Se stoi toa,site se zimame.od ljubov,no ne se soglasuvam so tebe vo vrska.so toa deka za kirijan se frleni pari,da se objasnam zosto: podobro ke frlam pari za kirija MIR nego da frlam pari za lekovi...drugo ne site imat pomos da im stari plakat smetki i hrana,samo ovde na forumot ima kup zeni koi plakat smetki i niv i na stari,kupuvat.hrana nekoi se pocituvani a nekoi pak ne se.... Od ljubov ne se zivee da bideme realni...ama dzabe ti e taa ljubov ako soprugot neznae kako maz da stavi granica do kaj mozat negovite so negovata zena ( kako slucajot pogore clenkata) i dzabe taa ljubov za brak koga.mazuleto i dete ke izmrzne i dete zanemqruva.za majka i tatko da mu se spokojni.... Jas sum taa sto milion pati imam receno deka so minimalni plati ne se zivee,ama da bideme realni ima dosta luge koi i posledni pari bi dale samo da se.fensi obleceni,da imat nokti,da sednat vo kafana so drustvo kako bi napravile slika za nih demek se.waooo a potoa za sekoj neuspeh go krivat.minimalecot....nemojte da me napagate toa e samo moje.mislenje i ne samo vo Mk sekade ima vakvi sto posledno bi dale samo da se na " visoko" I jas imam svekrva koja ocekuva deka ke.i davam i polozuvam smetka za se moe,i pokusuvase.matematiki da mi pravi,i pari barase,i sprat sakase da spremam,i ocekuvase deka moite.treba da mi kupat spalni dnevni ne ti znam sto,i jas imam svekrva sto misli deka svetlo ne treba da sveti do 17h deka bojler se pusta samo vecer,masina isto ama znam deka i da.ziveav so nea nemase.da bide po nejno i nemase.da.se nerviram.posto znam sto maz zedov i znae.kako i koga da.i pokaze.kaj i e mesto i dodeka moze.da.ode so nejnoto ponasanje . Taka da vo mnogu slucaevi se mazite.poveke krivi nego doticniye krokodile,bidejki koga ona ke.vide.deka sinko ne ja podrzuva i ne i dozvoluva da.mu omalovazuva zena saka nejke ke si legnw na brasno,ili ke si izgubi sin
E toa e razlikata mila ti gledas za bebeto a.clenkata.glede mazeto da ne i e povredeno.... Temava malku otide u pogresna nasoka.no seto toa e izrevoltireno od clenkata.... zatoa sto za razlika.od nekoi kako tebe i ostali normalni majki koi gledat.da.ima.se.za.deteto i deteto da e na prvo mesto clenkata glede maz i da ne nakiseli facicka da ne i se rasplace makar.deteto i bronhid da i dobie
И се нафрливте на @Feminka22 а многу убаво кажа. Многу млади додека се уште сингл, работат и живеат со нивните наместо да штедат од платата они не ни тргаат на страна него цела плата во кафани, на шетање ја даваат. Не ми кажувајте дека не е така. И доста веќе со тој минималец. Во денешно време на интернет на технологија на отворен свет само готован не може да заработи пари. Ама тоа сака откажувањез работење по 12 часа на ден, а не безделничење по цели денови на кафиња. Сите сакаат од 8 до 4 клати врата земај плата. И друго е да влезеш во брак со заштеда макар 1000 евра друго е без ништо и да се туфкаш кога свекрва ти ќе те избрка со мажето надвор.
Имам пишувано на неколку наврати ама не е се така црно бело. Математиката дома и на пазар не излегува. И ние сме едни од тие што направиле грешка да вложат во веќе постоечка куќа/спрат и со години да се расправаат. Додека бевме во врска тргнавме одредена сума на страна, за да се случи родителите на мм, да останат без работа ( сега веќе имаат добри примања) и голем дел од неговата заштеда да ја потроши на нив, вклучително и платите понатаму. Знаејќи дека со остатокот од заштедата и тоа што следните години буквално ги издржуваше, нели родители се, одлучивме наместо да се задолжиме на 20+ години по 250/300 евра за станбен кредит, да земиме само потрошувачки и да го реновираме делот од сопругот ( на негово име е) што до некаде ќе сме сами односно, плус ќе плаќаме мал кредит и само 5 години. Грешка или не, неговите научени дека синот не ги остава сами, со сите трошоци, наместо да вложат и тие и да си го направат делот во кој треба да седат, си уживаат, дел од времето кај едното дете, дел од времето кај другото дете, демек помагаат за домашните обврски и одгледување на внуците. Ова се до моментот додека мојот сопруг, сега со дете на пат, барем за кај нас, во нашиот дом не виде, дека повеќе штета прават, од корист. Е сега е прв дека нема веќе влечење на наш грб. За со дете ќе видиме, нека стаса здраво и живо ама во секој случај многу допуштање и луксузи од наша страна веќе нема кон нив.
