Пепелашка во нејзината кука,да помагам или слично..Јас сум тамо гостин.Си доагам,седнувам,јадам и си заминувам..А она нема лице да ми приговори..Нека ми каже дека и смета-ке бидам подобра..Ама не..Она си хистерише пред маж и, мене не ме замара.Кога ќе размислам, жената пати од мене.Ама така стојат работите.Ако сака да ги ги гледа внуците има да кути.И вие покажете малку заби,па ке видите дека мирни ке станат свекрвите ви.
Види види имало и вака . Е душто ти би била лек за мојата свекрва да те викнам да и поправиш друштво едно месец дена уште сеа се смеам да ја замислам комбинацијата бидејќи сте исти по нарав
Ти си знаеш, ама знаеш нели дека се што правиш ти се враќа на оној или овој начин. Тоа е животот, тркалото се врти ... па ти мисли од сега што последици ќе трпиш. Немаш почит, нема да имаат почит за тебе. Поздрав