Читам над мене и си размислувам. Некогаш стварно безобразни луѓе ви се погодуваат, колку и да збориш, кажуваш, едноставно нема разбирачка. Некогаш сами сме си криви за некои работи, а во 90% од ситуациите кај мажот уствари синот нејзин лежи решението ама и нив некогаш така им одговара, или па ние ги штедиме. Јас лично не го штедам маж ми, за било што. Он им е син и нема што јас да зборам со нив или да се договарам. Нит па он има со татко ми што да исправа криви дрини. Му кажувам што имам и он си знае како да разговара. Негово е со татко ми да биде културен, од време на време да седне да испие едно пиво, исто и јас со мајка му да испијам едно кафе. Најпрво дома со маж се договараат работите. Мажите знаат да бидат замаени, него може 2 дена пред слава да му текне дека е слава. Јас на мм ако не му кажам дека на мајка му е роденден, ќе заборави. Го седнувам и му викам, слушај, следна недела им е на твоите слава, мајка ти сега не е добра, јас лично да спремам за 20,30 души немам нит време, нит имам намера, седни збори си со твоите, како мислат годинава да се истера славата. Мој предлог оваа година еден ручек дома да направиме колку да се одбележи и толку. И крај, си свиркаш, не мислиш ама ич на таа тема. Два дена пред слава ќе си се дог со другарка, братучедка, тетка, сестра, мајка било кој, да шеташ, кино, театар.. и чао. Ако ти рече нешто, речи и' Абе оваа година Петко(името на маж ти) рече еден ручек ќе имаме, ќе средам јас, ќе нарачам, ќе си прославиме, уживај. Извини сега имам дог ќе одам да шетам. Не ги штедете мажите, до пред да се ожени маж ми кој разговараше со мајка му и татко му? Или пред да се омажам јас кој разговараше со моите? За било што, зошто сега да се менуваат работите. Јас не мислам дека мажите треба да ги поштедуваме. Извини ама маж си ми и ако нешто ми смета кај твоите ќе си седнеш и ќе си збориш со нив. Исто и јас со моите. Зашто јас знам што да кажам на татко ми и тоа да биде закон. Макар и да се скарам, утре пак ќе збориме. А ако се скара со мм, не знам баш дали утре пак ќе зборат како ништо да не било. Обично мене ми се покажало ова како успешно. Ма да јас не можам да се споредам со вас, зашто греота е да се каже, имам работа со разбрани, културни луѓе. Ама сепак, некои работи ако не ги пресечеш од корен, може и јас денеска ќе пишував тука.
Јас мислам проблемот и е ова со славата сака да прави неќи да спрема и е тешко и ајде да ви го префрли вас, ако вие не сакате да имате слава шо не е голема работа еве ние не превземаме слави ако си сака нека си прави, така и вие кажете и со време дека не сакате такви обврски.
А маж ти зошто не им направи ручек, зошто не им зачисти испазари шо и да треба? Значи во ред е да сакаш да помогнеш ама кога сакаш а не кога мораш вп случајов излева како да мораш и се полниш со нервози поради тоа. И да црно и бело е кога ке кажеш јасно и гласно до каде се границите.
Или па читам погоре пишала некоја членка, свекрва и' им кажува што да купат за нова година за внуците од золвата. Јас стварно не можам да ве разберам. Нит со свекрва ми зборам што ќе купам за внуците од на мм страната, нит со мајка ми зборам што ќе купам за внуците од моја страна. Со мм збориме, договараме по колку пари може да издвоиме оваа година за подароци и толку. Обично одам јас купувам, виткам, спремам и кога ќе се дог одиме да им ги однесеме. Нит со мајка ми зборам, нит со свекрва ми. Освен ако они две не ни даваат пари, за мои пари мало сутра што ќе послушам за било што. Купете ова, па тоа, па купете уште нешто и вие купувајте си се што ќе ви каже свекрвата... и после до свекрвата е проблемот.