Ги прочитав мислењата и ја разбрав поентата на @Feminka22, а се согласувам и со @Mantub донекаде особено во однос на пресметките. Она што Феминка не успеа да го објасне е дека сега младите на возраст од 18 + имаат многу повеќе и подобри можности за заработка отколку пред 10+ години особено со можноста за студенска работа во ЕУ и САД. Во Македонија е доста висок процентот на млади луѓе кои запишуваат факултет по завршување на средно образование. Откакако веќе наполниле 18+ години тоа се веќе возрасни личности кои можат барем преку лето да работат во Македонија или надвор (ЕУ и САД). Искрено, не знам некој од мојата генерација од Македонија за време на 4рите години фах да не беше минимум еднаш на работа надвор, а многумина работеа и за време на семестрите или пак за викенд. Секако тоа доколку факултетот овозможува. Ако веќе ја споредувате Македонија цело време со запад, тогаш потребно е и работните навики да се присвојат од запад, особено фактот што тука можат да работат од 14 години по половина работно време преку лето, и нема дете што не работи. Колку побрзо се вклучат најнапред во извршувањето на семејни обврски, а потоа и на пазарот на труд па макар и неколку часа неделно толку подобро и за родителите и за самите деца. Бидејќи ќе се научат на каква таква самостојност и желба за стекнување на истата, потоа ќе ги ценат парите за на крај да стекнат навика за штедење. Да, бракот пред се треба да е од љубов и сите романтики кои следуваат, но не треба да се влегува во истиот доколку предходно не си работел нити еден ден па макар и домашна обврска, или бар едниот брачен другар да е вработен. Во спротивно, ќе е потребна помош од родителите, а верувајте секаде ама баш секаде во светот кога бараш помош тој што ќе ја пружи ќе се меша (некаде повеќе некаде помалку). Генерациски, од личностите кои ги знам, повеќето во врски но има доста и во брак, со работа преку лето за време на студенските денови, а потоа и вработување, успеаа да уплатат учество за кредит, а притоа и да си дозволат да прошетаат. Пред да ми се нафрлите, знам дека во Македонија сеуште има недостиг на работни места како и ниски плати, а цени повисоки од ЕУ и САД. Но со развојот на технологијата, верувам дека младата генерација може да го надохнади.
Ние со две просечни плати, потрошувачки кредит, сметки, вклучително оваа зима доста големи за огрев, во моментот комплетно се трошиме на припреми за детето. Реално и кога ќе се роди, барем првите месеци не би ни останало нешто многу за настрана. Со тоа што од неговите како баба и дедо буквално немаме добиено ништо, ни едно боди. За сметка на тоа од наша страна нема веќе покривање на нивни трошоци. Нема кога ќе им текни и што ќе им текни слободно да земаат од нашиот фрижидер итн.
леле 90% од ова е тоа шо сакав јас да го кажам Господ здравје да ти дае шо ме поштеди од куцање фала ти од мене за тебе фиксно на темава мора да пазам со зборови кога објаснувам. за да ме сфатат како шо требит испаѓам накурчено детиште шо врска си нема од животот, ама коа ќе се напнам па, уште толку мозокот ми влага у лер и се губам
Само од читање на темава овие денови сфатив дека поарно ќе биде момите дома да си седат ич да не се мажат.
ili neka gledaat ubavo za koj se mazat ı od start da postavat granıcı .. najmnogu da se cenat sebe povekje ı da ne trpat .. ne svekrva svekor zolva ke mi zagorcuva zivot moj i na moi deca.. kako ne
Ма џабе е и гледање, денеска е добар а утре мож пијаница да стане. Дома најубаво сами пари си ваѓме, дете можме и без маж да гледме , сами може да се шетаме, шо ќе ни е???
