Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. A94

A94 Истакнат член

Ни штети на разум и здравје со вакви глупости да се замараме. Јас увек сум викала на сите да ги игнорираат, да не се замараат, ама комплетно почнав да разбирам зашто е толку активна темата :D

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Само мт ли го има?

3. нина122

нина122 Популарен член

Мислам дека е малку безобразно од твоја страна што си и рекла за славата дека неќеш да и ја продолжиш, мислам со години си ја славеле славата они таму, не значи дека кога ќе умре таа треба и славата да не се слави веќе.. Знам по чичко ми, кога се ожени син му, снаата му рекла не можам да ти ја спремам јас тебе славата, многу гости ти доаѓаат, и човеков кај нас беше, и ептен беше навреден од нејзиниот однос, куќа и направи, кола им купи, фирма отворија им помогна, се дома им среди, она две тенџериња сарми, и една тепсија баклава неќеше да му направи, а толку гости му доаѓаа него, едвај 10 луѓе.. Уште паметам колку му беше жал и криво затоа што така се однесуваше со него снаата, ние му помогнавме да ја спрема славата, две години, потоа си почина, а жена му одамна е почината.. Ти си знаеш, ама пази како се однесуваш, бидејќи не знаеш колку и како можеш да влијаеш на луѓето, особено кога се работи за слави, обичаи, старите луѓе се многу осетливи..

Атена. and elimkd like this.
  4. A94

A94 Истакнат член

Свекрвата сакала снаата да спрема за нејзини гости. Ми мириса работата ја ќе ти кажам кој да викнеш и ја ќе пречекувам ама ти ќе спремаш. Плус не секој сака слава да слави. Зашто мора да се продолжи и наметне.

5. Mnik

Mnik Популарен член

Ја и реков дека ќе и помагам да ја спрема, дека несакам да ја превземам. На славата нејзина сестра и и брат и идат, од кај свекор ми никој и они прават, исто и мајка ми. Ја да превземам на мој грб само дпмашните ќе си правиме и крај. Не идат ради мене, за неа идат. Јас имам именден за детево мое. А споредбава не ти е ок, никој куќа не ми дал, па ни кола.

Anyshka, Pixi5, Осе and 6 others like this.
  6. Mnik

Mnik Популарен член

Имам и золва што е во странство. Ама битно еднаш ми го пререче свекрва ми кога ја изнервира мм демек ако немав ќерка, ништо од мене со синов, а золва ми не дека за нешто е најдена, ем не е тука ем не се замара.

7. A94

A94 Истакнат член

Исто така не е навредливо ни најмалку.
    Штетно е по нашето здравје да правиме работи што не сакаме, за атр на другите, а истовремено да се пуниме со фрустрации. Плус, има луѓе атеисти. Ајде ако не, за свекрвата да не се навреди, јас ќе носам погачи у црква, против моја волја и религиозни сфаќања.

Anyshka, Pixi5, MeowMeow and 4 others like this.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Среди си за себе и толку.

Не мораш ни да чистиш,човечки е ручек еднаш неделно и тоа е. На крај краева има и готова храна може да си порача,исти пари се.

MeowMeow, Feminka22 and Mnik like this.
  9. A94

A94 Истакнат член

Секој еден ќе помогне колку може, ама не и е обврска тоа. И никој не би требало да си зема за право да доделува обврски на другиот, да наредува и да соли памет.

п.с Јас сум исто нервозна од слични глупости. Се извинувам за повисокиот тон. Лично си ја сфаќам работава со членката :D

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Прифаќањето на куќни слави треба да е избор,а не наметнување. Нејзиното ми личи ко да сака да и наметне обврска плус.

Но и превземањето слава е откако ќе умрат луѓето(не дај боже), со сила ништо.

Pixi5, Осе, MeowMeow and 4 others like this.
  11. Mnik

Mnik Популарен член

Да, да ова е токму тоа, баш наметнување обврски.
    Ми ги тестира границите, да види до кај може да оди, ама заглави некако, не и оди по планот. Колку повеќе обврски прифатам сега, толку повеќе ќе си ги носам.

Anyshka likes this.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Не сум некој ептен побожен тип на човек ама мене би ми било некако шубе да прекинам самоволно куќна слава па макар и било еден ручек со најблиските.

Осе and Skorpija25 like this.
  13. Mnik

Mnik Популарен член

Па јас реков ако превземам утреден, ќе си го обележуваме домашните,не реков дека ќе ја отфрлам.
    Ако живеам во Шведска кога (недај боже) ќе умрат старите што ќе правам? Да се вратам овде и да правам слава само да не се прекине нештото?

Anyshka, 1209, Ugly Duckling and 3 others like this.
  14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Ќе правиш ручек/слава во Шведска.

Skorpija25 likes this.
  15. Mnik

Mnik Популарен член

Можеби да, можеби не:D

Anyshka and Mother of 2boys like this.
  16. simona_baby

simona_baby Популарен член

Па нормално,тоа си зависи од вас,дали сакате или не.

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Слава може да се слави секаде.Ама по личен избор, не наметнување.
    И се прашува синот/ќерката/друг што е крв, не снаата/зетот.

18. Mnik

Mnik Популарен член

Па синот/снаата не се сами,венчани се со некого, така да и двајцата одлучуваат. Ја и мм викаме за второ здравје ако е машко нејќеме да правиме именден со гости, ако има нели таков ден, оваа вика ја ќе си правам за внучето вие немора. И сега? Кога ќе умре она, за мое дете ако ми наметне она да славам именден ќе морам да продолжам, кога јас како родител несакам?

Anyshka likes this.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Какво превземање ако не сакаш, готово во пеколот ќе гориме ако не направиме ручеци и пијанки.
    Ако сакаш да го одбележиш празникот се знае како се одбележува, во црква со молитва, а славење на велико е нешто измислено од луѓето за собирање со роднини и покажување пред народ, а нема врска со тоа колкав верник си.
    Па уште да и украсуваш за нова година. (facepalm)
    Мене најмешно ми е кога при свекор жив и здрав, бараат "помош" од снаата зошто свекор е маж, а маж не украсува за нова година и не меси кифли за слави.
    Јас ни едни кикирки не би купувала за слава, а за новогодишно китење ич па да не правам муабет.
    Гледај си ги твоите потреби, животот е краток да го поминеш во исполнување на туѓи желбички.
    И да кажеме пак иако е кажано сто пати, не живејте заедно (доколку можете) ни на различен спрат.
    Штом е иста куќа се знае дека ќе има нервози.

20. Mnik

Mnik Популарен член

И ја муабетот за свекор жив и здрав и го направив, ама она го жали, маж бил незнаел, ќе научи и реков ко дедо ми што е сам 10 години чим на 70 научи и да пере и да готви,секој може да научи.
    Колку повеќе ќутам толку повеќе ме искористуваат. Кажав погоре денес украсуваше па уште нервозна. Украсуваш за тебе, не за мене

Anyshka, Pixi5, MeowMeow and 10 others like this.