Убаво рече @Mantub - гозбата не е најбитна во славата. За обредот и за молитвата битно е и МОРА да има свеќа, погача, вино и пченица. Се друго што се почастува и се раздава е избор на тој што слави. Ама како сите тоа да го заборавиле. Славиве ако не се со 30+ души со десет врсти јадење како да не се слави. Едно е да не го означиш денот никако, тоа би било да не го прославиш. Друго е да треба да спремаш за куп луѓе, друго е за помалку, за поблиските. @Mnik Она што го спомна дека сака да ве задржи до неа, да не се селите може да е во основа на се што прави и кажува. Добро си ја проценила. Колку и да е тешко за родителот, децата не треба да се обременуваат и кочат во нивниот живот и во нивниот избор. Не влегувај во конфликти со неговите. Оставај го маж ти да си ги договара работите со своите родители. Нему ќе му кажеш дека сакаш да и помогнеш и ќе му кажеш колку можеш, тој нека и пренесува и нека договара. Ако не е доволно нека си размислуваат да си платат чистачка, сервис и сл. Дури и за работата на нива важи истото. Нека седне да се договори со нив во врска со земјоделските работи. Може не сакаш да работиш ама би платил работник, а може и не ти е битно воопшто тоа и не сакаш да имаш ништо со работата. Поставете си ги границите. Договорете се со маж ти како ви чини и тој нека пренесува. Во спортивно ќе не само што ќе се премориш туку и ќе се нервираш секојдневно. Добро е што имате свои спратови па може полесно да се поделат работите.
Па ете кажав погоре и бесеше алишта, она гледа на мене и него све да префрли. Ете за славата он ги пржеше рибите, служевме гости, носеше леб во црква, не дека е он исклучен од све ова, ама да гледам реално негови се, ако треба да помага некој тоа е он и сестра му (ај она не е тука). Ја овие работи ги правам ради него, маж ми е, не дека свеки ја сакам многу и он си кажува дека ме цени што помагам толку колку што можам и сакам.
Да, во врска со странство, мислам дека се ова е поради тоа. Порано се служеше со други начини, не и успеаа и сега мислам дека ова и е осмислен обид. Не мислам дека има толку многу страшни болки коллу што користи ситуација да стане зависна од нас и да излезе дека неможеме да ја оставиме. Ама со мм уште сега се договоривме дека здравје ако ни се исполнат плановите, ќе и плаќаме жена 2/3 пати месечно да доаѓа да чисти, ама она не е известена за ништо од ова, несакаме да знае ништо од нашите планови. Сигурна сум дека е се околу ова и тоа префрлање слава демек уште една обврска на нас што можеби би не задржала тука, ха важи слава ќе ме задржи. Е и моите нервози највеќе од овој сомнеж потекнуваат, колку може да е подмолна
Ама слава не се префрла додека е таа жива, ако е болна како шо е сега ќе му кажиш на луѓето шо ви идат дека е болна не можите да правите, кој сака да оди ако знае дека е болен човек, и ќе си направите само домашните со лепче погача во црква. За се друго ќе и помагаш колку шо имаш време тука е и свекорот да и помага за ручек чистење алишта.
Колку можеш и сакаш помогни и. Ама никако немој да дозволиш да манипулира со мт за да не заминете во странство. Оваа ти го кажувам од искуство што баба ми премираше готово секој пат кога се спомнеше дека мора да се преселиме. И му имаше набиено вина на татко ми да не може да ја остави мајка му. Мислам дека сите проблеми во животот подоцна ни потекнаа од тоа.
Не е тоа идиот, не се идиоти тие што не "помагаат", го редам во наводници зошто дојди да ми накитиш за нова година не е проблем за кој треба помош или слични "проблеми". И твоите родители се стари, на маж ти сигурна сум дека во главата ни еднаш не му има дојдено сцена кај што им кити новогодишна елка. За огромен процент од работиве што се протнуваат ко помош, немало ни првичен проблем. Си знам јас од мојата еве поаѓам, на нозе, активна, ама таа си имаше замисла јас да ја прашувам Гладна си, да ти зготвам нешто? Да потенцирам, не живееме заедно и никогаш не сме живееле, таа таква замисла си имаше за кај неа дома, кога ќе одам кај неа од нејзиниот фрижкдер да ја послужам И некој ќе рече Е добро де помош, ама таа нема проблем за да и помагам, туку ко што реков замисла за да збори по комшии снаава вредна. Со свеки ни на телефон се слушам, ни се гледаме почесто од еднаш на 3 месеци на кафе само 2 саати и никакви главоболки немам од неа. Е сега ако тоа значи дека сум идиот за некого, па нека значи Се што бараат замислувај си во обратна насока, дали твоите родители да го побараат истото од маж ти тој би го направил. Дали ќе им кити низ дома, дали ќе им меси кифли за нивната слава, дали ќе им пере долен веш ко што многу снаи перат на свекорите. 99 посто од работите не би ги направиле, родителиве на снаата можат да се снаоѓаат, овие едноставно не можат без помош
Не, не за ова така е, во право си, затоа не се ни нафатив, ама еднаш/два пати неделно да и симнам ручек, да исмукам еднаш неделно, ај некако ќе помине, повеќе од тоа не. Затоа реков колку повеќе дозволам сегс, толку повеќе ќе си носам на грб во случај да не се иселиме.