Добар ти е правецот на размислување, за речникот на зборови ќе си дојде со тек на време. Но се што напишавте и ти и @nena2010 па и @Mantub има добра позадина бидејќи фактите стојат зад тоа. Еден прост пример, зборуваме пред да се влезе во брак во однос на заштеда да нема забуни, ако се земе во предвид дека просечна возраст на девојки е 28г а на мажи 30г додека пак просечна вредност на стан е 80 000EUR во Скопје (бидејќи во останатите делови ќе е пониска цената), не може никој да ме убеди дека здрава, права и работоспособна личност за 10+ години не може да заштеди 4 000EUR по лице за да се добие 10% влог, со 25 000 плата како што наведовте тука, а живее со родителите и нема никакви обврски. Секако, за свои заработени пари не може никој на никого да каже каде и како да се трошат, но дека може, простава математика покажува дека може.
Живее со родителите и нема никакви обврски. Многу битен факт. Во првичниот пост пишуваше дека не познаваш некој што не работел во странство за време на студентските денови. Јас пак доаѓам од генерација што оние што одеа во странство беа ретки. Моите немаа да ме пратат, со што да одам? Мешате можности, прилики и привилегии. Кога се вработив, средствата ми одеа за факултет. Требаше ли да излегувам како секој млад човек? Требаше ли да отидам на одмор? За какви плати зборуваме. И тоа доаѓам од генерација што 24.000 ден беше поим да се земе. Пишувате за ситуации каде се ти е дадено на тацна. Треба ли да полагам за кола? Среќни сте ако некој ви го овозможил сето тоа. Јас успеав да заштедам, но со огромни жртви и не спиење. Но, јас исто имав одредени привилегии за да можам да одвојам нешто. Имајте малку и чувство за разбирање према оние што не се ни на пола пат привилегирани од вас. Неколку пати од членовите прочитав, внимавајте за кој се мажите. Што значи тоа? Внимавајте дали има пари, кола, сметка во банка, капитал од 50 илјади евра? Јас не внимавав во кој се заљубив. Тој ми се погоди. Скршен денар немаше. Ене го сега, поуспешен од многу луѓе и сум горда на него. И работите се менуваат драстично. Ти не си истата како што си била вчера, не па за 10 години од сега.
Комплетно се согласувам макар што веќе одиме надвор од темата. Генерација и генерација. Во мое време од 300+ студенти, немаше ни 30 што имаат услов да одат во странство. Дел од тие 300+ работеа преку лето во градот или одеа на платена пракса за 3000-4000 денари, буквално џепарлак само. После факултет се вработив, за плата од 9000 денари. Од тие пак пазарев по нешто минимално за дома, си плаќав телефон и гардероба, плус скромен одмор. Толку за тие пари. Да сега имам просечна плата ама до таа просечна поминаа години. Плус во помалите места тек сега платите се над 20000+ денари, зборувам за продавач/ка, работник во конфекција итн.
@Alexandrite и @Miss_S искрено не мислев дека треба да напоменувам за кој период ги пишувам цените кога ги напишав постовите бидејќи се многу јасни, а и напоменав моја генерација, а цените ги изразив во денешни трошоци по живот. Споредба меѓу генерации не можам да направам бидејќи трошоците за живот се различни. Знам дека изминатите години особено периодот по осамостојувањето па се до 2009/10г и тој влез на странски инвестиции (каков-таков) работните услови и можности беа полоши од сега, платите пониски но и цените на потрошувачката кошничка како и становите каде каде пониски од сега. Затоа споредба на постот со цените сега и тогаш нема никаква основа. На тацна никој ништо на никому нема дадено нема потреба од вакви коментари секој нешто жртвувал, постот со цените беше повеќе наменет за овој дел: и е насочен кон младите кои допрва треба да влегуваат во брак, а не оние кои што веќе се, бидејќи пресметките се различни. Од тука незнам зошто и се пронајдовте во постот. Појаснување, ако пресметате од постот со напоменатите цени и колку се издвојува месечно по личност, цената е помала од цитираната погоре. И не почнувајте со еднаш во годината е нова година, бидејќи потоа е еднаш Божиќ, Василица, Водици, св.трифун/валентин, Велигден, 8ми март и да не набројувам. А трошоците паѓаат на родителите, додека младите се жалат на заостанатиот "македонски менталитет" истовремено продолжувајќи го истиот.
Реално, пред брак и со помала плата штедев повеќе. Значи, зависи од условите во домот во кој живеете, сепак тоа е време кога може да се тргне и некој денар/евро, небитно што настрана. Дали помалку пари со Мкд плата или одење на 3 месеци во странство тоа е ваш избор. Сепак има родители што ги покриваат сите сметки, сите трошоци или поголемиот дел од трошоците на децата итн. Трошоците за храна, огрев, лекови итн се исти во сите градови. Кам, Тинекс и сите останати маркети имаат исти цени. Платите не се исти. Во кирии имаа разлика колку толку, во цена на станови исто макар што и во малите градови веќе цената е поприлично висока. Битно што би се рекло и низ останатите постови напишано, без сопствена заштеда настрана, не почнувајте заеднички живот или брак. Во брак е друга приказна, да не се повторуваме, меѓутоа не е така лесно исплаќањето на кредит, плаќањето на кирии...
Кој спомна материјално? Карактерно да гледаат. Да не е мамино синче. Да си ја штити жената од навреди, да ги стави на место. За тоа зборуваме. Ако сака да си одат и има уалови да им заврти грб да си собере жената да си одат за нејзино добро, а не да е врзан со папочна врпца на 30+ години.
Не е баш така едноставно. Плус колкав број живеат со своите? И колкав број од тие кои живеат со своите се ослободени од секакви трошоци? Не може од една страна да трубиме како на запад младите се иселуваат од домот на родителите на 18 за да стекнат некоја независност, од друга страна да поттикнуваме живеење со родителите за да после 10 години имаат заштедено таман за учество за стан ( притоа лишувајќи се од сите задоволства како патувања, автомобил, излегување итн ). Која е таа оформена индивидуа, спремна за брак, а не платила сметка во животот? Не испазарила во маркет, појма нема кои се цените? Штедела, ама не искусила немање, не искусила што значи рок за плаќање итн. За мене ова е подеднакво лошо, таа особа ќе доживее шок при првата исплата на кредит или пазарење во маркет. Во брак ви треба стабилна особа која овие работи ги има веќе искусено. Ептен идеални сценарија се вртат во темава, од типот завршувате факултет на 22, веднаш ве чека работа, на работата напредувате вие а со тоа и вашата плата, и на 30 години, 8 години подоцна, сте успеале да заштедите за учество за стан. Јас не сум МК, и некогаш со мм кога ќе ги споредиме искуствата на наши врсници тука, искрено не фаќа депресија. Во смисла колку работи сме пропуштиле што поради немање средства, што поради константна работа за да си ги приуштиме студиите. Ни јас ни тој сме немале одмор/патување со друштво бидејќи сите околу нас ( вклучувајќи не и нас ) беа опрани без пари. Да не зборувам во какви услови живеевме во студентски во Мк. И јас и мм преку лето работевме уште од средно, на факс и двајцата бевме надвор на работа. И пак во Мк не заштедивме апсолутно ништо, немавме ни кола, пред да заминеме за странство немавме ни за учество за стан за кое толку се труби низ темава, а еден од нас живееше со родителите. Впрочем парите кои ги заштедивме МК тука ги потрошивме за три месеци. Од друга страна, после година и пол работа тука заштедивме доволно за да си купиме наш стан. Затоа што платите беа доволно добри за да штедиме, и да си приуштиме задоволство понекогаш, и да има доволно за непланирани трошоци. Убави замисли се вртат низ темава ама реалноста е поинаква.
Спојлер Кога ќе се решите за деца не сте веќе сами, со вашиот живот можите шо сакате да си прајте, ама не треба да трпат децата. Едниот пијан ги малтретира, другиот снаата курва си ја вика... А мажот поврзан бил со фамилијата бе, не можел да бега сам да живеј.
За ова првово, си апсолутно во право. Ама ваљда уште врти сублиминалната порака од рекламите на Грујо, моите ќе купат креветче, твоите количка. А за развојот на технологијата и можностите, па и не е баш така. За да оди надвор, првенствено треба да знае јазик, а ете, не сите знаат. За технолошки напредок не е ниту доволно ниту потребно да го имаш најскапиот ајфон. Размазени деца се растат во мк, особено машки, ете тоа е проблемот.