Абе проблемот е што мажите не можат да увидат со какви прости, иритирачки работи си имаме проблем. Татко ми еднаш го напна дечко ми, фати да му соли памет, овој ќе пукнеше од нервоза. Зборам еднаш у 15 години. И ден денес го збори тоа, како си дозволил така татко ми. А нашите маки ги решаваат со ај бе не се замарај. Сите ние тука сме женишта, верувам, паметни, образовани итн итн. Ама се ти е џабе ако другата страна е спротивно на тоа. Колку и да се трудиш, ако некој не знае за кочница, ќе искачаат вакви проблеми.
Се пожалив еднаш од мака на другарка, не и беше верно што баш јас се замарам со вакви работи. У принцип, не дозволувам да ми се руши раатот. Ама не бре, ова никој не одминува
Te me,taa sum ne nie ne ja prasavme sto da kupime,nego drugar od mm ke si ide za Mk a ne zbori so zolvata pa mm im rece deka ke donese paket od nas i onaaa eeee abe lego kocki ako mozete kupejte znaes tuka se skapi bla bla i ajde ok ke kupime ( sepak i za moja vnuka kupuvame nemozam da delam deca) a nie tolku sme deckare sto eve 1 mesec se nesto kupuvame dokupuvame samo da se srekjni...i ona pocna sekoj den uste nesto da dodade,toa se e maslo na kerka i pa podmuklo preku nea...i toa ne mi e krivo od dusa davam ama da ne me usporuvat,da kazuvat deka mm kupuva ko da e sam ili vdovec toa me boli... A sto e najzalno mm neznae ni koja brojka treba za 2 god deca ni koji igracki odat bukvalno se jas kupuvam a ona zbori od vujko ti....i toa znae i koga sme na kamera primer so decata ona veli vidi sine trenerkite od tebe im se obleceni pa mm maz i vika aaaa trenerkite od vujna a....i ona da de znaes ja taka se izrazuvam....za 1 rodenden bese muabetot: vujko im i prati pari ( a vujko ne ni znaese deka vujna prati ) pa koa mu rekov vika fala ti sto pamtis dati i sto ne delis moi i tvoji vnuci...i mnogu pati mm ja poprava i veli aloo majko ja ne sum sam ona kao da da i pak po staro... eve denes se javi da kaze deka i crknala marinata za.perenje pa ja zemale nasta od gore poso i onaka ne sme ziveale tamu a ona nemozela da kupuva sega....znaci ona ne prasa dali moze nego samo si ja zela... da ima kako cela kujna bi slegnala dole ama nazalost nemoze.... minatata godina si posvoi trpezariski stol,stolovi i eden krevet,ovaa godina masina za perenje kako sto e trgnalo se ke si slegne dole...e zatoa Corika veke nisto ne kupuva za doma vo Mk pa kolku saka neka sum losa domakinka od taa strana
За чиви пари она тоа командува што да купите??? Мене би ми пречело такви порачки, оти за ќерка и. Дали и на неа ќе и каже што на вас она да ви купи??!!! Абе безобразлук...
Mm bese vo maj za Mk,edno cokolado ne pusti sestra mu za pozdrav ama zatoa za nea i decata golemi se narackite...pa koa ke ja slusnam svekrvata ko ke kaze: edna sestra imas ne sto.... ili sea noviot muabet: se znae koj ti se najmili ( demek samo vnucite od sestra mu) nokna mora im e toa sto mm e mnogu povrzen so zet mi i toa sto ednas mesecno sme ili nie kaj niv ili oni kaj nas...si pravat filmovi demek od sestra mi detto nemu mu e po sakano i kojznae kolku pari trosame za nea... zavidlk,sebicnost neznam sto da kazam
Читам и се нервирам...Човек од камен да е, ќе пукне некогаш. Еве оваа дома за збор ме држи, се убив од плачење денес, немам кому да кажам. Секогаш таа е жртвата и нејзината ќерка. Меѓу редови се зборува за се. Маж ми бара вина во двете страни и тоа никако не се искоренува, тежок инает е. А јас веќе немам нерви. Од прекрасни моменти, знае да напрви тотален хаос. За сите лошо зборува, а пред нив се понаша ко да ги сака многу. Не знам што да правам веќе. Дури и кога спијам сум немирна. Страв ми е да не се разболам, се ставам на срце, алал да ви е на вас што не се замарате и си решавате се така ко што треба.
На посебни спратови сме, ама воспитувана е од родители кои не мрдаат од дома и гледаат само за нивните деца, снаите и зетовците се лоши, па така е задоена. Душата да си ја дадам нема да рече доста е. Ми вика, ауу ти па што правиш толку?